Tujina

FOTO: Vse kaže, da je voznik zaspal, med 13 mrtvimi naj ne bi bilo slovenskih študentov

Madrid, 21. 03. 2016 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse kaže, da je vzrok hude nesreče v Španiji, v kateri je umrlo 13 študentov na izmenjavi, utrujenost voznika. Voznika bi morali zaslišati, a je še vedno na intenzivni negi. Slovensko zunanje ministrstvo medtem sporoča, da med žrtvami ni Slovencev.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po zadnjih informacijah med žrtvami včerajšnje hude nesreče avtobusa na severovzhodu Španije ni Slovencev. Tako so mu sporočili pristojni španski organi, prav tako se na veleposlaništvo in MZZ nihče ni obrnil za kakršnokoli pomoč v zvezi z nesrečnim dogodkom.

Na avtobusu, ki je v bližini pristaniškega mesta Tarragona iz neznanega vzroka zapeljal na drug vozni pas, se prevrnil in trčil v nasproti vozeče vozilo, je bilo sicer kar 61 ljudi, večinoma študentje iz 19 različnih držav, ki so v okviru programa Erasmus na izmenjavi na univerzi v Barceloni. Vračali so se z nekega festivala v Valencii. Umrlo je najmanj 13 ljudi, več kot 40 je ranjenih, od tega številni huje. Vse žrtve so ženske.

Nesreča turističnega avtobusa v Španiji - 5
Nesreča turističnega avtobusa v Španiji - 5 FOTO: AP

Je voznik zaspal za volanom?

Danes pristojni nadaljujejo preiskavo nesreče in ugotavljajo vzroke. Vse glasnejše so informacije, da ni bila tehnična napaka, temveč naj bi bil za tragedijo kriv voznik, ki je nesrečo preživel. Pregled krvi je pokazal, da ni vozil pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih snovi. Najverjetneje je bila kriva utrujenost. Voznik avtobusa je sicer trenutno v bolnišnici na intenzivnem oddelku. Utrpel je poškodbe prsnega koša. Prvotno bi ga moral sodnik zaslišati danes, a so zaslišanje preložili.

Med mrtvimi največ Italijank

Največ smrtnih žrtev je iz Italije. Kot je danes sporočil katalonski notranji minister Jordi Jane, je v nesreči umrlo sedem Italijank, dve nemški državljanki, Romunka, Francozinja, Avstrijka in Uzbekistanka, poročajo tuje tiskovne agencije. Vse žrtve nedeljske avtobusne nesreče so stare od 19 do 25 let. Kot je danes še razkril Jane, nekatere potnice v avtobusu niso bile pripete z varnostnim pasom. 

Žrtve nesreče so bili mladi državljani 19 držav, med drugim Nove Zelandije, Japonske, Velike Britanije, Ukrajine, Nizozemske, Švice, Finske, Norveške in Švedske. Madžarsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bil v nesreči ranjen najmanj en madžarski državljan. Na avtobusu naj bi bili med drugim nemški, italijanski, češki in poljski državljani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou