Tujina

Francoski kontrolorji še vedno stavkajo, odpovedan let Ljubljana-Pariz

Pariz, 09. 04. 2015 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski kontrolorji zračnega prometa stavkajo že drugi dan, kar je ohromilo letalski promet po vsej državi. Približno polovica vseh letov je odpovedanih, tudi let iz Ljubljane. Novo stavko napovedujejo od 16. do 18. aprila in od 29. aprila do 2. maja, ko potuje veliko turistov.

V Franciji se nadaljuje stavka kontrolorjev zračnega prometa, zaradi katere je tudi danes ohromljen letalski promet. Približno polovica vseh načrtovanih letov je odpovedanih, med njimi tudi današnji let letalske družbe Air France med Ljubljano in Parizom, so za povedali v Aerodromu Ljubljana.

Air France lete med slovensko in francosko prestolnico opravlja vsak dan. Zaradi stavke francoskih kontrolorjev zračnega prometa je bil let že v sredo odpovedan, za potnike pa naj bi ustrezno poskrbeli. Med Ljubljano in Parizom sicer leti tudi Adria Airways, ki pa danes tega leta že sicer nima na svojem urniku.

Stavka kontrolorjev v Franciji
Stavka kontrolorjev v Franciji FOTO: Reuters

Stavka kontrolorjev zračnega prometa v Franciji traja že drugi dan. V sredo so na največjih pariških letališčih – Roissy Charles de Gaulle in Orly – odpovedali okoli 40 odstotkov letov, danes je odpovedana polovica letov. Prihaja tudi do številnih zamud, ki bi se lahko čez dan še povečale.

Francoski prevoznik Air France je sporočil, da bodo na letališču Orly opravili vsak četrti let, na ostalih letališčih po državi okoli 40 odstotkov letov, medtem ko naj bi z letališča Charles de Gaulle opravili vsak drugi let na srednje linije. Na lete na dolge linije stavka danes ne vpliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na letališču v Nici so odpovedali 44 odstotkov letov od 157 predvidenih. To je več kot v sredo, ko je bilo odpovedanih četrtina letov. Razmere so nekoliko slabše tudi na letališču v Montpellieru, kjer so danes odpovedali vse lete.

Britanski nizkocenovnik Easyjet je odpovedal več kot 220 letov, kar je nekaj več kot v sredo, irski nizkocenovnik Ryanair pa je moral v obeh dnevih skupaj odpovedati več kot 500 letov.

Sindikat kontrolorjev SNCTA nasprotuje napovedanim organizacijskim spremembam dela, poleg tega pa nasprotuje, da se starostna meja za upokojitev kontrolorjev zračnega prometa zviša s 57 na 59 let.

Novo stavko napovedujejo od 16. do 18. aprila in od 29. aprila do 2. maja, ko potuje veliko turistov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.