Tujina

Francoska agencija za letalstvo: Zaznali smo signal z zapisovalnika podatkov o letu

Kairo, 01. 06. 2016 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.S./STA/M.M.
Komentarji
6

Potem ko so prejšnji teden zaznali signal lokatorskega oddajnika, ki naj bi prihajal iz strmoglavljenega letala Airbus A320, je zdaj francoska ladja na morskem dnu zaznala signal, ki ga oddaja ena izmed črnih skrinjic tega letala družbe EgyptAir. Signal so zaznali na morskem dnu petkilometrskega območja, ki ga preiskujejo v Sredozemskem morju.

Letalo, ki je 19. maja letelo iz Pariza v Kairo, je z radarjev izginilo manj kot minuto po vstopu v egiptovski zračni prostor. Zakaj, še ni jasno. Preiskovalci menijo, da je na letalu odjeknila eksplozija, saj so v morju našli okoli 80 kosov trupel, a še ne vedo, kaj jo je povzročilo.

V Sredozemskem morju so zaznali signal, ki ga verjetno oddaja ena od črnih skrinjic z letala EgyptAir, so danes sporočile egiptovske oblasti. Francoska agencija za letalstvo (Bea) je kasneje potrdila, da gre za signal z ene od dveh črnih skrinjic.

"Zaznan je bil signal z zapisovalnika podatkov o letu," je dejal predstavnik agencije Bea Remi Jouty. Dodal je, da je signal zaznala ladja Laplace, ki aktivno išče letalo. Signal so zaznali na morskem dnu petkilometrskega območja, ki ga preiskujejo v Sredozemskem morju.

Pred tem so z egiptovskega ministrstva za civilno letalstvo sporočili, da je signal s sistemom za zaznavanje zvoka zaznala francoska vojaška ladja, ki išče razbitine airbusa A320, ki je s 66 ljudmi na krovu strmoglavil 19. maja.

Na prizorišče bo v tednu dni prispela ladja, opremljena z roboti, ki se lahko potopijo na morsko dno in na površje prinesejo črni skrinjici, so še sporočili.

Iskanje ostankov letala družbe EgyptAir.
Iskanje ostankov letala družbe EgyptAir. FOTO: AP

Preiskovalci bijejo bitko s časom, da bi našli črni skrinjici - snemalnik zvoka v kabini in zapisovalnik podatkov o letu - ki bi pomagali razkriti vzrok strmoglavljenja letala.

Že prejšnji teden so namreč v Sredozemskem morju zaznali signale tega letala, a so ti prihajali iz lokatorskega oddajnika, ki naj bi prihajal iz letalskega trupa, kar ni enako kot signal črnih skrinjic. So pa na podlagi signalov lokatorskega oddajnika območje iskanja lahko zmanjšali z radija 64 kilometrov na pet. V tem radiju pa so zdaj očitno res zaznali tudi signale črnih skrinjic.

Ker še ni jasno, zakaj je letalo strmoglavilo, je najdba črnih skrinjic - snemalnikov zvoka v kabini in zapisovalnikov podatkov o letu -  toliko bolj pomembna, saj lahko le-te razkrijejo, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih na krovu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
01. 06. 2016 17.16
+1
A niso to že zadnjič rekli?
krava_teka_teka
01. 06. 2016 16.30
Črna skrinjica bi lahko ves čas ciklično oddajala kodirane zapisane podatke. Tako se ne bi bilo potrebno potapljati do nje, počakali bi samo na sprejem vse podatkov in to je to.
HoS
01. 06. 2016 17.12
Pa stari moj ves koliko podatkov bi to bilo?? Kam bi jih shranil?? 10.000 poletov na dan
SEJBOBOL
01. 06. 2016 16.04
-1
Manipulacije kot povsot ....
ho?emVšolo
01. 06. 2016 15.34
+0
sramota, da skrinjice oddajajo le en mesec in da letalo ob treščenju ne odda signila lokacije
intimnanega2
01. 06. 2016 14.18
+2
mah to so zaznali tačrne, ki lakajo, da jih naš triglav reši