Tujina

Gammy, ki ga avstralski par zaradi bolezni ni želel, dobil avstralsko državljanstvo

Sydney, 20. 01. 2015 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deček se je znašel v središču pozornosti svetovne javnosti, ko je avstralski par David in Wendy Farnell k sebi vzel le njegovo zdravo sestro dvojčico Pipah. Dvojčka sta se rodila nadometni materi. Gammy, ki ima Downov sindrom, je zdaj dobil avstralsko državljanstvo.

Gammy
Gammy FOTO: Reuters

Otrok Gammy, ki se je rodil z Downovim sindromom nadomestni materi na Tajskem, je dobil avstralsko državljanstvo, poročajo avstralski mediji.

Deček se je znašel v središču pozornosti svetovne javnosti, ko je nadomestna mati povedala, da je avstralski par David in Wendy Farnell k sebi vzel le njegovo zdravo sestro dvojčico Pipah. Primer je sprožil številne debate o pravilih nadomestnega materinstva.

Gammy - 1
Gammy - 1 FOTO: Reuters

Pattaramon Chanbua, dečkova nadomestna mati, meni, da bo avstralsko državljanstvo omogočilo Gammyju boljšo prihodnost. Deček, ki je bil decembra star eno leto, je avstralsko državljanstvo dobil, ker je Farnell njegov biološki oče. Na podlagi državljanstva bo imel dostop do zdravstvene oskrbe v Avstraliji, pridobil bo lahko tudi potni list.

Avstralski par je bil deležen številnih kritik, zakaj sta vzela le zdravega otroka. Poleg Downovega sindroma ima deček tudi okvaro srca.

21-letna Tajka je medijem dejala, da sta Avstralca želela, da splavi, ko sta izvedela za stanje otroka. A zaradi vere tega ni naredila. Farnellova sta se branila, da sta pozneje sicer želela vzeti oba otroka, a ga Chanbuova ni več želela dati.

Primer je nato razkril, da je bil Farnell vpleten tudi v zlorabo otrok, zato je zdaj pod budnim očesom oblasti. Deklico je par sicer lahko obdržal.

Za dečka je po objavi primera stekla mednarodna humanitarna akcija, s katero so pokrili bolnišnične račune, dečku in njegovi nadomestni materi pa so zgradili tudi nov dom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

496344
20. 01. 2015 11.58
+2
Preiskava je razkrila,da je bil vpleten v zlorabo otrok,ampak je vseeno lahko posvojil otroka?Nimam besed za to
Svoboden Miki
20. 01. 2015 08.59
+1
Sej ce sta rekla da zelita da naredi splav in tega ni zelela potem naj ga pac ona obdrzi.Sej pri nas tudi naredijo splav ce je dawnow sindrom ce zenska zeli.Glede na to da je pr takem otroku bogi otrok in starsi je pa boljse da ga naredi.
Tucci
20. 01. 2015 08.22
+7
Nadometni materi ?
CandySkull
20. 01. 2015 10.58
+0
Ja presledk so pozabl dat. Nad ometni materi, odvisno kolk pudra ma gor. Omet je osnova, nad omet je pa pol še par kg pudra za vsak slučaj.
Praškovarit
20. 01. 2015 08.08
-8
a boste mogoče napisal pri komu je zdej deček????
alenka.NN
20. 01. 2015 08.14
+17
...samo do konca je treba prebrati....lepo piše, da so s pomočjo humanitarnih akcij zgradili dečku in njegovi nadomestni materi tudi nov dom :)