Tujina

Zavija v obroču Gadafijevih sil

Tripoli, 05. 03. 2011 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./Reuters/STA
Komentarji
79

Sile, zveste libijskemu voditelju Gadafiju, so spet napadle mesto Zavija, ki je najbližje prestolnici Tripoli in je v rokah upornikov. Medtem se je nacionalni svet razglasil za edinega predstavnika države.

Uporniki, ki imajo nadzor nad vzhodnim delom Libije, pravijo, da se postopoma pomikajo vse bolj proti zahodu države, medtem pa tudi vladne sile slavijo svoje nove zmage.

V včerajšnjih spopadih v mestu Zavija, ki je 50 kilometrov zahodno od Tripolija, je umrlo najmanj 18 ljudi, 150 naj bi bilo ranjenih. Boji se nadaljujejo tudi danes. Davi naj bi vladne sile ob silovitem topniškem obstreljevanju uspele priti v to mesto z 200.000 prebivalci, uporniki pa naj bi se utrdili v notranjosti mesta. Očividci pričajo o napadu na mesto s kopenskimi silami, topovi in tanki, ki v mestu streljajo na hiše. Spletna stran opozicije Al Manara piše, da je v mesto prodrlo 40 tankov in da se siloviti spopadi nadaljujejo. Po navedbah ene od prič v mestu izvajajo "pokol". Zdravniški viri so sporočili, da je umrlo najmanj sedem ljudi, več deset pa je bilo ranjenih.

Uporniki v Libiji
Uporniki v Libiji FOTO: Reuters

Kaj se dogaja v strateškem naftnem pristanišču Ras Lanuf, ki je kakih sto kilometrov oddaljeno od Sirte, ni prav jasno. Po včerajšnjih spopadih sta namreč obe strani, podobno kot v Zaviji, razglasili zmago. V spopadih naj bi sicer umrlo najmanj 10 ljudi, več kot 20 pa naj bi bilo ranjenih.Uporniki so danes sporočili, da so sestrelili letalo sil, zvestih Gadafiju. Pri tem sta umrla dva pilota. Lovci so sicer danes večkrat preletavali mesto, najmanj enkrat pa tudi odvrgli bomo.

Po poročanju Anse naj bi Gadafiju zveste sile danes napadle tudi mesto Misurata vzhodno od Tripolija. V samem Tripoliju, kjer je včeraj policija s solzivcem razgnala protestnike, naj bi bilo danes mirno.

Svet upornikov – edini predstavnik Libije

Nacionalni svet, ki so ga oblikovali libijski uporniki, ki se borijo proti režimu Moamerja Gadafija, se je danes razglasil za edinega predstavnika države. To je po prvem uradnem sestanku sveta, ustanovljenem 27. februarja, na novinarski konferenci povedal predsednik sveta, bivši pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil.

Svet, ki želi dati politično obliko uporom po državi, ima 31 članov iz mest, ki so pod nadzorom upornikov.

Svojega člana Omarja al Haririja je svet pooblastil za "vojaške zadeve", Alija Abdelaziza al Isauija pa za zunanje zadeve. Slednji ima nalogo, da vzpostavi stike s tujino, da bi dosegel mednarodno priznanje sveta, je še povedal Džalil. Dodal je, da so za nacionalni svet vse diplomatske delegacije v tujini, ki so naklonjene upornikom, "legitimne predstavnice" države. Abdulramana Šalgama, ki je bil libijski veleposlanik pri ZN, preden se je februarja priključil opoziciji, pa so izbrali za "legitimnega predstavnika" države v Združenih narodih.

Svet je mednarodno skupnost pozval, naj uvede prepoved preletov nad Libijo, ob tem pa odločno zavrnil tujo vojaško navzočnost v državi. Pozval jo je tudi, naj ga prizna kot legitimnega predstavnika libijskega naroda.

Gadafijevi zavezniki so ...

Novi napadi sil, zvestih Gadafiju, po poročanju CNN kažejo, da avtokrat še ne namerava obupati in ne želi slediti zgledu voditeljema Egipta in Tunizije. Čeprav del mednarodne skupnosti na Gadafija močno pritiska in zahteva njegov odstop, pa ima dolgoletni vodja Libije še vedno podporo nekaterih vidnih svetovnih voditeljev. Po poročanju CNN gre za naravno zavezništvo med režimi, ki želijo imeti čim več moči.

Med Gadafijevimi zavezniki izstopa venezuelski predsednik Hugo Chavez. Kot je znano, je Chavez prepričan, da je za Libijo možno najti rešitev s pogajanjem med libijskimi oblastmi in uporniki. "Gadafi je moj in naš prijatelj že dolgo časa,“ je svojim državljanom v govoru, ki ga je prenašala državna televizija, dejal Chavez. Glede morebitne invazije na Libijo, na katero naj bi že potekale priprave, je Chavez dejal, da je to norost. "Norost, na čelu katere so ZDA, ki poskušajo vladati svetu," je dodal.

Gadafi in Chavez
Gadafi in Chavez FOTO: Reuters

Tudi nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro v zahtevah ZDA, da Gadafi mora oditi, vidi pripravo države na invazijo, da bi se tako dokopala do libijske nafte.

Še en tesen Gadafijev zaveznik je predsednik Zimbabveja Robert Mugabe, saj je Libija v Zimbabve vložila na milijone evrov. Zavezništvo je še toliko bolj tesno, ker ima Zimbabve malo mednarodnih prijateljev.

Skupina držav, ki ne podpira, a tudi ne obsoja

Obstaja pa tudi druga skupina držav, za katere je sicer malo verjetno, da bodo odkrito izrazile podporo Gadafiju, a hkrati ne gre računati na njihov glas pri odločanju o vojaškem posredovanju v Libiji ali morebitnem zaprtju zračnega prostora. Med takšne države spadajo denimo Kitajska, Rusija in Turčija. "To ni le primer nasprotovanja Zahodu. Turčija na primer krepi diplomatske in gospodarske vezi z Iranom. S tem pa začenja vse bolj deliti tudi mnenje Irana. Gadafijevih potez v Libiji ne bodo obsodili,“ je za CNN dejal analitik Barak Seener.

Srbija dolgo časa molčala

Med državami, ki so bile glede dogajanja v Libiji dolgo časa tiho, je tudi Srbija. Ta je sicer podprla resolucijo Sveta za človekove pravice ZN, ki obsoja kršitve človekovih pravic v Libiji, a tega ni obešala na veliki zvon. Z Libijo ima namreč prijateljske vezi, kar se je nenazadnje pokazalo tudi s tem, da je prvi intervju z Gadafijem po izbruhu protestov dobila srbska televizija TV Pink. Za intervju se je namreč dogovoril kar srbski politik Zoran Lilić, ki  je v Libijo odpotoval z letalom družbe Air Pink. Lilić je dejal, da je tja odšel, da bi Gadafija prosil za zaščito srbskih državljanov v Libiji.

Srbska vlada je sicer takrat dejala, da je bila to samostojna akcija Lilića in se od njegovih dejanj oddaljila. A vseeno so se pojavila vprašanja, zakaj Srbija javno ne obsodi dogajanja v Libiji.

Srbsko obrambno ministrstvo je sicer zanikalo poročila arabskih medijev, da so piloti letal, ki so bombardirali libijske protestnike v Bengaziju, plačanci iz Srbije. Gadafi je v intervjuju za TV Pink dejal, da so arabski mediji želeli podkupiti Srbe, da bi ti izjavili, da so res bombardirali civiliste.

Možen razlog za srbski molk po poročanju AP tiči v orožarskih pogodbah med državama, ki so vredne več milijonov evrov. AP dodaja, da skoraj zagotovo del streliva, ki ga uporabljajo Gadafijeve sile, prihaja iz Srbije. Tudi nekaj vojaških pilotov, ki napadajo upornike, naj bi izurili ravno Srbi.

Sicer je že Jugoslavija v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja z državami v Aziji, Severni Afriki in Bližnjem vzhodu sklenila številne posle o izvozu orožja in streliva. Dogovori so se končali, ko je Jugoslavija začela razpadati, a v zadnjih letih se vezi znova krepijo. Pri tem od bivših republik Jugoslavije prednjači prav Srbija.

Srbske družbe so pred kratkim z Libijo sklenile posel o gradnji vojaške bolnišnice v Libiji. Hkrati so dobili tudi pravico, da nadaljujejo z urjenjem libijskih vojaških pilotov in vzdržujejo okoli 120 vojaških letal, ki jih je Libiji prodala Jugoslavija.

Pri tem AP sicer navaja tudi drugo plat Srbije, tisto, ki se je leta 2000 uprla režimu Slobodana Miloševića. Veterani srbskega gibanja Otpor so denimo urili eno od skupin, ki so igrale ključno vlogo v egiptovski revoluciji. "Možno je, da so libijske skupine mladih dobile idejo o tem, kako se upreti Gadafiju, od egiptovskih aktivistov, ki smo jih mi urili,“ je dejal nekdanji vodja Otpora Srđa Popović.

Libija Varnostnemu svetu: Odpravite sankcije!

Interpol je včeraj proti Gadafiju in še 15 osebam iz njegovega režima izdal mednarodno ''oranžno'' opozorilo. Članice Interpola tako lahko sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov in uveljavijo prepoved potovanja za šestnajsterico.
Interpol je včeraj proti Gadafiju in še 15 osebam iz njegovega režima izdal mednarodno ''oranžno'' opozorilo. Članice Interpola tako lahko sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov in uveljavijo prepoved potovanja za šestnajsterico. FOTO: Reuters

Gadafijev režim je sicer včeraj od Varnostnega sveta ZN zahteval začasno odpravo sankcij, ki jih je VS uvedel zaradi nasilja režima nad protestniki. Libijski zunanji minister Musa Kusa je v pismu VS zapisal, da so proti opozicijskim protestnikom uporabili le "trohico" enot in še to proti tistim, ki so "uničevali in izvajali teroristična dejanja". Ukrepi, ki so jih sprejeli, so v skladu z nalogo države, da ohranja varnost, zato je bila vlada ob sprejemu sankcij osupla, je zapisal Kusa v pismu, ki pomeni prvi uradni odziv Tripolija na sankcije, ki jih je VS ZN soglasno uvedel pred tednom dni.

Tripoli poziva VS ZN, naj prepoved potovanj in zamrznitev premoženja Gadafija, njegove družine ter bližnjih sodelavcev začasno odpravi, "dokler se ne bo ugotovila resnica".

Slovenija Gadafija poziva k odstopu

Dogajanje v Libiji pa z veliko zaskrbljenostjo spremljajo tudi na našem zunanjem ministrstvu. Pravijo, da dogodki dobivajo značilnosti vse večje varnostne in humanitarne krize. Gadafija tako pozivajo, naj odstopi ter nemudoma ustavi vse vojaške akcije in hude kršitve človekovih pravic proti upornikom in demonstrantom.

Pozdravljamo to, da je MZZ končno delno prisluhnilo pozivom v zvezi z razmerami v Libiji, a obžalujemo, da je ta odziv zapoznel, kot je bil tudi v primeru protestov v Egiptu. MZZ bi moralo Gadafija k odstopu in ustavitvi nasilja pozvati že takoj, ko so libijske oblasti začele izvajati nasilje nad ljudstvom, ne pa šele po tem, ko se nanje odzove že ves svet. SLS

Sprejem resolucije Generalne skupščine ZN o izključitvi Libije iz Sveta za človekove pravice Slovenija podpira. Gre sicer za prvi primer izključitve države iz omenjenega sveta. Na MZZ pozdravljajo tudi sprejem resolucije Varnostnega sveta ZN, s katero situacijo v Libiji od 15. februarja letos dalje naslavlja na tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, podpirajo pa tudi sklepa Sveta EU o omejevalnih ukrepih zoper Gadafija režim.

Skladno s sprejetimi ukrepi EU in mednarodne skupnosti je naša vlada 3. marca začasno prekinila izvajanje sporazuma med Slovenijo in Libijo o odpravi vizumske obveznosti za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov.

Z MZZ so sporočili še, da bo Slovenija v podporo aktivnostim Urada visokega komisarja ZN za begunce za reševanje humanitarne krize v Libiji in sosednjih državah namenila 50.000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cifur
06. 03. 2011 08.26
v kolikor ne bo hitrih in drasticnih sprememb v sloveniji bomo imeli libijo v kratkem doma scenarij bo enak libijskemu ce se ozremo okoli sebe je vse enako kot v libiji vladajoca elita se preserava medtem ko nekateri nimajo za kruh npr zidar bi ustanovil nov sct da bi se naprej mahiniral med tem pa delavci sct zivijo od zraka ter karitasa in nasa vlada naj prvo uvede red doma potem naj sele nekoga financno podpira
mes
06. 03. 2011 02.16
Lopovi zahodnjaski vi se tudi lahko bojite lastnega ljudsva.
Jovo Maksimovic
05. 03. 2011 22.28
mzs naj nameni slovenskim drzavljanom ki jih je3 vlada pripelala do revščine ne pa gadafijcem
Osvald
05. 03. 2011 19.55
Sedaj bodo pojedli našega lipicanca.
andrej971
05. 03. 2011 19.16
Slovenija naj se rajši briga za svoje težave, ne pa da se meša v tuje zadeve. Kdaj pa bo slovenska vlada sebe pozvala k odstopu???
Spetsnaz
05. 03. 2011 18.46
No..vsaj en, ki racijonalno razmislja. monobloc 05.03.2011, 18:30 0 Kakšen mesec nazaj je kLINTONOVA ZBRALA VSE VELEPOSLANIKE NA TRIDNEVNO POSVETOVANJE. Zdaj veste zakaj.Še pomnite naslove na tej strani. PRIPRAVLJA SE NEKAJ VELIKEGA.Zdaj se ve. Američani zločinci.Slovenci ritolizniki.
Martian
05. 03. 2011 18.42
Platon23 vem da te resnica boli,sam s tem če v vsakem postu mene žališ,resnico ne boš spremenil....s tem samo kažeš na to,da si v sramoto svojim staršem...toliko so se matrali s tabo,pa tak nekulturnež si postal.zvoji starši se mi prov smilijo.
monobloc
05. 03. 2011 18.30
Kakšen mesec nazaj je kLINTONOVA ZBRALA VSE VELEPOSLANIKE NA TRIDNEVNO POSVETOVANJE. Zdaj veste zakaj.Še pomnite naslove na tej strani. PRIPRAVLJA SE NEKAJ VELIKEGA.Zdaj se ve. Američani zločinci.Slovenci ritolizniki.
monobloc
05. 03. 2011 18.27
Gadafi.Vsaka čast.
tali?ni tom
05. 03. 2011 18.20
pa tle na forumu je tolk enih "mirovnikov" da gate trga !! moje vprašanje je zakaj vse nenadoma tolk moti gadafi in zanima libija , medtem ko imamo mi doma libijo , sploh če pogledamo parlament in poslance !! samo jelinčiča poglejmo in takih je tam še več !! dvajset let je nekje v parlamentu in v tem času ni naredil niti ene pametne stvari v dobrobit tistih ki so ga volili ampak samo vleče delovno dobo in predobro plačo , da se bo lahko lagodno in brez znoja upokojil in na koncu za neučinkovito delo dobil še divjo penzijo !! pa to je samo en primer , tam notri jih pa je takih nbe vem 40 !!! to so stvari ki so za nas "pametne slovence " aktualne ne pa libija !! še manj pa gadafi !! on je dolgo delal seveda za svojo korist , pa če pogledamo posnetke mest je nekaj dobilo tudi ljudstvo , glede na videne ceste , mesta ki so iz betona ne kolib iz blata in še in še !! pri nas pa je v glavnem premoženje malih ljudi iz prejšne države , kar je pa zgradila ta se je pa zadolžila do neba in čez , da sto let ne bomo odplačali , nekaj tipov pa je večino tega dnarja stlačlo v žep !! kdo je pol večji lopov in kje je slabše , pr ns ko je vse v * in večina krade al kaj !! pa svoboda ??? kaj je to da lahko delaš cele dneve leta in leta za * plačo ali pa jo sploh ne dobiš , nakoncu pa namesto penzije cesta, ali pa grob ko ni denarja za zdravnika al pa ta noče delat ???? VSE JE EN IN IST ŠMORN SAMO DRUGAČ JE ZAPAKIRAN !!!
plutto
05. 03. 2011 18.09
Poslanci bodo radodarni in prispevali v znesku 50.000 € za humanitarne krize v Libiji insosednjih državah. :-))
BALIENCRIP
05. 03. 2011 18.06
Ce ima kdo dikratorski rezim in ce kdo siri sovrastvo vojne in nestrpnost,je to Vatican in ZDA in se enkrat Vatican in ZDA !
Leonardo09
05. 03. 2011 17.48
to so verjetno nakazali gadafiju z ljubeznijo od borčija
korintos1
05. 03. 2011 17.12
mcipot70 Za Vegrad naj vprašajo Hildico in Nsi. Privatna firma. V večinski privatni lasti.
Rezerv
05. 03. 2011 17.04
. Za libijo imajo 50.000 € za Vegradove delavce pa niso imeli niti časa niti denarja da bi jim pomagali. Sramota.
Platon23
05. 03. 2011 17.00
Martian05.03.2011, 14:520 k8rc ko pridejo ZDA njihova podjetja imajo pravico nakupa in komu bodo prodajali to nafto ( seveda prebivalcem ZDA) ---- hahahahhahaha...če bi blo to res,pol bi bla v Iraku glavna ameriška podjetja...v resnici pa so tam glavna kitajska in ruska podjetja... resnica je ta,da so v iraku američani več nafte dobili v času Sadama kot pa sedaj... Matrian pa ti si enciklopedija znajna brez podatkov haha MEEE prosim Martian za kškšne podtke črno na belem koliko nafte je bilo prej za Ameriko pa koliko sedaj MEEEE ti sam sebi bučke prodajaš fantje ne mu zamerit človek je posvetil svoč čas pisanju knjižne uspešnice: življenje na pašniku martian je ovčka zahoda in medjov
boštjan žabjek 1
05. 03. 2011 16.57
ma5t3r
05. 03. 2011 16.56
v libiji je glavni MUSA KUSA ne pa gadafi
penica
05. 03. 2011 16.39
denarja za nas ni, za druge se pa najde
vn900
05. 03. 2011 16.37
gadafi je car