Tujina

FOTO: Obglavljeni moški naj bi bil delodajalec osumljenca, ki je izvedel napad v Franciji

Pariz, 26. 06. 2015 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./K.H.
Komentarji
8

Iz virov blizu preiskave dogodkov v Franciji so pricurljale informacije, da je bil obglavljeni moški, ki so ga našli v bližini plinarne, delodajalec domnevnega storilca. Francoski predsednik Francois Hollande je medtem na območju regije, kjer se je zgodil napad, dvignil stopnjo nevarnosti pred napadom na najvišjo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trije teroristični napadi v enem dnevu
    02:07
    Iz SVETA: Trije teroristični napadi v enem dnevu
  • Iz SVETA: Skrajneža skušala razstreliti tovarno
    02:07
    Iz SVETA: Skrajneža skušala razstreliti tovarno
  • Iz 24UR: Skrajneža skušala razstreliti plinarno
    02:48
    Iz 24UR: Skrajneža skušala razstreliti plinarno

V Franciji še vedno preiskujejo zadnji napad na plinarno Air Products v mestu Isere v bližini Lyona. Policija je osumljenca, ki naj bi povzročil več eksplozij, prijela kmalu po napadu. Francoske oblasti pa so kasneje prijele še drugega osumljenca, ki naj bi bil povezan z dogodkom, poročajo lokalni mediji.

V napadu v obratu v Saint-Quentin-Fallavieru je bil ubit en človek, najmanj dva sta bila ranjena. Blizu plinarne so našli obglavljeno truplo, storilec pa je glavo, prekrito z napisi v arabščini, obesil na ograjo tovarne. Truplo žrtve pa so našli v plinarni.

Je šlo za maščevanje delavca?

Iz virov blizu preiskave dogodkov v Franciji se je medtem izvedelo, da je bil obglavljeni moški delodajalec domnevnega storilca, ki so ga policisti prijeli kmalu po napadu. Žrtev je vodila lokalno podjetje za transport in dostavo, pri katerem je bil zaposlen domnevni storilec.

Osumljenec, 35-letni Yassin Salhi, naj bi se na območje plinarne pripeljal prav v vozilu omenjenega transportnega podjetja. Ker so v plinarni tudi nevarne snovi, je namreč dostop do nje omejen, podjetje pa je imelo dovoljenje.

Policija je prijela tudi soprogo osumljenca, s katero s tremi otroki živi v delavskem kraju v predmestju Lyona. Njegova soproga je pred prijetjem za radio Europe 1 izrazila začudenje nad dogodkom. Zatrdila je, da sta "normalna muslimana, ki spoštujeta ramazan". Kot je dejala, je tisto jutro odšel na delo, in da sicer razvaža različno blago.

Plinarna, kjer se je zgodil napad.
Plinarna, kjer se je zgodil napad. FOTO: Reuters

V Franciji in Španiji povišali stopnjo nevarnosti

Francoski predsednik Francois Hollande je po napadu pri plinarni blizu Lyona, kjer so našli obglavljeno truplo, na območju tamkajšnje regije Rhone-Alpes dvignil stopnjo nevarnosti pred napadom na najvišjo. Stopnjo nevarnosti so povišali tudi v sosednji Španiji.

V Španiji so sicer zaradi tega in terorističnih napadov v Tuniziji in Kuvajtu, ki sta danes zahtevala skupno več kot 50 življenj, povišali stopnjo nevarnosti pred napadom s tretje na četrto od skupno petih stopenj – torej s srednje na visoko, so sporočili iz Madrida. Za to so se odločili zaradi bližine nekaterih napadov.

Francoski predsednik Francois Hollande se je zaradi napada predčasno vrnil z vrha EU v Bruslju.
Francoski predsednik Francois Hollande se je zaradi napada predčasno vrnil z vrha EU v Bruslju. FOTO: Reuters

Hollande: To je terorizem!

Pred medije je sicer kmalu po napadu stopil francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da je bil ''napad teroristične narave''. Potrdil je, da se je ''ena oseba vozila okoli tovarne.'' Morda pa je imela tudi sopotnika oziroma pomagača.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je takoj odpotoval na prizorišče napada, je sporočil, da je bil domnevni napadalec, 35-letni Yacine Salhi varnostnim službam znan že vrsto let, vendar nikoli ni bil kaznovan.

Kot je dejal, so varnostne službe dosje o osumljencu odprle 2006, bil pa naj bi povezan s salafističnim gibanjem.

Povedal je še, da so na prizorišču našli zastavo z arabskim napisom, ki ga še prevajajo. Žrtve, ki je bila "nizkotno obglavljena", še niso identificirali, je dodal Cazeneuve. Lokalni mediji medtem poročajo, da gre za direktorja transportnega podjetja s sedežem v Chassieuju, ki je opravljal dostavo.

V Franciji so takoj po napadu sprejeli vse potrebne ukrepe in na občutljivih točkah povečali stopnjo varnosti.

Francoski premier Manuel Valls je zaradi napada skrajšal turnejo po Južni Ameriki. "Islamski terorizem je znova udaril v Franciji," je dejal na novinarski konferenci v kolumbijski prestolnici Bogota. Dodal je, da bo po telefonu sodeloval na izrednem sestanku, ki ga je sklical predsednik Francois Hollande. Tudi Hollande se predčasno vrača v domovino z vrha EU v Bruslju.

Kljub temu, da so oblasti v zvezi z napadom aretirale dve osebi, še vedno ni uradno znano, ali je bil napadalec eden ali sta bila dva. Po prvih informacijah je en napadalec z avtomobilom zapeljal v obrat v Saint-Quentin-Fallavieru in razstrelil več manjših eksplozivnih naprav.

Številne obsodbe napadov

Nemška kanclerka Angela Merkel je francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu izrekla sožalje in solidarnost. Napad po njenih besedah kaže, kako pomemben je boj proti islamskemu terorizmu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je dejal, da Nemčija trdno stoji ob strani Franciji proti slepemu sovraštvu terorizma in v obrambi svobodne družbe. Napad je označil za dejanje terorizma in fanatizma, ki ga najodločneje obsoja.

"Ostro obsojam napad v Lyonu. Enotnost demokratov se bo vedno postavila po robu barbarstvu," je v sporočilu na Twitterju zapisal španski premier Mariano Rajoy.

Napade v Franciji in Tuniziji je obsodil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, ki je ob tem pozval tudi k okrepljenemu mednarodnemu sodelovanju v boju proti terorizmu.

ZDA so najostreje obsodile teroristične napade v Franciji, Kuvajtu in Tuniziji ter izpostavile, da stojijo ob strani žrtev napadov, njihovih sorodnikov in prebivalcev treh držav. Poudarili so, da "za terorizem ni prostora v nobeni družbi" in da bodo ZDA "še naprej tesno sodelovale z mednarodnimi partnerji v boju proti teroristom in nasilnim ekstremizmom po vsem svetu", je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ostro obsodil vse tri teroristične napade. Izpostavil je, da morajo biti storilci čim prej predani roki pravice in da bodo ti ostudni napadi še okrepili zavezanost mednarodne skupnosti k boju proti terorizmu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je pozvala arabski svet in Evropo k enotnosti. "Arabci, Evropejci, muslimani, nemuslimani, vsi smo skupaj v istem čolnu. Odgovor bo več enotnosti," je poudarila.

Po napadu v Franciji so se odzvali tudi v Izraelu; izraelski minister za diasporo Zev Elkin je v Franciji živeče Jude pozval, naj se preselijo v Izrael. "Antisemitizem raste, terorizem se krepi in glede na poročila skrajneži Islamske države morijo sredi dneva," je dejal Elkin in spomnil na januarske dogodke v Parizu, ko je eden od teroristov zajel talce v judovski trgovini, pri čemer je bilo ubitih tudi več Judov.

Napad se je zgodil slabega pol leta po terorističnih napadih v Parizu in njegovi okolici, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni