Tujina

FOTO: Pokazali sredinec Rusom

Praga, 21. 06. 2011 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rožnati oklepnik št. 23 je znova na ogled na osrednjem praškem trgu. Najprej simbol osvoboditve, nato simbol zatrtja praške pomladi in nazadnje simbol umika sovjetskih sil iz Češkoslovaške se je tako vrnil na svoje staro mesto.

Rožnati oklepnik je začasno znova našel svoje mesto sredi praškega trga Kinsky. Gre za počastitev 20. obletnice umika sovjetskih vojaških sil iz tedanje Češkoslovaške, saj je prav rožnati oklepnik, če ne ravno najpomembnejši, pa zagotovo najzanimivejši simbol tega dela češke zgodovine.

Gre za tank, ki so ga sovjetske oblasti kot spomenik sovjetski osvoboditvi Češkoslovaške postavile na osrednji trg v Pragi že leta 1945. Zaradi tega oklepnika je trg dobil vzdevek trg sovjetskih tankovskih enot, za mnoge pa je postal simbol sovjetske invazije leta 1968, s katero se je končal poskus liberalizacije v okviru t. i. praške pomladi. Namesto simbola osvoboditve jih je tank od takrat spominjal na zatrtje poskusa reformiranja češkoslovaške družbe.

Do takrat tradicionalno vojaško zelen oklepnik je svojo podobo in ponovno tudi pomen spremenil aprila 1991. Pravzaprav je ni sam, temveč je to storil češki vizualni umetnik David Cerny s prijatelji, ki se je lotil prav posebne umetniške akcije. Tako so prebivalci Prage nekega jutra le debelo gledali, ko jih je tank pričakal odet v novo, povsem rožnato barvo. Sovjetski vojaki so Češko zapustili do konca junija tistega leta.

Rožnati oklepnik številka 23
Rožnati oklepnik številka 23 FOTO:

''Seveda je šlo za politično sporočilo, pa tudi za umetniško delo. In bilo je zelo zabavno,'' je glede svoje nočne akcije barvanja tanka dejal umetnik Cerny, ki je bil takrat star 23 let. Seveda pa češkoslovaška vojska ni hotela rožnatega oklepnika sredi mesta, zato so ga tri dni kasneje znova prebarvali v zeleno. Še 10 dni kasneje ga je skupina poslancev znova prebarvala v rožnato, da bi izrazila podporo umetniku.

Da bi razrešili spor, so oblasti oklepnik nato enostavno umaknile. Takrat je odleglo tudi lokalnim oblastem in zgodovinarjem, saj tank že v osnovi ni bil pravi. Bil je napačni model z napačnimi oznakami. Kot pojasnjujejo zgodovinarji, že v osnovi to ni bil primerek tanka, s katerim so pod vodstvom Rdeče armade osvobodili Češkoslovaško iz primeža nacistov. Prebivalcem Prage pa so vcepili v zavest, da je ravno ta oklepnik prvi zmagovalno pripeljal v češko prestolnico.

Rožnati oklepnik, ki mu pravijo oklepnik št. 23, je imel zadnje čase svoj prostor v praškem vojaškem muzeju, ob 20. obletnici umika sovjetskih sil pa so ga v ponedeljek začasno znova postavili na ogled na njegovo staro mesto.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
21. 06. 2011 22.44
Mogoče bi bilo celo bolje, da ta tank nebi nikoli prišel v Prago. Sudetski Nemci bi bili zagotovo veseli.
rissp
21. 06. 2011 19.38
+1
Žalostno da morajo ljudje biti naklonjeni eni izmed treh ideoogij : ai komunizmu, ali nacizmu/fašizmu ali kapitalizmu. Kot da ni druge alternative. Nobena izmed zgoraj naštetih ideologij ni prava demokracija. Prava demokracija je lahko le direktna demokracija. "Predstavniška demokracija" , kot jo imamo v t.i. "razvitem svetu" se je izkazala kot kapitalistična diktatura elite. Ljudje, ne bojte se sprememb. Kapitalizem NI obvezno povezan z demokracijo. To bi nam radi vcepili v glavo elitneži, ki služijo na ta račun. To, kar imamo danes , je kapitalizem, ni pa demokracija. To, da greste lahko vsake 4 leta na volišča, je navadna farsa, saj imate le opcije, ki so si vse enake, in t.i. "desničarji" in t.i."levičarji", vsi sedanji politiki sledijo le enemu -svojim interesom. Pozanimajte se o DIREKTNI demokraciji, ki bi lahko bila alternativa "predstavniški demokraciji". Ne obstajajo samo kapitalizem,nacizem in komunizem...
taubi66
21. 06. 2011 13.49
+1
Ca6e Si jih štel?
Ca6e
21. 06. 2011 13.11
+0
Kr naj se spomnejo ljudje krvavega komunizma, da se slučajno nebi stvari ponovile! Najslabše je pa to da je v komunizmu bilo precej več civilnih žrtev kot pa v nacizmu!!!
droljax
21. 06. 2011 12.19
ne, poglej Jimi1. roza sredinc je zelo nujen in simbolizira dodano vrednost simbolicni vrednosti sporocila.... :)
Helix Nebula
21. 06. 2011 11.39
ljx
21. 06. 2011 11.31
Češke fore,lah bi sredinca dal namest cevi od topa,ampak ajde.
suha_japka
21. 06. 2011 10.43
umetnik David Černý. Če ne pustite dolžine, pustite vsaj kljukico na priimku. sej ni tk težko guglat ;)
Martian
21. 06. 2011 10.35
kul..samo prst bi bil lohk malo večji...
korintos1
21. 06. 2011 10.22
Ta tank jih je enkrat osvobodil nacizma, potem pomagal pri ukupaciji komunizma, nazadnje so ga od istih dobili kot darilo v spomin in opomin.
Krimsky
21. 06. 2011 10.17
Tudi geslo tistega časa je bilo čisto preprosto: "Make love, not war!”
Jimi1
21. 06. 2011 09.02
Tisti "rožnati" prst na kupoli ima največjo sporočilno vrednost od vsega skupaj.....