Tujina

FOTO in VIDEO: Kraj in čas pogreba ostajata skrivnost

Sirta, 21. 10. 2011 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
548

Veselje na libijskih ulicah se nadaljuje. Gadafi je mrtev, Libija je svobodna, odmeva. Gadafijevo truplo hranijo v mrzlem skladišču na stari tržnici v Misrati, pokopali pa naj bi ga v naslednjih dneh. Kje in točno kdaj, se še niso dogovorili.

Slavje po smrti polkovnika Moamerja Gadafija se je v Libiji nadaljevalo vse do zgodnjih jutranjih ur. Libijski premier Mahmud Džibril je prebral forenzično poročilo in sporočil, da je Gadafi umrl zaradi strelnih ran v glavo, ki jih je dobil v navzkrižnem ognju med uporniki in njegovimi podporniki. V javnosti so se pojavila različna poročila o tem, kako je Gadafi pravzaprav umrl, potem ko je Nato z letali napadel njegov konvoj, s katerim je Gadafi poskušal zbežati iz okupirane Sirte.

''Prebral vam bom poročilo forenzika, ki je pregledal Gadafija. Piše: Gadafija so izvlekli iz kanalizacijskega jaška … ni se upiral. Ko so ga začeli premikati, ga je v desno roko zadel izstrelek, ko so ga dajali na tovornjak tako ni imel drugih poškodb. Ko se je vozilo premikalo, se je znašlo v navzkrižnem ognju, v katerem je Gadafi dobil strel v glavo,'' je prebral. Ko so ga odpeljali iz Sirte, je bil Gadafi živ, trdi Džabril. Gadafi naj bi umrl le nekaj minut, preden so ga pripeljali do bolnišnice.

Ena zadnjih fotografij Gadafija
Ena zadnjih fotografij Gadafija FOTO: Reuters

Džibril je še povedal, da so Gadafiju vzeli vzorce krvi in DNK, prav tako so mu vzeli delce las, vendar so ugotovili, da so umetni, kar je potrditev vsesplošnih govoric, da je imel Gadafi lasne vložke.

Mediji so sprva poročali, da libijske oblasti načrtujejo skrivni pogreb za Gadafija v naslednjih nekaj urah, potem pa je libijski naftni minister Ali Tarhouni sporočil, da bo pogreb libijskega samodržca šele čez nekaj dni. ''Rekel sem jim, naj ga imajo nekaj dni še v zamrzovalniku … da se prepričajo, da vsi vedo, da je mrtev,'' je rekel in dodal, da je Gadafijevo truplo v Misrati, uporniški utrdbi. Na vprašanje o pogrebnih dogovorih, med njimi, kje bo Gadafi pokopan, je odgovoril: ''O tem se še nismo dogovorili.''

Al Arabija, ki se sklicuje na enega od borcev sil libijskega nacionalnega prehodnega sveta, ki naj bi bil priča dogodku, poroča, da so v kraju Zlitan, kakih 160 kilometrov vzhodno od Tripolija, aretirali Saifa al Islama, še zadnjega Gadafijevega sina, ki je bil na begu. Pri aretaciji naj bi bil ranjen v spodnji del hrbta. Uradno novice še niso potrdili, a fotografije aretiranega naj bi bile objavljene v kratkem.

Neki očividec je za agencijo Reuters povedal, da Gadafijevo truplo hranijo v mrzlem skladišču na stari tržnici v Misrati, nacionalni prehodni svet pa je sporočil, da bodo z Gadafijevim truplom delali dostojanstveno, pokopali pa ga bodo v skladu z islamsko tradicijo. ''Z njim bomo delali kot z vsakim muslimanom. Njegovo truplo bomo umili in z njim delali spoštljivo. Pričakujem, da bo pokopan na muslimanskem pokopališču v naslednjih 24 urah,'' je povedal Abdul Salam Eleiwa in dodal, da ne ve, kje v Libiji bo pokopan. Pred tržnico naj bi se medtem zbralo več sto civilistov, ki želijo videti truplo ob vzklikih "Bog je velik", "Hočemo videti psa!"

Način shranjevanja trupla kaže na neorganiziranost in zmedo ob Gadafijevi smrti. Kdaj ga bodo pokopali, tako še vedno ni znano, saj je tudi predstavnik prehodnega nacionalnega sveta dejal, da ga bodo pokopali v naslednjih 24 urah.

Preberite tudi: Kdo je bil Moamer Gadafi in kako se je na njegovo smrt odzval svet.

ZN za preiskavo okoliščin smrti Gadafija

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay se je danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja, saj naj ne bi bilo povsem jasno, kako je umrl. "Menimo, da je potrebna preiskava," je dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali "je bil ubit v spopadu ali pa je bil po prijetju usmrčen". Posnetka Gadafija, ki sta zakrožila po njegovi smrti in od katerih ga eden prikazuje živega, drugi pa mrtvega, sta zelo "begajoča", je dodal Colville.

Za preiskavo smrti je ZN prosila tudi ena od Gadafijevih žena, ki pravi, da je ponosna na pogum svojega pokojnega moža.

Nato: Nismo vedeli, da je v konvoju Gadafi!

Zveza Nato pa je danes pojasnila okoliščine napada na konvoj, v katerem je bil Gadafi. Kot so pojasnili, je konvoj enajstih vojaških vozil, ki je bil del večjega konvoja 75 vozil, Sirto zapustil z veliko hitrostjo in je v predmestju skušal izsiliti čim hitrejši prehod.

V konvoju je bilo veliko orožja in streliva, ki je pomenilo grožnjo prebivalstvu. Natova letala so zato začela streljati na konvoj in sprva uničila eno vozilo, zaradi česar so se druga vozila razpršila. Skupina 20 vozil je nato znova z veliko hitrostjo krenila zahodno od Sirte, v Natovem obstreljevanju pa jih je bilo poškodovanih ali uničenih deset.

V času obstreljevanja Nato ni vedel, da je bil v konvoju tudi Gadafi, in je akcijo izvedel izključno s ciljem zmanjšanja grožnje za civiliste, kar je v skladu z mandatom, je poudaril Nato v sporočilu za javnost. V skladu s svojo politiko zveza Nato ne napada posameznikov, so še poudarili ter dodali, da so šele kasneje izvedeli, da je bil v konvoju tudi Gadafi, tako da je napad verjetno prispeval k njegovemu prijetju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (548)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chepesantacruz
24. 10. 2011 08.33
sodili mu pa niso zato ker so vedeli da bi lahko povedal resnico o ZDA in Natu
keliog
23. 10. 2011 21.02
Lažejo o njegovi smrti. Čista eksekucija. pred smrtjo je bil sodomiziran. V javnost so prišli šokantni posnetki. objavil jih je srbski kurier, pa youtube. Ni besed za kaj takega. To budi odpor v ljudeh, ne samo zaradi Gadafija, zaradi vsega, kar ta vojna predstavlja. Čista hipokrizija
simevlado
23. 10. 2011 18.15
dejstvo je da v svetu zmankuje nafte poraba se veča preveč je odvisnikov od nafte in pod vsako ceno je treba zbombat drzavo katera se ne upogne pritiskom ameriskih in evropskih naftnih lobijev...le kdaj bojo amei ruse napadli. :)
zokec2006
22. 10. 2011 21.17
Ja bravo amreikanci pa vsi njihovi hlapci kdaj so se te za mir zavzemali da nebi meli koristi....Gadafi je verjetno res bil slab samo zaj bojo pa vidli kaj je to ko gre državi slabo.....Gadafi je bil ravno tolko slab do ljudtva kot Orožje za mnozicno unicevanje v iraku za ZDA:_)))))))) mars govedo smrdlivo ni jih vecjih ubijalcev kot ZDA
SVARUNKA
22. 10. 2011 20.32
Mednarodno kazensko sodišče (ICC) bi moralo izdati mednarodno tiralico in mednarodni zaporni nalog ne le za morilca, ki je Gadafija ubil s strelom v glavo, ampak tudi za vse najožje člane libijskih prehodnih oblasti oz. samozvanega libijskega nacionalnega prehodnega sveta pod katerim vodstvom so bile te enote, in pod katerim vodstvom se je zgodil zločin, in si tako zagotoviti svojo kredibilnost. Mednarodna skupnost bi morala zdaj vreči iz oblasti te morilce in zagotoviti v Libiji poštene in demokratične volitve pod nadzorom mednarodnih sil, iz katerih bodo izločeni, izključeni in eliminirani ti kriminalci in brutalni morilci, ki se skrivajo pod krinko osvobodilnih sil, in ki so si s pomočjo zločinov proti človeštvu (in ZDA in NATA) utrli pot na oblast.
SVARUNKA
22. 10. 2011 20.23
Gadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942 2011) je bil svoboden in ponosen sin ponosnega, svobodoljubnega, svobodomiselnega in svobodnega arabskega naroda, ki se ni uklonil svetovnim imperialističnim in hegemonističnim silam, njihovim nazorom in težnjam. Zlo je prišlo z zahoda v obliki ZDA in zveze NATO, pri čemer ne gre le zgolj za napad in umor Gadafija, temveč za napad na samostojno in suvereno državo in nezakonito vtikanje v njihove notranje zadeve. Z njegovim ubojem, oz. umorom s strani horde t.i. libijskega nacionalnega prehodnega sveta, je bil storjen zločin pred celo svetovno javnostjo. Izvensodno je bil ubit Človek. Nova Libijska oblast sestavljena iz raznovrstnih lažnivcev, zločincev in morilcev brezdvomno laže in ne govori resnice. Gre za farso o svobodi. Libija ni bila osvobojena in ni svobodna, ampak je okupirana in zasužnjena s strani kriminalcev in brutalnih morilcev, ki so pod krinko borbe za svobodo prišli na oblast! To bodo še na lastni koži izkusili vsi naivneži, ki zdaj slavijo »zmago«, ki to v resnici sploh ni, Libija je pristala v rokah teh zakrknjenih kriminalcev in brutalnih morilcev, ki so delovali pod krinko upornikov, saj gre pri videoposnetkih za zanesljiv in za neizpodbiten dokaz o brutalnem umoru, ne le Gadafija, ampak tudi nekaterih Gadafijevih sorodnikov, drugih Gadafijevih privržencev, pripadnikov libijske vojske in policije in najvišjih državnih uradnikov, medtem ko t.i. »osvoboditelji« trdijo, da je bil Gadafi ubit v navzkrižnem ognju, kar pa zagotovo ni res. V svojih zadnjih trenutkih življenja je Gadafi prosil za milost, ki pa je od množice zločinskih upornikov, ni dobil. Gadafija so potem ko so ga potegnili ven iz jaška ter brutalno vlekli po ulicah, mu ruvali lase in ga pretepali po celem telesu z rokami, ga brcali, nazadnje po dolgotrajnem mučenju pa umorili tako, da so ga ustrelili v glavo. Gadafijeve zadnje besede, ki jih je izrekel eksekutorjem so bile: »Ali ločite, kaj je prav in kaj narobe?«. Truplo pa so že prepeljali v mesto Misrata kakih 200 kilometrov od prestolnice Tripoli. S tem je Gadafi postal mučenik, heroj in idol svobodnega, svobodoljubnega in svobodomiselnega sveta v pravem pomenu besede. Vpisan je med legende. Pri teh umorih pa jih je podpihoval, ščitil, jih podpiral in jim iz ozadja pomagal NATO, ki za svoja dejanja nosi svojo vso svojo odgovornost. To je ironija zahodnega sveta. Za uresničitev svojih interesov in ciljev, gre čez vse. Gadafi je bil ujet živ, kar je neizpodbitno dejstvo (glej video posnetke na youtube). Ker je bil ujet živ in ker je bil ubit brez možnosti zagovora na sodnem procesu, brez možnosti pritožbe in brez zakonite in pravnomočne sodbe sodišča, gre pravzaprav za klasičen najbrutalnejši umor, za masakr, ki so ga izvedle ali sodelovale pri njem živali, ki jih vidimo na videoposnetku in ki je bil izvršen pred očmi svetovne javnosti. Amerika in NATO pa sta tem najhujšim kriminalcem in brutalnim morilcem pri tem pomagala, pomagala pa sta jim tudi pri prihodu na oblast. S svojo podporo tem kriminalnim strukturam in združbam sta sokriva za zločine proti človeštvu, kar to nedvomno so. Ker obstaja utemeljen sum, da je bil Gadafi hladnokrvno umorjen oz. da je bil nad Gadafijem storjen zločin, se je visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja, saj naj ne bi bilo povsem jasno, kako je umrl. "Menimo, da je potrebna preiskava," je dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali "je bil ubit v spopadu ali pa je bil po prijetju usmrčen". Mednarodno kazensko sodišče (ICC) bi moralo izdati mednarodno tiralico in mednarodni zaporni nalog ne le za morilca, ki je Gadafija ubil s strelom v glavo, ampak tudi za vse najožje člane libijskih prehodnih oblasti oz. samozvanega libijskega nacionalnega prehodnega sveta pod katerim vodstvom so bile te enote, in pod k
somebody2
22. 10. 2011 13.04
Libija je ena izmed štirih držav na svetu, kjer Židi nimajo svoje banke. To je bilo potrebno urediti. Ta tiste, ki vam ni jasno, kapital Židov (posebej Rothschildov) je vladar sveta. Vse vlade (vključno z ZDA) se morajo ravnati glede na njihove interese. Leta 1917 so financirali Lenina, da je sprožil revolucijo, ker je takratni vladar Rusije Nikolaj II imel vso bogastvo Rusije v njihovi banki...tako so na lahek način prišli do bogastva. Po mojem je situacija v Libiji enaka.
BogatunLOL
22. 10. 2011 12.31
VolilecSI 22.10.2011, 03:52 -3 diktatorjem po svetu sodi lastni narod kar po tekočem traku :)) Kdo bo naslednji? ------------------------ Vsi pridejo na vrsto ja. V ZDA je že kritična masa nezadovolnih...
Iniesta
22. 10. 2011 12.07
+1
zdej bodo videli kaj je kapitalizem
geogle
22. 10. 2011 11.23
+1
Ne da zagovarjam Gadafija, samo bo pa zdej še 80% slabše. Mesta, ki jih je zgradil in avtoceste, so porušene, gadafijevih zaveznikov je še vedno veliko in se bodo maščevali, bojevali proti upornikom, ker zgleda da je v Libiji to užitek delat in to pomeni spopade v neskončnost(mislim s truplom se slikat, smejat, to ni normalnoo, pa kdorkoli je biu!!) Plus tega bojo zdej evropske velike države, ZDA in podobni meli spet dodatne zaloge nafte. Evo to bo zdej, še večja revščina, namišljena "demokracija", ki je sploh nebo, morilci v državi, ker po posnetkih zgleda tko ko da ima vsak pištolo in lahk ustreli kogar koli se mu zahoče. Libija je postala drugi Irak, Afganistan itd, torej firma v najemu velikih držav-sej veste katerih.
spidy1977
22. 10. 2011 11.23
+1
in tako je amerika še v eni deželi več prišla do nafte!
BOGVOJNE
22. 10. 2011 11.17
+1
zaj bo še huje
Antikapitalist
22. 10. 2011 09.59
+1
In Libijce zdaj čaka demokracija!? Upam samo, da ne bo taka, kot se je zgodila Sloveniji.
kratko in jasno
22. 10. 2011 09.37
22722, zelo dober komentar pod katerega se z veseljem podpišem. Ob teh posnetkih se mi poraja vprašanje, da ni morda vladavina Gadafija edina prava za tako nasilen narod.
GAPY99
22. 10. 2011 09.35
22722 Toliko,da veš...njegov umor je biu naročen s strani ZDa in EU,katere so zadolžene pri njem zaradi nafte v miljardnih številkah...V resnici so imeli oni (Libijci) odlično življenje...edino kar jim je šlo v nos je bilo da je gadafi že tako dolgo na oblasti...tako so ZDA organiizirali inm ga imenovali tiran in te zadeve,da so sprožile proteste..seveda so protestnike tudi podpirale z vsem mogočim...
22722
22. 10. 2011 09.12
+1
Če je to res Gadafi, razumem njihovo veselje, ko so ga ujeli. Njihovo surovo, podivjano ravnanje pa je nekaj drugega. Ko gledam posnetke, se mi zdi, da so ga dobesedno zmrcvarili. To so storili ljudje, borci za svobodo, pravičnost in demokracijo? Če se bodo še naprej tako obnašali, gorje Libiji! Za Gadafija bi bilo veliko bolj ponižujoče in sramotno, če bi ga živega vodili skozi mesta in ga zasmehovali, kot pa da so ga umorili. Iz njega so naredili mučenika, tako kot je sam napovedal in so si naredili medvedjo uslugo. Z njim bi morali ravnati tako kot s Sadamom Huseinom, mu soditi in izreči kazen. V Libiji ne bo miru in demokracije, saj se bodo na pol divja plemena nenehno spopadala med seboj za oblast in bogastvo. Bo še samo več prelivanja krvi, na kateri bodo služili kapitalisti z vsega sveta. Na koncu pa bo potreben spet nov Gadafi, ki jih bo s trdo roko držal šahu, kot je to počel on in vse se bo začelo od začetka, samo z drugimi protagonisti in lutkami, ki jih bodo vodili iz tujine, česar pač on ni dovolil in to jim je šlo grozno na živce. Bojim se takega sveta in zelo podpiram protestnike po vsem svetu, ki se zavzemajo za spremembo krutega in zatiralskega kapitalističnega sistema, ko peščica ljudi odloča o usodi sveta!
Imam veliki
22. 10. 2011 09.05
+1
definitivno so teli posnetki kruti..pa ne glede za koga gre...in kakšni so razlogi..samo nekja vem..u Libijo nikoli ne bom šel!!! 24 ur pa res pretiravate s temi posnetki.... eni pa pretiravate z zajebancijo... no upam da nas v sloveniji nikoli ne doleti da bi bili priča vojni ali tem nasilnim, krvoločnim dejanjem!!!! srečno vsem skupaj
korintos1
22. 10. 2011 08.55
dule100 Janša je tudi na Kosovo hodil. Tam je komaj štala, pa kaj?
Slovenijagrenaprej
22. 10. 2011 08.45
jack Sparrow je bil tam.
melinchar
22. 10. 2011 08.43
homo homini lupus ... da morilci pobijajo morilce ... whats the point?? ... če poprimeš za meč boš z mečem pokončan!!