Tujina

Berlusconi: Gadafi ne bo nikoli odšel

Tripoli/Washington, 11. 03. 2011 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Polkovnik Gadafi se mora takoj odpovedati oblasti. Njegov režim je izgubil vso legitimnost in ni več sogovornik EU," so enotni voditelji EU. Berlusconi pa je ob tem opozoril, da Gadafi ne bo nikoli odšel.

EU: Gadafi naj odstopi!
EU: Gadafi naj odstopi! FOTO: Reuters

Voditelji EU so se v Bruslju dogovorili za poziv k takojšnjemu odstopu dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija in napovedali preučitev "vseh potrebnih možnosti" za zaščito civilistov v Libiji.

"Polkovnik Gadafi se mora takoj odpovedati oblasti. Njegov režim je izgubil vso legitimnost in ni več sogovornik EU," so voditelji zapisali v izjavi. Poudarili so tudi, da bodo odgovorni za napade nad civilisti odgovarjali za svoja dejanja in da bodo soočeni "s hudimi posledicami."

Poziv k odstopu tujega voditelja je izjemna poteza v zgodovini evropske zunanje politike. V primeru bivšega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka se Unija na primer ni odločila za tak korak.

Italijanski premier Silvio Berlusconi pa je ob tem opozoril, da  Gadafi ne bo nikoli odšel z oblasti. Meni tudi, da ga je morda EU s to odločitvijo potisnila v kot in onemogočila njegov miren odhod.

Berlusconi, ki velja za enega Gadafijevih najtesnejših partnerjev v Evropi, je dejal, da so možnosti, da bi prepričali Gadafija, naj se prostovoljno odpove oblasti, sedaj izginile.

Voditelji so se tudi strinjali, da bodo države članice preučile "vse potrebne možnosti" za zaščito civilistov v Libiji ob treh pogojih. Ti so "očitna potreba", ustrezna pravna podlaga, torej resolucija Varnostnega sveta ZN, ter podpora regije, torej Arabske lige in Afriške unije. Ob tem so voditelji pozvali k čimprejšnjemu vrhu Arabske lige, Afriške unije in EU.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je sicer ob prihodu izrazil podporo usmerjenim napadom na Gadafijeve sile kot skrajni ukrep, če bi te uporabile kemično orožje ali zračne napade nad civilisti.

Libija se je odločila začasno prekiniti diplomatske vezi s Francijo.

Vojaško posredovanje v Libiji?

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je izrazila "temeljni skepticizem" glede perspektive vojaškega posredovanja v Libiji v tem trenutku. Temu odločno nasprotujejo tudi nekateri drugi voditelji.

Tudi poziv francoskega predsednika Sarkozyja k priznanju libijskega prehodnega narodnega sveta, ki združuje nasprotnike Gadafija, očitno ni dobil zadostne podpore. Voditelji so namreč v sprejeti izjavi zgolj zapisali, da "pozdravljajo in spodbujajo prehodni narodni svet s sedežem v Bengaziju", ter ga označili za "političnega sogovornika".

Voditelji so sicer razpravljali o tem, kako bi lahko Gadafija tudi z drugimi ukrepi prisilili, naj preda oblast, potem ko so že sprejeli dva kroga sankcij. Med možnimi dodatnimi sankcijami se omenja zamrznitev premoženja naftnim družbam, povezanim z režimom.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je izrazil veliko skrb Unije zaradi Libije. "Voditelj, ki strelja svoje ljudi, država blizu državljanske vojne, humanitarna kriza na obzorju ... To izredno srečanje sem sklical, da se odločno odzovemo," je dejal.

Poudaril je, da so se voditelji članic Unije ob mednarodnih krizah v zadnjih desetih letih sestali le trikrat: ob vojni v Gruziji, vojni v Iraku in po terorističnih napadih 11. septembra 2001. "Prepričani smo, da so vstaje na južnih mejah prav tako pomembne kot ti dogodki," je dejal.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je poudaril: "Glede Libije naj bom jasen. Problem ima ime: Gadafi. Oditi mora." Izpostavil je tudi, da se čas izteka in da je treba okrepiti pritisk na režim, naj odstopi.

Premiki upornikov v bližini Ras Lanufa
Premiki upornikov v bližini Ras Lanufa FOTO: Reuters

V Ras Lanufu potekajo spopadi

Sicer pa se napetosti v Libiji nadaljujejo. Vojaške sile, ki so še naprej lojalne voditelju Gadafiju, so napadle upornike v pristaniškem mestu Ras Lanuf, poročajo tuji mediji. Mesto leži na vzhodu države, trenutno pa še potekajo boji za prevlado.

Eden izmed upornikov je tiskovni agenciji Reuters sporočil, da je v mesto vkorakalo okoli 150 Gadafijevih vojakov, ki jih spremljajo trije tanki. Neki moški, ki se je novinarjem Reutersa predstavil kot tiskovni predstavnik upornikov, pa je še dodal, da so vojaki do mesta prišli tudi po morju. Na obali naj bi opazili štiri večje vojaške čolne, vsak pa lahko sprejme med 40 in 50 vojakov. Dodal je, da se uporniki spopadajo z vojaki.

Clapper: Gadafi bo zmagal

Tri nizozemske vojake, ki so jih sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, pred tedni prijele med reševalno akcijo v Sirti, so izpustili in so že v Atenah, je danes sporočil nizozemski obrambni minister Hans Hillen. Minister je še povedal, da se vojaki počutijo dobro in da bodo kmalu odpotovali na Nizozemsko. Dva vojaka in vojakinjo, ekipo helikopterja mornarice, so Gadafijeve sile prijele 27. februarja, ko so v Sirti skušali rešiti dva civilista, nizozemskega inženirja in še enega Evropejca. Tudi njiju so Gadafijeve sile prijele, nato pa izročile nizozemskemu veleposlaništvu v Tripoliju. Neimenovani predstavnik grškega obrambnega ministrstva je dejal, da so izročitev dogovorili v Atenah z Gadafijevim odposlancem Mohamedom Tahirjem Sialo.

Ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je na zaslišanju v senatnem odboru dejal, da bo libijska kriza trajala še nekaj časa, sicer pa je menil, da bo na koncu zmagal libijski voditelj Gadafi. Bela hiša je takoj sporočila, da to ni mnenje ameriškega predsednika Baracka Obame, ki še vedno meni, da je Gadafi izgubil legitimnost in mora oditi s položaja. Kljub temu je tiskovni predstavnik Jay Carney dodal, da Clapper še naprej uživa Obamovo zaupanje.

Obama se sicer še vedno ni odločil za vojaško posredovanje v prid opoziciji. Se pa je njegova administracija odločila za delno priznanje opozicije. Državna sekretarka Hillary Clinton se bo s predstavniki opozicije srečala prihodnji teden, ko bo obiskala Egipt in Tunizijo.

Clapper je medtem senatorjem še povedal, da je libijska vojska močnejša, kot pa se jo opisuje in da se Gadafi ne namerava predati oziroma odstopiti z oblasti. "Mislim, da bo na dolgi rok prevladal Gadafijev režim," je dejal Clapper in razburil senatorje.

Republikanski senator Lindsey Graham je Clapperja takoj pozval k odstopu. Obamov svetovalec za nacionalno varnost Tom Donilon je pozneje dejal, da je Obama zadovoljen s Clapperjevim nastopom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
13. 03. 2011 00.11
Chiken Amerika se bo res ustrasila, ce bos ti bojkato, njihove izdelke, se posebno, da vecina Amerikancev sploh ni slisalo za Slovenijo.... Lahko ste hvalazeni, da imate to kar imate, ker brez ZDA , nebi tega imeli, samo se zamislite malo, pa ne prazno lapanje po internetu.
nikhrast
12. 03. 2011 16.59
Osmešili so se skoraj vsi premieri in predaedniki na zahodu, mislili so da se je Gadhafi spamezoval, da se z njim da delati biznis, samo ostal je osel. Pa saj ima precej držav nafto, pa tam tam ni take revščine, seveda pa je največ teh arabskih držav pod diktaturo, ljudje pa hočejo tudi politično svobodo, ne samo ekonomsko.Če pa kdo misli da bo Gadhafi zmagal, bo pa Libija postala afriška Severna Koreja, izolirana bo. Nekateri nesposobneži so zaslepljeni s svojim sovraštvom do demokracije, kapitalizma, Amerike, tako da jim realnost ne pomeni nič. 50 let komunizma in socializma ni bilo prijaznih do nekaterih, to se jasno vidi.
Kajetan
12. 03. 2011 13.04
Žal se resnično vidi da v mednarodni politiki deljujejo samo interesi kapitala in ničesar drugega, kajti slednji primere obsodbe Gadafijevega režima je prav občudovanja vreden. Ljudje ki zasedajo tople stolčke v Bruslju in so že pred vsaj 10 leti izgubili realno sliko stanja v svetu, žal s temi odločitvami nikakor in v ničemer ne pripomoreju ljudstvu, ampak ga potiskajo še v večjo bedo. Zavedati se morajo da psiha diktatorjev deluje malenkost drugače, kakor npr. tako iemnova psiha demokratično izvoljenih predstavnikov. To kar so sedaj naredili Gadafiju dejansko pomeni samo da so ga pritisnili v kot brez kakršnekoli možnosti za izhod, obenem pa vsi vejo da razpolaga z svojimi privrženci, z vojsko, policijo, skratka z vsem represivnim aparatom. Bitka upornikov, je v trenutku blokoranja računov, bogastva in nezmožnosti komuniciranja z ostalim svetom, le jalov poizkust demokratičnih sprememb. Uporniki nimajo možnosti da se uprejo in strmoglavijo trenutni režim, kajti so slabše oboroženi in hkrati nimajo niti nikakršne podpore, kaj šele normalne koordinacije. Gre za neke vrste plemenskih poizkusov borbe, prehodna vlada je nesposobna in ne uživa nikakršnega ugleda med samimi uporniki. V bistvu lahko govorimo o neke vrste plemenskem neenotnem boju za oblast, ki ga je držal skupaj samo represivni režim, ki je bil do sedaj uspešen. Pobijanja mučenja in brezvezna zapiranja so stvari preteklosti, res pa je da gre za enoumni diktatorski sistem, ki je funkcioniral ne v najboljši luči, vendar je, ljudje so imeli delo, kulturne dohodke in lastna premoženja. Da bo Gadafi sestopil iz oblasti realno ni pričakovati, seveda kaj naj se preda in naj ga mednarodna skupnost obsodi na dolga leta zapora, odvzame premoženje njemu in celotni družini, tukaj pa ni samo Gadafi, je kar precej še njegovih privržencev ki imajo denar, ki bi ga prav tako izgubili. Tako ali drugače s takšnimi zaplembami premoženja mednarodna skupnost ne dela ničesar dobrega za ljudstvo ki si želi sprememb, ampak ravno nasprotno, vldajoče sile bodo še bolj intenzivno poskušale zavzeti položaje, vendar po uspehu bo precej krvavo to je sigurno. Pa še nekaj to se ni pripravljalo in zgodilo iz danes na jutri ampak se je vse skupaj pripavljalo več mesecev. Zanima me samo naslednje: ZAKAJ NI NAŠ DIREKTOR SOVE PODAL ODSTOPA OZR. ZAKAJ GA NI PAHOR ODSTAVIL. KAJTI TAKŠEN MEDNARODNI SPODRSLJAJ KOT GA JE Z PRILIZOVANJEM GADAFIJU USEL NAREDITI PAHOR, JE DEJANSKO VREDEN ODSTOPA. TUKAJ SE VIDI DA NAŠA SOVA NE DELUJE IN NE FUNKCIONIRA, TER DA SO NESPOSOBNI, ZAMISLITE SI SAMO KAJ BI SE ZGODILO Z DIREKTORJEM CIE ČE BI SE NEMARA OBAMA TAKO OSMEŠIL KAKOR SE JE PAHOR, VPRAŠANJE ČE BI JO ODNESEL LEPO, VERJETNO BI KJE NA ČUDEN NAČIN NAREDIL SAMOMOR Z POSLOVILNIM PISMOM KAKO JE ZAVAJAL PREDSENIKA. PRI NAS PA NIČ DIREKTOR SOVE JE NA POLOŽAJO NAŠ PAHOR PA IZGUBLJA UGLED NA VSAKEM KORAKU KJE IN KADARKOLI SE POJAVI.
BALIENCRIP
12. 03. 2011 11.30
Pa ne zameri dolocenim komentatorjem,niso stari niti 20 let nekateri in niti ne vedo kaj se je prej dogajalo,jah ameriska propaganda je povsod,saj jas vem kdo je lastnik 24ur,lepo bi bilo ce bi se tudi drugi pozanimali in naredili svojo raziskavo.
BALIENCRIP
12. 03. 2011 11.28
Gadafi,vsi vemo,da ni prvic ko te probajo vrzti s prestola tile amerikanjeci, vsi vemo kaj je bilo v 90,ko so bombardirali Tripolis in ostala mesta,in ko so te obtozili,da si sestrelil civilno letalo ameriske druzbe,ne dajo ti miru vemo,vsi vemo kaksni so te Americani, podpiral te bom do konca ! Ne daj se !
chiken
12. 03. 2011 11.03
Predlagam bojkot Amerike, ne kupujmo njihovih izdelkov ne hodimo v mc donalds. ;) Ljudje se še vedno ne zavedajo da je moč v skupini. Politiki to vedo in zato manipulirajo.Če bi vsaj 50 % svetovne populacije misilo s svojo glavo in se ravnalo po tem kar mislijo in čutijo bi bilo vse drugače. Nobena država se nima prvice vmešavat v notranje zadeve druge države.
cirenij
12. 03. 2011 09.08
V ozadju so sigurno Amerosi in njihovi apetiti po nafti. Tudi če Gadafi odide, bo libijski narod zelo razočaran in mu bo šlo še veliko slabše kot sedaj. Lep primer je Slovenija. Kaj vse nam je obljubljal Rupsi, Drnovšek, Peterle, Kacin...Zdaj pa rajda 115.000 in nekaj čez brezposelnih, Tovarne, nekdaj paradni konji Štajerske itd. so pocrkale. Na naš račun pa so obogateli posamezniki, ki so pokradli naše skupno premoženje in jim nihče nič ne more. BERI NOČE!!! Ker so vsi udeleženi v pohotnih hobotnicah.
civitasstain@gmail.com
12. 03. 2011 09.01
vukanovic.tomaz - Iranski predcednik " govori resnico." Bereš kaj njegove govore?
yokerxdinterfan
12. 03. 2011 08.39
kwa eu se gre itak sam za nafto in če bo gadafi ustov mu bodo pa morali s5 začeti lesti nazaj sej veste kam če bo pa novi bo pa tro za njih malo lažje
civitasstain@gmail.com
12. 03. 2011 08.31
vukanovic.tomaz - Mislim,da je javnost že tolko sposobna in ima tudi moderne pripomočke, da lahko loči propagando od resnice in ne rabijo naše komentarje.
civitasstain@gmail.com
12. 03. 2011 08.27
KRRRK- Aja, sem pozabil, da sam Gadafi krivi Al Kaida in ne Amerikance. Boš moral malo drugo brat in ne proti propaganne ameriške časopise. Ja, ja.
Slo.pogreb
12. 03. 2011 08.27
Jaz ne verjamem NIC kar mi tu servirajo na raznoraznih medijih to je samo zahodna propaganda , sam cakam na razplet pa bom pol sam presodo kaj je resnica
civitasstain@gmail.com
12. 03. 2011 08.23
KRRRK- Zgleda, da ti ne greš s časom naprej. V Ameriki ni več predcednik Bush, ampak tako "opevani" Nobelov nagrajenc, * Obama. Drugič. To revolucijo v Libiji je podprl tudi skrajno islamistični Iran in druge islamistične države. Toraj boš moral Ameriko v kakem drugem primeru kritizirat!
dule100
12. 03. 2011 08.19
Imamo doma isti problem !
Valentin Marcic
12. 03. 2011 07.48
A ne vidite,da se je človek odločil spremenit notranjo politiko v državi,na tak način,da bi naftne družbe dobile majn denarja,ljudje pa več in so Ameri spet organizirali državni udar.Kao ljudje niso zadovoljni,uporniki... To so vse plačanci,v ozadju jih pa upravlja CIA. Kolkrat sm vam reku,za profit,so takim organizacijam človeška življenja en majhen ležeči policaj pred njihovim ferrarijem!!!
lepota in zdravje
12. 03. 2011 07.45
Mislim,da diktator čaka na povabilo iz Slovenije;saj se naše tunte zmeraj štuljo tam ko ni reba
nikhrast
12. 03. 2011 05.56
Saj ne morem verjet da ima Gadhafi toliko podpore v Sloveniji; kot je nekdo omenil, potem bi verjetno dobila precej podpore tudi zločinca kot Hitler in Tito. Ne vem zakaj, verjetno so pa to posledice 50 let diktature. Ste nekateri res takšni luzerji da še vedno sanjate o socializmu? Pa kdo pravi da so Amerikanci perfektni, pa tudi ostale demokracije, samo ne biti oslepljeni z diktaturami. Razen nekaterih diktatorjev Gadahfi nima nobene podpore po svetu, najmanj pa od modnih kreatorjev. Pa tudi če Gadhafi dobi bitko, vojno ne bo nikoli, bo pa spremenil Libijo v Severno Korejo. Ne vem koliko ljudi je že reklo, demokracija je slaba izbira, samo boljše pa ni.
slovenija-tone
12. 03. 2011 04.34
slovenčkam zmankuje denarja za socialno pomoč...ja pa tako smo pridni in pošteni
slovenija-tone
12. 03. 2011 04.34
evropa krade nafte.....
SuperBATman.3
12. 03. 2011 01.57
Sramota da omenjate srebrenico a ne veste zakaj je prslo do "Srebrenice"