Tujina

FOTO: Vročinski val zahteval življenja

Lizbona/Moskva/Los Angeles, 28. 07. 2010 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Portugalskem se še vedno spopadajo z gozdnimi požari. Na pomoč so priskočile tudi evropske države. Moskvo še vedno prekriva oblak dima zaradi gorenja šote. Ognjeni zublji preglavice povzročajo tudi v ZDA.

Evropske države so priskočile na pomoč Portugalski pri spopadanju z gozdnimi požari, ki tam divjajo že ves teden. Moskvo medtem že tretji dan prekriva oblak dima zaradi gorenja šote v okolici prestolnice. Ognjeni zublji preglavice povzročajo tudi v ZDA, kjer je požar v bližini puščave Mojave uničil več deset domov.

Portugalski je v okviru sistema za vzajemno pomoč EU na pomoč priskočila Italija, ki je poslala letali za gašenje požarov, so sporočili iz EU. Ob Italiji sta pomoč ponudili tudi Francija in Grčija, Portugalska pa je izbrala italijansko ponudbo.

Na severu in v osrednjem delu države se sicer že ves teden spopadajo z ognjenimi zublji, ki spremljajo vročinski val z visokimi temperaturami do 40 stopinj Celzija. Po podatkih portugalskih pristojnih oblasti se devet večjih požarov še vedno širi, največji pa že od ponedeljka pustoši v okolici mesta Server do Vouga. Danes so zabeležili še 459 izbruhov požarov, ki jih gasi 7200 gasilcev.

Portugalski so v spopadanju z gozdnimi požari na pomoč priskočile evropske države.
Portugalski so v spopadanju z gozdnimi požari na pomoč priskočile evropske države. FOTO: Reuters

Mesto, prekrito z oblakom smoga

Prebivalci Moskve pa se že tretji dan zbujajo v mestu, prekritem z gostim oblakom smoga, ki je nastal zaradi gorenja šote. V moskovski regiji gori šota na okoli 43 krajih, je povedala predstavnica pristojnih oblasti, pogasiti pa jih nameravajo še danes. Kljub temu pa pričakujejo, da se bodo požari zaradi izredno visokih temperatur ponovno pojavili.

Ruska prestolnica in velik del države se soočata z najhujšim vročinskim valom v zadnjih desetletjih. Zaradi visokih temperatur je bilo uničenih okoli 20 odstotkov ruske obdelovalne površine, vročinski val pa je zahteval tudi življenja več sto ljudi, ki so utonili, ko so se pijani pokušali osvežiti v vodah.

Rusija se sooča z najhujšim vročinskim valom v zadnjih desetletjih.
Rusija se sooča z najhujšim vročinskim valom v zadnjih desetletjih. FOTO: Reuters

Los Angeles: Požar uničil več kot 30 domov

V ZDA je medtem najhujši požar okoli 120 kilometrov od Los Angelesa uničil več kot 30 domov v manjši vaški skupnosti, okoli 150 domov pa je ogroženih. Po podatkih pristojnih oblasti se je požar razširil čez okoli pet kvadratnih kilometrov, pri tem pa igra pomembno vlogo tudi veter. S požarom se sicer bori okoli 250 gasilcev.

V okrožju Kern medtem že od ponedeljka divja požar, ki je požgal območje na okoli 44 kvadratnih kilometrih ter uničil šest domov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.