Tujina

FOTO: Ciprski poslanci dali zeleno luč za del načrta B

Nikozija, 22. 03. 2013 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ciprske oblasti prisegajo na načrt B. Dva ukrepa so poslanci že podprli. Z vzpostavitvijo posebnega investicijskega solidarnostnega sklada bi med drugim nacionalizirali sredstva iz pokojninske blagajne.

Ciprski parlament je v večernih urah odobril prva dva od osmih ukrepov, ki jih je predložila ciprska vlada, da bi do ponedeljkovega roka zagotovila finančno pomoč EU. Poslanci so tako glasovali v prid vzpostavitvi posebnega investicijskega solidarnostnega sklada, ki bi med drugim nacionaliziral sredstva iz pokojninske blagajne.

Poleg tega bi sklad izdal obveznice na račun prihodnjih dohodkov od prodaje naravnega plina, ki se nahaja ob ciprski obali. Poslanci so glasovali tudi za nadzor kapitala, s čimer bi preprečili beg denarja iz ciprskih bank, ko se bodo te končno v torek odprle po več kot tednu dni.

Glavno vprašanje pa ostaja uvedba spornega davka na bančne vloge, o katerem naj bi parlament predvidoma glasoval v soboto. Po najnovejših predlogih naj bi davek sicer plačali le imetniki bančnih vlog, ki presegajo 100.000 evrov. Davek pa naj bi znašal tudi do 15 odstotkov. Poslanci so ta davek v malo drugačni obliki pred dnevi odločno zavrnili.

Protest v Nikoziji
Protest v Nikoziji FOTO: Reuters

Na ulicah jeza ljudi

Pred ciprskim parlamentom pa so se med razpravo sicer zbrale množice ljudi, predvsem zaposlenih v bankah, ki jih skrbi propad njihovih delodajalcev. Okoli 30 mladih, pokritih s kapucami, je pred policijskimi barikadami zažgalo evropsko zastavo.

Že včeraj so na ulicah Nikozije protestirali zaposleni in tudi varčevalci ene izmed bank, o kateri so začele krožiti govorice, da jo bodo oblasti pustile propasti. Oblasti so te govorice nemudoma zavrnile, a ljudi s tem niso pomirile. Zadeva je šla tako daleč, da so protestniki kričali na policiste, jokali, na koncu pa se tudi spopadali z možmi v modrem. Na transparentih je bilo mogoče videti te napise: "Začne se z nami, konča z vami" ter "Bolje umreti na nogah, kot pa živeti na kolenih".

Trgovina v Nikoziji
Trgovina v Nikoziji FOTO: Reuters
Evropska komisija po besedah njenega predsednika Joseja Manuela Barrosa še vedno čaka na alternativni predlog Cipra glede zagotovitve 5,8 milijarde evrov v zameno za evropsko pomoč. A nemška kanclerka Angela Merkel naj bi posvarila, da njihovo potrpljenje ni neomejeno. Rusija medtem še ni dokončno izključila možnosti nove pomoči otoku.

 Dogovor s trojko posojilodajalcev mora Ciper doseči najpozneje do ponedeljka, sicer bo otoška država ostala brez izredne likvidnostne pomoči ECB njenim bankam, so včeraj zagrozili v Frankfurtu. To bi najverjetneje vodilo v dokončen propad ciprskega bančnega sistema.

Ko bo Nikozija v Bruselj posredovala svoj predlog, ga bo najprej analizirala trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad). Nato bo evroskupina "pripravljena nadaljevati pogajanja o programu prestrukturiranja", a ob spoštovanju že pred tem s strani evroskupine opredeljenih parametrov, je še sporočil vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Obenem je ponovil stališče evroskupine, da je treba v celoti zavarovati depozite do 100.000 evrov.

Protestnik: "Bolje umreti na nogah, kot pa živeti na kolenih."
Protestnik: "Bolje umreti na nogah, kot pa živeti na kolenih." FOTO: Reuters

Ciprski finančni minister Mihalis Saris je po dveh dneh pogovorov zaključil obisk v Moskvi in se vrača domov. Ali je minister dobil tudi kako pomoč Rusije za reševanje finančne težave Cipra, še ni znano. Ruska stran naj bi Sarisu sporočila, da je edino, kar lahko naredijo, podaljšanje sedanjega posojila v višini 2,5 milijarde evrov. Moskva je omenjeno petletno posojilo leta 2011 že podaljšala.

Podaljšanje odplačevanja posojila naj bi bila ena glavnih želja Sarisove misije v Rusiji, od koder prihaja najmanj tretjina, če ne celo polovica vseh depozitov v ciprskih bankah. Kot je dejal, njegova pot v Rusijo ni bila namenjena iskanju novih posojil. Je pa napovedal, da bo Rusiji ponudil deleže v ciprskih bankah in energetskih podjetjih.

A kot je dejal ruski finančni minister Anton Siljanov, ruski vlagatelji niso zainteresirani za predloge, ki jih je Saris predstavil, da bi Ciper dobil nujno potrebna sredstva za sanacijo dolgov. "Naši investitorji so preučili to ponudbo, a niso pokazali interesa," je pojasnil Siluanov. Ruski premier Dmitrij Medvedjev pa je dodal, da Rusija ni zaprla vrat morebitni novi pomoči Cipru. A najprej pričakujejo dogovor Nikozije z evropskimi partnerji.

Grčija prevzema ciprske podružnice

Grčija pa je začela s prevzemanjem podružnic vseh ciprskih bank v državi. S tem se naj bi povečala stabilnost grškega bančnega sistema in hranilnih vlog Grkov v podružnicah ciprskih bank. V Grčiji imajo podružnice tri ciprske banke: Bank of Cyprus, Hellenic Bank in Cyprus Popular Bank. V teh podružnicah se po ocenah giblje okoli 14,6 milijarde evrov depozitov, za njihov prevzem pa naj bi bilo treba odšteti med eno in tremi milijardami evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
23. 03. 2013 07.34
+1
Tale združba EU nas je razen velikih diktarorskih držav predvsem Nemčije pripeljala do totalnega kolapsa. Čim prej se je rešit ne glede na ceno. Skrbijo samo zase, majhne narode hočejo podjarmit, da jim suženjsko služijo. Kje je raj v Sloveniji, ki so ga pred nekaj več kot 20. leti obljubljali? Potrebno bi bilo zavrtet stare trakove in vse te naše zavajalce slovenskega naroda strpat v zapor. Pa še danes se kitijo z lovorikami, kaj so naredili za Slovenijo.
Alojz Železnik 1
23. 03. 2013 07.28
+1
Berem: "Z vzpostavitvijo posebnega investicijskega solidarnostnega sklada bi med drugim nacionalizirali sredstva iz pokojninske blagajne." Če ima beseda nacionalizacija isti pomen na Cipru kot pri nas, potem se je na tem otoku že pričela kraja. Ko se enkrat zavežeš Satanu, se težko, zelo težko odvežeš.
siFBI
23. 03. 2013 07.09
+3
Dol vrečt tako vlado, ki podpira EU ukaze in ki so več kot očitni proti ljudstvu in državi. Res je, da bo tako tudi pri nas samo vprašanje kratkega časa je. Vsa leta se že dela na tem. Boste videli.
revolt1
23. 03. 2013 02.49
+9
dejstvo je da hoce eu ukrasti ciperski denar in temu se je treba odlocno upret!!!!
porka.malorka
23. 03. 2013 06.53
+2
Kaksen ciperski denar. Najvecji del denarja prihaja iz drugih drzav. In je opran denar
Thor-1st
23. 03. 2013 06.55
+2
Tipičen komunjazar. Denar v ciprskih bankah je od tujih tajkunov. Tudi od presvitlega Jankovića. A zaradi njega otresaš?
Roka pravice 1
23. 03. 2013 07.11
Naj povem da je tudi veliko poštenih podjetij, ki so z lastnim trudom ustvarili veliko kapitala.
njihovamilostnagnada
23. 03. 2013 02.44
+2
Treba je odločno reči - ne ! Cipru ni treba pristati na nobene EU pogoje. EU je vprašljiva tvorba lažne demokracije. Ko smo vstopali v EU sem naivno mislil, da bodo po celi EU veljali ISTI zakoni, kar sploh ni res. Čista laž demokratičnih lažnivcev. Nadalje so obljubljali sama nebesa in razen menjave denarja (npr. iz mark v šilinge) NI niti ene druge dobre stvari v EU. Evropski palarment je itak skupek nesposobnežev, birokratov. Sem enkrat že pred leti, ko sem jih spregledal, napisal, da je EU KOPIJA Titove Jugoslavije. Ciprčani recite - NE ! Naštancajte svoj denar, TAKOJ omejitev dviga gotovine za eno leto ali več, ponuditi lastnikom velikih depozitov vstop v invensticije, zmanjšati davke,...in tako dalje. Če izstopijo iz EU bodo dali pogum še Grkom in LEKCIJO Nemčiji in ostalim. Ko je bila leta 1929 svetovna kriza in so ljudje množično dvigovali denar iz bank, se je med stotinami ameriških bankirjev našel en brihten, ki je z enostavnim ukrepom svojo banko rešil. Dal je tako navodilo: vsak šalteraš je moral zahtevati dokumente, četudi je stranko poznal dvajset let, blagajnik je moral po vsakih deset dolarjev v trezor, šteti denar petkrat in tako je prvi dan izplačal samo sto strank. Drugi dan prav tako in vsak dan enako. Ko so vsi propadli, je on še zmeraj izplačeval. In kaj se je zgodilo: rekli so, to je dober bankir in so nehali stati v vrsti. Ciper ne daj se bedakom, ki vladajo svetu !
kokodajsar
23. 03. 2013 01.01
+9
AHA nacionalizirali pokojninsko blagajno...raje recite pokradli sredstva ki so si jih delavci vplacevali "prostovoljno" za pokojnino....ja v slo so to ze zdavnaj naredili ko se ni bilo krize....tako da se kaj takega v SLO ne obeta
Thor-1st
23. 03. 2013 06.56
+3
BitterMan
22. 03. 2013 23.50
+1
Ko se banke odprejo bo denar začel hlapeti. Pa kdo bo še zaupal državi, ki hoče rubit in se je pač tokrat premislila..bolj bi bilo da tega nebi povedali na glas. Drugače pa tole nima nič skupnega z davčno oazo. Folk ki pri njih denar nalaga in skriva ni kriv za slabo bilanco cipra.
minnaema@yahoo.com
22. 03. 2013 22.41
+6
..."ma oštja "....saj dvigujejo svoj denar teji obupani prebivalci Cipra-res težko bi bilo, če bi Slovenci morali biti v njihovi koži - zato je potrebna SLOGA vseh Slovenčkov, da se nesrečne okoliščine NE "pokotalijo" tudi do nas !
Thor-1st
23. 03. 2013 06.57
+2
Bolj so obupani tuji tajkuni z depoziti v ciprskih bankah.
olyca
22. 03. 2013 21.13
+5
Ja, ni kaj več, anga po anga bo treba začet, tam pa miljoni ne pomenijo več NIČ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nikhrast
22. 03. 2013 21.02
-4
Leta nazaj se pa niso pritoževali ko so bili davčna oaza, raj za pranje denarja. Praj bi regulirali banke, pa ne bi imeli probleme, vedno je nekdo drug kriv; severna Evropa je zdaj kriva, samo tam imajo vse urejeno.
lordvader
22. 03. 2013 23.26
+3
Kriva je Grčija,. Ciper je denar vlagal v grška podjetja, banke , obveznice.
komarec
22. 03. 2013 20.50
+7
No in to je demokracija, ki jo prodaja Evropa. Previjo, da lhko poveš kar te tišči, da lahko protestiraš. ONI POŠLJEJO POLICIJO NAD TE DEMOKRATE, KI SE Z NJIMI NE STRINJAJO. Ne mi več prodajat te demokracije, lepo prosim.
Pokio
22. 03. 2013 18.59
+18
Tu si naj naši pogledajo kako se bori za svoje pravice!A kje slučajno vidite kak oder kjer bi igrali in se veselili?Ne,ker jim ni do veselic in nastopov kot je našim,ki si zraven vstaj še pojejo in rože podarjajo.Saj ni čudno da je pri nas tako kot je in nič boljše ne bo!Tudi mi gremo po njihovi poti pa vendar mi bomo si takrat igrali,plesali,kaj za vriskali ker drugače pač mi ne znamo saj smo ovčke.
rožle3000
23. 03. 2013 06.29
+4
lačn si ful drugačen..., dejstvo da so nas v 20 letih dobr miselno opral, pa še nam gre preveč dobr... najbolj je pa zanimivo, če je kdo od protestnikov nasilen, ga drugi protestniki obsodijo al pa celo izročijo policiji, po temu smo pa definitivno unikat! ne podpiram nasilja, ampak več kot očitno je, da je državi in njenim šefom (bankirjem, "kvazi" menedžerjem tajkunom in "lutkam" politikom) dovoljeno vse, tudi policijsko nasilje, kar se vse bolj kaže na vseh protestih po evropskih državah. Folk odprite oči, če se bojo jutr spomnil pa napisal zakon, vas bojo poleg tega, da boste zaradi 200 evrov dolga ob nepremičnino, še dobr policaji razbil, al pa aretiral in boste poskusni zajčki za farmacevtska podjetja z nepredvidljivimi posledicami. Zato ne obsojajte vsakega pozameznika, ki vrže granitno kocko al pa petardo, čas bo pokazal kdo je pravilno protestiral, ali uni z rožcami pa koncerti ali nasilne skupine... tko da obsojajte raj tiste, ki so sploh pripeljal do stanja kjer smo sedaj, ker razbite glave bodo še naprej in vse več jih bo, vprašanje je samo ali bodo nastradal samo civilisti ali tudi plačanci, odločitev je vaša...
Jaka Planinc
22. 03. 2013 18.58
-4
Naj se preselijo na TURŠKI DEL CIPRA,V TURŠKEM DELU PA JE VSE OK,DENARJA,VSE DELUJE, BOGATE,LIKVIDNE BANKE .
SBR
22. 03. 2013 17.08
+10
za njimi gremo...žal malo poglejte kaj se dogaja z našimi bankami in koliko smo NLB že dokapitalizirali, pa še vedno hočejo miljone od nas...
donat323
22. 03. 2013 18.44
+11
hočejo, ja, bandi tajkunski zaplenit vse premoženje, delavci nismo krivi za tako stanje. Bodo letele glave, se ni za bat.
Mb128
22. 03. 2013 15.20
+5
Nič ne bo s Ciperskim planom B. Nemška vlada ga je zavrnila!
hotchilipoper
22. 03. 2013 14.44
+7
Če nimaš na banki nič se nimaš kaj sekirat
k_komet
22. 03. 2013 14.57
+6
In da bi to preprečli, so zaprli banke...:))
Netajkun
22. 03. 2013 14.05
+15
Edini način za preprečitev takih in podobnih scenarijev je - potroši toliko kot zaslužiš , lahko tudi malo manj . Torej , ne zadolžuj se in ne postani odvisen od drugih .
Netajkun
22. 03. 2013 14.08
+5
Ali je kdo Ciper ( ali pa Slovenijo ) silil v zadolžitve . NI . In tudi ni kriv za njihove težave in jim tudi ni dolžan pomagati , še posebno zastonj ne ( na račun drugih )
k_komet
22. 03. 2013 14.44
+15
netajkun A je kdo nas državljane vprašal, če se lahko zadolžujejo na naš račun? Kolikor vem ni....
Ramzess
22. 03. 2013 13.38
+10
Ljudje se bojijo, da se bo to ponovilo v drugih državah, 'poznavalci' pa mirijo, da je bančni sistem Cipra tako drugačen, da zadeve oz. problema ni mogoče preslikat na druge države. Ne vem, če bi se povsem strinjal s temi 'poznavalci', toda če ne s takim scenarije, pa s kakšnima malo ali bolj drugačnim. Sicer pa je že jasno, da bo bančni sistem Cipra propadel, samo še zavlačujejo neizbežno, in dajo posvečenim (elita) možnost, da skozi zadnja vrata rešijo svoje ...
indal@
22. 03. 2013 14.47
+15
olyca
22. 03. 2013 21.10
+7
indal@, se strinjam, pa streljat bo tud treba začet !!!!
sime sime
22. 03. 2013 13.35
+8
nekje sem prebral da nemci imajo plan da bi v priblizno 5letih nardil prehod na nemško marko...tolk o perspektivi eu
Ramzess
22. 03. 2013 13.39
-2
Ko so zamenjali marko za evro, baje mark (denarja) sploh niso uničili, enako baje velja za Angleže in njihov funt. Ta možnost torej pri obeh že dolgo obstaja, da izstopijo iz EU, in vrnejo svojo valuto.
Gal Košnik
22. 03. 2013 13.53
+22
McMxL
22. 03. 2013 17.04
+12
@Samos75 jaoooo pa saj ne moreš verjeti.. V Veliki Britaniji še vedno uporabljajo funt :)) Razgledanost pa taka pri 38 letih...
Ramzess
22. 03. 2013 18.42
+0
Ja, majo ga, saj niso del EU. Sem se zmotil, vem da je poleg Nemčije še ena država.
porka.malorka
23. 03. 2013 06.56
Sime. Nemci ne bodo sli stran od evra.ker majo od njega najvecjo korist.
Ramzess
22. 03. 2013 13.29
+8
Elita svojega denarja tam nima, več, že nekaj časa lahko spremljamo, kako se umika s položajev, kako rešuje svoje premoženje, se umika, beži in se skriva. Nekaj se bo zgodilo.