Tujina

Frančišek: Če se ne bo zganila, bi lahko Cerkev končala kot dobrodelna nevladna organizacija

Rim, 14. 03. 2013 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi dan na čelu Cerkve je bil za papeža Frančiška precej delaven. Obiskal je baziliko Santa Maria Maggiore, srečal se je s kardinali, ki so ga izvolili, in maševal v Sikstinski kapeli.

Kardinali niso zapravljali časa in so že drugi dan konklava izvolili novega papeža. Odločili so se, da novi poglavar Rimskokatoliške cerkve postane 76-letni Argentinec Jorge Mario Bergoglio, ki ni bil v ožjem krogu favoritov.

Frančišek, kot si je Bergoglio izbral ime, je imel polne roke dela že prvi dan. Zjutraj je že molil v papeški baziliki Santa Maria Maggiore v Rimu. Odločitev novega papeža, da samo nekaj ur po izvolitvi zapusti Vatikan in obišče baziliko za zasebno molitev Devici Mariji, je pritegnila pozornost. Prvi papežev obisk zunaj Vatikana so spremljali ostri varnostni ukrepi. Zaprli so vso četrt, v kateri je bazilika.

Ob vstopu papeža v baziliko je moralo več oseb, ki so že bile v baziliki, iz varnostnih razlogov zapustiti poslopje. Ker jim niso sporočili, da bo prišel papež, je prišlo tudi do manjših protestov.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi je medijem zaupal, da je novi papež po večerji kardinalom med zdravico in torej bolj v šali dejal: "Naj vam Bog odpusti za to, kar ste storili." Ko se je danes odjavil iz hotela, kjer je bil nastanjen, je sam plačal račun, da bi postavil zgled za preostale visoke cerkvene predstavnike.

V Sikstinski kapeli se je danes tudi srečal z vsemi kardinali, tudi tistimi, ki niso sodelovali pri njegovi izvolitvi, nato pa skupaj z njimi tam še maševal.

Med obredom je opozoril, da potrebuje Cerkev duhovno prenovo, sicer se bo njena vloga zmanjšala. Če se ne bo zganila, bi lahko Cerkev končala kot "dobrodelna nevladna organizacija", je posvaril zbrane kardinale.

V soboto se bo novi papež srečal z novinarji, v nedeljo pa je napovedano njegovo prvo Angelovo čaščenje. V torek bo nato ob 9.30 slovesna umestitvena maša, ki se je bodo udeležili delegacije z vsega sveta ter številni predsedniki držav in vlad. Točen datum srečanja z njegovim predhodnikom Benediktom XVI. pa še ni znan, spregovorila pa sta nekaj besed po telefonu.

Našli so ga na koncu sveta

Pred razglasitvijo novega papeža se je na Trgu sv. Petra kljub dežju zbrala nepregledna množica ljudi. Veselo so pričakovali njegov nagovor, slišati je bilo vzklike in žvižge, številni pa so v rokah vihteli zastave najrazličnejših držav. Ko se je novi papež po dobri uri vendarle pojavil na balkonu bazilike, se je vsem zbranim zahvalil za sprejem. "Bratje in sestre, dober večer," so bile njegove prve besede, ki so naletele na vesel odziv množice. V šali je povedal, da so šli bratje kardinali "na konec sveta", da bi ga našli. Nato je vernike pozval k molitvi za "bratstvo" in izrazil upanje, da bo pot, ki se je začela z njegovo izvolitvijo, dobra za evangelizacijo.

Papež Frančišek je molil v papeški baziliki Santa Maria Maggiore.
Papež Frančišek je molil v papeški baziliki Santa Maria Maggiore. FOTO: Reuters

Veselje v Argentini

Ob izvolitvi novega papeža so se vsule čestitke z vsega sveta, najbolj so se veselili v Argentini. Okoli 200 vernikov pri maši v osrednji buenosaireški katedrali je izvolitev rojaka pozdravilo z velikim navdušenjem. Množica se je večala in tudi mediji so prihiteli na trg pred katedralo, v kateri je Bergoglio še kot nadškof Buenos Airesa daroval maše.

Tudi argentinska predsednica Christina Kirchner je pozdravila izvolitev Bergoglia, ki je postal prvi papež iz Latinske Amerike, in mu zaželela veliko uspeha. Kirchnerjeva, ki je katoličanka, s papežem ni v najboljših odnosih, med drugim zaradi nasprotnih stališč pri vprašanjih splava in istospolnih porok.

Frančiščku je čestital tudi premier Janša

Novoizvoljenemu papežu je v imenu vlade Republike Slovenije in v svojem osebnem imenu izrazil iskrene čestitke ter mu pri njegovem odgovornem in zahtevnem poslanstvu zaželel obilo uspeha, modrosti in duhovne moči tudi slovenski premier Janez Janša. Predsednik vlade je ob tem izrazil prepričanje, da nas bodo skupna prizadevanja za blaginjo, pravičnost in razvoj človeške družine vodila tudi v času pontifikata novega papeža ter da se bodo dobri odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem nadaljevali.

Tudi v Mehiki so spremljali izvolitev papeža.
Tudi v Mehiki so spremljali izvolitev papeža. FOTO: Reuters

Papež, ki zna prisluhniti ljudem

Dejstvo, da je novi papež iz Latinske Amerike, po mnenju cerkvenega zgodovinarja in teologa Metoda Benedika ni tako nepričakovano. Tudi zato, ker je tam katolištvo najmočnejše in v marsičem zelo živo.

Medtem ko je bilo do sredine prejšnjega stoletja samo po sebi razumljivo, da je papež Italijan, so se stvari spremenile s prihodom Poljaka Karla Wojtyle leta 1978. "Takrat so se končno začeli v Zahodni Evropi in sploh Italiji zavedati, da obstaja še drug del Evrope," meni Benedik.

Ta pogled se še naprej širi in danes je v Cerkvi vse bolj vidno – na to jasno kažejo tudi zadnje volitve papeža –, da se mora tudi papež zavedati, da ima pred seboj celotno Cerkev. "Še posebej tiste dele, kjer je najštevilčnejša, najbolj živa, najodmevnejša in kjer se tudi pojavljajo številna zelo pereča vprašanja," meni Benedik.

Ta vprašanja po njegovem prepričanju niso samo tista, ki jih "tako rad postavlja svet zahodne kulture". Ta kot poglavitne tematike med drugim izpostavlja celibat, pedofilijo in istospolne zakonske zveze, je dejal Benedik in tem nasproti postavil družbene, socialne in ekonomske težave v Latinski Ameriki, Afriki, Aziji in drugod.

"Gotovo gre za človeka, ki je znal prisluhniti tem raznim tako etičnim kot družbenim, ekonomskim vprašanjem in v zvezi z vsem tem se kaže, da bo v Cerkvi vse več posluha za taka vprašanja, ki so gotovo veliko širša in globlja kot na primer vprašanje celibata," razmišlja Benedik.

Presenečenje za jezuite v Sloveniji

Izvolitev Bergoglia je presenečenje tudi za jezuite v Sloveniji. To je prvi papež, ki prihaja iz njihovega reda, že do imenovanja jezuita za škofa pa pride le v izjemnih primerih, poleg tega je bil Bergoglio edini jezuit med kardinali elektorji, je pojasnil provincial slovenskih jezuitov Milan Bizant.

V osebnosti novega papeža sta po Bizantovem mnenju združena "velik čut za socialno pravičnost in za stiske ubogega in preprostega človeka ter krepka borba za tradicionalne vrednote". Pri tem gre po besedah Bizanta za "klasične tradicionalne vrednote – človeka, družine in človeške skupnosti", zaradi česar se bo Bergoglia gotovo označevalo kot papeža s konservativnimi stališči.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (862)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosed11
15. 03. 2013 14.02
Tudi po volitvah so nekateri še optimistični in upajo da bo prišlo do pozitivnih sprememb. Po kakšnem letu pa razočaranje... Stvari bo potrebo vzet v svoje roke ne pa samo čakat, molit in upat!
Shisui
15. 03. 2013 09.44
+2
Dobrodelna organizacija, spisek storitev je pa cel v evrih. Heh. Ne vem komu lazejo.
cirenij
15. 03. 2013 08.14
+4
Upajmo, da mu bo res uspelo kaj spreobrnit. Deluje mi vedno bolj simpatično. Ampak mislim, da je osamljen v tej hordi šakalov. Ki se Jezusovega nauka niti pod razno ne držijo.
spet-sam-jest
15. 03. 2013 09.35
+4
Hja, baje je hotel nekaj okoli financ in razsipnega življenja cerkvenih dostojanstvenikov in duhovščine spremenit papež Janez Pavel I, pa baje je imel namen nekaj vatikanskega bogastva dat za reveže, potem ga je pa bog tako vzljubil, da ga je že po 33 dneh papeževanja k sebi vzel. Baje je bil infarkt, samo obdukcije pa niso dovolili, da se slučajno ne bi pokazalo kaj drugega. To je bilo leta 1978 in je še v hudo živem spominu, tako da kar dvomim, da bo v kratkem kdo dovolj pogumen da poskusi kaj podobnega.
Priap
15. 03. 2013 07.44
+6
Po moje je mislil povedat "hudodelna nevladna organizacija", pa si je premislil, ker bi že prvi dan ostali brez papeža...
1adler
15. 03. 2013 08.01
-7
Če bi se držali nauka papeža,nebi bilo teroristov in vojn,mogoče mu uspe nevernike spraviti na pravo pot
antifa4321
15. 03. 2013 08.25
+2
Kaj pa vzrokov in povodov za teroriste in vojne?
spet-sam-jest
15. 03. 2013 09.13
+2
dej jozefin odtipkaj v google; 10 najhujših papežev, križarske vojne, inkvizicija...in raje malo preberi kaj vse so papeži delali. saj verjetno poznaš tisto; "ne glejte me, poslušajte me". lahko deliti nauke drugim, sam pa...danes si ne morejo več privoščit kar so si lahko včasih, se pa trudijo, da bi si spet lahko in bog nas obvaruj tega
antifa4321
15. 03. 2013 07.41
+8
Cerkev bi morala biti predvsem dobrodelna in predvsem nevladna organizacija.
zzzmaj
15. 03. 2013 07.34
+0
Jao, kakšni zakompleksanci smo Slovenci. Vsakega človeka hočemo oblatiti, če se le da, samo da svoj ego filamo. Pa kaki ateisti. Tu gor ni enega ateista, ker slednji takih člankov ne bi gledal, ker ga ne zanimajo. Raje se malo zazrite vase in se vprašajte, kaj zares počnete tu na forumu in s kakšnim namenom. In za vse tiste ki iščete človeka brez napak naj vam povem dejstvo. Takega človeka ni. In tudi vi niste, zato ne obsojajte drugih.
antifa4321
15. 03. 2013 07.38
+2
In zakaj ateista ne bi smeli zanimati družbeni dogodki večjih razsežnosti, kar tale histerija okoli papežev tudi je?
zabica_mala
15. 03. 2013 07.50
+3
če poveš resnična dejstva, ki se jih da preveriti v knjigah, na spletu, v člankih ne pomeni, da si zakompleksan ampak, da znaš kritično razmišljati. in tudi veliko vernikov se zaveda, kaj cerkev v resnici je, tako da tvoj komentar nima neke teže. Noben papeža ne obsoja kot človeka, pač pa obsojamo manipulacijo in interese cerkve skozi stoletja, ki se žal ne spreminjajo preveč. Če bi cerkev delala predvsem v dobro ljudi bi imela tudi več privržencev, pa manj kritikov.
zabica_mala
15. 03. 2013 07.55
Aja še to. a si to naredil kakšno raziskavo ali kaj, da si ugotovil, da sta ateizem in prebiranje člankov povezana? Ker prvič slišim za to, da bi članki o cerkvi zanimali samo vernike. Po tej tvoji logiki verniki ne bi smeli brati članka o evoluciji, ali...?
zzzmaj
15. 03. 2013 07.55
+0
@zabica_mala Se strinjam s teboj. Ampak tu gor je večina komentarjev žaljivih do katolikov, kar nima nič skupnega z obsojanjem slabosti cerkve kot organizacije. Jaz verjamem, da je večina ljudi na sploh dobrih. In krivično bi bilo, da bi vse metali v en koš.
zzzmaj
15. 03. 2013 08.00
zabica_mala Kdo pa je rekel, da vera in evolucija ne gresta z roko v roki. A si mogoče vedela, da ima Vatikan celo svoj raziskovalni center v okolici Rima, v katerem dela kar nekaj zelo priznanih znanstvenikov.
zabica_mala
15. 03. 2013 08.04
+3
Ja, nič ne rečem, ampak to ni bil moj point. Moj point je bil, da ne moreš trdit, da nekdo ni ateist zato, ker bere članke o cerkvi. Če ti je bolj všeč : potem verniki ne bi smeli brati članka o skupini Queen, ker je bil Freddie Mercury gej, kar je po standardih cerkve še vedno bolezen in nekaj nesprejemljivega. Ne spomnim se zdaj boljšega primera, ker je še prezgodaj zame, ampak a veš kaj hočem povedat?
zzzmaj
15. 03. 2013 08.11
+1
Lahko jih bere, samo zakaj se potem pritožuje in žali pod vsakim člankom, če ga to ne zanima. Pač preberi, ustvari si svoje mnenje in to je to. Pa še nekaj. Krščanstvo ne uči in tudi cerkev ni nikoli nič rekla proti gay-em. Nasprotno, cerkev jih spoštuje in pusti pri miru. Tudi zdajšnji papež Frančišek je znan po strpnosti do homoseksualcev. Res pa je, da cerkev ne more podpirati gay porok, ker bi to seveda posegalo v temelje vere, ki uči o svetosti in pomenu družine.
zabica_mala
15. 03. 2013 08.19
+2
Mene to zanima, ker cerkev posredno vpliva na moje življenje. S tem ko se umešava v politiko, v ekonomijo,... Cerkev homoseksualcev ne pusti pri miru niti se z njimi ne strinja in ni res, da nikoli nič proti njim niso rekli. Ravno zadnjič sem gledala oddajo, kjer so ponujali zdravljenje homoseksualnosti v eni cerkvi. Kljub temu, da psihologi, zdravniki, psihiatri menijo, da homoseksualnost ni bolezen pa tudi izbira ne. Ampak cerkev kot vedno ve bolje od vseh. Če je cerkev tako spoštljiva do homoseksualcev, zakaj največ homofobije prihaja iz vrst vernikov? Zakaj so v bolj katoliških državah bolj nestrpni do kakršne koli drugačnosti?
antifa4321
15. 03. 2013 08.21
Na čem bazira krščanska vera, kaj je temelj krščanske vere?
abigail
15. 03. 2013 08.54
+1
Če smo in kolikor smo Slovenci zakompleksani, je velik vzrok temu prav vpliv krščanske ideologije, žal. Posledica tega je pa tudi precejšnja mera sovražnosti v komentarjih. Papeževa trditev, da spoštuje homoseksualce, je navadno svetohlinstvo, če jim ne prizna vseh pravic, kot vsem ostalim "normalnim" ljudem. Pri tem je v isti poziciji kot sam trdi za duhovnike, ki nočejo krščevati nezakonskih otrok. Skratka, je svetohlinski! Poleg tega je tudi iz nekakšne zafrustriranosti, ki mu jo je privzgojila njegova družina pod očitno prevelikim vplivom mračne krščanske ideologije, stopil na pot celibata; zaradi nesrečne ljubezni pri 13-ih letih!? Žalostna resnica je, da je v duhovniških in redovniških vrstah ogromna mera zelo žalostnih ljudi, ki so se jim že v mladosti zgodile psihične krivice, ki jih niso bili sposobni sami prerasti in niso dobili zadostne psihične opore iz okolice. Je pa popolnoma neodgovorno iz njihove strani, da menijo, da lahko kot zelo "izobraženi" ljudje ostalim solijo pamet, se delajo vzvišene, medtem ko jim manjka dobršen del psihične inteligence!
Kritik30
15. 03. 2013 14.02
+0
antifa: Krščanska vera bazira na poganskih verah. Njen globoki temelj je dejansko astronomija in nebesni pojavi. V bistvu katoliki ne vedo, da dejansko častijo sonce, tako kot so to počeli egipčani in še dlje nazaj ....
Komandant Stane
15. 03. 2013 07.24
+4
HAHAHAHA HAHAHAH AHAHAH DOBRDELNA HAHAHAHAHA NE ME SMEJAAAAAT Cerkev ni nardila nikoli nič dobrodelnega, če v ozadju niso bile koristi za samo organizacijo. Ta dobrodelnost je samo propaganda, da se delajo fine pa lepe - - - - - Na konc pa še vedno nekaj hočejo od tebe - - - - DOBRODELNOST MY ASS
spet-sam-jest
15. 03. 2013 06.08
+13
Ma bi bil res že zadnji čas, da po vseh stoletjih inkvizicije, ropanj, umorov, goljufanja, grabljenja, bogatenja, intrig...RKC že enkrat končno postane dobrodelna ustanova, ki pomaga ubogim, kakor trdijo da jih je učil njihov učenik Jezus in po čigar nauku bi morali v skromnosti in ponižnosti najprej sami živeti in šele potem govorit drugim kaj in kako je prav. Če bi razdelili samo del nagrabljenega, bi bilo konec lakote v svetu in socialnih stisk. Pa obvezno bi se morali odpovedat kakršnimkoli političnim in gospodarskim aktivnostim. Vendar po papeževi izjavi kaže, da si bo cerkev trudila povrniti absolutno moč, ki jo je nekoč imela, pa naj bo papež Francelj še tak prijatelj revežav.
mobutu1
15. 03. 2013 04.05
+4
Zadji čas, da se to zgodi !!!
mobutu1
15. 03. 2013 04.07
+8
Videno na zgornjih posnetkih, ne morem verjeti koliko je še usekanih ljudi po svetu.!?
spet-sam-jest
15. 03. 2013 06.27
+6
Jih je še vedno preveč, samo počasi ljudje le dojemajo, da so pravljice namenjene otrokom, zato pa je RKC v paniki in prihaja v vedno večjo krizo. Žal pa bo treba še kar nekaj generacij, da jih bodo postavili na zasluženo mesto; temno stran zgodovine.
anzi_mahackala
15. 03. 2013 02.17
+14
Ce vzamemo cerkvam nazaj .. lahko zapisemo konec krize.
Ataaufbix
15. 03. 2013 02.37
+5
Jasno! RKC, tajkuni in njihovo orodje - Janša, so krivi za krizo v Sloveniji!
anzi_mahackala
15. 03. 2013 03.14
+3
Ataaufbix
15. 03. 2013 01.08
+5
Slovenci bomo srečni šele, ko bo popolnoma propadla RKC!
1A_
15. 03. 2013 00.38
+17
Cerkev mora predvsem končati. Kako bo končala, mi je vseeno, važno je le, da je bo čim prej KONEC!
spet-sam-jest
15. 03. 2013 06.13
+7
1adler
15. 03. 2013 08.04
-3
spet-sam-jest
15. 03. 2013 08.46
+3
jozefin, a ti mislš de more res prou usak verjet u nekej nadnaravnega, po nej bo glih kerkoli bog? eni pač ne verjamemo nobeni čiračara pravljici. a ja, pa tud tardeči zarad tega še nismo!
Tonček Balonček
15. 03. 2013 00.33
+8
To bi bilo dobro, kajti zdaj veliko več jemlje, kot daje nazaj. Kam je izginilo 600 mio EUR iz MAriborske škofije? Čudež, vnebovzetje? Božja skrivnost pač.
Jimi1
15. 03. 2013 01.10
+12
Ni bil čudež, pač pa kombinacija pohlepa, napuha, zlorabe lobija ter neumnosti.
spet-sam-jest
15. 03. 2013 06.15
+5
Čudež bi bil, če bi se spremenil na bolje.
ascension
14. 03. 2013 23.51
+0
Vila il papa.. Vodi nas po pravi poti in ne daj da zgrešimo te poti in se znajdemo v "slepi ulici" Bodi nam luč
Ksenofont
15. 03. 2013 07.09
+5
Ja ja, bodi nam prinašalec luči,... Lucifer (iz lat. lux - luč, ferre - prinašati, prinašalec luči)
Differo Vexo
14. 03. 2013 23.45
+12
na svetu vsaj milijarda lacnih ust, v cerkvi in drugih verskih ustanovah pa zlato in blisc.. samo poglejte prstane, ki jih nosijo .. pomnite kaj je vas Jezus rekel, odpovej se zlatu in bliscu na zemlji in imel bos kar bos hotel pri meni. RKC ga ne sljivi in kot sem rekel tudi druge verske ustanove.
pomlad14
14. 03. 2013 23.48
+10
Točno tako, odpovejte se vsemu in dobili boste vse.
ascension
14. 03. 2013 23.53
+0
Tudi vaši (kučan,janković, bratuškova...) imajo zlato, denar, moč.. A ga ne dajo nobenemu revežu! Ker se pač tako ne dela.
Tonček Balonček
15. 03. 2013 00.34
+1
Pozabil si še Danilota in Kresalko, Cvikla ter Klemenčiča.
orsan
15. 03. 2013 08.06
+1
pomlad14
14. 03. 2013 23.42
+0
Po Jezusu našem Gospodu, nas bo v prihodnje čez drn in strm po poti svetosti vodil naš ljubi papež Frančišek.
mr.T
14. 03. 2013 23.40
+11
Kakšna dobrodelna nevladna organizacija nekaj, tud teoretično ne saj je RK kriminalni kartel, ki mu je Mussolini dal lastno državo, ne pa dobrodelna organizacija.
abigail
14. 03. 2013 23.49
+5
Najbolj absurdno je, da se papež boji, da bi Cerkev postala dobrodelna nevladna organizacija, čeprav bi to morala biti!? Se mu je v poplavi pravičniških besed o svojih globoko moralnih stališčih malo zareklo ali se res sploh ne zaveda, kaj je zinil???
pomlad14
14. 03. 2013 23.30
+2
Živel Frančišek, očisti naše duše in nas predaj našemu Očetu Bogu, da bomo večno srečni v njegovem večnem kraljestvu.
zabica_mala
14. 03. 2013 23.44
+5
samo nasvet, prvič : dušo si lahko očistiš samo sam. ne čakaj, da ti jo očisti kdo drug. drugič: če bo kdo komu kaj predal, boš ti njemu prej denar, kot pa on tvojo dušo bogu. tretjič : isto glede sreče kot sem napisala v prvi točki.
pomlad14
14. 03. 2013 23.46
+3
To je samo šala, jemlji komentar z rezervo.
zabica_mala
14. 03. 2013 23.50
+1
o super, sem že mislila, da imamo enega gorečega spet tu gor :):)
pomlad14
14. 03. 2013 23.52
+3
Žabica, ti skrbiš za svojo dušo in jo redno čistiš? To je vsekakor priporočljivo, kajti karma je neizbežna in kaznuje vsako dušo, ki se je zaradi človeške nevednosti, tekom časa omadeževala. in drugo, niti Jezus več ne more predati duše Bogu, kajšele papež, tako da če mislite da boste ob sveti hostiji in ob spovedi očiščeni grehov, se pošteno motite.
zabica_mala
15. 03. 2013 00.28
+4
ja, skrbim kolikor se le da (seveda kot navaden smrtnik delam človeške napake in včasih pozabim na to, kar je res pomembno). Na splošno pa se trudim, da bi čimbolj rasla in se razvijala v vseh pogledih, tako da ja, mislim da ti lahko odgovorim, da skrbim zanjo. Ampak ne s poslušanjem pridig, pač pa z lastno moralo in načelom, da je glavna pot za duhovni razvoj skrb za druge in razumevanje, da smo vsi enakovredni in vsi samo ljudje. Ne rabim neke ustanove, da mi govori kaj lahko in kaj ne, kdo je boljši in kdo slabši, kdo je vreden boga in kdo ne. Karma pa tako ali tako pride vedno, se strinjam. aja, za tiste, ki jih je očitno zmotil moj komentar gor: nimam nič proti vernikom, na živce mi gre pa poveličevanje navadnih ljudi, ki imajo pač tiaro (no, zdaj je ne nosi več,ampak saj razumete point) na glavi. tako, da me ne bo kdo narobe razumel.
Meter
14. 03. 2013 23.24
+4
Če bodo kdaj odpravili celibat, se bo za čudo naenkrat pojavilo na sto tisoče potomcev od duhovnikov, škofov, kardinalov,.... Celibat je kot fasada, v ozadju pa ti verski dostojanstveniki kar pogosto uporabljajo svoje orodje, tako na eni kot na drugi strani.
zabica_mala
14. 03. 2013 23.40
+1
Ja, mora po smrti duhovnika kaj za cerkev ostat. Drugače bi vse podedovali potomci. Drugega pointa pa v celibatu itak ni, zmislili so si ga šele v nevem kerem stoletju. Le zakaj? Če se skušam vklopit v njihovo logiko...a ne bi bilo boljše, da bi duhovnik, ki naj bi bil božji poslanec na zemlji nadaljeval to poslanstvo preko svojih potomcev?
rde?e in ?rno
14. 03. 2013 23.22
+15
in kaj je narob eče bi bila cerkev končno dobrodelna organizacija, ki se ne bi vtikala v vladne zadeve