Tujina

V Libiji umrlo že 6.000 ljudi?

Brega/Haag, 03. 03. 2011 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./M.R./STA/Reuters
Komentarji
168

Gadafi in višji pomočniki so postali del preiskave mednarodnega kazenskega sodišča. Libijski voditelj je sicer naklonjen predlogu venezuelskega kolega, po katerem bi se sprti strani usedli za mizo, pogovore bi vodil Lula da Silva.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je odprlo preiskavo glede dogajanja v Libiji. V nasilnih spopadih med protestniki in silami Moamerja Gadafija naj bi umrlo na tisoče ljudi, tožilec Luis Moreno Ocampo pa je dejal, da nihče nima pravice, da odredi pokol civilistov. Na sodišču pravijo, da tisti, ki imajo pomembne funkcije, nosijo odgovornost za morebitne zločine proti človečnosti. Del preiskave so tako poleg Gadafija tudi njegovi sinovi in višji pomočniki.

Bombe le za ustrahovanje?

V spopadih v mestu Brega naj bi včeraj umrlo 14 ljudi.

V Libiji sicer tudi danes poteka boj za prevlado v mestu Brega, ki leži na vzhodu države. Včeraj je protestnikom uspelo obdržati oblast v mestu, čeprav je vanj vkorakalo okoli 300 Gadafijevih mož, ki so bili dobro oboroženi. Na koncu naj bi se Gadafijeve sile umaknile, ker jim je zmanjkalo streliva. Z bojem pa nadaljujejo danes. Gadafijeve sile so s pomočjo vojaških letal napadle letališče v Bregi. Libijske oblasti so po besedah prič napadle tudi mesto Ajdabija, saj so letala odvrgla bombe na tamkajšnjo vojašnico. O žrtvah ne poročajo.

Včeraj so libijska vojaška letala bombardirala Brego in Ajdabijo.
Včeraj so libijska vojaška letala bombardirala Brego in Ajdabijo. FOTO: Reuters

Po besedah Gadafijevega sina Saifa al Islama Gadafija, naj bi to storili zato, da bi upornikom preprečili, da bi prevzeli nadzor nad pristaniščem in naftno rafinerijo v Bregi. "Predvsem so bile bombe namenjene, da bi jih prestrašili. Nihče ne bi uporniškim milicam dovolil, da bi prevzeli nadzor nad Rotterdamom na Nizozemskem," je dejal.

V Bregi so na koncu slavili uporniki.
V Bregi so na koncu slavili uporniki. FOTO: Reuters

Gadafiju všeč Chavezova ideja

V iskanju rešitve za Libijo je Venezuela predlagala načrt mirovnih pogajanj. Al Jazeera poroča, da sta venezuelski zunanji minister Nicolas Maduro in vodja Arabske lige Amr Moussa o načrtu že razpravljala. "Obvestili so nas o načrtu predsednika Chaveza, a zadevo še proučujemo,“ je dejal Moussa in dodal, da so se včeraj o možni rešitvi pogovarjali z več svetovnimi voditelji.

Kasneje se je odzvala Venezuela, ki je sporočila, da Libija sprejema njen predlog, prav tako pa naj bi se ta predlog zdel zanimiv Arabski ligi in ga tudi preučuje. Venezulske oblasti si želijo, da bi mediacijo med sprtima stranema v Libiji vodil nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, je povedal vir blizu venezuelski vladi.

Znano je, da sta Gadafi in Chavez dobra prijatelja.
Znano je, da sta Gadafi in Chavez dobra prijatelja. FOTO: Reuters

Načrt predvideva ustanovitev komisije, njeni člani pa bi prihajali iz Latinske Amerike, Evrope in Bližnjega vzhoda. S posredovanjem komisije bi poskušali doseči pogajanja med Gadafijem in libijsko opozicijo.

Po poročanju Al Jazeere je Chavez idejo, da bi sam sodeloval pri pogajanjih, Gadafiju predstavil prek telefona. Chavez naj bi Gadafiju dejal, da bi radi oblikovali komisijo za mir, ideja pa naj bi bila Gadafiju všeč. Sicer je znano, da sta Gadafi in Chavez dobra prijatelja.

Protestnikov pogovori ne zanimajo

Libijski uporniki so medtem odločno zavrnili Chavezov predlog. "Naše sporočilo je jasno. Za to je prepozno. Prelite je bilo preveč krvi," je dejal Mustafa Geriani, tiskovni predstavnik opozicijskega samooklicanega narodnega sveta, ki ga je opozicija ustanovila v Bengaziju na vzhodu države. "Z nobenim se ne bomo nikoli pogajali na krvi naših ljudi. Edino, o čemer se lahko pogajamo s Chavezom je, da Gadafi odide v Venezuelo. Nato pa, da se Gadafi vrne v Libijo in postavi pred roko pravice," je še dejal Geriani.

Nato ne namerava posredovati

Nato po besedah generalnega sekretarja Andersa Fogha Rasmussena v Libiji nima namena posredovati, se pa pripravlja na vse možnosti. Za vsako posredovanje v Libiji bi sicer morali imeti odobritev Varnostnega sveta ZN.

Umrlo že 6.000 ljudi?

Libijska organizacija Liga za človekove pravice ocenjuje, da je v dveh tednih, odkar državljani protestirajo proti vladavini Gadafija, umrlo že 6.000 ljudi, od tega naj bi jih 3000 umrlo v Tripoliju, 2000 pa v Bengaziju. Po podatkih Združenih narodov pa je žrtev več kot tisoč, hkrati pa naj bi iz države zbežalo okoli 180.000 ljudi.

V Libiji zajeli tri nizozemske vojake

Libijske sile so se zapletle v konflikt tudi z nizozemskimi vojaki. Nizozemski časnik De Telegraaf je namreč poročal, da so libijske sile v nedeljo zajele tri nizozemske vojake, kar so v Haagu tudi potrdili. Vojaki so sodelovali pri evakuaciji civilistov s helikopterjem, libijske sile pa so jih zajele po pristanku. Civilista, ki so ju reševali, so libijske oblasti predale nizozemskemu veleposlaništvu v Tripoliju in sta že zapustila Libijo, glede ujetnikov pa na nizozemskem obrambnem ministrstvu pravijo, da so v teku intenzivna diplomatska prizadevanja za izpustitev zajetih vojakov. Na ministrstvu dodajajo, da doslej o operaciji in zajetju vojakov niso želeli govoriti zaradi varnostnih razlogov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smajser
04. 03. 2011 10.17
Luis Moreno-Ocampo: "We cannot confirm the bombing of civilians by planes"
hrast66
04. 03. 2011 00.29
Poglavar katerega plemena je Gadafi ? Če ga bo njegovo pleme varovalo in stem tudi branilo svoje privlegije bo ta agonija še dolgo trajala.
marjanka9
03. 03. 2011 23.55
Tule gre tudi za dvoličnost? A uporniki, ki so oboroženi do zob so še civilisti? In obsojamo bombardiranje njihove vojašnice? Po drugi strani se pa uporniki niso pripravljeni pogovarjati. Boj se tistega, ki se ni pripravljen pogovarjati o mirnih rešitvah.
marjanka9
03. 03. 2011 23.46
RXG Zakva se sploh gre? zato tekmujejo kdo prvi pride do nafte EU, CHINA, USA, OPECdržave zakaj niso v YU tako hitro posredovali ? mogoče zaradi vojaške moči YU ali zato ker nimamo OIL Ni bilo tako močnega ekonomskega interesa. Na nafto takoj pademo vsi - joj, se bo bencin podražu... Ampak so tudi v YU veliko iztržili, brez skrbi. Močne vojaške baze v BiH in Kosovu, mafijska logistična oaza na Kosovu za posle vseh vrst, znebili so se bomb z jedrskimi konicami pa še bombnike so promovirali. Dober iztržek, ni kaj.
upornik007
03. 03. 2011 22.59
pridruzite se skupini na facebooku:Slovenija se zbuja
HThief
03. 03. 2011 22.39
raje povejte resnico, nizozemski marinci so s helikopterjem sli resevati nizozemskegai vipovca ali vohuna v Libijski zracni prostor so vstopili brez dovoljenja, ze to je de facto vojna napoved in potem so jih libijci zajeli na tleh. Zdaj je Gaddafi nor, ker je zajel tuje vojake, ki so v njegovo drzavo vstopili brez privolitve oblasti in povrh se oborozeni
Martian
03. 03. 2011 22.07
janez6b03.03.2011, 21:422 Kar naj ga spravijo na sodišče, bo najbrž z veseljem zapel zakaj zahoda vseh 43 let ni motilo njegovo početje ------ vov..pa kva si ti za en nerazglednež????a ti razen teorij zarot res nič drugega ne poznaš???? Zahod in Gadafi sta se spravila šele tm okoli leta 2003...ti pa tle govoriš,da jih 43 let ni motil....to je noro....
janez6b
03. 03. 2011 21.42
Kar naj ga spravijo na sodišče, bo najbrž z veseljem zapel zakaj zahoda vseh 43 let ni motilo njegovo početje, le s čim so trgovali, danes pa je največji zločinec, ali je vse te zločine proti človeštvu storil v zadnjih dneh:) PA zanima me tudi kdaj bo kdo odgovarjal za zločine proti človeštvu storjene v Iraku in Afganistanu, tam umirajo nedolžne žense in otroci, in številke, so grozne, ampak ne verjamem da se bo to kdaj zgodilo, haaško sodišče je pa ena velika .... za naivne ovčice, njihovi zakoni veljajo le za nekatere,kot pač je danes to danes nekaj povsem normalnega .
Ankh Oberman
03. 03. 2011 21.29
Še malo pa de se prinas dogajalo isto folku že vsega dovolj , vsak dan večja revščina eni pa si lastijo milijone .
k8rc
03. 03. 2011 21.06
RXG Zakva se sploh gre? zato tekmujejo kdo prvi pride do nafte EU, CHINA, USA, OPECdržave zakaj niso v YU tako hitro posredovali ? mogoče zaradi vojaške moči YU ali zato ker nimamo OIL
Uporabnik113189
03. 03. 2011 20.56
Predlagam, da gre mednarodno kazensko sodišče na teren branit te "neoborožene" civiliste. Tako bomo vsi imeli kaj hitro mir. Lahko je iz varne razdalje gofljo obračati. Nikakor mi ni jasno, kako lahko "neoboroženi" civilisti delajo takšne težave da so "goloroki" okupirali Bengazi. Kolikor mi je znano hlodov nimajo na pretek. Da ni tudi tam naš JJ imel prste vmes s švercem železnine.
BananaPoslanec
03. 03. 2011 20.55
Colonel Muammar Al Gaddafi Libijcem bo šlo slabše z našo demokracijo.Sej vidite kje smo.Kaj smo meli smo zgubili...
Platon23
03. 03. 2011 20.52
Ferdox03.03.2011, 20:460 Še tole platon23 - med materialom, ki dokazujejo Gadafijevo krivdo so tudi posnetki njegovih izjav in posledice tudi. Tako njega kot njegovega sina. To smo vsi videli. Razen seveda če to ni delo ponarejevalcev iz hotela Bilderberg ali pa so bili kreativni v študentskem društvu Skull and Bones? :-) hahah in kakšne so bile njegove izjave maš kakšen citat mogoče? Je kje rekel pobil bom 6000 ljudi? Nevem čigavo delo je to je pa dejstvo da ga papaš ko ovčka travo mmeeeeee tvojo inteligenco pa je težko podcenit ker je blizu 0 pa nevem od kje tvoja fascinacija z Bilderbergi in sedaj celo z Skull and bonesi:) mislim da si ti največji teorietik tuki mogoče bi lahko spisal svojo knjižno uspešnico: življenje na pašniku hahahaah
RXG
03. 03. 2011 20.48
Zakva se sploh gre?
TV-MindControl
03. 03. 2011 20.48
američani niso pobili indijancev,pobili so jih evropejci.britanske in španske inkvizicije.domnevajo da so jih pobili do 4000000.vidim da eni pišete o balkanskem konfiliktu.vidim da ne razumete enih stvari.kdo se je odcepil sa vaš boljši jutri?vaš ali njihov?srbi so hteli veliko srbijo lol srbi in vsi ostali so hteli točno to kaj imate danes.kaka je razlika med gadafijemivimi plačenci in nato vojakom?srbskimi,hrvaškimi in bošnjaškim vojakom?ni je vsi so isti,vsi so izurjeni da ubijajo.sploh niso nasprotniki ampak soigralci.padec gadafija je enak kot padec yuge.spomnite se kaj so govorili o iraku,teroristih,11.9....,kaj govorijo naši o čisti lopati,bulmastifih,patria......vsi lažejo.vse je igra.
Platon23
03. 03. 2011 20.47
Martian03.03.2011, 20:121 zakaj ste mi zdej moj odgovor platonu izbrisal??? Verjetno je bil tvoj odgovor spet na nivoju tko kot ponavad;) MEEEEEE
Ferdo Crni
03. 03. 2011 20.46
Še tole platon23 - med materialom, ki dokazujejo Gadafijevo krivdo so tudi posnetki njegovih izjav in posledice tudi. Tako njega kot njegovega sina. To smo vsi videli. Razen seveda če to ni delo ponarejevalcev iz hotela Bilderberg ali pa so bili kreativni v študentskem društvu Skull and Bones? :-)
Ferdo Crni
03. 03. 2011 20.42
Platon23 - ne podcenjuj moje inteligence s temi bebavimi pozivi o kar nekih dokumentih. Tožilstvo ICC PREUČUJE možnost obravnave proti gadafiju. Torej zbirajo dokaze. Kako se dokumenti pojavijo in ali je to "kar naenkrat" ali morda ti dokumenti po zraku plavajo kot konfeti je morda zanimivost za pionirčke. Jat te zadeve puščam strokovnjakom. Ker če bi puščali ljudem, ki se raje kot na argumente in dejstva podkrepljena z dokazi (dokumenti in drugim materialom ) zanašajo na svojo narcisoidno tezo da so najbolj pametni in da dokazov ne potrebujejo ampak samo "sklepajo" in je zadeva urejena. Točno po tem principu so delovala revolucinarna sodišča - po "logiki" parih de.bilov
Martian
03. 03. 2011 20.36
številke so hudič...sedaj so se eni spomnilo številko 6000...in zdej govorijo o toliko mrtvih....se spomnim ruskega napada na gruzijo,ko so takoj prvi dan na veliko govorili da so gruzijci pobili 2000 osetijcev..da jih bodo obtožili genocida..seveda,pa danes o tem rusi nič več ne govorijo,ker dobro vedo da je bilo vse laž... tko da...pri cifrah je treba biti vedno previden....ker drgač pride neki mladič,pa obtoži američane da so pobili 80 milijonov inndijancev..
Uporabnik113189
03. 03. 2011 20.36
Mednarodno sodišče se je lotilo Gadafija. Menda je umrlo na tisoče civilistov. ( ni povsem jasno na kateri strani, so to uporniki ali režimski, niti ni jasno ali so se streljali goloroki ali golonogi) Jasno je smao da so vdrli v skladišča z orožjem in da so vsi oboroženi..Gadafi je kriv. Preden je njemu prišlo do mozga, da se revolucija seli iz države v državo, so mu že pokradli orožje iz skladišč. Sedaj pa neoboroženi civilisti umirajo in ga preganja mednarodno sodišče. Očitno se mu dogaja nova "balvan" revolucija, le kako se ni na kaj takega pripravil, saj je bil vendar na izobraževanju v Jugoslaviji..