Tujina

Straw: Megrahija izpustili na podlagi škotske zakonodaje

London, 08. 12. 2010 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnje objavljene depeše ameriške diplomacije kažejo, da so Libijci z ostrimi grožnjami od Britancev izsilili izpustitev lockerbijskega bombaša Megrahija. Jack Straw zanika, da bi na sprejeto odločitev vplivalo izsiljevanje.

Al Megrahija je škotska vlada izpustila avgusta lani.
Al Megrahija je škotska vlada izpustila avgusta lani. FOTO: Reuters

Velika Britanija se je ustrašila groženj libijskega voditelja Moamerja Gadafija, da bo njegova država posegla po odločnih in neposrednih dejanjih proti britanskim interesom, če bo obsojeni Libijec Abdel Baset al Megrahi odgovoren za napad na letalo, ki je eksplodiralo nad Lockerbijem, umrl v zaporu na Škotskem, piše v depeši, ki jo je objavil britanski časopis Guardian.

Gadafi je zelo eksplicitno zagrozil, da bo ustavil trgovanje z Veliko Britanijo in izsiljeval zaposlene na britanskem veleposlaništvu v Tripoliju, če bo Megrahi ostal v zaporu. Hkrati pa je Libija Škotski ponudila številne ugodnosti, če bi libijskega zapornika izpustila, a je to zavrnila.

V tem času je bila britanska vlada v precej nerodnem položaju. Odpravnik poslov ameriškega veleposlaništva v Londonu Richard LeBaron je oktobra 2008 v depeši Washingtonu zapisal, da so Libijci vladi "njenega visočanstva" neposredno povedali, da bodo posledice za britansko-libijske odnose zelo hude, če ne bo predčasne izpustitve Megrahija.

Ogroženi bi bili tudi Britanci v Libiji

Januarja 2009 pa je ameriški veleposlanik v Libiji Gene Cretz potrdil, da so v Tripoliju Londonu zagrozili s "strašnimi" protiukrepi, zaradi česar so bili Britanci primorani sprejeti "dramatične" poteze za samozaščito. Cretz je tudi nakazal, a ne neposredno, da bi lahko bila ogrožena tudi življenja v Libiji živečih britanskih državljanov.

Libijski voditelj Moamer Gadafi
Libijski voditelj Moamer Gadafi FOTO: Reuters

V depešah še piše, da si je britanski veleposlanik v Tripoliju Vincent Fean zelo oddahnil, ko je bil Megrahi izpuščen. "Nakazal je, da bi lahko imela zavrnitev Megrahijeve izpustitve katastrofalne posledice za britanske interese v Libiji. 'Lahko bi nas odrezali pri kolenih', je dejal Fean", piše v ameriški depeši, objavljeni v Guardianu.

Škotske oblasti so Megrahija izpustile avgusta 2009, ker so zdravniki ugotovili, da ima raka na prostati in bi lahko zaradi bolezni v kratkem umrl prej kot v enem letu. Po škotskih zakonih je zato bila izpustitev upravičena, številni mediji pa so poročali, da je bila zdravniška ugotovitev politično motivirana.

'Odločitev popolnoma avtonomno sprejela škotska vlada'

Prvi škotski minister Alex Salmond se je na depešo odzval z besedami, da gre za ameriške diplomatske čenče, ki pa kljub temu odkrito kažejo jasno pozicijo škotske vlade. "Depeša potrjuje, kar smo tudi sami nenehno trdili, da je bil naš edini interes, da sprejmemo pravično odločitev, ki bo osnovana na škotskem pravu, brez bojazni oziroma zaradi usluge, kar se je tudi zgodilo. Kaže pa tudi to, da je bilo naše javno stališče enako neuradnemu," je dodal.

Odzval se je tudi nekdanji britanski zunanji minister Jack Straw. Zanikal je, da bi pritisk libijskega voditelja vplival na izpustitev Megrahija. Pojasnil je, da sta tako prvi škotski minister Salmond in britanska vlada zatrdila, da je to odločitev na podlagi škotskih zakonov sprejela škotska vlada. Pri tem dodaja, da objavljene depeše niso pokazale ničesar novega. "Zabeleženo je, da je Libija zahtevala izpustitev Megrahija. Zabeleženo je tudi, da sem leta 2007 podpisal premestitev zapornika, a to ni bila osnova za njegovo izpustitev. Izpustili so ga na podlagi že dolgo veljavnih škotskih zakonov,"  je povedal za BBC Radio 4.

Podrobnosti teh depeš so zadnje, ki jih vsakodnevno objavlja pet največjih svetovnih medijev. Ti so jih dobili od spletne strani Wikileaks, katere ustanovitelj in urednik Julian Assange je od včeraj v britanskem zaporu. Za njim je bila namreč zaradi dveh domnevnih posilstev na Švedskem razpisana mednarodna tiralica, včeraj pa se je sam predal britanski vladi. Assangeov odvetnik je dejal, da so obtožbe politično motivirane, Assange pa jih zavrača.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fakinaza
09. 12. 2010 00.52
Se opravičujem. V mislim sem imel iraške zapore. Ja, je že treba biti pazljiv. Američani mučijo samo v tujini.
Ferdo Crni
08. 12. 2010 13.11
Korintos. Spomini Janše? Hja... karkoli bo vezano na ameriške depeše ne pa na izsledke partijske SOVE ali partijskih medijev in njihovih blebetačev (zgage in podobni peticija pisci) bo vredno vse pozornosti in kritičnega pogleda.
korintos1
08. 12. 2010 12.20
ca6e: Pa saj Gadafi nima 60 let. Potem se amerom in angležom zrola.
Ca6e
08. 12. 2010 11.41
Mah ve da mu tenka piska temu gadafiju, sploh pa ko je evropa, amerika in ostali razvit svet pospešil razvoj električnih nadomestil nafte oz. alternativnih virov, kar pa ni po godu Arabskemu svetu in ostalim izvoznicam nafte! Teh 20 let se bo še lahko preseraval, in izsiljeval, potem bo pa ns čas za isiljevanje ko bodo prosili za hrano, ki so jo zdaj menjali za nafto!
korintos1
08. 12. 2010 11.23
Ferdox: Bomo videli za nekaj dni, ko bodo pričeli prihajati spomini Ivana Janeza. Kaj boš pa potem komentiral.
Jimi1
08. 12. 2010 10.49
Izpustitev iz USMILJENJA....? Ha,ha,ha !, kaj mediji plasirajo svojim državljanom. PS; Pahor si je našel res DOBREGA prijatelja....
Martian
08. 12. 2010 10.32
ni čudno da je Borat skor vsak teden pri njem na obisku...
korintos1
08. 12. 2010 10.10
Gadafi je car. Telefon samo dvigne, pa že angleži drvijo s rešilcem, pa pobirajo vse na smrt bolane libijce in jih lepo vozijo v njihovo domovino. To je skrb za svoje državljane. Da počiš od smeha.
linuxuser
08. 12. 2010 10.08
mojcd: tokrat imajo FDV-jevci res prav! :D
Omelo1
08. 12. 2010 10.07
mojcd: Kaj ti zdaj ni jasno? Čist prav je napisano. Od Britancev so zahtevali izpustitev. Zdej že napake najdete tam kjer jih ni, sam da napišete eno neumnost.
Ferdo Crni
08. 12. 2010 10.06
Pa še en pokazatelj, s čem imamo med državniki za opravit. Gadafi je eden zadnjih iz klana "titovih prijateljev" ala Mubutu Seseseke, Haile Selase, Idi Amin....... itd. Seveda ni čudno, da slovenskim "kvazi levičarjem" in notoričnim amerofobom delujejo prijetno in domače. Kajti največje zlo za totalitariste je svoboda in demokracija. Tudi Tito je na ta način izsiljeval mnoga sredstva iz zahoda. Po tem sicer sedaj jokajo mnogi "pametni" ker mislijo, da jim je "pravičen" sistem prinesel Yugo45, hišo ki so jo gradili vsaj 20 let, zagarantirano službo pa če nič ne delaš... itd. Torej amerika mora z motenimi osebami delovati v rokavicah. Pahor in Gadafi sta lep primer.
Omelo1
08. 12. 2010 10.05
mojcd: Kaj ti ni jasno? Libijci so OD Britanceh izsilili izpustitev.... Čist prav je napisano.
Omelo1
08. 12. 2010 10.04
mojcd: Kaj ti ni jasno? Libijci so OD Britanceh izsilili izpustitev.... Čist prav je napisano.
ljubissa
08. 12. 2010 09.59
Pa še nekaj morem napisat. Zakaj je zahod podpiral razpad Jugoslavije? Ravno zaradi izsiljevanje in moči. V Evropi ni blo države, ki se nebi bala SFRJ. Še brača rusi so nas jemali z rezervo. A po razpadu,smo postali nebogljeni. Vsak nas lahko pohodi. To je bil eden redkih plusov bivše države!
Franc Zabukovec
08. 12. 2010 09.57
grem stavit da bi nam bilo lepše če bi meli gadafija kot pa s 100 Janezi in Boruti skupaj, pa tud če bi imel vsak še po 100 virantov, golobičev itd zdraven
mojcd
08. 12. 2010 09.38
Gadafi od Britancev izsilil izpustitev bombaša potem pa piše da so Libijci z ostrimi grožnjami od Britancev izsilili izpustitev lockerbijskega bombaša Megrahija Bi rekel da grožnjami DO Britancev.... FDV...jao
.357
08. 12. 2010 09.38
Gadafi je CAR ! Ste videli kje je sprejel Pahora, v sotoru ! In to zato, da mu nebi Pahor kaj iz bajte ukradel, ve Gadafi z kom ima posla.
jagermeister1
08. 12. 2010 09.25
Libijci lastniki Stožic , džamija u Ljubljani , kamele namesto taxijev.............še BIn Ladna vlada dobi pa smo tam...........
ljubissa
08. 12. 2010 09.24
V zadnjem javnem pismu lepo piše tudi zakaj se Pahor tako sili Američanom. Glede meje so na hrvaški strani, ker ima veliko bogatih Amerikancev vikende na Jadranski obali. Moramo vedet, da smo pogoreli tudi v Evropi. Nauk te zgodbe je! Če imaš veliko, boš imel še več!
ljubissa
08. 12. 2010 09.24
V zadnjem javnem pismu lepo piše tudi zakaj se Pahor tako sili Američanom. Glede meje so na hrvaški strani, ker ima veliko bogatih Amerikancev vikende na Jadranski obali. Moramo vedet, da smo pogoreli tudi v Evropi. Nauk te zgodbe je! Če imaš veliko, boš imel še več!