Tujina

V Franciji aretacije, v Pragi bombne grožnje

Pariz/Sydney, 05. 10. 2010 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

V Franciji je policija v več akcijah proti domnevnim islamskim skrajnežem aretirala 12 osumljencev, češka policija pa je prejela številna obvestila o podtaknjenih bombah, ki so se izkazala za lažna.

Evakuacija Eifflovega stolpa
Evakuacija Eifflovega stolpa FOTO: Reuters

Policija v južni Franciji je v več akcijah proti domnevnim islamskim skrajnežem aretirala 12 osumljencev, med njimi tri moške, ki naj bi bili povezani z rekrutiranjem borcev za Afganistan.

Izvedene akcije v Franciji so bile del dveh povsem različnih primerov boja proti terorizmu, po naključju pa so se zgodile na isti dan, je sporočila pariška policija. V akcijah so zasegli tudi več kosov strelnega orožja.

V enem od primerov so v Marseilleu in okolici prijeli devet osumljencev. V drugem primeru pa so prav tako v Marseilleu in v Bordeauxu prijeli tri osebe, osumljene povezav s krogi, ki rekrutirajo borce za boj v Afganistanu.

Aretacije so se zgodile v času, ko so Francija in druge evropske države povišale stopnjo nevarnosti zaradi morebitnih terorističnih napadov. Ameriški in britanski mediji so namreč v minulih dneh večkrat poročali o nevarnosti terorističnih napadov v Evropi, med možnimi cilji pa bi lahko bile večje turistične znamenitosti v Parizu in Berlinu.

Medtem je v češki prestolnici policija prejela številna obvestila o podtaknjenih bombah. Nobeden od 16 lažnih paketov, ki so jih odstranili strokovnjaki za eksploziv, ni vseboval eksploziva, je sporočila policija.

Svari tudi Avstralija

Ob vsem tem se svarila pred terorističnimi napadi širijo. Danes je tako Avstralija izdala opozorilo pred potovanji v več kot 30 evropskih držav in ZDA ter posvarila pred morebitnimi napadi na javne prevoze in turistične znamenitosti, vendar pa splošne stopnje opozoril ni povečala.

Vse so začele izjave iz ZDA ...

Pred morebitnimi terorističnimi napadi v Evropi so v nedeljo prve posvarile ZDA. Ameriški uradniki so sicer v ponedeljek pojasnjevali, da opozorilo ni bilo namenjeno temu, da naj Američani ne bi potovali v Evropo. Ameriški pravosodni minister Eric Holder je pojasnil, da State Department ni pozval Američanov, naj ne potujejo v Evropo, ampak naj bodo le pozorni, ko uporabljajo sredstva javnega prevoza ali obiskujejo tržnice. Opozorilo so izdali zaradi več dokazov, da naj bi teroristi načrtovali napade.

Policisti pred Saint-Lazare
Policisti pred Saint-Lazare FOTO: Reuters

Tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley je povedal, da so opozorilo izdali zaradi veliko dokazov o načrtih za teroristične napade. Dolgo časa naj bi spremljali obveščevalne podatke in zdelo se jim je primerno, da v tem trenutku izdajo opozorilo, ki ne pomeni poziva ljudem, naj ne potujejo v Evropo, ampak naj bodo pri tem previdni.

Mnenje je pretekli teden podal generalni direktor britanske varnostne agencije MI5 Jonathan Evans. "Zdi se, da vse bolj uvažamo domnevo ameriških medijev, da je terorizem mogoče povsem preprečiti in da vsak dogodek, ki se ne prepreči, pomeni poraz vlade. To je nesmiselna obravnava teroristične grožnje," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
06. 10. 2010 09.05
Za 2 sekundi pomisli kakšne grozote jim počne zahodni razviti krščanski svet - za 2 sekundi, oni to doživljajo 24ur na dan. Preveri št. civilnih žrtev, ugrabljenih ljudi, mučenih zapornikov, posiljenih deklic.
naivna
06. 10. 2010 01.23
Zgeda, da si terorizem jemljete kot hec, da je vse izmisljeno od amerikancev... Hocem videti, ko bo kateri od vas ali vas najblizji potoval sluzbeno ali osebno in ravno tam explodira bomba. A bodo ista misljenja....??
Tomozuki
05. 10. 2010 22.22
Islamisti želijo narediti Evropo v Eurabijo. Že od nekdaj... Na Amazonu je malo morje knjig o tem.
HLAPCI.HLAPCI
05. 10. 2010 21.12
hot-shot6905.10.2010, 19:42 0 n1nja.subvert Si za svoje cilje pripravljen pobiti tudi kopico nedolžnih? Kot to počenjo američani? To je tudi velik vzrok za jezo in željo po maščevanju.
hot-shot69
05. 10. 2010 19.42
n1nja.subvert Si za svoje cilje pripravljen pobiti tudi kopico nedolžnih?
ninja.bloc
05. 10. 2010 14.09
jaz sem proti ameriškemu imperializmu, mar boste prišli tudi pome?
MERDE-AVE-MERDE
05. 10. 2010 14.06
"policija aretirala tri domnevne islamske skrajneže" "ki naj bi bili islamski skrajneži, povezani z Al Kaido in domnevnim teroristom" domnevni skrajneži - ki naj bi bili - domnevnim teroristom "opozorilo izdali zaradi veliko dokazov o načrtih za teroristične napade" - torej naj aretirajo te in stvar je končana, ČE imajo "veliko dokazov" ;) Zdi se, da vse bolj uvažamo domneve ameriških medijev, domneve ZDA in instant strah ki ga nam servirajo.
sdat
05. 10. 2010 13.03
hudič je s temi islamskimi ekstrmisti. že ko greš v nemčijo so tam vsi zadekani. da ne omenjam londona. te kar zmrazi ko ješ v McDonaldsu, zraven tebe pa oseba v burki, in si vsakič dvigne tisto pokrivalo čez usta da lahko da hrano v usta.