Tujina

Frontex mora vzpostaviti mehanizem za obdelavo pritožb o kršitvah pravic migrantov

Bruselj/Dobova, 03. 12. 2015 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel, da agencija EU za nadzor zunanje meje Frontex vzpostavi mehanizem za obdelavo pritožb o domnevnih kršitvah temeljnih pravic migrantov in prosilcev za azil.

Na razpravi pred glasovanjem se je pristojni evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos zavezal, da bo Evropska komisija te zahteve upoštevala v pregledu uredbe, ki je predviden še ta mesec, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova danes iz Hrvaške ni bilo še nobenega vlaka s prebežniki. Zadnji vlak je v spremstvu hrvaških policistov tam v sredo okoli 23. ure iz hrvaškega Slavonskega Broda pripeljal nekaj več kot tisoč prebežnikov, od katerih so jih tri petine ponoči že odpravili naprej.

Resolucija, ki jo je parlament potrdil s 488 glasovi za, 114 proti in 33 vzdržanimi, podpira priporočila evropskega varuha človekovih pravic, da mora Frontex vzpostaviti mehanizem obravnavanja pritožb o domnevnih kršitvah temeljnih pravic pri opravljanju nalog.

Mehanizem naj bi postal prvostopenjski organ za pritožbe o kršitvah temeljnih pravic pri delu agencije. Evropski poslanci tudi menijo, da bi morale imeti pravico do vložitve pritožbe osebe, ki naj bi jih oškodovali domnevni pripadniki Frontexa.

Da bi preprečili zlorabo mehanizma za pritožbe, parlament priporoča, naj ne sprejemajo anonimnih pritožb, vendar to ne izključuje pritožb, ki jih vložijo tretje strani v interesu pritožnika, ki ne želi razkriti svoje identitete.

Frontex - 2
Frontex - 2 FOTO: Reuters

Ker Frontex ni pristojen za uvedbo disciplinskih ukrepov zoper osebe, ki niso uslužbenci te agencije in ne more kaznovati držav članic ali njihovih uradnikov, parlament priporoča, da bi moral urad za temeljne pravice pritožbe proti gostujočim uradnikom posredovati pristojnemu nacionalnemu organu. Agencijo in države članice tudi poziva k tesnemu sodelovanju in izmenjavi najboljše prakse, da bi zagotovili ustrezno nadaljnje spremljanje pritožb proti gostujočim uradnikom.

Mehanizem za individualne pritožbe bi moral biti učinkovit in pregleden, zato mora imeti urad za temeljne pravice ustrezno opremo in dovolj osebja za obravnavanje prejetih pritožb. Poslanci so še poudarili, da je treba posebej zaščititi mladoletnike brez spremstva, ženske, ki so žrtve preganjanja zaradi spola, osebe LGBTI ter druge ranljive skupine.

Večina sodelujočih v operacijah agencije Frontex so uradniki iz obmejnih služb in drugih organov držav članic, ki gostujejo v državi, ki potrebuje pomoč. Svoje delo praviloma opravljajo v skladu z navodili in ob prisotnosti uradnikov države gostiteljice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3