Tujina

'Fotogenični' Philae vesel, da spet komunicira z Zemljo, a baterija se hitro prazni

Berlin, 14. 11. 2014 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Laboratorij Philae je na kometu, ki ga raziskuje po zgodovinskem pristanku, opravil že večino poskusov, ki ne zahtevajo premikanja modulov. Vse bolj verjetno pa je, da bo zaradi pomanjkanja sonca ugasnil prej, kot je bilo načrtovano.

Philae
Philae FOTO: Twitter
Philae z več kot 300.000 sledilci postaja zvezda Twitterja. Njegova ekipa objavlja, kako napredujejo poskusi, pa tudi šaljive "pripombe" laboratorija, ki je medtem na primer "ugotovil", da je prav fotogeničen in "komentiral" svoj razgled.
Laboratorij Philae je na kometu opravil že večino meritev. V laboratorijih Evropske vesoljske agencije (ESA) so bili zelo veseli, da je bilo z laboratorijem po kratki prekinitvi zveze mogoče ponovno komunicirati.

Misija, ki velja za zgodovinski uspeh bo tako vsaj delno uspešna – vse namreč kaže, da je pred laboratorijem Philae le še ena noč, ko bo deloval. Zaradi napake harpun pri pristanku je namreč laboratorij odbijalo po razgibanem površju kometa. Ustavil se je za pečino, kjer pa zdaj dobiva veliko premalo sončne svetlobe, da bi se njegova baterija polnila kot je treba – namesto 12 ur je namreč soncu izpostavljen le okoli uro in pol.

Prav tako še vedno ni povsem stabilen. Znanstveniki so se zato odločili, da spremenijo vrstni red predvidenih poskusov. Laboratoriju so zato šele pred nekaj urami naročili vrtanje v površino kometa, saj obstaja nevarnost, da se bo pri tem prevrnil. Če bo vrtanje uspešno, načrtujejo, da bi laboratorij nekoliko nagnili in ga bolj izpostavili soncu.

Sicer pa znanstveniki Ese pravijo, da tudi, če bi Philae, ki bi naj po prvotnih načrtih delal do marca, zdaj ugasnil, to še ne pomeni nujno njegovega konca. Če bo sonca premalo, bo prešel v stanje hibernacije. Ker pa komet potuje proti soncu, bi se lahko baterije kmalu spet dovolj napolnile. Skrbi jih le, da bodo paneli, ki prejemajo sončno svetlobo, do takrat že preveč prekriti s prahom.

Ne glede na usodo laboratorija se za Eso, ki želi z raziskavo do novih odgovorov o nastanku našega osončja in začetkih življenja na Zemlji, delo pravzaprav šele začenja. Poleg analize vsega, kar bo zbral Philae, bo namreč Rosetta, ki ga je tja ponesla, komet 67P spremljala še vse do leta 2016 in na Zemljo pošiljala podatke in slikovno gradivo.

Uspešna evropska misija je medtem dala nekaj novega zagona tudi ameriškim raziskovalcem vesolja. Astronavt Buzz Aldrin je ameriško vlado pozval, da najde denar za misijo na Mars, do sredstev pa namerava pomagati tudi s prodajo majic, ki jih je mogoče kupiti za nekaj manj kot 13 dolarjev.

Pristanek Philae
Pristanek Philae FOTO: Twitter
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Houdor
14. 11. 2014 19.07
-1
A noben ne bo šel po revčka? Ga bo čisto strah.
luckyss..
14. 11. 2014 18.11
-8
Sami neki bumbarji minusirajo, ki niso sposobni niti komentarja napisat - omejenci...čakajte na volitve :))
Našvasan_zob
14. 11. 2014 18.10
-8
Kako ni sonca ? Kwa a majo oblake al kaj ? Ne me iebat da rotacije kometa niso predvideli oziroma posneli že v naprej !?!
ref
14. 11. 2014 18.25
+6
1907955
14. 11. 2014 17.40
-3
Pošljimo na 67P/Čurjumov-Gerasimenka našo vlado, da Rozeti zamenjajo baterije.Če že v deželici na napačni strani Alp ne naredijo nič, verjamem, da bodo v vesolju uspešni. Aja, pa kar tam naj ostanejo, če še kaj crkne...
Mb128
14. 11. 2014 17.33
-13
Sem nekje prebral da ga mislijo premakniti. To je ga tudi vse kar jim je preostalo ker bo sonda drugače tako ali tako "umrla". Tudi krivec za to stanje je znan. Nekdo je pač izbral takšno pozicijo na katero skoraj ne posije sonce.
luckyss..
14. 11. 2014 17.25
-5
" Astronavt Buzz Aldrin je ameriško vlado pozval, da najde denar za misijo na Mars, do sredstev pa namerava pomagati tudi s prodajo majic, ki jih je mogoče kupiti za nekaj manj kot 13 dolarjev.".......Saj ne vem kako bi komentiral takšno idiotsko izjavo...Za misijo na Mars rabimo povsem nove tehnologije, ali pa ogromno sredstev.... za nepoučene----v orbito bi morali "uvoziti" sestavne dele vesoljske ladje, jo tam "skompletirati", in dodati še zaloge za posadko in ogromne količine goriva za povratek...." Torej, če takoj začnemo uresničevati ta cilj, v dvajsetih letih niti potrebnega goriva ne spravimo v orbito...brezveze...pojdite nazaj na Luno, če lahko ;D
dreko123
14. 11. 2014 23.40
+1
ne vem zakaj si dobil minuse... ampak komentar je čisto na mestu... marsikdo si ne predstavlja da še tako megalomsko raketo... ne bi mogli iz zemlje prepeljlati posadke na mars... opremo in še gorivo za povratek... največ goriva se pa porabi da zadevo sploh spraviš v orbito oz. izven gravitacije zemlje... ali pa pogruntat kak drug bolj fancy pogon... ne pa na stara drva oz. iz časov 2sv. vojne in V2 raket :)