Tujina

FOTO in VIDEO: Francija je združena: '13. novembra je bilo ukradenih 130 nasmehov, ki jih ne bo več nikoli slišati'

Pariz, 27. 11. 2015 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
124

"Ubiti so bili, ker so predstavljali življenje, kruto umorjeni so bili, ker so predstavljali Francijo, hladnokrvno pobiti so bili, ker so predstavljali svobodo," je francoski predsednik Hollande povedal na žalni slovesnosti v Parizu, kjer so se poklonili 130 žrtvam terorističnih napadov. V Belgiji obtožili šestega osumljenca zaradi napadov v Parizu.

V Belgiji so danes obtožili šestega osumljenca zaradi terorizma v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu, je sporočil državni tožilec. Prijeli so ga v četrtek v Bruslju in ga po zaslišanju obtožili terorističnih umorov in sodelovanja v dejavnostih teroristične organizacije, je dodal. Drugih podrobnosti niso navedli.

Pred njim so belgijske oblasti pet oseb obdolžile vpletenosti v teroristične dejavnosti in jih preventivno pridržale v okviru preiskave terorističnih napadov v Parizu 13. novembra.

Dva osumljenca, ki so ju prijeli v torek, pa so danes za en mesec pridržali v priporu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eden med njima je Francoz Ali Oulkadi, ki je glavnega osumljenca za napade v Parizu Salaha Abdeslama peljal po Bruslju dan po napadih v Parizu. Njegov odvetnik trdi, da ga je peljal, ne da bi vedel, v kaj je bil vpleten.

Belgijski pravosodni organi so v okviru teroristične preiskave izdali tudi dve mednarodni tiralici, eno za Abdeslama, drugo pa za njegovega domnevnega pomagača Mohameda Abrinija, ki so ga videli v družbi Abdeslama dva dni pred napadi v Parizu.

Žrtvam pariških napadov so se poklonili z žalno slovesnostjo

V terorističnih napadih v Parizu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 130 ljudi. Danes se jim je Francija poklonila z žalno slovesnostjo.

Ta se je ob 10.30 začela v Domu invalidov, eni osrednjih pariških znamenitosti. V Elizejski palači so jo napovedali kot "najbolj svečano in najbolj republikansko". Nanjo je bilo povabljenih več kot tisoč svojcev žrtev in preživelih.

Po poročanju ameriške televizije Fox naj bi teroristi Islamske države (IS), katerih glavni vir prihodkov so nafta, ropi, izsiljevanje, odkupnine in donacije, nekje od enega do treh odstotkov od skupaj do 520 milijonov dolarjev letnih prihodkov dobili tudi z obračanjem virtualne spletne valute bitcoin.

Deset minut prebirali imena žrtev

Francoski predsednik Francois Hollande je ob prihodu na slovesnost z jeklenim izrazom na obrazu počakal, da je glasbeni orkester odigral francosko himno marseljezo. Sledila je minuta molka, nato pa znana balada belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela "Quand on n'a que l'amour" (Ko ne ostane nič razen ljubezni).

Zatem so deset minut prebrali imena vseh žrtev, medtem ko so se na velikem platnu izmenjevale njihove fotografije, nato pa je spregovoril Hollande.

Na komemoracijo so prišli tudi ljudje, ki so bili v napadih ranjeni.
Na komemoracijo so prišli tudi ljudje, ki so bili v napadih ranjeni. FOTO: Reuters

Hollande: 'Francija joče!'

"Francija joče," je povedal na začetku. "Tisti, ki so padli 13. novembra, utelešajo naše vrednote in naša naloga zdaj, bolj kot kadarkoli doslej, je, da jih naredimo žive. Ne bomo se uklonili ne strahu in ne sovraštvu," je zatrdil v govoru pred zbrano 2.000-glavo množico, v kateri je bilo tudi kakih 350 ranjenih v napadih.

V Domu invalidov - nekdanji bolnišnici za vojne veterane, zgrajeni v 18. stoletju, ki danes med drugim obsega vojaški muzej francoske vojske in grobove vrste znamenitih Francozov, med drugim Napoleona - se je poleg svojcev ubitih in ranjenih v napadih zbrala bolj ali manj celotna francoska politika, od skrajno leve pa vse do skrajno desne.

"Vsem vam svečano obljubljam, da bo Francija naredila vse, da uniči vojsko fanatikov, ki je zagrešila te zločine," je poudaril. "Tistim, ki so nam želeli ubiti svobodo in zabavo, bomo odgovorili s še več petja ter obiskovanja koncertov in stadionov, je zatrdil.

Spomnil je, da je bilo 13. novembra "ukradenih 130 usod, 130 nasmehov, ki jih ne bo več nikoli slišati", in dodal, da so ubiti prihajali iz več kot 50 francoskih krajev in 17 držav. Večina žrtev je bila mlajša od 35 let, saj so teroristi napadli v barih in restavracijah ter v koncertni dvorani in pred stadionom. "Ubiti so bili, ker so predstavljali življenje, kruto umorjeni so bili, ker so predstavljali Francijo, hladnokrvno pobiti so bili, ker so predstavljali svobodo."

"Mi se ne bomo spremenili, združili se bomo. Oni naj imajo svoj kult smrti, mi imamo ljubezen do življenja. Kljub solzam, je ta podoba danes postala obraz Francije," je še dodal.

Hollande je svojemu narodu obljubil, da bodo naredili vse, da uničijo 'vojsko fanatikov, ki je zagrešila te zločine'.
Hollande je svojemu narodu obljubil, da bodo naredili vse, da uničijo 'vojsko fanatikov, ki je zagrešila te zločine'. FOTO: Reuters

Francozi izobesili zastave

Hollande je sicer državljane v sredo pozval, naj na svojih domovih izobesijo francoske zastave in se tako znova spomnijo najhujšega terorističnega napada v zgodovini Francije. Z oken in balkonov na danes meglenih ulicah Pariza tako danes visijo številne trobojnice.

Francozi načeloma niso navajeni razobešati trikolore na svojih domovih, a po nedavnih napad je prodaja zastav skokovito narasla. Po navedbah največjega izdelovalca Doubleta se je povečala za kar dva- do trikrat.

Zastava je postala nekakšen simbol upora po pariškem pokolu in jo je videti na vseh prizoriščih napadov - skupaj s svečami, cvetjem, fotografijami ubitih - in tudi na spletnih družbenih omrežjih, kot je Facebook, kjer so si številni uporabniki svoje profilne fotografije obarvali v rdeče-belo-modro.

francoska zastava po napadih
francoska zastava po napadih FOTO: Reuters

Orožje za napade v Parizu naj bi bilo kupljeno v Nemčiji

Nemški dnevnik Bild, ki se sklicuje na dokumente tožilstva v Stuttgartu, medtem danes poroča, da so bile štiri avtomatske puške, ki so bile uporabljene v terorističnih napadih v Parizu, domnevno kupljene pri preprodajalcu orožja v Nemčiji. Dve kalašnikovki in dve zastavi M70 je preprodajalec stranki v Parizu prodal 7. novembra.

Bild ob tem navaja, da je policija 34-letnega preprodajalca aretirala v ponedeljek v mestu Magstadt na jugu Nemčije zaradi suma nezakonite trgovine z orožjem. Orožje naj bi pod vzdevkom DW Guns prodajal preko temnega oz. globokega spleta, dela interneta, ki ni dosegljiv po običajnih poteh. Po pisanju časnika je iz štirih sporočil v elektronski pošti na njegovem pametnem telefonu razvidno, da je "Arabcu v Parizu prodal štiri kalašnikovke", med racijo na njegovem domu pa je policija našla še 16 kosov orožja.

Tiskovni predstavnik tožilstva v Stuttgartu je potrdil, da so preprodajalca aretirali, a povezave z napadi v Parizu ni mogel ne potrditi ne zanikati. Po navedbah tožilstva je moški star 24 let, aretirali pa so ga v torek zaradi suma, da je predeloval startne pištole v strelno orožje, ki ga je prodajal preko globokega spleta. "Menimo, da je dele izdeloval sam," so še pojasnili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 11. 2015 12.06
Čez propagando ga pa ni, ta članek je je poln.
vetlan
28. 11. 2015 12.05
+2
moje sožalje sorodnikom vseh ubitih nedolžnih ljudi, tudi sorodnikom ljudi, ki so bili na ruskem letalu, na katere smo pozabili, ter sorodnikom ubitih ruskih pilotov, ne pa francoski vladi ki drži skupaj z ameriškimi teroristi
enakostzavse
28. 11. 2015 11.49
+1
Francozi so ugotovili, da je uporabljeno orožje v pokolih, jugoslovanskega porekla !!!!!!!!!!!!!!!!! A to pomeni, da janšeta čaka še ena, prava tožba, na pravem sodišču, za vojne zločine ???????????????? Se mi že smili. On in svečkarji, kateri bodo morali z avtoštopom v Pariz ali Strasbourg, se poljat svečke prižigat hahahahaahahahaha. Po pravici povedano, se mi NE smilite, francelj, asad & CO. hahahahahaha
ferencz 1
27. 11. 2015 18.59
+2
Hollande je doživel po teh masakrih v Parizu mini udar francoskih generalov, saj so ti takoj stopili v zvezo z Rusi in začeli obstreljevati iz francoskih ladij ISIS. Zato je moral Hollande takoj iskati podporo pri Cameronu - vendar je bila Cameronova podpora bolj šibka. Ampak to je vse medijsko sprovorcirano. DE Gaulle se verjetno v grobu obrača ob teh ravnanjih palčka Hollandeja. Potem je šel še k Merklci jokat! Vmes pa đavolski vazali američanov Osmani sestrelijo ruski avion. Berite knjigo: Vojna za nafto, in vam bo jasno da se dogodki v Sirijiji pod američani in britanci pacajo že 8 let!
enakostzavse
28. 11. 2015 11.43
+1
Čaki malo. Francoski generali so stopili v kontakt z rusi in začeli obstreljevat položaje isis-a ? Kaj pa imajo potem tukaj rusi. Si že malo zmeden , francelj ? Preveč (navidezne) pameti ti zgleda škodi hahahahaha
Tjasa Zavrsnik
27. 11. 2015 16.04
+4
erdogan nima nič žalnih slovesnosti ,rusi so mu popolnoma zrediral turkemene hahahah
bigbooss
27. 11. 2015 15.17
+10
ubiti so bili,ker so predstavljali življenje,kruto umorjeni so bili,ker so predstavljali palestino,ups francijo,hladnokrvno pobiti so bili,ker so predstavljali svobodo,od leta 1946 do leta 2015 na tisoče ukradenih nasmehov,ki jih ne bo več nikoli slišati...aja to je palestina niso vredni toliko kolikor so farncozi ...žalostno resnično. . .......... sej vsi vemo da to ni maslo islama..pač zahoda.da naredi sovraštvo do islama in uspelo jim je do te mere..da se sovražimo med saboj
jzkzfzmz
27. 11. 2015 16.29
+6
Za 24 ur, ki je pod vplivom agresorjev zahoda je pomembna samo Francija, kjer pa je bil ves dogodek zrežiran, ljudje so samo kolateralna škoda. Povsod piše kaj se dogaja, sam v Sloveniji ne.
.jest
27. 11. 2015 18.37
+4
Poisonivy
27. 11. 2015 15.06
+9
No, če bi brali še kakšen francoski medij in ne samo ameriške, bi lahko še zapisali, da na komemoraciji ni bilo svojcev vseh žrtev. zakaj? Kar nekaj se jih ni udeležilo iz protesta proti vladi oziroma politiki R. Francije. eni zato, ker jim očitajo sodelovanje z američani v Siriji, eni pa zato, ker menijo, da od pokola v Charlie Hebdo ni bilo narejenega nič, da bi se stopilo na prste teroristom in zaščitilo državljane in tako posredno za smrti krivijo ravno te, ki so bili danes "visoki" govorniki. Škoda, lahko bi bili dober medij... pa niste. Ne me brisat, to je konstruktivna kritika.
ONniON
27. 11. 2015 16.09
+1
mediji pač delujejo po poti nareka in diktata tisto kar morajo napisati , objektivnosti pač ne
jzkzfzmz
27. 11. 2015 16.30
+4
Charlie je bil enako zrežiran z sporazuumom CIA in Francozov. Vse s eje vedlo, saj bi preveč razkrili če nebi posegli...
Rains-
27. 11. 2015 15.05
-3
Napišite v iskalnik "Calais Emigrant vs. Drivers & EUROPA" in poglejte video. Mesto Calais v severni Franciji.
Salamandros
27. 11. 2015 15.10
+3
Ja kdo bo pa gledal posnetke, ki jih ti gledaš. Pojdi poslušat justina biberja pa pejt všečkat debele rite. Pa razprodajo boš zamudu v trgovinah....
Rains-
27. 11. 2015 15.26
-3
Tjasa Zavrsnik
27. 11. 2015 15.59
+3
za rains smo že usi dojel da je trčen...
ONniON
27. 11. 2015 14.59
+4
nikoli si ne želim živeti v državi kjer ima ločene predele mesta, revni, bogati, priseljenci, nikoli, hvala to je grozno, zelo ameriško
dostojevski II
27. 11. 2015 14.33
+15
V Londonu je neslavno propadlo sojenje Bherlinu Gildu, obtoženemu terorizma v Siriji. Razlog? Povezave med Islamsko državo ter ameriškimi in britanskimi obveščevalnimi službami. Tožilstvu tako ni preostalo drugega, kot da na primer pozabi, da ne bi še bolj osramotilo obveščevalnih služb. Med sojenjem je namreč postalo boleče očitno, da je britanska obveščevalna služba MI6 skupaj z ameriško CIA leta 2012 po padcu Gadafijevega režima sirskim upornikom posredovala zaloge orožja iz Libije. Dovolj zgovorna so poročila ameriških obveščevalnih služb, ki so od nedavnega za vpogled na voljo tudi javnosti. Poročila, ki so nastala avgusta leta 2012, napovedujejo in pozdravljajo obet »salafistične kneževine« na vzhodu Sirije in Islamske države pod nadzorom Al Kaide v Siriji in Iraku. V popolnem nasprotju z Zahodnimi trditvami v tistem času poročilo Al Kaido v Iraku in druge salafiste (islamistično radikalno gibanje) prepoznava kot gonilno silo upornikov v Siriji, v njem pa je navedeno tudi, da Zahodne države, države Perzijskega zaliva in Turčije podpirajo prizadevanja opozicije, da bi prevzela nadzor na vzhodu Sirije. Da bi torej osamili sirski režim (slednje je bilo posebnega strateškega pomena), so pozdravljali vzpostavitev »salafistične kneževine«, kar je bila želja opozicijskih sil. Kar pomeni, da so eno leto po sirskem uporu ZDA in njene zaveznice ne le podpirale in oboroževale opozicijo, za katero so vedele, da v njej prevladujejo ekstremne sektaške skupine; bili so pripravljeni, da podprejo stvaritev neke vrste islamske države – kljub nevarnosti, ki bi jo ta predstavljala enotnosti Iraka –, da bi oslabili Sirijo.
dostojevski II
27. 11. 2015 14.42
+10
Hallo 24 ur !!! Ali nimate v Londonu svojega dopisnika ? Naj malo poroča kako je bilo na sojenju Bherlinu Gildu.
srebrnibreg
27. 11. 2015 14.44
+5
Ne boš dočakal. Ameriška demokracija je na tem portalu. Vse lahko napišeš, če amerom odgovarja.
bigbooss
27. 11. 2015 14.52
+5
sej vsi vemo da to ni maslo islama..pač zahoda.da naredi sovraštvo do islama in uspelo jim je do te mere..da se sovražimo med saboj
Rains-
27. 11. 2015 15.06
-4
Salamandros
27. 11. 2015 15.14
+3
Prav je tako, pravi Rains, ki je mcdonalds, všečka debele riti in posluša justina. Ko pa mu je dolgčas pa dela selfije z ajfonam. hahahahahahahaha IQ -200
Rains-
27. 11. 2015 15.27
-3
Res se mi smiliš, revež. A te zebe? Hehehe.
kapljač1
27. 11. 2015 14.32
+1
To početje je "vzganjanja cirkusa". IS edino v Franciji lahko doseže najučinkovitejši "eho odmev" Kar lahko sproži samo še "masovni efekt". Tudi zato je, Francija, Tarča številka ena v svetu. Janša pa hoče da je Slovenija tarča številka tri, zato pa se spušča v burke. Zato govori, da je Slovenija v vojni, zato podpira stavko policije. Včasih je modro da molčiš. Dopovej to "gofljam"!
emilzapata
27. 11. 2015 14.22
+10
berem domače forume, nemške, angleške, ruske, edino ti zadnji so trezni in realni, ostali pa so petokolonaški, posebno raznim Svetlanam možgani ne delujejo več normalno. Naj islamisti še tako grozijo z uveljavitvijo njihove rase in ideologije, lahko trdim da se to ne bo zgodilo brez novih taborišč, ki jih je bila zlasti Poljska polna ne tako daleč nazaj. Sila vedno rodi silo. Mi Evropejci si tega ne želimo, pa vendar nas nekdo posiljuje z nasiljem v tem belem prostoru. Nekateri govorijo o dolgu Evrope do ostalega sveta. Komu sem jaz kaj dolžan povojni baby bom otrok, ko sem moral prijeti za kmečko delo že pri rosnih sedmih letih, in izkusil povojno revščino v polni meri. Ne, islamistom nisem dolžan popolnoma nič!!!! In tako nas razmišlja večina poštenih slovenskih državljanov.
bigbooss
27. 11. 2015 14.20
+8
ubiti so bili,ker so predstavljali življenje,kruto umorjeni so bili,ker so predstavljali palestino,ups francijo,hladnokrvno pobiti so bili,ker so predstavljali svobodo,od leta 1946 do leta 2015 na tisoče ukradenih nasmehov,ki jih ne bo več nikoli slišati...aja to je palestina niso vredni toliko kolikor so farncozi ...žalostno resnično
galop
27. 11. 2015 13.40
+11
Simbolično bo odvrgel par bomb na prazne hangarje in kakšno zgradbo in čez 14 dni bo vse po starem.Edini ki imajo načela in so šli dejansko nad islamsko državo so rusi...Očitno nas vodi mafijska združba ki je ustvarila isis z namenom ropanja zastonj nafte iz iraka in sirije...Plačevali bomo pa mi.Ustavili niso niti denarnega toka islamske drzave niti prevozov tisočih cistern dnevno iz iraka in sirije,do trenutka ko so jim rusi prekrižali načrte...
ONniON
27. 11. 2015 13.37
+2
veliko za to ste si tudi sami krivi dragi francozi , imeli ste čas za pravočasno ukrepanje , preventivo,imeli ste čas da bi pravilno izpeljali migracijsko politiko pa tega niste storili, posledica sta pač visoka brezposelnost,revščina in socialna izključenost ter ghetto, podobno je v belgiji,angliji,nemčiji pa tudi na švedskem, lepo se vidi
Salamandros
27. 11. 2015 13.36
+16
Pred nekaj leti so francozi ukradli nasmeh 6,2 milijona Libijcem.
galop
27. 11. 2015 13.48
+3
Kako lahko to rečeš, podarili so jim "demokracijo"
Salamandros
27. 11. 2015 13.54
+7
Poznam fanta, ki ima očeta Libijca in mater SLovenko. Pribežali so v Slovenijo, ko je vojna že potekala. Rekel je, da je sedaj toliko denarja v Libiji pa demokracija, da je raje prišel v Slovenijo živeti, ker je tam prelepo. hehe Pa lepe angleške, francoske in ameriške zastave visijo nad črpališči nafte.
dostojevski II
27. 11. 2015 14.06
+6
Res je neverjetno, da slovenski raziskovalni novinarji ne najdejo niti enega Libijca, ki bi jim iz prve roke povedal, kako se je živelo v Libiji 2010 in kako se živi v svobodi, demokraciji in blaginji v Libiji 2015.
Slo Legende
27. 11. 2015 13.28
+7
Uboga Francija, sploh ker ima takega predsednika.
Salamandros
27. 11. 2015 13.28
+14
Glavni pokrovitelj ISIS oz islamske države so zahodni mediji. Zastonj reklame vsak dan na najbolj gledanih programih. :D
Salamandros
27. 11. 2015 13.56
+3
oh, zgleda so jim morali plačati, saj mi je en borec dal minus. hahahahah
general911
27. 11. 2015 13.12
+18
Dejte nehat ze pisat o tem parizu vse je ze pocukrano in dvolicno npr za ruse pa noben ne joka pa jih je umrl se enkrat vec dejte kej o njih napisat!
general911
27. 11. 2015 13.09
+1
A uni na vozicku so zdj invalidi? mislm so bli ranjeni v hrbtenico?
general911
27. 11. 2015 13.26
+1