Tujina

Francija pod Sarkozyjem lahko izstopi iz schengenskega območja

Pariz, 11. 03. 2012 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
15

Francoski predsednik Sarkozy pred volitvami napoveduje revizijo schengenskega sporazuma in ne izključuje izstopa Francije, če ne bo napredka, zavzema se tudi za zaščito evropske industrije, zaradi sinovega neprimernega vedenja pa se je moral opravičiti policistki.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Danes je Sarkozy v govoru dejal, da bi bilo treba bolje zaščititi evropska podjetja in evropske meje, pri tem pa izpostavil, da se zavzema za revizijo schengenskega sporazuma o odprtih mejah, pri tem pa ne izključuje francoskega izstopa iz schengenskega območja.

Zavzema se tudi za uveljavitev pravila, ki bi od vlad zahtevala, da favorizirajo evropsko blago, če na tem področju ne bo napredka, pa napoveduje, da bi lahko Francija tako pravilo sprejela enostransko. "Želim si Evropo, ki bo zaščitila svoje državljane. Ne želim si več te surove tekmovalnosti. Evropi, ki svoje trge odpira, ko drugi tega ne počno, lahko rečem samo ne. Tako obnašanje ne predstavlja svobodne trgovine, temveč to predstavlja sprejemanje potratne Evrope," je povedal na današnjem predvolilnem shodu.

Desno usmerjenemu predsedniku raziskave javnega mnenja ne napovedujejo izvolitve na prihajajočih volitvah. Bolje namreč kaže kandidatu socialistov Francoisu Hollandeu, ki v svoji kampanji prav tako napoveduje nekaj drznih potez..

Opravičilo zaradi najstniškega sina

Sicer pa se je Sarkozy opravičil policistki, potem ko jo je njegov najstniški sin skupaj s prijatelji obmetaval s papirčki in celo paradižnikom. Policistka, ki je varovala predsedniško palačo, je bila "tarča napada" v četrtek, po navedbah policijskih virov pa se zaradi dogodka ni uradno pritožila nadrejenim.

Nicolas Sarkozy in njegov sin Louis
Nicolas Sarkozy in njegov sin Louis FOTO: Reuters

Sarkozyjev 15-letni sin Louis se je po navedbah policijskega vira v četrtek kot ponavadi igral s prijatelji na dvorišču predsedniške palače, in prav takrat je v smer policistke priletelo več kroglic iz papirja, pa tudi paradižnik. Sarkozy, ki se mu je lani v zakonu s tretjo soprogo Carlo Bruni rodila hčerkica, ima poleg Luisa še dva odrasla sinova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
12. 03. 2012 19.27
+1
Šarakan mora beciklat da ma kondicijo za pedinanje mlade dame, ahtat mora da mu orodje ne pride med špice, potem bo še jodlat začel.
tinetone
11. 03. 2012 20.39
+0
"...Nicolas Sarkozy in njegov sin Louis..." kak de-bill zgleda ta sin... še večji kot foter
tinetone
11. 03. 2012 20.38
-1
spet skače v zelje le penu?
VOY
11. 03. 2012 18.50
+1
Taprva slika ga pa zmaga...Nikolas...uzadi pa šnelfajerica heeeeee
ill_be_back
11. 03. 2012 18.08
+4
lol kak vi nasedate pravljicam po medijah, Sarkozy nikoli nebo izstopil ker je NJIHOV ! on je choosen one !
yarrick
11. 03. 2012 21.50
+0
vsi ostali ne bodo prišli zraven, ne da bi on ODSTOPIL/izstopil. Saj si videl kaj je bilo zadnjič ko so se zadaj za zavesami dogovarjali da hollande-ja ne bodo sprejeli če SLUČAJNO zmaga na volitvah, pa tudi kako je juncker označil vse grke, ki NE BODO VOLILI TRENUTNE KOALICIJE ali OPOZICIJE kot EKSTREMISTE.Se vidi koga vse nadzira ECB/IMF in EU parlament...
T_one
12. 03. 2012 07.43
Tako je; Sarkozi je popoln zombi - lutka za "elito", ki jim gre tako na roko, da bodo gotovo naredili vse, da bo zopet "izvoljen". Straus-Khana so že eliminirali, sedaj bomo imeli priložnost videti, kako se bodo skušali rešiti ostale konkurence. S kakšnim lopovom imamo opravka, nam pove tudi dejstvo, da so že tudi Merklova, Monty in drugi že vnaprej sklenili, da bodo bojkotirali Hollandeja, ki se zavzema za pravice ljudi, obdavčiti pa hoče "elito". Čeprav vsi dobro vemo, da edino za kar je Sarkozy dober je flaša in cigara.... drugače pa samo govori tisto, kar mu napiše "elita"... on je "MADE"... @shadowsun Točno tako!!!
T_one
12. 03. 2012 13.36
Zelo zanimivo je tudi, kako je Sarkozi omejil svobodo govora v Franciji; ko je uvedel kazenski pregon, če kdo zanika nek genocid, za katerega, ne samo, da ga Francozi zanikajo,
T_one
12. 03. 2012 13.37
Zelo zanimivo je tudi, kako je Sarkozi omejil svobodo govora v Franciji; ko je uvedel kazenski pregon, če kdo zanika nek genocid Turčije nad neko bivšo Rusko državo, za katerega, ne samo, da ga Francozi ne zanikajo, ampak velika večina sploh ne ve nič o tem, kakor tudi mi ne. Potem bodo pa samo še dodajali, dodajali, pa ... eto ... fašistične diktature. Če bo sarkozy zopet izžreban, se naj Francozi kar lepo počasi pripravijo na Fašistično Diktaturo, mikročipiranje in popolno zasužnjenje...
dannyer
11. 03. 2012 17.41
+9
čisto prav je povedal v to smer bi se morala gibati cela evropa mi tudi šengen je slab ne zagotavlja tisto kar so obljubljali samo škodo in strah
izbriši mi profil admin
11. 03. 2012 17.02
+3
It is best for French to step out from EU !!!
der.janez
11. 03. 2012 16.05
+9
to je pa to ce mas 20% podpore, mors napovedovat izgon priseljencev, pa izstop iz schengena. zadnji kriki kapetana potapljujoce se ladje
dajno
11. 03. 2012 16.16
+11
Tako se bo začelo, pa Nemčija, itd... ostala pa bo Yuga..
tantadruj1
11. 03. 2012 16.27
+9
pobrali kar so lahko, pahnili ostale v revšino in zdaj bodo šli. :) če bi pa drugi šli bi bla pa to izdaja. :)
Schallabweiser
11. 03. 2012 16.36
+5
ma. kga briga! naj francozi kar zapustijo eu! pomembno je da grki in portugalci ostanejo!