Znanost in tehnologija

FOTO: Zadnja letošnja je bila največja in najsvetlejša, pogled nanjo pa magičen

New York/London/Ljubljana, 04. 12. 2017 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ste se zazrli v tokratno polno luno, ki je razsvetljevala jasno nočno nebo? Če se vam je zdela nekoliko večja kot običajno, potem se niste zmotili. Zadnja polna luna letošnjega leta je bila namreč superluna. To je pojav, pri katerem se polna luna znajde bližje Zemlji kot običajno ter je zato videti večja in svetlejša.

Letošnja zadnja polna luna je bila superluna. Superluna je polna luna, ki je od Zemlje oddaljena manj kot 360.000 kilometrov. Superluna ni uraden astronomski termin, ampak je tehnični termin za superluno perigej-syzygy. Termin syzygy v astronomiji pomeni ravno linijo med tremi nebesnimi telesi – Zemljo, Luno in Soncem. Gre za relativno redek pojav.

Pogled na superluno v ameriškem mestu Buffalo.
Pogled na superluno v ameriškem mestu Buffalo. FOTO: AP
Lunina orbita okoli Zemljine ni okrogla, ampak eliptična, zato se njena oddaljenost od zemlje spreminja. V prizemlju je Zemljin satelit našemu planetu najbližje, medtem ko se v odzemlju oz. apogeju oddaljenost lune od Zemlje poveča.
Tokratna superluna je bila po mnenju astronomov najlepša, največja in najsvetlejša letos. Če ste se sinoči ozrli v nebo, potem ste jo lahko občudovali. Tokrat smo imeli srečo z vremenom, saj je bilo po večini države jasno. Luna je bila večja za sedem odstotkov in svetlejša za 16 odstotkov od povprečne polne lune.

Superluna je super videti tudi iz vesolja

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posadka na mednarodni vesoljski postaji je naredila nekaj posnetkov superlune z vesolja, Nasa pa je objavila fotografijo poti, ki jo je MVP opravila na poti mimo Lune.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naslednji dve polni luni bosta prav tako superluni, prva pa bo naše nočno nebo razsvetljevala že 2. januarja 2018.

Eno največjih superlun smo lahko opazovali novembra lani. 14. novembra je bila namreč Luna na našem nebu videti 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša od običajnih polnih lun. Naslednja takšna superluna bo šele 25. novembra 2034.

Tokratno polno luno je opazoval tudi vremenoslovec Blaž Šter, ki je na Twitterju pod fotografijo svetle polne lune zapisal: "Polna luna, čistina na nebu in sneg. Tako svetel večer, da bi lahko začeli šteti še lunine ure. Mraz se dela! V lokalnih mraziščih se vidi radiacijska megla."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
04. 12. 2017 09.00
+0
Ob taki luni je seks najboljši
ochi
04. 12. 2017 09.18
+24
Če ga samo takrat dobiš potem najbrž res.
Banion
04. 12. 2017 11.58
-1
Eurojackpot
04. 12. 2017 08.55
+5
Nocoj me je nosila, tako da sem z nje gledal na vas.