Tujina

FOTO: Za ene zabava, za druge mučenje

Pamplona, 06. 07. 2008 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

V španski Pamploni se začenja tradicionalni festival teka pred biki. Poleg množice turistov so v mestu tudi zagovorniki pravic bikov, ki bi San Fermin kar prepovedali.

Festival vsako leto privabi na tisoče turistov.
Festival vsako leto privabi na tisoče turistov. FOTO: Reuters

V španski Pamploni se začenja tradicionalni tek pred biki po mestnih ulicah. Na festivalu v čast zaščitniku mesta San Ferminu se je zbralo več deset tisoč ljudi. Na dogodku, označenem tudi za 204 ure zabave brez premora, pričakujejo več kot milijon turistov, ki se bodo pridružili 185.000 prebivalcem Pamplone. Mnoge udeležence je navdihnil prav Hemingwayjev roman 'Sonce tudi vzhaja'. Vsako jutro v času festivala bodo skozi uličice mesta spustili šest bikov in jih gonili proti areni, pred 700 kilogramov težkimi živali pa bo teklo več sto vratolomnežev. V areni se nato z biki spopadejo metadorji.

Gallupova raziskava iz leta 2006 je postavila pod vprašaj priljubljenost festivala med Španci. Rezultati so pokazali, da kar 72 odstotkov Špancev tovrstni festival sploh ne zanima. V preteklih letih je festival pridobil vedno več nasprotnikov. V Španiji sta začeli svoje aktivnosti izvajati dve skupini, ki upata, da bosta dosegli več, kot ostali nasprotniki.

Festival spremljajo tudi protesti borcev za pravice bikov.
Festival spremljajo tudi protesti borcev za pravice bikov. FOTO: Reuters

Borci za pravice bikov so prepričani, da njihove aktivnosti ne bodo vodile k nasilnim spopadom. Jordi Casamitjana iz komiteja, ki zagovarja pravice bikov, pravi: "Mislim, da naša dejanja ne vodijo k ekstremizmu. Ne zagovarjamo nasilja. Če bi rekli Gandhiju, da ne sme protestirati, kaj bi se danes dogajalo z nami? Naše aktivnosti opozarjajo ljudi na krutost tega festivala.“

A Luis Corrales, direktor organizacije, ki zagovarja festival, pravi: "Odločitev, da želijo protestniki povedati svojo stran zgodbe je njihova pravica, to nas ne moti, a protestiranje v samem ringu je čista provokacija.“ Njegova pripomba se verjetno nanaša na štiri protestnike, ki so prejšnji mesec z veliki napisi 'Ukinitev' vstopili kar v samo areno.

Vsako leto je med nevarnim tekom ranjenih več sto ljudi, od leta 1911 pa je 14 udeležencev tudi umrlo. Zadnja smrtna žrtev je bil leta 2003 nek 62-letni Španec.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
07. 07. 2008 07.20
-1
Zakaj se ne postavijo pred Mc Donaldsovo restavracijo, kjer ubijejo z njihovo hrano več bikov in ljudi. Kaj nimajo kaj drugega početi ?? Če so ljudje za to in če je to njihova kultura in praznik, naj jim pustijo.
janezjahelcek@gmail.com
06. 07. 2008 21.35
+1
Jaz srčno upam, da bo čimveč mrtvih pa ranjenih in predvsem to da bo dogajanje lepo posneto tako, da se lahko budalam smejem:)
Mali_Piko
06. 07. 2008 18.08
+1
Lahk bi ze pocas organiziral festival teka pred ljudmi!