Tujina

FOTO: Zasegli 30 ton marihuane

Rio de Janeiro, 29. 11. 2010 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilska policija in vojaki so sporočili, da so po zavzetju velike trdnjave preprodajalcev drog v faveli v Riu de Janeiru našli velike količine drog. Zasegli so več kot 30 ton marihuane in nekaj kokaina.

Okoli 2600 vojakov in policistov s podporo oklepnih vozil in helikopterjev je v nedeljo zjutraj vkorakalo v favelo Alemao, kjer naj bi se skrivalo več sto preprodajalcev mamil. Čeprav je bilo slišati streljanje, pa se je policija soočila z manjšim odporom od pričakovanega. Preprodajalcem drog je namreč dala ultimat – ali se do sončnega zahoda v soboto predajo ali se soočijo z napadom. Po vkorakanju v favelo so uradniki na hribu v Alemao v znak zmage dvignili brazilske in policijske zastave.

Kot je sporočila policija, so v hišah v enem izmed barakarskih naselij da Grota, ki sestavljajo kompleks Alemao, zasegli 30 ton marihuane, ki je bila zapakirana za nadaljnjo razpečevanje. Policija je nato oblikovala človeško verigo, ki je zaseženo drogo prenesla v tovorna vozila, ki so čakala na glavni nakupovalni ulici. Policija je pregledala vse hiše in iskala več sto domnevnih preprodajalcev drog, za katere so se bali, da bi skušali pobegniti po kanalizacijskih jaških.

Operacija v Riu - 9
Operacija v Riu - 9 FOTO: Reuters

Med preiskovanjem območja so policisti našli razkošen dvorec domnevnega preprodajalca drog, ki je imel na strehi bazen in svojo lastno orožarno. Trinadstropna hiša s savno in diskoteko  je bila prazna, ko so vanjo vstopili policisti, velik del elektronske opreme v notranjosti pa je bil že uničen.

Po nekaj urah v faveli je policija sporočila, da so prevzeli nadzor nad omenjenim območjem. ''Zmagali smo. Prebivalcem Alemaa smo prinesli svobodo,'' je povedal poveljnik vojaške policije Mario Sergio Duarte. ''Zdaj je čas za potrpežljivost. Prevzeli smo ozemlje, kar pa ne pomeni, da se ne bomo soočali s člani tolp, ki so ostali na ozemlju. Biti moramo previdni, saj bi lahko nastavili pasti za naše može,'' je dejal. Župan mesta Eduardo Paes pa je povedal, da je policija ''vrnila mesto njegovim prebivalcem''.

Omenjena operacija je sledila tednu spopadov med varnostnimi silami in domnevnimi preprodajalci mamil na območju Ria, pri čemer so se narko karteli posluževali streljanja in zažiganja vozil. Umrlo je najmanj 50 ljudi. Domnevni trgovci z mamili so v mesto Alameo prišli prejšnji teden, ko je policija prevzela nadzor nad njihovo prejšnjo utrdbo Vila Cruzeiro.

Brazilske oblasti želijo pred svetovnim pokalom leta 2014 in olimpijskimi igrami leta 2016 v mestu zagotoviti večjo varnost, vendar so jih aktivisti za človekove pravice že obtožili, da so pri svojem pristopu preveč ''neusmiljeni''. ''V tem tednu je policija v operacijah ubila več kot 50 ljudi, med njimi je tudi tragična nesreča 14-letne deklice,'' je povedal brazilski raziskovalec za Amnesty International Patrick Wilcken.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anita_franc
29. 11. 2010 20.26
wazza22 PODPIS!!
Nauders
29. 11. 2010 16.38
wazza22 popolnoma se strinjam
wazza22
29. 11. 2010 12.06
Guliarth, se popolnoma strinjam marihuana je prepovedana zato, ker "razširja" zavest..posameznika spodbudi k razmišljanju o mnogih stvareh- kar nekaterim posameznikom, ki vodijo sistem ni niti najmanj všeč..isto velja za podobne "droge" - lsd, gobice, pejotl, itd. ..tudi farmacevtski industriji te stvari niso všeč, saj se obračajo miljoni evrov zaradi psihičnih težav posameznikov (tableti za živce, spanje, depresijo,...) ljudje smo nažalost zelo nevedni o tem, kaj vse se dogaja za zaveso informacij, ki nam že od otroštva bombadirajo zavest
Dolenjc3
29. 11. 2010 12.02
+1
Mogoče bi pa lahko brazilski policisti omogočili novinarjem, da bi poslikali črne gradnje v novomeški indijanski faveli Žabjek?
Riki88
29. 11. 2010 11.47
ma dejte vi pravte vutra nevem kaj dobra mam par kolegov k je čist zblojanih od te trave sej nevem a več a so zapohani a normalni k ne vidim več razlike cist so sprani tak da ja.
Von Molche
29. 11. 2010 11.43
Kljub mojemu začetnemu nasprotovanju, tako ostremu poseganju, pa so rezultati vendarle opravičili sredstva. Tak da z veseljem priznam mojo napako. :) Mogoče bi se lahko začeli učit.
Montezuma
29. 11. 2010 11.04
NEEEEEEE :( zakaj ni sam kokain
Libra77
29. 11. 2010 10.57
Zdravila se uničujejo, alkohol pa dalje ubija. Vse v imenu prelepega življenja določenih pohlepnežev. Dokum. The Union, izobrazimo se glede Maruhuane, nekoč na Kitajskem znane pod imenom : Zelišče za 200 bolezni.
korintos1
29. 11. 2010 10.45
Tudi v Sloveniji je nekaj živčnih postalo ob tej novici.
GTR
29. 11. 2010 10.31
Pa sj to so mel samo za LASTNO porabo. :)