Tujina

FOTO: Vodja opazovalcev prispel v Damask, nasilje pa se nadaljuje

Damask/Homs, 29. 04. 2012 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opazovalci Združenih narodov za Sirijo so obiskali četrt Haladija v mestu Homs v osrednji Siriji, ki je bila dolgo časa tarča obstreljevanja sirskih sil. V Damask je medtem prispel norveški general Robert Mood, ki bo prevzel poveljstvo opazovalcev.

Norveški general Robert Mood
Norveški general Robert Mood FOTO: Reuters

Opazovalci Združenih narodov za Sirijo so danes obiskali četrt Haladija v mestu Homs v osrednji Siriji, ki je bila dolgo časa tarča obstreljevanja sirskih sil. Četrt so obiskali v okviru svoje misije nadziranja prekinitve ognja v Siriji, ki je začela veljati 12. aprila. Kljub prisotnosti opazovalcev v Siriji se pogosto krši prekinitev ognja, ki jo je predvidel mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana. Ananov načrt od sirske vlade zahteva tudi umik težkega orožja in vojske iz mest.

V državo je do zdaj prispelo 15 opazovalcev, čeprav je Varnostni svet ZN odobril napotitev do 300 neoboroženih vojaških opazovalcev. Danes je v Damask prispel norveški general Robert Mood, ki bo prevzel poveljstvo opazovalcev, do sredine maja pa naj bi v državo prišlo sto opazovalcev.

V Homsu sta nameščena dva opazovalca, njuna prisotnost pa je pripomogla tudi k zmanjšanju nasilja v mestu, čeprav tu še vedno pogosto izbruhnejo spopadi. V eni od četrti v Homsu naj bi tako danes po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice vladni ostrostrelci ubili dva človeka. O smrtni žrtvi in ranjenih so poročali tudi iz bližnjih vasi. V eksploziji v vojaškem taboru južno od mesta Alep so medtem umrli štirje vojaki.

Uničen tank sredi Homsa
Uničen tank sredi Homsa FOTO: Reuters

Sirska vladna časnika Tišrin in Tavra sta medtem za napade v državi obtožila teroristično mrežo Al Kaida ob podpori ZDA in nekaterih arabskih držav. "Sirija se sooča z več kot le oboroženimi skupinami kriminalcev, ki poskušajo ubežati pravosodju, sooča se s terorizmom, ki ga vodi Al Kaida," so zapisali v današnji izdaji časnika Tišrin.

"Washington ima dolgo zgodovino podpiranja terorizma in to se ponavlja v Siriji, kjer teroristične skupine podpirajo tudi nekatere arabske države," so še zapisali v časnikih.

V Siriji se občasno zgodijo tudi samomorilski napadi. V Damasku se je v petek tako razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil najmanj deset ljudi ter jih ranil skoraj 30.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mad-max
29. 04. 2012 16.58
+1
pa ko je tu not za eno sraje...pomojem delajo etnično čisko... zato pa zn tut počasi ukrepa ko jim kr paše da mal spucajo tam not narod.