Tujina

Francoski policisti znova preganjajo Rome

Pariz, 27. 08. 2012 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Možje v modrem so južno od Pariza izpraznili romsko naselje, v katerem je živelo 70 ljudi. Oblasti pravijo, da so ljudje živeli v nemogočih pogojih – higienskih in varnostnih. Večinoma gre za Rome iz Romunije in Bolgarije.

Francoska policija je od začetka avgusta izpraznila več romskih naselij v bližini Lilla, Lyona in Pariza.

Francoski policisti nadaljujejo izgon Romov. Danes so južno od Pariza izpraznili romsko naselje, v katerem je živelo 70 ljudi, od tega 19 otrok. V kraju Evry so možje v modrem delovali po odloku mestnih oblasti, vanj pa so vdrli zgodaj zjutraj ter začeli podirati barake in šotore. Večinoma gre za Rome iz Romunije in Bolgarije, ki so v Francijo prišli, ko sta državi leta 2007 postali članici EU. V naseljih po Franciji živi okoli 15.000 Romov.

Francoski notranji minister Manuel Valls, sicer nekdanji župan Evryja, je povedal, da so se za izgon Romov odločili iz varnostnih in higienskih razlogov. Za radio Europe 1 je dejal, da so "naselja, v katerih ljudje živijo v absolutno nemogočih pogojih, nesprejemljiva". Župan Evryja Francis Chouat pa je dejal, da so se za izpraznitev naselja odločili tudi zaradi tega, ker leži v neposredni bližini železniških tirov, kar je nevarno.

Policisti v romskem naselju
Policisti v romskem naselju FOTO: Reuters

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da socialistični predsednik Francois Hollande ravna enako kot njegov predhodnik Nicolas Sarkozy, ki je bil leta 2010 zaradi izgona Romov deležen tudi kritik iz tujine. Sarkozy je Romom za odhod iz države ponujal 300 evrov za odraslega oziroma 150 za otroka.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je sicer pred dnevi napovedal več ukrepov za spodbuditev integracije Romov, med katerimi je tudi delna odprava omejitev za delo v Franciji za državljane Romunije in Bolgarije.

Mnogi Francozi se sprašujejo, zakaj oblasti preganjajo Rome, če pa so države, iz katerih prihajajo, članice Evropske unije, kar pomeni, da gre za državljane EU. Oblasti so na to vprašanje odgovorile, da mora državljan članice EU, ki želi v Franciji bivati več kot tri mesece, imeti delovno ali bivanjsko vizo. Omenjeni ljudje pa teh dovoljenj nimajo.

Izpraznitve romskih naselij se vrstijo. Nekateri so zato poiskali zavetje na cerkvenih tleh.
Izpraznitve romskih naselij se vrstijo. Nekateri so zato poiskali zavetje na cerkvenih tleh. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3