Tujina

Fukušima: Jedrsko gorivo prehitro razjeda zadrževalnik

Tokio, 01. 12. 2011 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Staljeno jedrsko gorivo v prvem reaktorju poškodovane japonske nuklearke Fukušima se je morda zajedlo že dve tretjini globoko v betonski zadrževalnik, opozarjajo upravitelji jedrske elektrarne.

Možno je, da od jeklenega zunanjega oboda jedrsko gorivo loči le še 37 centimetrov betona, opozarjajo upravitelji nuklearke v Fukušimi.
Možno je, da od jeklenega zunanjega oboda jedrsko gorivo loči le še 37 centimetrov betona, opozarjajo upravitelji nuklearke v Fukušimi. FOTO: Reuters

Če ta najslabši možen scenarij drži, se je gorivo uspelo prebiti skozi notranji obod ter 65 centimetrov globoko v beton, tako da ga od jeklenega zunanjega oboda loči le še 37 centimetrov betona.

To izhaja iz danes objavljenega poročila, ki ga je po izvedbi nove simulacije o možnih razsežnostih marčne katastrofe objavil upravitelj jedrske elektrarne v Fukušimi Tepco. Sodeč po najnovejših izračunih, obstaja namreč možnost, da se je jedrsko gorivo v prvem reaktorju popolnoma stalilo in se posledično zajedlo globoko v betonsko zaščitno plast.

V prvem reaktorju praktično ni več jedrskega goriva

Pri Tepcu so sicer že doslej priznavali, da se je po marčni nesreči nekaj goriva stalilo in prodrlo skozi notranjo reaktorsko tlačno posodo v zadrževalnik, vendar zaradi pomanjkanja podatkov niso povedali, za kakšno količino goriva gre in kakšne so posledice.

Po zadnjih ugotovitvah pa so sporočili, da v prvem reaktorju na "prvotnem položaju" praktično ni več jedrskega goriva. V še dveh reaktorjih, v katerih je zaradi odpovedi hladilnih sistemov po uničujočem cunamiju prav tako prišlo do taljenja gorivnih palic, naj bi do betonske plasti prodrlo okoli 60 odstotkov goriva, tako da je škoda tam manjša.

Fukušima
Fukušima FOTO: Reuters

Staljeno gorivo je sicer po zatrjevanju Tepca skoraj zagotovo ostalo hladno in stabilno, saj so zadrževalne posode napolnili s hladilno vodo. A kot priznavajo, številnih predelov poškodovanih reaktorjev zaradi visoke radioaktivnosti še niso uspeli preiskati, tako da se zaenkrat zanašajo predvsem na modeliranje na osnovi vzorcev.

Točnega položaja goriva, ki naj bi po taljenju razjedlo beton, in tega, v kolikšni meri je to sploh še izpostavljeno hladilni vodi, zato ne poznajo, poročilo Tepca povzemajo tuji mediji.

Tako Tepco kot japonska vlada sta se sicer zavezala, da bosta do konca leta v vseh reaktorjih nuklearke v Fukušimi zagotovila stanje hladne zaustavitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
01. 12. 2011 20.54
+0
vsi pametni, ko bi bili 2 dni brez elektrike bi se vam pa svet podrl
janez6b
02. 12. 2011 08.29
+4
nazadnje je Krško bil koliko časa out, nekaj dni, in smo bili mogoče brez elektrike:)
makajjezvami
02. 12. 2011 13.39
jedrskih ne, ker so nevarne, termo ne ker proizvajajo ogromno CO2 ... ups, zdaj smo pa brez 80% elektrike No Janez, zdaj pa to nadomesti pa pazi, da se slučajno ne bi kaj podražila elektrika.
Prekmurje Slovenija
01. 12. 2011 17.47
+6
V sloveniji potrebujemo še eno jedrsko elektrarno poleg ljubljane. Če je že vse centrilizirano v ljubljani pa še elektrarno tam zgradite
Andrej Marc
01. 12. 2011 20.42
-2
Marcel Korošec
02. 12. 2011 08.09
+4
Mate v Murski HOFER,LIDL,ŠPAR,INTERŠPAR,MERCATOR....... ni da ni+ tega hodite v Avstrijo delat in dobivate 2x večjo plačo kot pri nas in ne plačujete davkov Sloveniji ,zahtevate pa otroške dodatke ,štipendije in zmanšanje za plačevanje vrtcov !! Tko da ni opazit ,da ste reveži !! Če pa misliš da je v Ljubljani raj pa se preseli k nam k Jankoviču,ko boste vsi bedaki volili za njega,ker je nekaj betona postavu v stožicah in povzroču lačna usta delavcev !!!Drgač pa polovico Ljubljančanov je štajercev !! Ostalo v od dole !!!!
Marko Novak 1
01. 12. 2011 16.20
+1
ja če je tako kaj naj rečemo naj strokovnjaki ki so plačani za to odpravijo napake in popravijo zadevo
Andrej Marc
01. 12. 2011 15.12
+0
jedrska energija pro
nosferatu
01. 12. 2011 13.54
+9
Haha xD "Vse je pod kontrolo in ni razloga za paniko", so rekli... "Japonci so najbolj tehnološko razvit narod in bodo hitro uredili situacijo", so rekli... "Fukushima ni in ne bo novi Chernobyl", so rekli... "Nehajte zganjat paniko, gremo raje gradit nove nuklearke", so rekli... Marsikdo je marsikaj rekel, pa niso nujno imeli prav. Veselo leto 2012 vam želim ;)
janez6b
01. 12. 2011 14.24
+5
nosferatu se jih dobro spomni, kot bi bilo včeraj, kako so nas napadli nepristaše jedrske energije, raztrgali bi nas če bi nas dobili v živo, zdej nikjer nobenga, ki bi še bil glasen da v Fukushime ne bo problemov.:)