Tujina

Francozom za ratifikacijo evropskega fiskalnega pakta ne bo treba spreminjati ustave

Pariz, 10. 08. 2012 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francosko ustavno sodišče je odločilo, da za ratifikacijo evropskega fiskalnega pakta ni treba spreminjati ustave. To je mogoče doseči tudi s spremembo zakona. Na levici so sicer vpisu v ustavo vseskozi nasprotovali, ker da bi to omejilo suverenost države.

Francosko ustavno sodišče je odločilo, da za ratifikacijo evropskega fiskalnega pakta ni treba spreminjati ustave. To je mogoče doseči tudi s spremembo zakona, je odločilo sodišče. Na francoski levici so sicer vseskozi nasprotovali vpisu fiskalnega pakta v ustavo, ker bi to po njihovem mnenju omejilo suverenost države.

Francoski predsednik Francois Hollande
Francoski predsednik Francois Hollande FOTO: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je vladi že pred tem naročil, da takoj po odločitvi ustavnega sodišča glede tega vprašanja začne postopek ratifikacije fiskalnega pakta. Vlada naj bi zdaj fiskalni sporazum sprejela s "superzakonom", za katerega pa bo dovolj že enostavna večina v parlamentu.

Sprememba ustave bi na drugi strani zahtevala tripetinsko večino v narodni skupščini, vendar bi v široki razpravi lahko nastale politične delitve, zaradi katerih bi lahko bila ratifikacija pakta v Franciji pod vprašajem.

Fiskalni pakt, ki so ga članice evroobmočja podpisale marca, od podpisnic zahteva uravnotežene proračune in je namenjen krepitvi javnofinančne discipline. Veljati naj bi začel, ko ga bo ratificiralo 12 od 17 članic evroobmočja. Nemčija naj bi ratifikacijski postopek po odločitvi ustavnega sodišča končala septembra, pakt pa naj bi začel veljati v začetku prihodnjega leta.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
10. 08. 2012 13.18
+2
povej to naši državi naši luzarski politiki brez ponosa
skoljka11
10. 08. 2012 12.01
+4
Bravo Francozi ! Tudi v SLO smo za sprejem superzakona z jasnimi opredelitvami in strogimi sankcijami za krsitelje, z osebno kazensko in materialno odgovornostjo. Nekaj ke ze sedaj uzakonjeno, pa vsi krsijo. Sedaj je jasno, da ni potrebno, da plesemo kot hoce Merklova, nasi politiki pa pňizno kimajo.
xavi007
10. 08. 2012 10.27
-2
Ker vlada že v naprej in ves čas išče alibi za slabo stanje v državi, bi bilo za opozicijo najproduktivnejše, da podpre zlato pravilo, za katerega mislim, da brez vseh ostalih ukrepov(glej predlog ukrepov New Deal Jože P. Damjan), ne bo dalo nekih otipljivih učinkov Opozicija bo s podporo zlatemu pravilu, razgalila vladno neučinkovitost in se bo lahko javno spraševala: Tako sedaj to imate, kaj pa sedaj, na kaj se boste pa sedaj izgovarjali? Jasno je , da Vlada in stranke, v tem trenutku pa najbolj SDS, skuša vspodbuditi opozicijo, da bi iz \"inata\" nasprotovala zlatemu pravilu, da bi lahko potem vlada metala krivdo za stanje v državi na opozicijo. Če bo opozicija podprla zlato pravilo, bo s tem razgalila vlado v vsej njihovi nemoči in neučinkovitosti in bo Janša prisiljen iti v rekonstrukcijo vlade v vsaj treh resorjih ( finance, gospodarstvo, okolje in prostor), če bo želel rešiti svojo kožo ali pa bo moral zaradi poglabljanja krize odstopiti ali predlagati glasovanje o zaupnici, Glede Francozov pa je tako, da žal mi nismo Francozi in si ne moremo privoščiti to kar oni počnejo, To se pač vidi, za razliko od Francije, v konstantnem padanju bonitete naša države.
izdajalecivan
10. 08. 2012 10.20
+7
Majer je bolj zvit od Francozov. on hoče fiskalno pravilo zapisano v ustavo s tem pa onemogoči referendume v zvezi s financami in lahko plače spravi na nulo pa se ne bo mogel nobeden pritožit
tomii-partija
10. 08. 2012 09.48
+11
Bravo Francija,Janez uči se..
me987
10. 08. 2012 10.17
+4