Tujina

FOTO&VIDEO: Vstop v rudnik še ni varen

Greymouth, 20. 11. 2010 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./U.F.
Komentarji
6

Reševalci, ki so prišli na pomoč ujetim rudarjem na Novi Zelandiji, še ne morejo vstopiti v rudnik, saj vzorčni testi niso pokazali, da bi bil vstop v podzemlje varen. Stika z rudarji jim še ni uspelo vzpostaviti.

Testi v novozelandskem rudniku, kjer je ujetih 29 rudarjev, še vedno niso pokazali, ali je vstop v rudnik za reševalce dovolj varen ali ne. Direktor rudnika je optimističen, da bodo rudarje našli žive, povedal je tudi, da so reševalci pripravljeni na vstop v rudnik takoj, ko jim bodo sporočili, da je varno. Novozelandski premier John Key pa je poudaril, da je rešitev rudarjev iz rudnika Pike River njegova prednostna naloga.

V času eksplozije je v rudnik odšel električar, ki je želel ugotoviti vzrok za izpad elektrike. Našel je voznika nakladalca, ki je uničil njegov stroj, zato je sprožil alarm. Rudniški strokovnjaki pravijo, da bi lahko eksplodiral metan, rudniški prah ali mešanica obeh.

Odkar je v petek v rudniku odjeknila eksplozija, jim stika z ujetimi rudarji še ni uspelo vzpostaviti. Policijski šerif Gary Knowles je povedal, da izvajajo teste, s katerimi pregledujejo vzorce plina iz rudnika. Za zdaj testi niso pokazali nič konkretnega, vendar za zdaj svojih ljudi in prostovoljcev ni pripravljen pošiljati v rudnik, dokler ne dokažejo, da je okolje varno.

Eksplozija v rudniku naj bi odjeknila okoli 15.30 po lokalnem času, pogrešani rudarji pa so stari med 17 in 62 let. Za najmlajšega, 17-letnega rudarja, naj bi bil to prvi delovni dan. Večinoma gre za domačine, nekaj pa je tudi Avstralcev in Britancev.

Novozelandski rudnik
Novozelandski rudnik FOTO: Reuters

Direktor rudnika Peter Whittall je povedal, da je rudnik dokaj majhen, zato so moški delali skupaj. Vsak rudar je imel s seboj kisika za približno 30 minut, kar je dovolj, da se prebije do zaloge kisika v rudniku, kar bi mu omogočilo preživetje za več dni. Mobilni telefon enega izmed rudarjev, ki naj bi usodnega dne delal, je sicer zvonil v prazno. V rudniku naj bi sicer bilo tudi dovolj zaloge vode, temperatura pa naj bi se gibala okoli 25 stopinj Celzija.

Dva rudarja, ki sta po eksploziji prišla iz rudnika, so odpeljali v bolnišnico, ki sta jo že zapustila. Eden naj bi bil zelo zmeden, ko je prišel iz rudnika, drugemu pa je uspelo spregovoriti. Povedal je, da je zaradi eksplozije padel in za nekaj časa izgubil zavest.

Zadnja rudniška nesreča se je na Novi Zelandiji zgodila leta 1967 v rudniku Strongman, ki je v bližini rudnika Pike River. Eksplozija je takrat zahtevala življenja 19 rudarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
20. 11. 2010 17.06
Natančneje, v rudniku je 24 Novozelandcev, 2 Avstralca, 2 Britanca in 1 Južnoafričan. Naprave so zaznale sledi metana, etana in ogljikovega monoksida. Reševalna akcija se še ni začela, zaradi bojazni pred novo eksplozijo, v rudnik pa pospešeno pošiljajo svež zrak. Primerjava med rudnikoma v Čilu in NZ ni mogoča, saj rudnika dajeta različne rudnine in vsebujeta različne mogoče eksplozivne zmesi. To noč reševalne akcije še niso izpeljali tudi zaradi dejstva, da nimajo nikakršnih podatkov o event. preživelih.
luckyss
20. 11. 2010 14.46
Robberto20.11.2010, 09:32 Če si Italijan, potem le pogumno z učenjem jezika, če pa si Slovenec, potem pa se malo zamisli!
buderus
20. 11. 2010 13.24
" Mobilni telefon enega izmed rudarjev, ki naj bi usodnega dne delal, je sicer zvonil v prazno. " Ta pa ima neki specijalni mobilnik, da mu vleče pod zemljo.
Klampfman
20. 11. 2010 10.46
Rudinške nesreče so zdaj pač "in", zato je treba vsako novico o tem na silo vrinit na naslovnico. Za dokaz je komaj razumljivo pisarjenje brez repa in glave. Če ne bi bilo Čila, bi bila ta novica objavljena v treh stavkih, na najbolj oddaljenemu kotičku spletne strani.
Robberto
20. 11. 2010 09.32
Nesmejo zdaj misliti, da bo ker povsod t'ko kot v Chiliju, da bodo lahko za tedne dol, in na koncu naredili še ena junaška reševanje, ki bo naredila svetovne novice. Treba je na delo in jih danes/juter imeti ven, na varnem. Drugač be le svetovni PORAZ!
yunak
20. 11. 2010 09.23
V času eksplozije je v rudnik odšel električar, ki je želel ugotoviti vzrok za izpad elektrike. Našel je voznika nakladalca, ki je uničil njegov stroj, zato je sprožil alarm. Rudniški strokovnjaki pravijo, ... DAJTE SE MALO POTRUDIT, PA PIŠITE LOGIČNO... ELEKTRIČAR JE NAŠEL VOZKIA NAKLADALCA, KI JE UNIČIL NJEGOV STROJ ?????????