Tujina

FOTO: Uporniki znova zavzeli ključno mesto

Tripoli, 26. 03. 2011 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
120

Srditi boji med libijskimi uporniki in Gadafijevimi možmi se nadaljujejo. Sile, zveste voditelju, so se s težkim topništvom spravile nad mesto Misrata. Medtem pa uporniki poročajo, da je strateško mesto Adždabija v njihovih rokah.

Vojaška operacija koalicije zahodnih sil Odisejeva zora se nadaljuje. Bombardiranje položajev vojske libijskega voditelja Moamerja Gadafija je potekalo že sedmo noč. Močne eksplozije so se slišale tudi v Tripoliju, poročajo tuji mediji.

Preberite tudi: Katera letala uporabljajo zahodne sile v napadu na Libijo? in še: Kako so oboroženi uporniki in kako libijska vojska?

Priče so povedale, da je v mestu Tadžura, vzhodno od Tripolija, gorel vojaški radar, ki je bil pred dnevi že tarča bombardiranja.

Danes je v hotel v Tripoliju, kjer so nastanjeni tuji novinarji, prišla ženska, ki se je želela pogovoriti z njimi. Pokazala jim je modrice in odrgnine, ki so posledice napada Gadafijevih vojakov. Bila je obupana in prosila je za pomoč, toda pogovor so hitro prekinile varnostne sile, ki so žensko grobo odstranile iz hotela. Tuji novinarji so prosili, naj tega ne počnejo, saj so se z njo želeli pogovoriti. Njihove prošnje niso bile uslišane, še več, Gadafijevi ljudje so fizično obračunali tudi z njimi. Kako hudo so novinarji pretepeni, še ni znano.
Danes je v hotel v Tripoliju, kjer so nastanjeni tuji novinarji, prišla ženska, ki se je želela pogovoriti z njimi. Pokazala jim je modrice in odrgnine, ki so posledice napada Gadafijevih vojakov. Bila je obupana in prosila je za pomoč, toda pogovor so hitro prekinile varnostne sile, ki so žensko grobo odstranile iz hotela. Tuji novinarji so prosili, naj tega ne počnejo, saj so se z njo želeli pogovoriti. Njihove prošnje niso bile uslišane, še več, Gadafijevi ljudje so fizično obračunali tudi z njimi. Kako hudo so novinarji pretepeni, še ni znano. FOTO: Reuters

Eksplozije so odjeknile tudi v mestu Adždabija na vzhodu države. Tam zahodne sile napadajo Gadafijeve tanke in topništvo. Uporniki so že zavzeli strateško pomembno pristaniško mesto, libijska vojska pa se umika proti Bregi, poročajo tuji mediji.

Uporniki so, potem ko so zavzeli mesto, plesali na vladnih tankih in prebivalcem delili kruh in vodo, poroča agencija Reuters. Več kot deset strohnelih trupel Gadafijevih privržencev in razbitine vojaških oklepnikov pred vhodom v mesto kažejo na to, da je bil boj srdit.

V centru mesta pa je le malo znakov uničenja. Trgovine so zaprte, ulice zapuščene, uporniki pa se s terenskimi vozili vozijo po mestu in streljajo v zrak.

Uporniki v Adždabiji slavijo zmago:

21-letni študent Ahmed Mohamed je povedal, da je streljanje slišal v petek od 19. ure do 3. ure zjutraj. Njegovi družini in njemu ni uspelo pobegniti iz mesta. ''Nismo uspeli uiti. Bilo je zelo težko. Imeli smo le malo hrane,'' je povedal in dodal, da so Gadafijeve sile vlekle prebivalce iz njihovih hiš.

Zavzetje Adždabije, prehod iz zahodne Libije do uporniške trdnjave Benghazi, je bil velik moralni uspeh za upornike.

Uporniki zavzeli tudi mesto Brega

Al Arabija poroča, da naj bi libijski uporniki zavzeli mesto Brega. Libijski uporniki so dosegli predmestje mesta Brega, je sporočil tudi predstavnik upornikov in dodal, da zavzetje Adždabije, prehoda iz zahodne Libije v Bengazi, pomeni ''veter sprememb, ki so se zdaj že začele kazati''.

Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija naj bi se iz mesta umaknile in se nahajale že kakih 30 kilometrov daleč, sledijo pa jim uporniške sile. Novinar AFP, ki potuje z uporniki, je potrdil, da so uporniki zavzeli središče tega za nafto pomembnega mesta, Gadafijeve sile pa so se umaknile.

Brega je bila pod nadzorom Gadafijevih sil, potem ko so se uporniki iz mesta umaknili 13. marca zaradi silovitega obstreljevanja Gadafijevih sil.

Umrla mati s štirimi otroki

Uporniki so poudarili, da na zahodu Libije, kjer sta prestolnica Tripoli in mesto Misrata, zaradi napadov Gadafijevih sil potrebujejo pomoč koalicije in tudi človekoljubno pomoč.

Boji se nadaljujejo tudi v Misrati na zahodu države, kjer libijska vojska nadaljuje z obstreljevanjem mesta. Gadafijeve sile so s težkim topništvom napadle Misrato z zahoda in vzhoda, so sporočili uporniki. Prav tako so zaprli mestno pristanišče in območje okrog njega. Reuters poroča, da Gadafijevi tanki z zahodne strani zelo hitro napredujejo proti mestu. Nad mesto pa so že priletela letala zahodnih koalicijskih sil, Gadafijeve sile pa so po prihodu letal prenehale z obstreljevanjem mesta. Francoska vojaška letala so uničila pet libijskih letal in dva helikopterja na letališču v Misrati, je sporočil predstavnik vojske.

Upornik je po telefonu povedal, da se Gadafijeve sile tudi trudijo, da bi v mesto poslale vojake. ''Z vzhoda prihajajo z močnim topništvom. Tam je glavni naftni rezervoar v pristanišču, ki hrani osrednji del mesta. Tam je tudi na tisoče delavcev, predvsem Egipčanov, ki so pobegnili in ostali v pristanišču v upanju na rešitev,'' je povedal.

Po navedbah prič je bila v petek zvečer v teh napadih ubita mati s štirimi otroki. Pravijo tudi, da v mestu ni vode in elektrike, zmanjkuje pa tudi zalog hrane. Predstavnik upornikov je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da so mesto preletavala letala zahodne koalicije.

Libijska državna televizija je poročala, da so koalicijska letala v petek zvečer obstreljevala tudi pristaniško mesto Zliten, ki leži 160 kilometrov vzhodno od Tripolija.

Civiliste poziva k orožju

Uporniki v bližini mesta Adždabija
Uporniki v bližini mesta Adždabija FOTO: Reuters

Gadafi je sicer predlagal, da bi se lahko v vojsko prijavili tudi prostovoljci, sicer civilisti, ki nimajo potrebnega znanja za nošenje orožja. Prav tako je vojakom in policistom ponudil napredovanje, poročajo tuji mediji. Nekateri tuji dopisniki iz Libije poročajo, da gre v tem primeru za dejanje iz obupa.

ZDA pravijo, da napadi vplivajo na bojno sposobnost Gadafijevih sil, zato pa k orožju poziva prostovoljce. Doslej se je v boju poti slabo oboroženim upornikom naslanjal na vojsko pod vodstvom svojih sinov in na plačance.

Predstavnik libijskega ministrstva za zdravje Haled Omar je novinarjem dejal, da so koalicijske sile v napadih od minule nedelje do srede, torej v štirih dneh operacije Odisejeva zora, ubile 114 ljudi, 445 pa ranile. Samo v Tripoliju z okolico naj bi bilo ubitih 104 ljudi, deset pa v Sirti.

Begunci na libijsko-tunizijski meji
Begunci na libijsko-tunizijski meji FOTO: Reuters
Pred ameriškim veleposlaništvom v Londonu potekajo protesti proti vojaškemu posredovanju v Libiji.
Pred ameriškim veleposlaništvom v Londonu potekajo protesti proti vojaškemu posredovanju v Libiji. FOTO: Reuters

Danes se je znova oglasil ameriški predsednik Barack Obama, ki pravi, da je vojaška akcija že rešila nešteto življenj civilistov, ki so se znašli pod udarom libijskih sil. Operacijo je označil za jasno, usmerjeno in omejeno. Dodal je, da so onesposobili libijsko protiletalsko obrambo, Gadafijeve sile pa več ne napredujejo proti Bengaziju, ki velja za središče upornikov.

Libijski uporniki zavračajo tuje sile v državi

Časnik Ašark al Avsat je danes poročal, da naj bi se Gadafi s "prijatelji" na Zahodu pogovarjal o "dostojanstveni rešitvi" za Libijo. Libijski voditelj naj bi neimenovane osebe tudi poskušal prepričati, da mednarodna skupnost ustavi zračne napade in najde sprejemljivo rešitev, ki bi jo dosegli s pogajanji. Časnik še piše, da naj bi Gadafijev sin Saif al Islam že zapustil državo in delal na "nujnem načrtu", s katerim bi preprečili zaostritev političnih in vojaških razmer. Prav tako naj bi v Tunizijo že prispela visoka libijska delegacija pod vodstvom predsednika libijskega parlamenta Mohameda Abula Kasima al Zavija. Delegacija naj bi bila sedaj že na poti na skrivno lokacijo, kjer naj bi potekali nadaljnji pogovori.

Danes je francoski dnevnik Le Figaro objavil pismo libijskih upornikov, v katerem se Franciji zahvaljujejo za njeno vlogo v mednarodni vojaški operaciji proti režimu libijskega voditelja Gadafija, a hkrati so zapisali, da si ne želijo tujih sil v državi. "Sredi noči so vaša letala uničila tanke, ki so nameravala napasti Bengazi. Libijski narod vas vidi kot osvoboditelje. Večno vam bomo hvaležni," je v pismu, naslovljenem na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, zapisal vodja nacionalnega sveta za tranzicijo Mohamed Džibril. "Ne želimo tujih sil. Ne potrebujemo jih. Prvo bitko bomo dobili zahvaljujoč vam. Naslednjo bitko pa bomo dobili z lastnimi močmi," je še zapisal Džibril predsedniku Francije, ki je kot prva država priznala nacionalni svet za tranzicijo kot edinega zakonitega predstavnika Libije.

Kaj menijo Rusi in Afriška unija?

Načelnik ruske vojske, general Nikolaj Makarov je ocenil, da so bili zračni napadi koalicijskih sil na Libijo doslej neuspešni in menil, da bo za strmoglavljanje Gadafija potrebna kopenska operacija.

Afriška unija pa je danes sporočila, da si želi srečanja tudi z libijsko opozicijo. Ad hoc odbor AU se je v petek v etiopski prestolnici Adis Abeba sestal z delegacijo Gadafijevega režima, medtem ko se predstavniki opozicijskega nacionalnega sveta srečanja niso mogli udeležiti. Predsednik komisije Afriške unije Jean Ping je še dejal, da AU, ki nasprotuje tujemu vojaškemu posredovanju v Libiji, želi "pospešiti dialog med vsemi libijskimi stranmi" in zagovarja uvedbo prehodnega obdobja, ki bo pripeljalo do izvolitve demokratičnih ustanov v Libiji.

Turčija gre po ranjence

Podpredsednik turške vlade Cemil Cicek je sporočil, da Turčija namerava sprejeti več sto ljudi, ki so bili ranjeni v spopadih v Libiji, in jim ponuditi zdravljenje. Trajekt z reševalnimi vozili in medicinsko opremo naj bi proti severu Afrike odplul kmalu, v Turčijo pa naj bi prepeljal okoli 450 ranjencev. Na vprašanje, ali je operacijo odobril Gadafi, je Cicek odgovoril: "Da. Turčija je edina država, ki je ohranila stike z obema stranema. Prepeljali bomo ranjence. Obstaja dogovor," še poročajo tuji mediji.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mil?007
27. 03. 2011 09.48
Lahko si čegevaro vtetovirate na čelo pa to ne bo nič spremenilo, svet gre naprej.
Mil?007
27. 03. 2011 09.45
Le kdaj vas bodo minile te rdečeneuvrščene mokre sanje, blodnje in fantazije. Gadafi predstavlja preteklost kot vse prej našteto in tem stvarem ni mesta v današnjem svetu.
naivna
27. 03. 2011 09.02
Rha kje imas dokaz o tvoji trditvi?
cirenij
27. 03. 2011 08.35
Rha ti pa piši vsaj slovensko. Ne razumem, ti dam ali -.
cirenij
27. 03. 2011 08.34
Še kolcalo se jim bo po Gadafiju. Ko se bodo medsebojno pobijali, standard bo pa še slabši. Tako je, če zavrnešp roko, ki te hrani.
MILEVOLLIDISCO
27. 03. 2011 07.37
27.03.1999 SO SRBI POGRUNTAL B-117 !!!!??? NAJVEČA AMERIŠKA SRAMOTA TEŠKA 45 MIL.$
Alojz Železnik 1
27. 03. 2011 07.35
Očitno se Zlovenci bojijo usode Gadafija: ko bodo dovolj stisnili Slovence (Gadafi uporablja plačance, Zlovenci pa izbrisane), jih zna USA@friends vršti z oblasti - podobno kot Miloševiča v Srbiji. Čeprav Srbija nima nafte.
MOSSAD001
27. 03. 2011 07.20
Kaksno ljudstvo lepo vas prosim!!?? Boli njih ... za ljudstvo!! Gre se samo in izključno za nadzor NAFTE!! Da libija nima NAFTE,bi jim ZDA iz zraka par žaklov moke dol porinla pa je to to !! Gre se za nadzor SUROVIN v LIBIJI NAFTA!!
Alojz Železnik 1
27. 03. 2011 07.17
johnfromla, se strinjam. V zgodovini človeštva je kar veliko primerov, ko je okupator bolj človeški od domačega gospodarja. In v Libiji je že tako.
fizelj2
27. 03. 2011 01.53
Hvala bogu! Svaka cast NATU, EU in Ameriki !
HLAPCI.HLAPCI
27. 03. 2011 01.08
Kolio držav ki imajo nafto je napadek/okupiral NATO ? Vsako leto več...
HLAPCI.HLAPCI
27. 03. 2011 01.04
vzhod27.03.2011, 00:42 0 to niso gadafijevi mozje ampak libijska vojska ki brani drzavo pred nato okupatorji Da, in po 500-000 tisoč mrtvih civilistih in po 9 miljardah sodov nafrte načrpane skoz/ vedno/ še kar/tu in tam/ najdeš ljudi ki verjamwjo da he to - huanitarna akcija in ko jih bo milijarda in njih dve in šest vse za demokracijo ...tud z bo,bamo stric Sam
vzhod
27. 03. 2011 00.42
to niso gadafijevi mozje ampak libijska vojska ki brani drzavo pred nato okupatorji
.eu.
27. 03. 2011 00.23
Še tistih par tankecev od gadafihja bo šlo v nič pol pa itak pride gverila v kateri so uporniki veliko močnejši. Nikdar ne bomo pozabili Francije so rekli.
JurijGrmMlajsi
27. 03. 2011 00.03
antiusa da je prepovedal nšenje rut- PRAVILNO, prišleki naj se lepo prilagodijo, muslimani in vsi drugi! da gre "reševat" kogarkoli je pravljica ki ji nasedajo sam tisti z IQ sobne rastline
JurijGrmMlajsi
27. 03. 2011 00.01
antiusa Strinjal bi se, sam manj udrihaj po Američanih kot narodu, in več po vladah, pa ne sam ameriški tudi francoski, britanski. Zakaj vse koncetrirate na Ameriko pa še razširite na celo ljudstvo, medtem ko britanski in francoski pokvarjeni politki niso deležni kritik?
PejtGaPogledatBrane
26. 03. 2011 23.54
SARKOZYJA SKRBI ZA LJUDI V LIBIJI (MUSLIMANE)????? V FRANCIJI JE PA PREPOVEDAL NOŠENJE RUT. pa kdo je zdej tle*?
PejtGaPogledatBrane
26. 03. 2011 23.52
tali?ni tom
26. 03. 2011 23.48
kakorkol tlele pišete eni in druigi ali je potrebna intervencija zahoda al ne in ali večina podpira gaafija al ne je to glih en klinc važno če ljudje umirajo v imenu ene strani al druge-mrtvi so into njim nič ne pomaga in zame ni države na planetu zemlje in politika in stranke da bi dal zanjo-zanj kapljo krvi nikar kaj več ! intervencija je brez veze , razen v interesu zahoda po pocen libijski nafti , za civiliste sigurno ni nikomur prav !!! v"DEMOKRACIJI" bojo moral libijci delat ker ne bo več vse dokaj pocen ali zastonj kot je blo pod gadafijem in takrat jim bo še hudo za njim !! pa tut upam da bo gadafi zmagal , ker ne more o usodi odločat manjšina kot se to vse prevečkrat zadnje čase pojavlja v svetu !! SEDAJ PA KLJUČNO - ALI BO NATO S POMOČJO ZDA NAPADEL SIRIJO,IRAN,KITAJSKO(TIBET)= ZDA OZAPUSTILA OZEMLJE KI GA JE OKUPIRALA IN UKRADLA INDIJANCEM IN ŠE IN ŠE JE TEH BLAMŽ ZAHODA ! VERJETNO NE KER SKORAJ POVSOD OD NAŠTETEGA NI NAFTE IN GLIH TLE SE IZKAŽE BREZVEZEN SVET ZDRUŽENIH NARODOV KI NE DELA V KORIST LJUDI AMPAK DENARJA !! SAM SPOMIN NA RUANDO KO JE POMRLO MILJON NARODA PA NATO, ZDA, IN VARNOSTNI SVET NI MIGNIL NITI S PRSTOM KER TAM NI NAFTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Thomas1223
26. 03. 2011 23.15
Žalostno. To pobijanje ljudi obeh strani se mora končat.