Tujina

Gadafijev sin naj bi se želel predati Haagu

Abu Dabi, 26. 10. 2011 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prehodne libijske oblasti so sporočile, da naj bi se bil eden izmed najbolj znanih Gadafijevih sinov pripravljen predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu. Trdijo tudi, da je Gadafi smrtne rane dobil že pred prijetjem.

Gadafijev sin Saif al Islam
Gadafijev sin Saif al Islam FOTO: Reuters

Saif al Islam Gadafi se je pripravljen predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu (ICC), je povedal predstavnik libijskega nacionalnega prehodnega sveta Abdel Madžid Mlgeta. Podrobnosti o tem, pod kakšnimi pogoji bi se predal mednarodnemu sodišču, niso znane. Poleg njega naj bi se o predaji dogovarjal tudi nekdanji vodja libijskih obveščevalnih služb Abudlah al Senusi.

Saifa al Islama in Senusija namreč omenjeno sodišče išče zaradi storjenih zločinov v času uporniške vstaje. Sin strmoglavljenega in ubitega libijskega voditelja Moamerja Gadafijev je na begu od padca Sirte, sicer rodnega mesta njegovega očeta. Obveščevalni viri naj bi poročali, da se verjetno nahaja v bližini meje med Libijo in Nigrom. O predaji naj bi se Gadafi in Senusi namreč dogovarjala z eno izmed sosednjih držav, a Mlgeta ni povedal, s katero.

Oba sta verjetno spoznala, da za njiju ni varno ostati v Libiji. Tako se špekulira, da bi lahko odšla v Alžirijo ali Niger. Večji del Gadafijeve družine si je namreč zatočišče poiskal v Alžiriji, eden izmed sinov pa je v Nigru.

Odzval se je že ICC, ki pa je sporočil, da navedenih podatkov za zdaj ne morejo potrditi. Skušamo navezati stik s predstavniki Nacionalnega prehodnega sveta, a nam to še ni uspelo, je povedal predstavnik sodišča Fadi el Abdalah.

Junija je ICC izdal zaporni nalog za Gadafija, njegovega sina Saifa al Islama in Senusija, saj jih obtožuje zločinov proti človečnosti. Te naj bi zagrešili med nasilnim zatrtjem protirežimskih protestov februarja letos.

Putinu se zdijo posnetki zadnjih Gadafijevih trenutkov gnusni

Danes pa se je na posnetek zadnjih trenutkov življenja Moamerja Gadafija odzval tudi ruski premier Vladimir Putin. "Skoraj vsi člani Gadafijeve družine so bili ubiti, njegovo truplo so kazali na svetovnih televizijah, tega ni bilo mogoče gledati brez gnusa. Človek je bil ves krvav, še živ, nato pa pokončan," je dejal ruski voditelj.

Vladimir Putin in Moamer Gadafi novembra 2008.
Vladimir Putin in Moamer Gadafi novembra 2008. FOTO: Reuters

Libija prosi za odpravo nadzora zračnega prostora

Sicer pa je libijski veleposlanik v ZN Ibrahim Dabaši v Varnostnem svetu dejal, da si nove libijske oblasti želijo, da bi Nato končal operacijo, s katero nadzira libijski prostor. "Zdi se, da bi bil najbolj primeren datum za končanje te misije 31. oktober," je dejal. Gre za ukrep, ki ga je VS sprejel z resolucijo, predvideva pa nadzor zračnega prostora, s katerim je zveza Nato preprečila, da bi Gadafiju vdane sile proti upornikom uporabile vojaško letalstvo.

Dabaši je tudi zatrdil, da so prve preiskave Gadafijeve smrti pokazale, da nekdanjega libijskega voditelja po prijetju niso ustrelili. Strelne rane naj bi sicer dobil, vendar pred prijetjem, ko je bil v rokah upornikov, pa naj ga ne bi ustrelil nihče, je še povedal Dabaši. Ob tem je zatrdil, da bodo v primeru, da bo ugotovljeno, da so Gadafiju kršili pravice, storilce kaznovali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kukac
28. 10. 2011 19.27
Vsem * priporočam, da si ogledajo video na Youtube pod naslovom: "Reason America Is Bombing Africa, Christians & Muslims United For Truth & Justice 2011 Update HD" (video traja 1:08:28, avtor: KnowTheTruthTV) in pa video: "Libya Truth (DnB Soundtrack)" da bodo malo vedeli, kaj se je res dogajalo v Libiji; ne pa da manipulirajo bralce z zahodnimi imperialitičnimi lažmi! Tudi to, kar počnejo novinarji, ki manipulirajo svoje bralce z lažmi, ne predstavljajo pa resnice, takšne kot dejansko je, so soudeleženci pri zločinih Zahoda anglija in francija so, torej, tudi vojni zločinci, ki bi jim bilo potrebno soditi v Haagu! za pobijanje nedolzni civilistov va libiji z nato bombami..
Elias47
27. 10. 2011 15.21
Vsem skorumpiranim zahodno imperialistično sprostituiranim novinarjem (tudi novinarjem na 24ur) priporočam, da si ogledajo video na Youtube pod naslovom: "Reason America Is Bombing Africa, Christians & Muslims United For Truth & Justice 2011 Update HD" (video traja 1:08:28, avtor: KnowTheTruthTV) in pa video: "Libya Truth (DnB Soundtrack)" da bodo malo vedeli, kaj se je res dogajalo v Libiji; ne pa da manipulirajo bralce z zahodnimi imperialitičnimi lažmi! Tudi to, kar počnejo novinarji, ki manipulirajo svoje bralce z lažmi, ne predstavljajo pa resnice, takšne kot dejansko je, so soudeleženci pri zločinih Zahoda in, torej, tudi vojni zločinci, ki bi jim bilo potrebno soditi v Haagu!
boby1
27. 10. 2011 15.19
CrusaderKnight, si eden izmed redkih, ki slepo verjameš ZDA in Zahodu. Sam že dolgo ne več. Ven prihajajo zgodbe iz preteklosti, npr. kako so se za časa Kenedya prirpavbljali za napad na Kubo. Nad Kubo naj bi strmoglavilo ameriško pootniško letalo (seveda povzročeno s strani ZDA), v Miamiju, Washingtonu in še enkaterih mestih naj bi prišlo do eksplozij, to naj bi nato pripisali Kubancem in Castru in dobili povod za napad. Ko je Kenedy prejel te načrte v potrditev, je izvedbo preprečil in strogo prepovedal, da bi se vse skupaj izvedlo po načrtih CIE in Pentagona. Morda je zato tdi končal pod kroglo... Napisal sem - MORDA. Za Libijo pa bi upal staviti svoje premoženje, da bodo čez 10, 15 ali 20 let živeli mnogo slabše, kot so pred letom dni. Imeli bodo Šeriatsko pravo, počasi bodo postali bolj islamistična dežela od večine naokrog, plemena se bodo med seboj pobijala, ZDA in Zahod pa se bo - dokler se bo le lahko - okoriščal z njihovo nafto. ZDA se obnaša kot mafija - če imaš nafto, pridejo k tebi in ti povedo, koliko plačila jim moraš dati, če želiš mir "u kafani". Če tega ne daš, pridejo in ti razbijejo lokal. Gadafi pa jim je šel še posebej v nos, ker je razvijal nek sistem, ki ni bil klasična demokracija niti klasični socializem. Zaradi veliko denarja, ki ga je imel od nafte pa je bil ta sistem neverjetno uspešen in to celo kljub blokadam, ki so mu jih večkrat naredili. Poglej samo osebne avtomobile ob začetku svinjarije. Sami japonski terenci, po Tripoliju (videoportal) pa avtov toliko, da se je komajda prebijal po ulicah. V kateri grobi diktaturi imajo preprosti ljudej tako dobre avtomobile. Pa tudi sama Libija - bila je zelo lepo urejena. Ti pa še kar ponavljaj za angeli zla. Morda boš nekoč razmišljal podobno kot mi. Tudi sam sem bil včasih tvojega mišljenja in ne bom nikoli več!
kukac
27. 10. 2011 14.48
zdaj so pa izgubili vse,kot mi ,imeli smo vse zdaj pa nimamo nič(kapitalizem) Bavčar Šrot,Zidar,ITD,vsi v Libijo,tam je zdaj raj. Zdaj pridejo pravi plenilci,poštenjaki z modrimi očmi Čez 20 let bodo vsi na socjalki!!!vidimo se na borzi dela. Haag pa zna bit potuha za diktatorje in vojne zločince
Brabus
27. 10. 2011 12.32
V Haagu bo imel super počitnice, proti krogli, ki ga čaka doma.Navsezadnje, te zločince ne bo treba več iskat, se bodo sami prijavili in prišli do sodišč, odkar zidajo nove zapore, ala Hotel 5 *****.
Jagoda666
27. 10. 2011 11.26
Bolje v Haag kot v roke upornikov. V Haagu bo imel vsaj človeka vredno življenje. Doma pa smrt.
CrusaderKnight
27. 10. 2011 10.41
BrkoM27.10.2011, 02:502 Ja, Iniesta, to spoznava vecina "osvobojenih" narodov, ampak zdaj je ze prepozno, vrnitve ni, ker CIA vedno vse unici za seboj, kjerkoli je na delu. Libijci, pripravite se na "svobodo ala USA" Za začetek so dobili internet v osebno uporabo, ki ga v prejšnem režimu ni bilo! Stvari se že izboljšujejo! Če pa tebi demokracija ni všeč, in da je sosed enak, pa poji v S. korejo, tm bo takim kot si ti sanjsko!
CrusaderKnight
27. 10. 2011 10.38
c4lib3r27.10.2011, 09:081 Ah ne bodi smešen, na posnetkih se lepo vidi vojake kako streljajo z G3 puškam na protestnike. Drugič če že pišeš oznake, se nauči oznake pušk in modele, ker čist nikje ni bilo za videti puške FN beljgiske izdelave, je bilo pa videti M4, ter francoski Famas. Spet ena izmišljena propaganda in teroija zarote, ki ti ni ratala! Po vrhu pa verjameš RT televiziji, ki je ruska propagandna televizija, ki odaja samo izven rusije in to samo v angleškem jeziku, katerega govori samo 10% rusov! Po vrhu je pa ta ista teleizija o ruskem napadu specialcev na šolo kjer je umrlo 300 otrok zaradi plina, ki so ga specijalci spustili, napisala da so otroci umrli v navzkrižnem ognju! No kmalu so jih postavili na laž!!! Jst taki televiziji in glih nebi verjel, še sploh ko je 2 tedna nazaj pisala da je gadafi zavzel misrato in ostale kraje!
kmardra
27. 10. 2011 09.47
Putin je tudi igralec Novega Svetovnega Reda.Zaradi česa ? Slikal se je z dvojnikom Gadafija.Pravi Gadafi ima drugu indetiteto.
BigLebowski
27. 10. 2011 09.24
Res ne vem, ce bi verjel modelu, ki rece "bombaNdira". Ti bi raje v soli bolj poslusal, kot da doktorat iz teorije zarot furas.
Doomsters
27. 10. 2011 09.08
Upam da bo kmal vzhod brutalno uničil zahod...to je šlo mal iz kontrole že...te amerikanci so vojni prašiči...use napadejo kar ni njihovo oz. NATO....jst bi vam folku vse povedal kaj je blo u resnic..pa se mi ne da...Največja prelomnica je bla ko je (ne spomnm se imena pač ena ameriška TV) objavla kok baje Gadafi-jevi možje ropajo pa ubijajo po posiljujejo libijske civiliste...drgač so pa to bli 100-200 ameriških 'plačancev' ...Misilm zdej mi pa poveste kako ma lahko model FN F2000 z dušilcem pa uno stvar ka meče granate...To je NATO orožje...drugi navadni protestniki pa so se pridružili zato ker so mislili da je to res...(oni majo pa navadne AK47 pa to, še iz sovjetskih časov) potem je tudi to se zgodil...ameriški mediji poročajo da gadafi bombandira njegova mesta (te 'upornike') ruski (vzhodni) mediji pa poročajo da to ni res ker majo vohunski satelit na libjo in tam ni bilo nobenih letal...to je samo propaganda use skupaj...upam da bomo kmalu odstranil tote kapitalistične * ki se jim gre samo za dnar.
BigLebowski
27. 10. 2011 07.47
Sinko pa nima tako velikih mod, kot ocka. Kar v Haag bi sel, z Gotovino Pa Karadzicem na kos metat. Mladic bo samo gledal, ker je nekaj bolan menda. Ajajaj, niti zlocinci niso vec, kar so v casih bili.
hecate
27. 10. 2011 06.09
pa ja kdo pa še verjame temu "prehodnemu" svetu...
Baphomet.
27. 10. 2011 06.03
sam tale sin je pa za ponucat.... :)
lizziarm
27. 10. 2011 04.43
zdaj so pa izgubili vse,kot mi ,imeli smo vse zdaj pa nimamo nič(kapitalizem) Bavčar Šrot,Zidar,ITD,vsi v Libijo,tam je zdaj raj. Zdaj pridejo pravi plenilci,poštenjaki z modrimi očmi Čez 20 let bodo vsi na socjalki!!!vidimo se na borzi dela. Haag pa zna bit potuha za diktatorje in vojne zločince
BrkoM
27. 10. 2011 02.50
Ja, Iniesta, to spoznava vecina "osvobojenih" narodov, ampak zdaj je ze prepozno, vrnitve ni, ker CIA vedno vse unici za seboj, kjerkoli je na delu. Libijci, pripravite se na "svobodo ala USA"
safeta
27. 10. 2011 00.42
on haagu, haag njemu - BMK!
12345s
27. 10. 2011 00.40
tudi jaz ne maram diktatorjev, sploh pa slovenskih
vesolec1
26. 10. 2011 23.32
mati zemlja ne smeš dopustit več takih stvari,ne zaslužimo si življenja na zemlji in v tej obliki
vesolec1
26. 10. 2011 23.31
Daj bože da se vmesajo visje sile in sodijo tem svetovnim morilcem ker to kaj se dogaja na tem svetu ni normalno in imam občutek da se stvari nikdar nebojo popravle saj je človek preveč pohlepen,saj ne moreš več tak živet...