Tujina

FOTO: 26-letnica, ki jo iščejo Francozi, je morda že v Siriji

Pariz, 10. 01. 2015 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.R./STA/N.Š.
Komentarji
343

Številni Francozi so se odpravili na ulice v spomin na 17 ljudi, ubitih v terorističnih napadih. Oblasti medtem iščejo spremljevalko enega od napadalcev in njihove morebitne pajdaše, prav tako preiskujejo možnost, da bi teroristi pripravljali že nove napade.

Iz Pariza in drugih velikih mest po Franciji danes poročajo o več kot 200.000 ljudeh na zborovanjih v spomin na žrtve terorističnih napadov na uredništvo satiričnega časnika Charlie Hebdo in judovsko trgovino v Parizu, ki so v minulih dneh zahtevali 17 življenj.

V Toulousu na jugu države se je zbralo 80.000 ljudi, v Nantesu 30.0000, 40.000 v mestu Pau, 23.000 v Nici. V Parizu se je na tihem pohodu po mestu na poziv mestnih oblasti po podatkih policije zbralo več kot 30.000 ljudi.

Tako kot v minulih dneh tudi danes protestniki solidarnost z žrtvami izražajo z napisi Jaz sem Charlie.

Do množične udeležbe prihaja dan pred nedeljo, ko bodo v okviru nacionalnega dneva solidarnosti po vsej državi pripravili zborovanja v spomin na žrtve in v znak enotnosti Francije po terorističnih napadih. Zborovanja v Parizu se bodo ob najvišjih francoskih predstavnikih udeležili tudi številni evropski voditelji.

Iščejo morebitne sodelavce

Francoska policija medtem dan po tem, ko so bili ubiti trije teroristi išče njihove morebitne sodelavce. Skupaj je trojica v treh dneh ubila 17 ljudi. Ena izmed ključnih oseb, ki jo iščejo, je Hayat Boumeddiene, partnerica Amedyja Coulibalyja, ki je v četrtek ubil policistko, policista pa ranil, v petek pa zajel več talcev in jih štiri ubil.

Coulibaly je v petek vdrl v judovsko trgovino v Parizu in tam zajel več talcev. Grozil je, da jih bo pobil, če bo policija ubila brata Kouachi, ki sta v sredo v uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi, med njimi tudi urednika in policista, ki ga je varoval.

Tudi francoski predsednik Francois Hollande je včeraj dejal, da grožnja še ni minila, policija pa je namignila, da bi lahko večja teroristična celica načrtovala nove napade.

Odgovornost za napad na omenjeni tednik je prevzela organizacija Al Kaida na Arabskem polotoku (AQAP). To naj bi storila v znak maščevanja v čast preroka Mohameda. "Za vas je bolje, da ustavite agresijo proti muslimanom in boste potem morda živeli varno. Če boste to odklonili in se spustili v vojno, potem pa počakajte na razveseljivo novico," je dejal predstavnik AQAP Harit al Nadhari.

"Nekateri sinovi Francije so bili nespoštljivi do preroka, zato je skupina vernih vojakov Alaha šla nadnje, jih naučila spoštovanja in mej svobode izražanja," je dejal. "Ne bojijo se smrti, iščejo mučeništvo v imenu Alaha," je še dodal, pri tem pa verjetno mislil na brata Cherifa in Saida Kouachija, ki sta v sredo v napadu na uredništvo časnika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi.

Hayat Boumeddiene
Hayat Boumeddiene FOTO: APTN Video
Hayat Boumediene je trenutno najbolj iskana ženska v Franciji. 26-letnica je "žena" enega od odgovornih za teroristične napade – Amedyja Coulibalyja, ta je v soočenju s policijo umrl.

Nekdanja blagajničarka naj bi se s skrajnežem poročila potem, ko je štiri leta čakala, da se vrne iz zapora, kjer je pristal zaradi oboroženega ropa. Ker je šlo le za religiozni obred, ne pa tudi civilnega, francoska država njene poroke ne priznava.

Vprašanje, kako ji je uspelo pobegniti iz trgovine, v kateri bi naj s partnerjem zajela talce, je bilo eno od tistih, ki so najbolj zaposlovala policiste. Sprva so sumili, da se je izmuznila med kaosom, ki je izbruhnil, ko je prišlo do soočenja s policijo.

Zdaj pa je po navedbah AFP policijski vir potrdil, da je Francijo zapustila že pred časom, tako naj bi bila v Turčiji že v času napadov. Turški vir je dejal, da je bila tam 2. januarja. Preiskovalci sedaj ugotavljajo, ali je morda zdaj že v Siriji.

Del preiskave bo tudi vprašanje, ali so oblasti morda spregledale opozorilne znake, ko so jo leta 2010 zaslišale v zvezi z morebitno radikalizacijo in je kar naravnost dejala, da jo je radikaliziral Coulibaly, in da ZDA vidi kot "ultimativno zlo". "Ko sem videla masakre nedolžnih v Palestini, Iraku, Čečeniji, Afganistanu oziroma povsod, kjer so Američani podtikali svoje bombe, sem se vprašala, kdo so resnični teroristi," naj bi dejala.

Po poročanju francoskih medijev je par živel blizu Bagneuxa, kjer so ju poznali kot globoko verna, Coulibalyja pa po njegovih bližnjih srečanjih z roko pravice. V zadnjem času naj bi si par privoščil potovanje v Malezijo, potem sta za nekaj časa izginila iz soseske, zdaj pa so ju njuni someščani zagledali na poročilih kot glavna osumljenca za enega najhujših zločinov na francoskih tleh.

Oblasti sicer pravijo, da je Boumedienova na begu "oborožena in nevarna". Po nekaterih poročanjih je burko oblekla leto po tem, ko je spoznala Coulibalyja, takrat naj bi tudi dala odpoved v službi.

Na spletu se je medtem pojavilo več njenih fotografij - med drugim takšnih na katerih je v kopalkah in naličena, pa tudi novejših, ko je zakrita in v bojnih pozah.
 

 

Spoznala sta se v zaporu

Ubiti Coulibaly je med zavzetjem judovske trgovine trdil, da je pripadnik samooklicane Islamske države, svoja dejanja pa naj bi uskladil z bratoma Kouachi. Coulibaly je namreč poklical na televizijsko postajo BFM-TV, po tem, ko je bila končana drama z omenjenima bratoma. Kmalu za tem pa je bil ubit v policijski akciji, ki je bila časovno precej usklajena z akcijo proti omenjenima bratoma.

"Ona dva sta se opravila s Charlie Hebdo, jaz sem opravil s policijo," naj bi dejal v pogovoru z omenjeno televizijo. Policija je napade povezala, ko je ugotovila, da je Coulibalyjeva partnerica lani z bratoma Kouachi po telefonu govorila več kot 500-krat.

Ugotovili so tudi, da je Cherif Kouachi Coulibalyja verjetno spoznal v zaporu, skupaj pa sta z ženama leta 2010 v osrednjem delu Francije obiskala džihadista Djamela Beghala. Ta je bil zaradi terorističnih dejanj obsojen na 10-letno zaporno kazen.

Couliabaly je dejal, da je napad na košer trgovino izvedel, da bi zaščitil Palestince in napadel Jude. Sam je tudi priznal, da je ubil štiri talce, 15 pa jih je bilo osvobojenih med policijsko akcijo.

Za omenjeno televizijo pa sta govorila tudi brata Kouachi. Cherif je dejal, da je član jemenske celice Al Kaide. Pravi, da je bil v Jemnu, financiral pa naj bi ga sicer zdaj že pokojni voditelj te organizacije Anvar al Avlaki.

Policija je med drugim med hišno preiskavo pri Coulibalyju  našla 240 nabojev kalibra 7,62 milimetra, filme in fotografije njegovega izleta v Maleziji in pisma, v katerih je prosil za ponarejene dokumente. Ko so ga zaslišali, je dejal, da je prijatelj Cherifa Kouachija, ki ga je spoznal v zaporu. Povedal je, da se srečujeta redno.

Tudi generalni sekretar policijskega sindikata Michel Thooris pravi, da ne verjame, da bi lahko takšne napade izvedli le trije ljudje. "To je lahko majhna celica. A verjetno ima več kot le tri pripadnike," je dejal. Dodal je, da sta imela Cherif Kouachi in Coulibaly v preteklosti stike tudi z drugimi džihadisti.

Premier Manuel Valls je včeraj v televizijskem nagovoru dejal, da so pripravljeni še na kak nov napad. "Soočeni smo z velikim izzivom in z zelo odločnimi posamezniki," je dejal.

Sicer je priznal, da so francoske obveščevalne službe zatajile. "Če umre 17 ljudi, potem to pomeni, da so bile storjene napake," je dejal.

Poostrena varnost v Parizu
Poostrena varnost v Parizu FOTO: Reuters

Ostri varnostni ukrepi ostajajo, v Disneylandu lažen preplah

Sicer pa bodo francoske oblasti na širšem območju Pariza v prihodnjih dneh ohranile najvišjo stopnjo varnostnih ukrepov, je danes po varnostnem srečanju v Elizejski palači povedal notranji minister Bernard Cazeneuve. Po varnostnem srečanju več ministrov s francoskim predsednikom Hollandom so z obrambnega ministrstva sporočili, da bodo v Parizu in njegovi okolici namestili dodatnih 500 vojakov.

Danes malo po 12. uri pa je zavladala panika v bližini pariškega Disneylanda, ki so ga nemudoma evakuirali. A, izkazalo se je, da gre za lažni alarm. Policisti so prijeli le žensko, ki je s svojega okna vpila, da je sodelavka bratov Kouachi in Coulibalyja.

Na shodu solidarnosti tudi slovenski premier Cerar

Jutri bo v Parizu potekal velik shod, ki se ga bodo udeležili tudi številni evropski voditelji. Med njimi bodo britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel, španski premier Mariano Rajoy in tudi slovenski premier Miro Cerar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3