Tujina

Francoski novinar, talec IS: 'Niso grozni, temveč patetični. So otroci ulice, opiti z ideologijo in močjo'

Pariz, 18. 11. 2015 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
0

"10 mesecev sem bil talec Islamske države. Spoznal sem vsaj ducat skrajnežev. Ko kamere ugasnejo, človek uvidi, da so patetični," svoj pogled na skrajneže predstavlja francoski novinar Nicolas Henin. Z napadi v Parizu želijo spodbuditi ksenofobijo, rasizem. Bolj kot zračnih napadov se bojijo naše enotnosti in tolerance, poudarja.

Francoski novinar Nicolas Henin je v rokah skrajnežev samooklicane Islamske države preživel 10 mesecev. V tem času jih je spoznal v drugačni luči. Pravi, da so patetični, opiti z ideologijo in močjo. Z napadi v Evropi bi radi skrhali našo enotnost, tolerantnost ter vzpodbudili strah, ksenofobijo in rasizem. Bombe niso rešitev, pravi, bolj jih bolijo fotografije ljudi, ki toplo sprejemajo begunce.
Francoski novinar Nicolas Henin je v rokah skrajnežev samooklicane Islamske države preživel 10 mesecev. V tem času jih je spoznal v drugačni luči. Pravi, da so patetični, opiti z ideologijo in močjo. Z napadi v Evropi bi radi skrhali našo enotnost, tolerantnost ter vzpodbudili strah, ksenofobijo in rasizem. Bombe niso rešitev, pravi, bolj jih bolijo fotografije ljudi, ki toplo sprejemajo begunce. FOTO: Reuters

Nicolas Henin, francoski novinar, ki je bil ujetnik skrajnežev Islamske države dolgih 10 mesecev, ob povračilnih ukrepih po terorističnih napadih v Parizu poudarja, da to ni tisto, kar bi prestrašilo te skrajneže. "Kot ponosen Francoz sem tudi sam ob dogodkih v Parizu pretresen, a moram reči, da me to ni popolnoma šokiralo. Poznam Islamsko državo. Kot talec sem tam preživel 10 mesecev in zagotavljam vam, da jih naša žalost, žalovanje, naše upanje in naša življenja ne ganejo. Živijo v drugem svetu," se je razpisal za britanski Guardian. 

Henin o teroristih: 'So patetični, otroci ulice, opiti z ideologijo in močjo'

Medtem, ko jih večina ljudi pozna zgolj po njihovih porpagandnih sporočilih, Henin trdi, da jih je sam od junija 2013 do aprila 2014, ko je bil njihov ujetnik, spoznal v drugačni luči. "V tistem obdobju sem jih spoznal vsaj ducat, med njimi tudi Mohammeda Emwazija, bolj znanega pod imenom Džihadist John," pripoveduje. Njegovi kolegi so ga klicali Baldy, kar bi v našem prevodu pomenilo plešastega moškega. Pravi, da še danes od časa do časa z njimi komunicira preko družbenih omrežij.

Sami sebe predstavljajo za nekakšne superheroje, a ko kamere ugasnejo, človek uvidi, kako so pravzaprav patetični: otroci ulice opiti z ideologijo in močjo. Nicolas Henin, francoski novinar in talec skrajnežev Islamske države

"Lahko vam zagotovim, da je njihova strašljiva podoba v očeh javnosti rezultat njihovega javnega nastopanja in marketinga. Sami sebe predstavljajo za nekakšne superheroje, a ko kamere ugasnejo, človek uvidi, kako so pravzaprav patetični: otroci ulice opiti z ideologijo in močjo. V Franciji imamo posebno besedno zvezo za to – neumni in zlobni. Sam sicer menim, da so bolj neumni kot zlobni. Seveda pa ne gre podcenjevati morilskega potenciala neumnosti."

'V zaporih so za šalo večkrat uprizorili obglavljenja, bilo je bizarno'

Kot pravi, so bili vsi tisti, ki so jih lansko leto obglavili, njegovi sojetniki. Ugrabitelji so nad njimi izvajali psihološke pritiske. En dan so jim dejali, da jih bodo že naslednji dan izpustili, nato pa so čez dva tedna dejali, da bodo enega od njih obglavili. "Sprva smo jim verjeli, nato smo uvideli, da nas večino časa le "zafrkavajo" za lastno zabavo," pripoveduje o svojih izkušnjah.

Pogosto so za svojo zabavo prirejali nekakšna igrana obglavljenja. "Kopica francosko govorečih džihadistov je kričala, da me bo obglavila in to objavila na Youtubu. V rokah so imeli nek starinski meč. Zraven so se režali, jaz pa sem igral njihovo igro tako, da sem kričal. V trenutku, ko so zapustili prostor, sem se obrnil k nekemu drugemu francoskemu talcu in se začel smejati. Tako bizarno je bilo," pripoveduje.

Novinar Henin ob prvem srečanju s svojo družino. Ugrabili so ga junija leta 2013, izpustili pa aprila lani.
Novinar Henin ob prvem srečanju s svojo družino. Ugrabili so ga junija leta 2013, izpustili pa aprila lani. FOTO: Reuters

'Oklepajo se vseh možnih teorij zarot'

Kar ga je presenetilo, je bila njihova obsesija s tehnološko povezlivostjo. Prek spleta nenehno spremljajo dogajanje po svetu, a si vse, kar vidijo, tolmačijo povsem po svoje. "Oklepajo se vseh možnih teorij zarot, nikoli pa ne priznajo kontradiktornosti svojih dejanj," pravi in dodaja, da sam po vsem tem, kar je doživel, še vedno meni, da ni Islamska država glavni problem. "Po mojem mnenju bi morali več pozornosti nameniti Asadu," poudarja.

Kar jih najbolj jezi, so fotografije iz Nemčije in od drugod, na katerih ljudje z odprtimi rokami sprejemajo begunce. Povezanost in toleranca - to jih najbolj boli. Nicolas Henin, francoski novinar in talec skrajnežev Islamske države

Z napadi bi radi sprli svet, spodbudili strah, ksenofobijo in rasizem, jezi jih naša toleranca

Glede skrajnežev še dodaja, da se slepo oklepajo neke ideje o apokaliptičnem dogodku, ki bo vodil v spopad vsega muslimanskega sveta s krščanskim. "Vsa dejanja imajo v njihovih očeh Alahov blagoslov," še pravi.

Henin meni, da poskušajo skrajneži z napadi vzpodbuditi maščevanje, strah, ksenofobijo in rasizem. S tem bi napajali svoja zblojena prepričanja, da preostali svet ne bo nikoli sprejel muslimanov. Vsake pretirane reakcije družbe bodo nadvse veseli, saj jo bodo uporabili kot dokaz za njihove teorije, meni. "Kar jih najbolj jezi, so fotografije iz Nemčije in od drugod, na katerih ljudje z odprtimi rokami sprejemajo begunce. Povezanost in toleranca - to jih najbolj boli," poudarja in poziva, naj ne pademo v njihovo past.

Kar skrajneže IS najbolj jezi, so fotografije iz Nemčije in od drugod, na katerih ljudje z odprtimi rokami sprejemajo begunce. Povezanost in toleranca - to jih najbolj boli, poudarja Henin.
Kar skrajneže IS najbolj jezi, so fotografije iz Nemčije in od drugod, na katerih ljudje z odprtimi rokami sprejemajo begunce. Povezanost in toleranca - to jih najbolj boli, poudarja Henin. FOTO: Reuters

Zakaj ravno Francija?

Francoski novinar, nakdanji talec Islamske države, pravi, da so najverjetneje teroristi izbrali Francijo, ker v njej vidijo šibkost. "Ocenili so, da bi tu najlažje dokazali razlike med muslimani in ostalimi," pravi in dodaja, da bi morali odgovorno odreagirati. A francoska vlada ni ravnala najbolje, sploh ne s silovitim bombardiranjem Raqe, bojda prestolnice samooklicane Islamske države. Tam še vedno biva okoli 500.000 civilistov, večina je pravzaprav ujetih, saj si ne upajo zapustiti mesta, poudarja. "Kaj pa njihova varnost? Razumem, da je silovito bombardiranje odraz jeze, a bojim se, da bo to situacijo še poslabšalo," meni in dodaja, da potrebujemo dialog. Prioriteta bi morala biti po njegovem mnenju zaščita nedolžnih ljudi, sicer lahko ti prav kmalu ustvarijo lastne skrajne skupine. 

Pravi, da so skrajneži vedeli, da z obglavljenji in napadi v Franciji ne bodo ustavili vojaških aktivnosti svetovnih velesil na Bližnjem vzhodu. To potrebujejo, da lahko na območju ohranjajo nemire. "Tega si očitno želijo, a vprašanje je, ali jim moramo res to tudi dajati?" se sprašuje.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

'Dokler je na oblasti Asad, jih ne bo mogoče izkoreniniti'

Za rešitev situacije bi se morali po njegovem mnenju obrniti k Sirskemu predsedniku Bašar al Asadu. "Sirski predsednik je odgovoren za vzpon Islamske države, in vse dokler je na oblasti njegov režim, skupin skrajnežev ne bo mogoče izkoreniniti. Prav tako brez tega ni mogoče ustaviti napadov na naših ulicah," pravi in dodaja, da ne verjame vodilnim, ki pravijo, da bi morali najprej poskrbeti za IS, šele nato za Asada. "Očitno ga nekdo želi ohraniti na oblasti," pravi.

"V tem trenutku ni nobenega političnega načrta za rešitev, ki bi vključeval arabske sunitske skupnosti. Islamska država bo razpadla, to bo zagotovila politika. V tem času pa lahko ublažimo posledice teh grozodejstev. Pri tem je ključno, da ohranimo močna srca in ostanemo združeni. Dobro jih poznam, bombe pričakujejo, česar se bojijo, je enotnost," zaključuje Henin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni