Tujina

'Dejanja islamističnih fanatikov nimajo ničesar skupnega z islamsko vero'

Pariz, 09. 01. 2015 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako opozarja Hollande, ki je krvavi drami s talci označil za nacionalno tragedijo. Dvojno odločitev za napad policije v obeh primerih je sprejel predsednik Hollande, je sporočil premier Valls.

Vodja jemenske veje al Kaide je danes sporočil, da je bil napad na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo posledica žalitve preroka. Napadalca naj bi bila po njegovih besedah zvesta božja vojaka, ki sta Francijo naučila, da ima svoboda govora svoje meje.

Francoski predsednik Francois Hollande je današnji dve krvavi drami s talci označil za nacionalno tragedijo. Dramo v pariški trgovini s košer hrano, v kateri so po njegovih besedah poleg napadalca umrli še štirje talci, je označil za antisemitsko dejanje. A istočasno je opozoril, da je Francija po napadih še vedno ogrožena.

V nagovoru narodu, ki ga je v živo prenašala televizija, je Hollande poudaril, da dejanja islamističnih fanatikov v zadnjih dneh nimajo ničesar skupnega z islamsko vero.

Francoski predsednik je pohvalil varnostne sile, ki da so zajetje talcev v Parizu in severovzhodno od prestolnice končale profesionalno in učinkovito.

V nedeljo poklon žrtvam

Francoski predsednik Francois Hollande
Francoski predsednik Francois Hollande FOTO: Reuters

Hollande je potrdil svojo udeležbo na solidarnostnem shodu enotnosti v Parizu v nedeljo, s katerim se bodo poklonili žrtvam tragedij v zadnjih dneh in na katerem se mu bodo pridružili številni evropski voditelji, med drugim premierja Velike Britanije in Italije David Cameron in Matteo Renzi, nemška kanclerka Angela Merkel in vodilni evropskih institucij. Hollande je ob tem Francoze pozval, naj se pridružijo shodu in se zavzamejo za svobodo, demokracijo in pluralizem.

Še naprej morajo biti pozorni

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je po koncu današnje dvojne drame s talci francoske državljane pozval, naj ostanejo previdni. "Še vedno moramo biti izjemno pozorni in sodelovati," je dejal in obljubil, da bo sam še naprej predano skrbel za varnost Francozov in države.

V izjavi za več francoskih televizij je Cazeneuve še pohvalil delo francoskih policistov, ki so sredi krize ohranili hladne glave in delovali kontrolirano in profesionalno.

Francoska policija je danes razrešila dvojno dramo s talci

Severno od Pariza sta bila po več urah napetosti v spopadu s policijo ubita brata Kouachi, ki naj bi bila odgovorna za sredin pokol na uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, 11 pa ranjenih.

Istočasno je policija posredovala tudi proti napadalcu na judovsko trgovino na vzhodu Pariza v predelu Vincennes

Valls: Gre za vojno proti terorizmu in ne proti religiji

Dvojno odločitev za napad policije v obeh današnjih primerih je sprejel predsednik republike Francois Hollande, je še pojasnil Valls, povzema francoski časnik Le Figaro.

Francoski premier Manuel Valls je po izteku obeh dram spregovoril za televizijsko postajo TF1, ob čemer je opozoril, da se lahko v Franciji še vedno zgodijo novi napadi in da ne smejo zmanjšati pazljivosti. Kot je dejal, so se soočili s terorističnim dejanjem brez presedana, poudaril pa, da gre za vojno proti terorizmu in ne proti religiji.

V kasnejšem pogovoru za televizijo BFMTV je sicer tudi priznal, da so bile glede na to, da je bilo od srede v napadih ubitih 17 ljudi, v sistemu za prepoznavanje oseb, ki bi lahko zagrešile tovrstne napade, očitno pomanjkljivosti. Spomnil je na stotine posameznikov, ki odhajajo v Sirijo in Irak, kjer se izurijo v terorizmu, nekateri pa se nato tudi vrnejo.

Sarkozy: Barbari so napovedali vojno Franciji

Nekdanji francoski predsednik in prvi mož opozicijske stranke UMP Nicolas Sarkozy je medtem v odzivu ocenil, da so barbari napovedali vojno Franciji, njenim institucijam in republiki. "Ta tragična situacija poziva vsakega izmed nas k spoštovanju narodne enotnosti, ki smo jo dolžni žrtvam," je v sporočilu zapisal Sarkozy.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3