Tujina

Gasilci pogasili požare na jugu Francije

Marseille/Porto, 12. 08. 2016 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gasilci, ki so se dva dni borili s požari severno od Marseilla, so ogenj pogasili. Oblasti verjamejo, da so bili nekateri požari povzročeni namenoma. Omejili so tudi požare na Portugalskem.

Požar v Marseillu
Požar v Marseillu FOTO: AP

Gasilci, ki so se dva dni borili s požari severno od Marseilla, so danes sporočili, da so ogenj pogasili. Plameni so zajeli več kot 3000 hektarjev površine, gašenje pa je oviral močan veter. Ogenj je uničil tri hiše, restavracijo in avtomehanično delavnico, še 17 domov je bilo poškodovanih. 

Tožilci preiskujejo vzrok požara v mestu Vitrolles severno od Marseilla, že pred tem pa so v bližini kraja izbruha požara aretirali moškega, ki se je po navedbah lokalnih prebivalcev sumljivo vedel.

Francoski predsednik Francois Hollande je v četrtek dejal, da oblasti verjamejo, da so bili nekateri požari povzročeni namenoma. Obljubil je, da bodo storilce izsledili.

Tako kot španske so tudi francoske oblasti poročale, da je število požarov naraslo na način, ki povečuje sume, da so bili podtaknjeni. "Dokler policija ne ugotovi vzroka, tega sicer ne moremo potrditi, vemo pa, da so v zadnjih dneh na pogoriščih našli zažigalne naprave," je dejal predstavnik lokalne oblasti.

Tudi s Portugalske boljše novice

S Portugalske medtem poročajo, da so se vremenske razmere čez noč izboljšale, zato jim je uspelo pri gašenju doseči napredek. Na severu države se s šestimi glavnimi požari še vedno bori 1400 gasilcev. Portugalski so z letali za gašenje na pomoč že priskočile Italija, Španija in Maroko, danes pa so dve letali obljubili tudi Rusi.

Požari na Madeiri - 4
Požari na Madeiri - 4 FOTO: AP

Oblasti na portugalski Madeiri so že v četrtek zvečer sporočile, da so gozdni požari na otoku pod nadzorom. Gašenje so oteževale visoke temperature, ki so v četrtek dosegle 38 stopinj Celzija, kar je najvišja zabeležena temperatura na otoku od leta 1976.

Prizorišče je že v četrtek obiskal premier Antonio Costa, ki je kot ključni naslednji korak izpostavil prizadevanje vlade, da povrne zaupanje turistov.

S požari se borijo tudi v Španiji. Okoli 15 požarov v Španiji je v zadnjih petih dneh opustošilo več kot 5700 hektarjev površin. Na območju Galicije bo zaradi škode v težavah gozdarska industrija. Tudi španske oblasti so zoper morebitne požigalce napovedale ostre ukrepe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik458403
12. 08. 2016 16.58
A sedaj ze francozi ucijo te ro riste, kako lahko z malo napora in vlozka povzrocijo veliko skode in se kaj vec.......