Tujina

FOTO: Zadnja pot raketoplana Endeavour

Houston, 19. 09. 2012 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vesoljski raketoplan Endeavour je začel svojo pot proti Los Angelesu, kjer bo v muzeju znanosti našel svoje zadnje počivališče. Ameriška vesoljska agencija Nasa je vse tri delujoče raketoplane upokojila lani.

Vesoljski raketoplan Endeavour je zjutraj zapustil vesoljski center Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi in odpotoval proti Los Angelesu, kjer bo v muzeju znanosti našel svoje zadnje počivališče. Dolgo pot z vzhoda na zahod ZDA na hrbtu predelanega boeinga 747 je prekinil s postankom v teksaškem Houstonu.

V Vesoljskem centru Johnson v Houstonu, kjer bo "prenočil", ga je pričakalo več sto ljudi, ki žalujejo, ker niso dobili v svojo zbirko nobenega od upokojenih raketoplanov. V Houstonu, kjer je legendarni nadzorni center za vesoljske misije, bodo imeli na ogled le kopijo raketoplana v naravni velikosti.

Endeavour bi moral proti Kaliforniji poleteti že v ponedeljek, vendar pa je slabo vreme pot prestavilo. Zgradili so ga leta 1991 v Kaliforniji za 1,7 milijarde dolarjev. V 20 letih je opravil 25 vesoljskih poletov, med katerimi je obiskal tudi rusko vesoljsko postajo Mir. Ime je dobil po ladji, ki ji je poveljeval slavni britanski pomorščak James Cook.

Raketoplan potuje v Los Angeles na hrbtu predelanega boeinga 747.
Raketoplan potuje v Los Angeles na hrbtu predelanega boeinga 747. FOTO: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je vse tri delujoče raketoplane lani upokojila. Poleg Endeavourja je v muzeju končal najstarejši Discovery, ki je na ogled v nacionalnem muzeju Smithsonian nedaleč od prestolnice Washington. Atlantis pa bo ostal v vesoljskem centru Kennedy na Floridi.

Enterprise, ki ni nikoli poletel v vesolje, pa so iz Smithsoniana preselili v New York na letalonosilko Intrepid. V vesolje sta poletela še dva raketoplana, vendar je Challenger eksplodiral ob vzletu leta 1986, Columbia pa je razpadla ob povratku na zemljo leta 2003.

Nasa je raketoplane, ki so bili med drugim ključni za izgradnjo Mednarodne vesoljske postaje (ISS) v Zemljini krožnici, upokojila zaradi varčevanja in novih načrtov. Astronavti zdaj na ISS potujejo z ruskimi sojuzi, v prihodnje pa bodo tudi z raketami zasebnih podjetij. Nasa se medtem osredotoča na globlje raziskovanje vesolja in načrtuje človeški polet na asteroide ter na planet Mars.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
20. 09. 2012 08.19
-4
Nikoli pa ne bom razumel amerikancev da niso bili v stanju posodobiti ali narediti nov shutle nov enačine pogona ali ne vem kaj-ne pa enostavno nehat!Iz vsega tega lahko sklepamo da je bil ta program ena sama predraga bleferska polomija!Ki se jim je maščevala da sedaj nič nimajo!A MA PRAV NIČ!
Misija1
20. 09. 2012 22.39
+2
Kar pa je seveda izmisljutina s tvoje strani in na pamet pisani komentarji, namrec, americani ze nekaj let uspesno testirajo njihovo novo vesoljsko "letalo", gre za Boeing X-37, ki bo sposoben brez posadke vzleteti, v vesolje ponesti dokaj konkretno kolicino tovora in se nato varno vrniti na zemljo. In ja, Rusi kar se tega tice, niso niti priblizno blizu. Brez skrbi da imajo americani dobre razloge, da trenutno koristijo ruske nosilne rakete za njihove vesoljske polete, to jih namrec stane krepko manj, kot pa drzat program SpaceShuttla gor se kaksno leto ali vec. Nic ni brez razgloga!
Jure Herer
20. 09. 2012 01.12
-4
Si predstavljate kakšen bi bil svet brez denarja?
hitovc2
20. 09. 2012 02.39
+7
Ezreal
20. 09. 2012 07.22
+7
ženo bi posodil sosedu za vrečo krompirja in par jelenovih kož
LexLuthor
19. 09. 2012 22.45
+8
Enterprise je poletel kot prototip, in zgolj znotraj atmosfere. Z njim so izvajali poskuse leta (jadranje, pristanek) ni pa imel toplotne zaščite.
Winja
19. 09. 2012 21.58
-13
sej je že čas da zamenajo to sranje, ker smo v 21. stoletju. Raketoplan je pa že 30 let star najman
Tone 12345
20. 09. 2012 08.15
+8
Ja ampak če pogledaš ruse ki se od leta 50 niso premaknili nič!!To vse pove!