Tujina

Steinmeier novi nemški predsednik: 'V viharnih časih, ko se zdi svet iztirjen, je ključna povezana družba'

Berlin, 12. 02. 2017 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dvakratni vodja nemške diplomacije, socialdemokrat Frank-Walter Steinmeier, je pred leti želel postati kancler, a je volilno bitko izgubil proti Angeli Merkel. Zdaj mu je uspel vzpon na sicer manj vplivno, a najvišjo javno funkcijo v Nemčiji – položaj predsednika. Predsedniško držo je imel že pred izvolitvijo, nemški mediji pa ga označujejo za "anti Trumpa".

Predsednika v Nemčiji ne volijo neposredno, temveč ga izbere zvezna skupščina, ki se sestane samo ob tej priložnosti, vsakih pet let oz. v primeru smrti ali odstopa predsednika 30 dni po tem. Kandidat mora za zmago v prvih dveh krogih zbrati absolutno večino glasov delegatov. Če prva dva nista uspešna, sledi tretji krog, ko za izvolitev zadostuje navadna večina.

Nekdanji vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier (SPD) je bil danes izvoljen za 12. predsednika Zvezne republike Nemčije. 61-letnik je prejel 931 od 1239 veljavnih glasov članov zvezne volilne skupščine.

"Vsem, ki ste glasovali zame, se zahvaljujem za zaupanje," je po izvolitvi dejal Steinmeier. Vsem, ki niso volili zanj, pa je obljubil, da bo pridobil njihovo zaupanje. V viharnih časih, ko se zdi, da je svet iztiril, je ključno, da je družba povezana, je še poudaril.

Izvolitev je politični vrhunec za Steinmeierja, ki je v vrstah socialdemokratov 20 let nabiral politične izkušnje, v tem času pa je postal pomemben igralec na nemškem (in tudi mednarodnem) političnem prizorišču. S položaja vodje nemške diplomacije je odstopil pred kratkim, da je lahko kandidiral za predsednika države, potem ko sta o njegovi kandidaturi novembra lani soglasje dosegli članici velike koalicije v Berlinu, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SDP) in konservativci (CDU/CSU) Angele Merkel.

Steinmeier sprejema čestitke nemškega finančnega ministra Schaeubla.
Steinmeier sprejema čestitke nemškega finančnega ministra Schaeubla. FOTO: AP

Nemška kanclerka  je ob izvolitvi prejšnjega zunanjega ministra za novega predsednika izrazila zadovoljstvo. "Prepričana sem, da bo za našo državo izjemen predsednik," je povedala. "Danes je dober dan za Zvezno republiko Nemčijo," je poudarila.

Steinmeier bo predsedoval v težkih časih, je še izpostavila kanclerka. "Verjamem, da bo našo državo skozi te težke čase kot predsednik vodil zelo dobro," je še dejala. Dodala je, da je imel kot zunanji minister vedno izjemen občutek za iskanje rešitev v najtežjih situacijah. Kot je še povedala, gre za človeka, "ki se zna približati ljudem". Dodala je, da se veseli sodelovanja z njim.

Novemu nemškemu predsedniku je po poročanju Independenta čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin in ga povabil na srečanje v Kremelj. 

Steinmeier za številne Nemce obraz njihove države v svetu

Steinmeier je bil v preteklosti vodja kanclerjevega urada, vodja diplomacije pa je bil v veliki črno-rdeči koaliciji pod vodstvom Merklove dvakrat. Za številne Nemce je obraz Nemčije v svetu, ga je orisal portal Deutsche Welle.

Belolasega politika v Nemčiji cenijo ne glede na strankarsko pripadnost. V javnomnenjskih raziskavah ga že leta ocenjujejo kot enega najbolj spoštovanih domačih politikov – v anketah mu je uspelo doseči tudi več kot 70-odstotno podporo. Prav tako je kot izkušen diplomat, ki so ga pregnetle ponavljajoče se krize, cenjen v svetu. Še za posebej pomembnega se je izkazal v ukrajinski krizi, ko je intenzivno diplomatsko krmaril med Kijevom in Moskvo, kar je, vsaj nekoliko, omililo napetosti.

Skrbno izbrane besede, ki jih je izrekal tedaj, pa so v ostrem nasprotju z njegovimi ocenami novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je še pred inavguracijo označil za pridigarja sovraštva. V nemških medijih Steinmeierja radi označujejo za "anti Trumpa". Nikoli ni imel računa na Twitterju, pa tudi sicer ni tip človeka, ki bi svoja sporočila, tako kot novi ameriški predsednik, lahko ubesedil v 140 znakih. Poleg tega je zaradi osebnega sloga, ki je v znamenju strpnosti, in sposobnosti, da vidi širšo sliko, pravo nasprotje populističnega politika.

Poleg njega so kandidirali še nekdanji finančnik Albrecht Glaser, profesor politologije Christoph Butterwegge, oče enega od evropskih poslancev Engelbert Sonneborn in televizijski zvezdnik Alexander Hold, a nihče od njih ni imel realnih možnosti za zmago.

Od štirih nasprotnikov je največ glasov osvojil Butterwegge, ki ga je podprlo 128 članov volilne skupščine. Kandidat skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), finančnik Albrecht Glaser je prejel 42 glasov, Alexander Hold 25 glasov, Engelbert Sonneborn pa 10.

Merklova je čestitala Steinmeierju.
Merklova je čestitala Steinmeierju. FOTO: AP

Steinmeier, nekdanji zunanji minister bo nasledil 77-letnega Joachima Gaucka, ki je junija lani sporočil, da se zaradi starosti ne namerava potegovati za še en petletni mandat.

Vladajoči stranki SPD in CDU/CSU sta po Gauckovi odločitvi novembra lani ob prizadevanjih podkanclerja Sigmarja Gabriela iz SPD uspeli doseči dogovor o skupnem predsedniškem kandidatu, 61-letnem Steinmeierju, čeprav je to, da na predsedniški stolček v gradu Bellevue sede socialdemokrat, redkost.

Doslej sta bila na najvišjem položaju v državi le dva socialdemokrata in po le en mandat - Gustav Heinemman med letoma 1969 in 1974 ter Johannes Rau med letoma 1999 in 2004.

Predsednika v Nemčiji ne volijo neposredno, temveč ga izbere zvezna skupščina, ki se sestane samo ob tej priložnosti, vsakih pet let oz. v primeru smrti ali odstopa predsednika 30 dni po tem. Kandidat mora za zmago v prvih dveh krogih zbrati absolutno večino glasov delegatov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
13. 02. 2017 13.11
+0
Gremo odpirat stare rane??? Letos je 100 let od podpisa Balfourske deklaracije. Kdo ve kaj je to? To je eno pismo, ki ga je poslala Britanska vlada Kraljice h g. Lionelu Rotschieldu (znan priimek?) in sicer kot zagotovilo, da Sionisti lahko z Židi naselijo Palestino. Ta obljuba je Sionistično federacijo z Lordschildi na čelu motivirala k temu da je v Evropi izbruhnila vojna, ki je skozi več dejavnikov pripeljala do holokavsta in so tako Sionisti dobili legitimni razloga in obljubo združenja narodov da lahko na ozemlju Palestine ustanovijo državo Izraela. Ostala zgodba vam je upam da znana... Leta 48 prihod židov, sledili so pokoli in izgnanstva Palestincov iz njihovega ozemlja itd itd... Čestitke Izrael-u.. Zdaj pa vprašanje za vas dragi mediji: Zakaj se ta zgodovinski dokument nikjer ne omenja???
User1063544
13. 02. 2017 11.47
+0
Čestitke, Nemčija je prva država ki ima vidnega člana iz Bilderberg skupine za predsednika. Njegova retorika proti Trumpu je itak izkaz ideologije iz katere prihaja. In seveda se ve kdo je njegov sovražnik št. 1 oz. sovražnik Bilderberga in bančne klike ki jo podpira. TRUMP
M_teorija
13. 02. 2017 10.03
+7
Trumpizmu lahko počasi začnejo postavljat spomenik. Za opomin proti mendranju človekovih, civilizacijsko kulturnih pridobitev!?
M_teorija
13. 02. 2017 09.58
+6
Populizem v EU lahko da le še za mašo. Zaušnico!?
butalistan
13. 02. 2017 16.46
M_teorija
13. 02. 2017 09.56
+7
Zgleda, da cepljenjka Trump ne prime na nobeno EU sorto, mogoče le na kakega divjaka!?
Kollerik
13. 02. 2017 08.30
+3
Vso srečo, herr Steinmeier in več sočutja do EU periferije, ki ste jo tako uspešno izcuzali....
trumpet2018
13. 02. 2017 08.27
-2
svet je iztirjen zaradi vas, zmešani levaki, to svojo namišljeno krivdo že vlečete od druge svetovne vojne, komu se hočete oddolžiti s tem nenormalnim uvažanjem srednjeveških divjakov in teroristov? nemčija razpada totalno, kmalu bo Swedistan verzija 02
Kollerik
13. 02. 2017 08.29
+1
puspan
12. 02. 2017 20.47
+1
Pa si predstavljajmo Slovenčki, če bi si takole prisrčno pri nas izmenjala šopek Janezek in Fajonka ?
le.professionnel
12. 02. 2017 20.13
+0
Še en nastavljen zionist, ki bo Nemčijo in EU vlekel v še večji drek.
M_teorija
12. 02. 2017 19.59
+7
Skrajni čas, da se neha javno razpihovat naconalizem in fašizem, da je nekaj normalnega to kar je bilo desetletja po genocidni politiki prepovedano in kaznivo!?
M_teorija
12. 02. 2017 19.54
+7
Gotovo je , populizem se vrača tja kjer jim je mesto, v dolokrog katerega resor pokriva komunala!?
Vrhovni
12. 02. 2017 19.41
-3
Včasih sem verjel, da so orto levičarji ljudje, ki imajo pač nek čuden pogled na svet, a so v končni fazi neke vrste hipiji. Objemajo vse, sprejemajo vse. Skozi čas sem prišel do spoznanja, da je večina levičarjev tako opranih, da niti ne vidijo več, v kakšne bolne absurde verjamejo. Zmanjšanje javnega sektorja in ukinitev “kulturnih” društev imenujejo fašizem, posiljevanje deklic in dečkov pa imenujejo multikulturnost in sprejemanje drugačnih.
Vrhovni
12. 02. 2017 19.42
-3
Zdaj pa se zdi, sploh po izvolitvi Donalda Trumpa, da sta si skrajna levica in islam podala roke. Na shodih levičarjev, sploh feministk, po mikrofonih lahko slišimo čaščenje Alaha in žaljive izjave na račun države, v kateri poteka protest. Na protestih v Nemčiji migranti iz Bližnjega vzhoda kričijo: “Smrt vsem Nemcem, Alah je velik,” ob njih pa korakajo nemške feministke in kričijo, da gre za človekove pravice. Zakaj se torej ne vržejo na nož, da bo pravicam migrantov zadoščeno?
Vrhovni
12. 02. 2017 19.27
-4
Očitno še ni dovolj mrtvih: Angela Merkel meni, da Nemčija potrebuje še 12 milijonov ekonomskih migrantov?!
puspan
12. 02. 2017 20.59
+4
Vesel bodi, da je bil tvoj stari foter nemške krvi. To ti bo še prav prišlo, ko boš dobil brco v rit. Angela ima že pripravljen šotor zate.
M_teorija
12. 02. 2017 19.25
+5
Še Šulca namest, sicer znosne Merklce, pa bodo trampisti nehal dvigati glave kot surikate!?
AlternativeFacts
12. 02. 2017 17.03
+2
Nemci gredo že v pravo smer, ker se ne pustijo podvreči populistom....bolj pomilovabnja vredni so sorosevi politični podtaknjenci. Tako recimo Orban ponuja "EU beguncem" zatočišče na madžarskem (vir:Hungarian PM invites EU ‘refugees’)....pa jih razumi če jih lahko....
korintos23
12. 02. 2017 17.28
-1
SPD v Nemčiji tudi na rednih volitvah dobro kaže!
puspan
12. 02. 2017 18.58
+1
Zgodovina bo povedala svoje, kot že večkrat doslej. AlternativeFacts, pravilna ugotovitev, čeprav bomo opljuvani z vseh strani.
Rains-
12. 02. 2017 16.56
+2
Nemčija čist propada.
puspan
12. 02. 2017 20.43
+1
Čisto na koncu so že, tik pred propadom. Najbolj se to opazi na njihovih avtomobilih, ki se že masovno umikajo v tujino. Amerika in vsa Evropa je preplavljena z Avdi-ji, BMW-ji in Mercedesi, doma jim jih že primanjkuje, saj pravim, čisto na zadnjih vzdihljajih so. Angela jim je res dala vetra.
Kollerik
13. 02. 2017 08.32
Kot narod se zelo mešajo, glede gospodarstva pa.... nekaj nemških kjorporacij sodi v sam svetovni vrh, tako po moči, bogastvu in vplivu...
puspan
13. 02. 2017 08.44
Tu se pa nikakor ne morem strinjati s teboj, navedi nekaj faktov, na kakšen način se mešajo.
Kollerik
13. 02. 2017 13.11
Otrok skorajda ni, priseljencev raznih ras je ogromno. Še kaj?
puspan
13. 02. 2017 15.10
Glede otrok sploh ne drži, oglej si natančne tabele Zveznega statističnega urada iz Wiesbbadna. Med priseljenci je tudi precej Slovencev, o vrnitvi domov se jih odloča vedno manj, kar tudi nekaj pomeni, je pa najbolje vprašati kakšnega soseda, ki ima svoje sorodnike tam, saj ti bo on tudi najbolj pošteno povedal vzroke nevračanja in vse ostalo. Jaz sem tudi eden od redkih, ki smo se po 34 letih vrnili, a me še sedaj glava boli zaradi te napačne odločitve, čeprav mi tudi doma prav nič ne manjka. Me pa hudo moti stanje duha pri nas, ki so ga najbolj razpihnili populisti in prav tega tam ni, čeprav je res, da imajo kar veliko priseljencev, ki pa so v veliki večini zaradi pametnih potez oblasti, zelo dobro vključeni v njihovo družbo. Zato še enkrat, ne nasedaj poceni lansiranim lažem.
butalistan
12. 02. 2017 16.48
-2
Za socialistom je prišel Hitler. Zgodovina se ponavlja.
vertex
12. 02. 2017 17.09
-4
Hitler je bil socialist,za njim je nemčija ostala v ruševinah in pol nemcev pod ruševinami
AlternativeFacts
12. 02. 2017 17.14
+1
vertex ti nisi prav posebej brihten a ne .....
korintos23
12. 02. 2017 17.25
+1
vertex
12. 02. 2017 17.39
+0
Alternative,ne nisem ampak vseeno veliko brihtnejši od tebe
korrintos23
12. 02. 2017 18.51
-1
vertex
12. 02. 2017 19.28
+0
Skrivači vsak dan menjajo profil,to ti ne pomaga pri skrivanju
Kollerik
13. 02. 2017 08.34
+1
Hitler ni bil socialist, pač pa nacionalsocialist, prijatelj ter dolžnik desnim idustrijalcem in velekapitalu
puspan
13. 02. 2017 09.01
+3
Hitler je bil bolnik v glavi. Najprej propadli malar, faliran študent, imel pa je nekaj sposobnosti v gobezdanju, kot mnogi tu na portalih. Z blebetanjem v krogih ljudi, ki jim v življenju nikjer ni uspelo, je s populističnimi parolami dosegel navdušenje in upanje omenjenih, da pridejo navzgor. Prav na tem se lahko veliko naučimo, saj se nekaj podobnega dogaja tudi v Evropi. Samo Madžarsko, Francijo, Holandijo pa tudi v neki meri Nemčijo z njihovimi AfD aktivisti poglejmo. Vse izhaja iz tega, da jih nekdo izkorišča in jemlje delovna mesta, v resnici pa se njim samim še sanja ne, da bi pljunili v roke in prijeli za delo. Takšnih imamo tudi pri nas veliko, ki bodo vedno iskali vzroke za svoje nesposobnosti pri drugih. Vsaj pri Nemcih je gotovo, da populisti še dolgo ne bodo prišli navzgor, ker dobro vedo, kam so jih nekoč pripeljali malar in njegovi jurišniki in samo veseli smo lahko, da imajo Merklovo, čeprav pri njih sploh ni pomembno, ali je na oblasti SPD, ali CDU, ker so oboji dobri. Poceni populizem se je v Evropi tako razpasel, da je resnično postalo nevarno za vse in, če ta kuga prevlada, gorje nam vsem.
Paradox
12. 02. 2017 16.45
+1
če se boste kdaj počutl neuporabne in zapostavljene, se spomnite, da ima Nemčija predsednika :D
Frane Šajn
12. 02. 2017 16.38
+5
Tam čez lužo naj delajo kar koli se jim zljubi samo , da jih tu ne gledamo , razen kot turiste ali poštene kupce brez kakršnih koli trgovinskih sporazumov pod mizo. Navade in pošten biznis ponudba in povpraševanje predvsem pa brez orožarskih provokacij s strani velikega vsiljevalca kvazi demokracije po svetu! Evropski sinovi bi radi živeli in delali za svoje familije in otroke.
heello
12. 02. 2017 16.37
-1
Všeč mi je ta anti Trump !