Tujina

FOTO in VIDEO: 39-letni Emmanuel Macron porazil Le Penovo: Za Francijo se začenja novo poglavje

Pariz, 07. 05. 2017 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Francija ima novega predsednika. Glede na rezultate vzporednih volitev je Emmanuel Macron, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat, premagal Marine Le Pen. Po poročanju francoske televizije France 24 je dobil 65,1 odstotka glasov. Po zmagi je dejal, da si bo prizadeval obnoviti povezavo med Evropo in njenimi državljani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Volitve v Franciji so vedno slovele po visoki udeležbi
    03:25
    Iz 24UR: Volitve v Franciji so vedno slovele po visoki udeležbi
  • Iz 24UR: V Bruslju upajo na Macronovo zmago
    01:45
    Iz 24UR: V Bruslju upajo na Macronovo zmago
  • Iz 24UR: Francoski predsedniški škandali
    01:53
    Iz 24UR: Francoski predsedniški škandali

Francozi so danes izbirali in tudi izbrali novega predsednika. To je postal 39-letni Emmanuel Macron, ki na gospodarskem področju velja za liberalca, glede socialnih vprašanj pa trdno stoji na levici. Macron je takoj po razglasitvi rezultatov za AFP izjavil, da se za Francijo začenja novo poglavje. "Želim, da je to obdobje upanja in nove samozavesti," je dejal in še: "Prizadeval si bom za obnovitev povezave med Evropo in njenimi državljani."

Macron je takoj po zmagi dejal, da bo branil Francijo in Evropo ter si prizadeval za to, da se bo obnovila povezava med Evropo in njenimi državljani, Francoze pa je pozval k enotnosti. Najprej se je zahvalil podpornikom in dejal, da bo naredil vse, da upraviči njihovo zaupanje, nato pa se obrnil k vsem državljanom, tudi privržencem njegove protikandidatke Marine Le Pen ter zatrdil, da jih je slišal, da je slišal njihove strahove, dvome in jezo. "Moja odgovornost je, da vas slišim," je dejal. Poudaril je, da se bo boril za enotnost naroda in proti delitvam, ki minirajo Francoze. Napovedal je, da si bo Francija pod njegovim vodstvom prizadevala za mir v svetu in bo v prvih vrstah v boju proti terorizmu.

"Odpira se nova stran zgodovine, upam, da bo to stran upanja in zaupanja," je še dejal novi francoski predsednik v po oceni francoskih medijev precej resnobnem govoru. V Franciji je bilo slišati kritike na račun Macrona, da je preveč bučno proslavljal zmago v prvem krogu volitev 23. aprila. Njegov današnji govor pa so mediji že označili za popolno nasprotje.

Sredinski Emmanuel Macron je glede na izide vzporednih volitev prepričljivo zmagal v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji. Dobil je dobrih 65 odstotkov glasov. Z 39 leti bo postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Macronovi privrženci so se zvečer zbrali pred muzejem Louvre v Parizu, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jih je kljub dokaj slabemu vremenu prišlo več tisoč, veljajo pa tudi strogi varnostni ukrepi.

Kot so sporočili iz krogov blizu prihodnjega francoskega predsednika, sta se Macron in Le Penova danes zvečer, deset minut pred objavo izidov vzporednih volitev, že slišala po telefonu. Pogovor je bil po navedbah virov kratek in vljuden. Le Penova je že čestitala Macronu, kot je še tvitnila, so Francozi po njenem izbrali kontinuiteto.

Le Penova dejala, da se mora Nacionalna fronta prenoviti

Skrajna desničarka je v nagovoru vse privržence pozvala k nadaljevanju boja do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Kot je dejala, je današnji rezultat kljub porazu za Nacionalno fronto zgodovinski. Po poročanju francoskih medijev med privrženci Le Penove, zbranimi v njenem štabu v pariškem predmestju Vincennes, vlada veliko razočaranje, saj niso pričakovali, da bo Macron zmagal tako prepričljivo. "Nacionalna fronta se mora prenoviti," je svojim privržencem še dejala Le Penova. "Zato bom sprožila proces temeljite prenove našega gibanja," je poudarila. "Vse domoljube vabim, da se nam pridružijo," je dodala.

Podpredsednik stranke Florian Philippot pa je medtem po poročanju portala Politico dejal, da bo del prenove tudi sprememba imena. O tem so namreč razpravljali že v času kampanje, vendar pa tega niso nikoli storili. Prenova je sicer po besedah Le Penove tudi del strategije za osvojitev čim večjega števila glasov na parlamentarnih volitvah, ki bodo prihodnji mesec, še navaja Politico.

Nasmeh na obrazu Marine Le Pen je verjetno grenak.
Nasmeh na obrazu Marine Le Pen je verjetno grenak. FOTO: AP

Najnižja volilna udeležba po letu 1981

Današnja volilna udeležba v prvih štirih urah je bila zelo podobna tisti iz prvega kroga 23. aprila, ko je do 12. ure svoj glas oddalo 28,64 odstotka volilnih upravičencev. Na predsedniških volitvah pred petimi leti je v drugem krogu do 12. ure glasovalo 30,66 odstotka francoskih volivcev. Do poznega popoldneva je po poročanju Reutersa svoj glas oddalo 65,3 odstotka volilnih upravičencev, nekaj manj kot na zadnjih predsedniških volitvah leta 2012, ko je glasovalo 71,96 odstotka volivcev.

Za volitve je bilo po podatkih notranjega ministrstva v Franciji registriranih 45,7 milijona ljudi, še 1,3 milijona Francozov, ki živijo v tujini, pa je lahko volilo na diplomatskih predstavništvih države po svetu.

Pred glasovanjem so se vrstila ugibanja, da bi lahko drugi krog volitev zaznamovala nizka volilna udeležba, saj številni Francozi niso navdušeni niti nad Le Penovo niti nad Macronom. Belgijski Le Soir je že popoldne napovedal, da bo Macron zmagal, zbral naj bi okrog 60 odstotkov glasov. Dogajanje je komentiral tudi Jean-Marie Le Pen, oče francoske predsedniške kandidatke, po poročanju The Telegraph je v luči anketnih napovedi izjavil, da njegova hči "ni primerna za predsednikovanje".

V štabu Le Penove zavrnili akreditacije novinarjem nekaterih medijev

V volilnem štabu skrajno desne francoske predsedniške kandidatke so tik pred zaprtjem volišč ob 20. uri zavrnili akreditacije novinarjem okoli 15 medijev, ki so želeli spremljati današnje povolilno dogajanje v plesni dvorani v pariškem predmestju Vincennes. Kot so dejali v Nacionalni fronti, so akreditacije zavrnili zaradi pomanjkanja prostora.

Več vplivnih francoskih medijev, med njimi časniki Le Monde, Liberation in L'Humanite, je že napovedalo, da bodo v znamenje solidarnosti bojkotirali dogodek. Med tistimi, ki niso dobili akreditacij, so novinarji britanske televizije Sky News, ameriškega mesečnika The Atlantic in italijanske javne televizije Rai.

Novi francoski predsednik - najmlajši v francoski zgodovini.
Novi francoski predsednik - najmlajši v francoski zgodovini. FOTO: AP

Macrona pozdravili podporniki, Le Penovo nekaj protestnic

Svoj glas sta sicer že dopoldne oddala oba predsedniška kandidata. Macron je volil okoli 11. ure v spremstvu soproge Brigitte v svojem domačem mestu Le Touquet na severu Francije, kjer ga je pred voliščem pozdravila množica njegovih podpornikov. Številni njegovi privrženci pa se že od sobote zbirajo tudi pred njegovim domom v kraju Le Touquet.

V trdnjavi svoje stranke Nacionalna fronta, mestu Henin-Beaumont na severu države je nekaj minut za svojim tekmecem glasovala tudi skrajna desničarka Le Penova.

V mestu so že pred tem protestirale članice gibanja Femen, ki so s cerkve spustile transparent z napisom "Marine na oblast, Marianne v obup". Marianne je sicer nacionalni simbol francoske republike, ki pooseblja svobodo in demokracijo. Protestiralo je najmanj pet članic skupine Femen, pri čemer so eno aretirali.

Že pred tem je svoj glas v mestu Tulle oddal aktualni predsednik Francois Hollande, ki bo svojemu nasledniku položaj predal najkasneje prihodnjo nedeljo, ko se mu izteče mandat. Tudi tam je bila zbrana množica ljudi, ki jih je Hollande pozdravil. Od ene od volivk je prejel tudi rožnato vrtnico.

Glasovali so tudi premier Bernard Cazeneuve, predsedniški kandidat levice Benoit Hamon, ki je izpadel v prvem krogu, in nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy. Tretji v prvem krogu, kandidat desnice Francois Fillon, bo medtem glasoval po pooblastilu.

Zaradi sumljivega paketa evakuirali novinarsko središče

Volitve so sicer potekale v luči izrednih razmer spričo terorističnih napadov, zaradi česar je bilo na francoskih ulicah okoli 50.000 pripadnikov varnostnih sil.

Zaradi sumljivega predmeta so popoldne evakuirali novinarsko središče na ploščadi pred pariškim muzejem Louvre, kjer bo izide volitev pričakal Macron. "Po odkritju sumljive torbe so 300 novinarjev prosili, naj iz varnostnih razlogov zapustijo območje. Premestili so jih drugam," je za tiskovno agencijo Reuters povedal predstavnik Macronovega gibanja Naprej.

Eden od novinarjev je zapisal, da je bil evakuiran zgolj novinarski center, medtem ko je bil dostop do muzeja omogočen, poroča francoski časnik Le Figaro. Policija je prek Twitterja sporočila, da je šlo za običajen in preventivni varnostni pregled. Kasneje so zapisali še, da so pregled končali in da znova vse poteka običajno.

Francija proslavlja zmago levičarja Macrona.
Francija proslavlja zmago levičarja Macrona. FOTO: AP

Raziskave javnega mnenja bolj naklonjene Macronu

Volišča, ki so se odprla ob 8. uri, so bila v večjem delu Francije odprta do 19. ure, ob 20. uri so se zaprla še zadnja v Parizu in drugih večjih mestih. V nekaterih francoskih čezmorskih ozemljih v Ameriki in Tihem oceanu so glasovali že v soboto.

Francoski mediji so v sodelovanju z inštituti za javnomnenjske raziskave drevi takoj po zaprtju zadnjih volišč objavili prve napovedi izida, končne rezultate pa je pričakovati šele v ponedeljek popoldne.

Macron in Le Penova sta v prvem krogu 23. aprila med 11 kandidati zabeležila najboljši rezultat - 39-letnega Macrona je podprlo 24 odstotkov volivcev, 48-letno Le Penovo pa 21,3 odstotka. V skoraj dveh tednih, ki sta ju imela odtlej na voljo, sta v vneti in pogosto razgreti kampanji bila boj za glasove poraženih kandidatov in neodločenih volivcev.

Volitve so potekale v času izrednih razmer spričo terorističnih napadov, zaradi česar je bilo na francoskih ulicah okoli 50.000 pripadnikov varnostnih sil.

Glede na raziskave javnega mnenja je bil pri tem uspešnejši Macron, ki se mu je tik pred uveljavitvijo volilnega molka v soboto obetala podpora okrog 62 odstotkov volivcev. Podporo Macronu so izrekli tudi številni predstavniki tako tradicionalne desnice kot levice v Franciji. Posredno ali neposredno so mu jo izražali tudi najvišji predstavniki številnih evropskih držav in EU, saj velja za proevropskega kandidata, medtem ko Le Penova v primeru zmage napoveduje referendum o izstopu iz unije.

Vprašanje je, ali lahko Macronu pomembneje škodi hekerski napad, izveden v petek pozno zvečer. Na spletu se je takrat znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji njegovemu gibanju Naprej ukradli pred nekaj tedni. Francoska volilna komisija je sicer medije opozorila, naj ne objavljajo vsebine dokumentov, saj je v Franciji v soboto veljal volilni molk. So se pa objave širile prek spletnih družbenih omrežij.

Francosko tožilstvo sprožilo preiskavo napada

Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo razkritja internih dokumentov gibanja Naprej. Preiskava je stekla že v petek, ko se je na spletu znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji ukradli pred nekaj tedni. Kdo je stal za napadom, še ni znano. Macron je bil v petek tik pred koncem predsedniške kampanje tarča "velikega in usklajenega" hekerskega napada, s katerim naj bi napadalci skušali vplivati na izid volitev, so v soboto sporočili iz gibanja.

Macronova ekipa je sporočila, da so dokumente, objavljene na spletu malo pred polnočjo, hekerji pridobili pred več tedni z vdori v elektronsko pošto visokih predstavnikov gibanja Naprej.

Povezavo do spornih dokumentov je na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim objavila spletna stran Wikileaks. Kot so zapisali, gre za deset tisoče elektronskih sporočil, fotografij in prilog, čeprav za objavo naj ne bi stali oni. Pri Wikielaksu so poudarili, da gre za okoli devet gigabajtov dokumentov. Kot so poudarili v soboto, sami v njih niso našli lažnih materialov.

Gibanje Naprej in podjetje za informacijsko varnost Trend Micro sta že konec aprila potrdila, da je bilo gibanje tarča napada hekerske skupine Pawn Storm. Zahodni strokovnjaki ocenjujejo, da je ta skupina povezana z ruskimi obveščevalnimi agencijami, Rusi pa naj bi stali tudi za vdori v računalnike ameriške demokratske stranke pred lanskimi ameriškimi predsedniškimi volitvami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi ptičjega gnezda na volišče prek stranskih vrat

Volivci v kraju La Lande-Chasles na zahodu Francije so morali zaradi gnezda s petimi siničjimi mladički v nabiralniku pri glavnih vratih na volišče prek stranskega vhoda. V kraju s 115 prebivalci je sicer lahko glas na današnjem drugem krogu predsedniških volitev oddalo 84 volivcev.

"Gnezdo v starem poštnem nabiralniku. Ne moti," so zapisali na glavnih vratih, na katerih je nabiralnik, ki si ga je sinica izbrala za domovanje za svoje mladičke. Tako je moralo 84 volivcev na volišče na občini prek stranskih vrat, ki vodijo prek tajništva.

"Vsi so se smejali temu čivkanju na občini. Ko je mati prišla s hrano, je pet mladičkov pomolilo kljune in čakalo hrano," je povedal župan kraja Jean-Christophe Rouxel. Dodal je, da so bila pred dvema tednoma, ko je potekal prvi krog, v gnezdu še jajca.

Sinice si v istem nabiralniku gnezdo ustvarjajo že 20 let. "Domnevamo, da se informacija prenaša iz generacije v generacijo," je še povedal župan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
08. 05. 2017 09.02
+4
Stonickni b utalc je spet imel po zaklenitvi komentarjev šou z ponarejanje sebi in svojim pluse ostalim pa minuse. Tako je to, ko je to edino kar te lahko ponoči osreči, ker nimaš drugega.
komir10
09. 05. 2017 18.59
prašek
08. 05. 2017 08.16
+0
Dober dan vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 05. 2017 08.17
+0
V Franciji ni zmagal populizem, pač pa pamet !
prašek
08. 05. 2017 08.21
-1
Že od leta 1790 velja : Liberté, égalité, fraternité - Svoboda, enakost, bratstvo in tako bo ostalo še naprej !!!!!
pizzamargerita
08. 05. 2017 08.00
+1
francija je fertik
prašek
08. 05. 2017 08.25
+0
Najbrž ne bo držalo, kajti ni zmagala lepenka !
c00kies
07. 05. 2017 22.58
+36
Evropska prihodnost je torej Islam.
hle
07. 05. 2017 22.58
+43
Prav nič novo poglavje se ne začenja za Francijo nadaljuje se staro z vsemi nakopičenimi problemi tudi tistimi pod preprogo lepo pa je pred parimi dnevi dejala Marine Franciji bo vladala ženska če ne jaz pa Angela Merkel
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.55
+21
Levaki so se norčevali iz Melanije ker ima toliko starejšega (kar je po mojem povsem normalna razlika v letih med moškim in žensko). Ko pa ima njihov desni idol iz Francije še znatno starejšo soprogo, jim je pa to OK?!? :)
razerznak
07. 05. 2017 22.50
+25
jp novo poglavje vsak dan terror napad z vsaj 50 mrtvih, res lepo
razerznak
07. 05. 2017 22.51
+17
Absolutist 1
07. 05. 2017 22.48
+42
Holande je bil nesposoben ustaviti širitev terorizma in ni znal zaščititi svojega naroda,ta Macaron pa bo že pri prvi teroristični akciji zbežal na varno.Teroristi so dobili s tem rezultatom še več energije s katero bodo morili in ubijali nedolžne.....Adijo Francija !
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.47
+48
Pariz je bil včasih center mode. Dandanes je pa center rjuh na dvonožnih bitjih
Vrhovni
07. 05. 2017 22.53
+20
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.58
+12
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.45
+19
Bodimo realni. Prva Dama Amerike je toliko pred prvo damo francije, da je primerjava smešna :)
krtofl
07. 05. 2017 22.47
-15
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.48
+12
Seveda ne saj nisem hlapec stricev iz ozadja. Jaz nimam šefov nad sabo ;)
sagesse
07. 05. 2017 22.48
+20
moje mnenje je, da tale macron nima pošlihtano v glavi,,ok,da ima nekdo, dobro ohranjeno par let starejšo,,ok,,,, ampak 25 let starejšo... sorry.... vsi komentatorji pomislite,da imate partnerko,katera je starejša od vaše mame??.... sick...
CyberWorm90
07. 05. 2017 22.49
+1
če mene wprašaš bi bla melany pa makaroni glih za skup : ))) makaroni w prawih letih melany pa tut : )))
CyberWorm90
07. 05. 2017 22.50
+2
dedek trump pa babica od makaronija pa tut za skup : )))
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.50
+4
sagesse
07. 05. 2017 22.52
+2
to je res,,,lol... saj če njemu paše meni tudi,,v bitu briga me, s kom spi,, toda vseeno...saj se razumemo ....
CyberWorm90
07. 05. 2017 22.54
+4
jst sm ponawad wedno gledu da mi ženska nemore bit mama al pa hčerka : ))) eni pa to očitno rabjo : ))) eni hčerke eni pa mamice itd : )))
tali?ni tom
07. 05. 2017 22.45
+39
IN ISLAMIZACIJA SE NADALJUJE! ŠKODA!
BožjiSvetovalecPolde
07. 05. 2017 22.44
+33
Makronu že čestitali obe mami.
RoccoS
07. 05. 2017 22.39
+11
to je bilo za pričakovat, saj sta dva močna levičarja izpadla v prvem krogu, zato so njihovi volilci glasovali proti lepenovi... vendar evropa se prebuja,... počasi, vendar sigurno
BildiTheEmperor
07. 05. 2017 22.43
+12
In to je razlog da levičarji slavijo :) To je kot zmaga na Kosovem
vsismosužnji
07. 05. 2017 22.44
-10
ja na poljskem (pa še kje) se je že prebudila proti desnici!!!
sagesse
07. 05. 2017 22.34
+23
Če bi v času predvolilnega boja le penova imela ideje proti islamizaciji,proti nadvladi nemčije v EU in za skupno evropo ,bi zmagala 100 %,, toda,, vse te izjave o iztopu iz eu,,uvedbi franka in podobno,, je večino francozov odvrnilo od nje,kar je logično,ljudje nočejo radikalnih sprememb...in konec koncev vse radikalne sprememb so se na koncu končale z vojno.Prav je ,da je zmagal trump,in smo se s tem rešili vojne z rusijo...toda problem macroja je,ker je rotchildov kužek,,in bo znal delati probleme--v škodo vseh nas....
vsismosužnji
07. 05. 2017 22.43
-4
vstop v eu je bila radikalna sprememba - na slabše seveda!!
tomjaz
07. 05. 2017 22.34
+1
Evropo lahko reši samo nemčija, ki pa morajo že zdaj zbuditi narod.
Zentrum
07. 05. 2017 22.31
-7
Če že britanci nimajo pameti, jo imajo vsaj francozi. Aleluja.
sagesse
07. 05. 2017 22.39
+9
Britancem se bo izstop izplačal.... nenazadnje je euro v zadnjih 3 letih izgubil 40 % vrednosti napram dolarju..in to ni spodbuden podatek,,s tem da še kar pada vse v dobro nemčije,katera ima noro gospodarsko rast na konto izvoza in šibkega evra...ni trump na pamet rekel,da je nemčija vplivala na eu centralno banko,da so umetno znižali vrednost evra...s tem so izgubile vse manj močne gospodarske članice.Vse nove članice eu,katere imajo svojo valuto,se jih kriza sploh ni dotaknila,medtem ko je nas skoraj pogubila...
janijankov
07. 05. 2017 22.30
+15
Da zdaj pokaže še njegovo 25 let starejšo PRVO DAMO !
Tara29
07. 05. 2017 22.35
+1
Seveda jo bo pokazal, pokaži ti svojo če upaš.
vrtnar01
07. 05. 2017 22.35
+9
redek je moški,ki bi imel partnerico toliko starejšo....
valjhunsinkajtimara
07. 05. 2017 22.44
+8
vsismosužnji
07. 05. 2017 22.46
-3
makaron je še dokaj mlad ,mlajšo bo dobil ko se bo nabral nekaj cvenka kot naprimer jj in trumpi!!
vsismosužnji
07. 05. 2017 22.50
-2
moški je bolan ko je toliko že star da ne more več pa vseeno vzame mlado keš pič----
sagesse
07. 05. 2017 22.29
+28
Od kdaj je macron levičar?? Bančnik v rotchildovi banki,ga 24 ur proglasi za levičarja,,,,, saj ne moreš verjet.....kakorkoli...če se EU ne bo reformirala bo razpadla prej ko slej,in prav nič ne pomadajo neke umetne delitve,,levo-desno,ker je to vse brez veze.Politiki so vsi populisti,,levi,desni,sredinski,,v času volitev nakladajo v luno,naplahtajo volilce,,,,po volitvah pa vse po starem.........
janijankov
07. 05. 2017 22.32
+7
Politikom je samo za njihove žepe - za njihovo osebno korist.
ggez
07. 05. 2017 22.27
+1
prvo kot prvo ... ni levicar , drugo kot drugo ... Proplus Le penova je zgubila a to ne nadomesti trumpove zmage
vertex
07. 05. 2017 22.30
+1
bigbooss
07. 05. 2017 22.38
-2
Tara29
07. 05. 2017 22.25
+0
Lep večer vsem, tudi razočaranimi ;) :) :)