Tujina

Francoska kritika na račun nutelle ujezila Italijane. 'Segolene, pusti pri miru našo nutello!'

Pariz/Rim, 18. 06. 2015 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoska ministrica za okolje se je opravičila, ker je ljudi pozvala, naj nehajo jesti znamenito nutello, ker prispeva h krčenju gozdov in podnebnim spremembam. V nutelli je namreč palmovo olje, kot je opozorila Royalova, pa so plantaže palm zrasle tam, kjer so bili nekoč gozdovi.

Potem ko je francoska ministrica za okolje Segolene Royal v ponedeljek javnost pozvala, naj ljudje prenehajo jesti nutello, ker prispeva h krčenju gozdov in podnebnim spremembam, se je v sredo za svoje izjave opravičila, kljub temu pa je njen poziv pustil črno piko na odnosih med Francijo in Italijo. "Tisočkrat se opravičujem za spor glede nutelle," je zapisala na svojem uradnem računu na Twitterju.

Ferrero, ki proizvaja nutello, je v odzivu na pozive ministrice Royalove dejal, da se zavedo problematike in da si prizadevajo za odgovorno ravnanje pri pridelavi palmovega olja.
Ferrero, ki proizvaja nutello, je v odzivu na pozive ministrice Royalove dejal, da se zavedo problematike in da si prizadevajo za odgovorno ravnanje pri pridelavi palmovega olja. FOTO: Reuters

Opravičilo je povezano z njenimi izjavami v pogovoru za francosko televizijo, ko je dejala, da bi morali prenehati jesti nutello, ker je narejena iz palmovega olja - sestavine, zaradi katere se priljubljen lešnikov namaz lepo maže na kruh. Kot je zatrdila, so plantaže palm zrasle tam, kjer so bili nekoč gozdovi, kar je povzročilo znatno škodo okolju.

V Italiji, od koder prihaja družba Ferrero, ki proizvaja nutello, so bili ob izjavah francoske ministrice ogorčeni. Iz Ferrera so sporočili, da pri nabavi palmovega olja - večina ga prihaja iz Malezije - ravnajo odgovorno.

Oglasili so se tudi številni italijanski politiki in mediji ter stopili v bran tega proizvoda "italijanske izvrstnosti". "Segolene Royal naj pusti pri miru italijanske izdelke. Meni nocoj: kruh in nutella," je tvitnil italijanski minister za okolje Gian Luca Galletti.

Žena italijanskega premierja Mattea Renzija Agnese je danes skupaj s hčerko obiskala nutellino stojnico na svetovni razstavi Expo v Milanu, kjer sta si privoščili palačinko s tem lešnikovim namazom.

 

Več italijanskih politikov je pozvalo Royalovo, naj se opraviči, italijanski poslovni časnik Il Sole 24 Ore pa je zapisal, da je "križarska vojna" francoske ministrice trapasta in da se z bojkotom nutelle krčenje gozdov ne bi zmanjšalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlackOnyx
20. 06. 2015 16.25
Ko bi se ljudje raje boljše pozanimali preden kupijo izdelke od podjetja Ferrero in tudi Nestle - sami strup za organizem. Razen seveda komur je pač vseeno za zdravje in posledično tudi za življenje.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 17.01
+6
Odpovejmo se kruhu. Tam kjer so danes pšenična polja je bil včasih gozd. :)
ferencz 1
19. 06. 2015 13.44
-1
Tudi sam bojkotiram nutello.ima rajši čokolašenik.
Bruhalnica24
18. 06. 2015 17.43
+14
Nutella je čista bomba.... Rafinirano palmovo olje, bomba sladkorja, MSG ali Glutamat,ki se skriva v vanilinu... Pred 20 leti je bil recept drugačen, danes kemija in GM... Fuj..
kim llsung
19. 06. 2015 04.34
+6
jzkzfzmz
19. 06. 2015 08.43
+3
Krta?a 21
18. 06. 2015 17.38
-2
In palma ni drevo. Ahahahahahaha. Vse večje bedarije streljajo tile politiki....ojojojoj hahahaha
Audy
18. 06. 2015 16.17
+27
Palmovo olje se uporablja v ogromno izdelkih kozmetične industrije. Kaj ko bi raje bojkotirali Loreal?