Tujina

Francoski socialisti izbrali Hollanda

Pariz, 16. 10. 2011 22.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski socialisti so v drugem krogu primarnih volitev za kandidata, ki bo stranko zastopal na predsedniških volitvah, izbrali Francoisa Hollanda. Namenili so mu 56,5 odstotka glasov.

Volilna udeležba je bila zelo visoka, saj se je primarnih volitev udeležilo več kot 2,7 milijona volivcev. Po preštetih 911.000 glasovih kaže, da je za nekdanjega predsednika socialistične stranke Francoisa Hollanda glasovalo 56,5 odstotka volivcev, za njegovo naslednico na tem položaju Martine Aubry pa 43,5 odstotka.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Hollande že razglasil zmago na primarnih volitvah, Aubryjeva pa je priznala poraz. Hollande je po razglasitvi zmage povedal, da rezultat volitev sprejema s ponosom in odgovornostjo, z več kot 55-odstotno podporo pa je dobil večino, za katero si je prizadeval. Pozval je francosko levico, naj se združi v podpori njegovih kandidaturi na predsedniških volitvah prihodnjo pomlad, na katerih se bo najverjetneje pomeril s sedanjim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Hollande je še povedal, da mu današnja zmaga daje "moč in legitimnost" pred pričakovanim spopadom na predsedniških volitvah.

Hollande je povedal, da rezultat volitev sprejema s ponosom in odgovornostjo.
Hollande je povedal, da rezultat volitev sprejema s ponosom in odgovornostjo. FOTO: Reuters

57-letni Hollande je sicer francosko socialistično stranko vodil med letoma 1997 in 2008, na tem mestu pa ga je nasledila 61-letna Martine Aubry, sicer županja mesta Lille. Kandidat socialistov na predsedniških volitvah je poslanec, ki še nikoli ni imel funkcije v vladi. Za predsedniško mesto se je želel potegovati že leta 2007, a ga je tedaj premagala Segolene Royal, njegova nekdanja življenjska sopotnica. Na tokratne volitve se je začel pripravljati že leta 2009, medtem ko je njegova protikandidatka Aubryjeva v tekmo "vskočila" namesto nekdanjega vodje Mednarodnega denarnega sklada Dominiqua Strauss-Kahna, ki je bil aretiran zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju.

V prvem krogu primarnih volitev je sicer Hollande zbral 39 odstotkov glasov, Aubryjeva pa 31 odstotkov. Zadnje raziskave javnega mnenja so kazale, da je pred drugim krogom Hollande ostal v prednosti.

Prvega kroga glasovanja za izbiro socialističnega kandidata na predsedniških volitvah se je udeležilo 2,5 milijona ljudi. Glasujejo lahko vsi volivci, ne le člani socialistične stranke.

V drugem krogu naj bi bili odločilni glasovi tistih, ki so v prvem krogu glasovali za tretjeuvrščenega Amauda Montebourga. Montebourg, ki je zbral 17 odstotkov glasov, je znan po svojem nasprotovanju globalizaciji in zavzemanju za evropski protekcionizem. Njegova stališča naj bi bila bliže stališčem Aubryjeve, ki zagovarja tradicionalne leve vrednote. Hollande po drugi strani nagovarja tudi bolj sredinske volivce, čeprav sta programa obeh kandidatov precej podobna. Je pa Montebourg v petek napovedal, da bo sam glasoval za Hollandea, a priporočila svojim volivcem v zvezi s tem ni izdal, temveč je dejal, naj se odločijo po svoji vesti.

Tako Hollande kot Aubryjeva bi sicer, glede na trenutne javnomnenjske raziskave, na volitvah prihodnje leto premagala sedanjega predsednika Sarkozyja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aven
17. 10. 2011 10.30
Upam da bo Sarkozy kmalu zgodovino - nekaj na kar Francija ne more biti ponosna. V Evropi politikov kova Sarkozy NE POTREBUJEMO in NE ŽELIMO.