Tujina

FOTO: Težav s poplavami še ni konec; škode že za 12 milijard evrov

Berlin, 11. 06. 2013 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA
Komentarji
13

Narasle vode še vedno povzročajo preglavice predvsem v Nemčiji in na Madžarskem. Na območjih, kjer so se razmere delno že umirile, se je začelo ocenjevanje škode, ki bo izjemno visoka. Po nekaterih podatkih bo znašala kar 12 milijard evrov.

Medtem ko se v nekaterih delih Nemčije privajajo na življenje po poplavah, ki trenutno pomeni predvsem čiščenje in ocenjevanje škode, se poplavni val na Labi seli proti severu. Ogroženi so predvsem deli nemških zveznih dežel Saška-Anhalt, Spodnja Saška in Schleswig-Holstein.

Po podatkih kriznega centra notranjega ministrstva so nemške oblasti v zadnjih dneh sosednje države zaprosile za 1,6 milijona vreč s peskom. Dobile so jih iz Danske, Nizozemske, Belgije in Francije.

Na tisoče gasilcev, prostovoljcev in vojakov je tako predvsem ob reki Labi spet preživelo noč na terenu. Utrjevali so nasipe in nameščali protipoplavno zaščito v krajih, ki naj bi jih danes dosegla visoka voda. Največjo vodno gmoto so pričakovali v okolici Brandenburga, v mestu Wittenberg se je že zjutraj oglasila sirena. A najhujše so uspeli preprečiti s tem, ko so namenoma poplavili polderje ob reki Havel in s tem znižali gladino Labe. Sredi dneva se je Laba tako dvignila "le" na višino 7,75 metra, namesto na rekordnih 8,20 metra, kot so pričakovali. Zdaj se je umirila.

V zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska je reka očitno že dosegla najvišjo raven, medtem ko je v Spodnji Saški ponoči gladina ostala praktično nespremenjena. Popoldne je bil nivo Donave pri 8,17 metra, medtem ko je običajno vodna gladina pri okoli 2,7 metra.

V delih dežele Saška-Anhalt je stanje ponekod še vedno dramatično, pod vodo je več kot tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. Največja težava je nasip, ki je včeraj popustil pri kraju Fishbeck. Danes so reševalci s helikopterji in vrečami peska utrjevali preostali del nasipa, da ne bi nastala še večja škoda. Na terenu je okoli 9000 vojakov, na svoje domove pa se ne more vrniti skoraj 11.300 ljudi. Situacija je po zagotovilih oblasti zdaj pod nadzorom. V zvezni deželi so tudi zaprli most čez Labo, kar povzroča zamude v železniškem prometu. Težave med drugim nastajajo na linijah Berlin–Köln in Berlin–Frankfurt.

V Shnackenburgu je Laba z običajnih 2,77 metra narasla na 7,79 metra, a o večji škodi ne poročajo. "Protipoplavna zaščita za zdaj drži," je povedal predstavnik civilne zaščite, a dodal, da še vedno obstaja možnost, da bo treba evakuirati mesto z okoli 9000 prebivalci.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je že v ponedeljek obiskala gasilce in vojake, ter jih pohvalila pri njihovem delu, bo v sredo spet na terenu. Obiskala bo mesto Hitzacker, ki ga ogroža narasla Laba.

Okoli 200 ljudem v Höhbecku so oblasti prepovedale uporabo stranišč in namestile prenosna stranišča. Zaradi poplav so namreč morali izključiti črpalko v kanalizaciji.

V zvezni deželi Schleswig-Holstein pa je ogroženo predvsem mesto Lauenburg, kakih 40 kilometrov jugovzhodno od Hamburga. Pričakujejo, da bo Laba tam v četrtek narasla na kar 10,15 metra. Trenutno je pri okoli 9,6 metra, s čimer več kot enkrat presega običajno raven. "Storili smo, kar smo lahko. Utrujeni smo, vendar še vedno zelo motivirani," je dejal predstavnik gasilcev Torben Heuer.

Škode za 12 milijard evrov

Poplave so ohromile Nemčijo, pretrganih je več železniških in cestnih povezav. Škoda, ki jo povzroča vodna gmota, je ogromna – po ocenah bonitetne hiše Fitch znaša okoli 12 milijard evrov. To je več od t. i. "poplav stoletja" pred 11 leti, ki so povzročile za 11,6 milijarde evrov škode. Zavarovalnice bodo morale izplačati kakšne tri milijarde evrov, navajajo strokovnjaki Fitcha.

Poplave - 7
Poplave - 7 FOTO: Reuters

V Avstriji najhujše že mimo

O novih poplavah poročajo tudi iz Avstrije, kjer je ponoči močno deževalo. Donava se je znova izlila pri več krajih v Spodnji Avstriji. V bencinsko črpalko v mestu Schöngraben je udarila strela, a so s hitrim gašenjem preprečili katastrofo.

Na avstrijskem notranjem ministrstvu je danes potekal sestanek na temo poplav, na katerem je ministrica za notranje zadeve Johanna Mikl - Leitner s predstavniki vlade, pokrajin in drugih organizacij govorila o možnostih za hitro pomoč državljanom. Ministrica je ob tem izpostavila veliko pripravljenost prostovoljcev na pomoč in solidarnost, ki so jo ob poplavah izkazali Avstrijci.

Madžarska vlada vojsko preselila na jug države

Poplavni val na Donavi se pomika južno od Budimpešte. V vasi Tass so zgodaj zjutraj izmerili vodno gladino na 9,08 metra, pri Paksu pa je bil nivo Donave pri 8,89 metra. Bliže meji s Srbijo se je pri mestu Baja vodna gladina povzpela na 9,67 metra, pri Mohacsu pa je bila na 9,21 metra.

Nevarnost na severu države se medtem zmanjšuje, zato je madžarska vlada vojsko preselila na jug države, je sporočilo madžarsko obrambno ministrstvo. Na odseke med Dunafoldvarom in Mohacsom je bilo napotenih 1200 vojakov s helikopterji Mi-8 in Mi-17 ter posebno opremo.

V Budimpešti, kjer je Donava v nedeljo dosegla okoli 8,9 metra, se voda zdaj umika. Danes so izmerili njen vodostaj 8,45 metra. A nevarnosti še ni konec, zato v madžarski prestolnici še naprej izvajajo ukrepe za zaščito pred poplavami.

Po napovedi madžarskega premierja Viktorja Orbana bodo danes stekle aktivnosti za ocenjevanje škode, prav tako bo vlada začela pripravljati načrt sanacije. Orban je tudi ponudil 1000 madžarskih vojakov, ki bi lahko priskočili na pomoč Srbiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 06. 2013 20.51
+1
Madžari bi radi začeli neko vojno ali kaj, mobilizirajo vojsko. Se obeta madžarska verzija dogodkov po Katrini.
komarec
11. 06. 2013 19.37
.......se je že začelo ocenjevanje škode........ To je sedaj pomembno. Tisti ki ocenjujejo škodo jo še dodatno povzročajo. Škodo je treb odpravljati ne ocenjevati.
Ramzess
11. 06. 2013 11.00
+3
Slika z bazenom je dobra, voda v njem čista, okoli pa, ...žal je nedostopna. Oziroma, vode v bazenu sploh ni, pa vendar je ostal čist (nedavno so očitno čistili in pripravljali na sezono), nedotaknjen od vode okoli njega. Pa vendar je voda v njem, bel plovec na vodi meče senco na dno, ... pravi čudež da je voda ostala nedotaknjena od vode okoli bazena.
Ramzess
11. 06. 2013 10.59
+1
Črpalka v kanalizaciji, kaj pa počne tam, oz. prvič slišim, verjetno so mislili na črpalko oz. črpalke na oz. v čistilni napravi. Se zdi bolj logično. Prenosna stranišča, a jih ne bo voda odnesla, ali onemogočila dostop. Človek bi še pomislil, da so ljudem uradno prepovedali veliko potrebo, sicer pa, emparček, potem pa dalje ... znajt se je treba.
spidi33
11. 06. 2013 10.35
pa bo spet nemško gospodarstvo zacvetelo na račun poplav, pri nas bi razpravljali kolk in kaj bodo dali za sanacijo
Ramzess
11. 06. 2013 11.07
+1
Georgio 1
11. 06. 2013 10.17
+8
povsod majo vodo, razen v bazenu..
24kura
11. 06. 2013 10.46
+6
Tudi v bazenu je voda samo, da je ta čista/prozorna in ravno ta kontrast (čiste, man made, regulirane) vode v (umazani, "naravni", divji) vodi daje tej fotografiji - vsaj po mojem mnenju - poseben čar. PS: Prvo sem mislil, da je noter voda nakar ko sem prebral tvoj komentar nisem bil več prepričan. No potem pa sem našel detail, ki po mojem potrjuje, je v bazenu čista voda: Poglej bel plavajoči "zamašek" desno zgoraj od stopnic ter njegovo senco na dnu bazena.
kakakalala
11. 06. 2013 10.02
+34
tile avti bojo kmalu zapustili Nemčijo preko naših švercerjev.
Sputnik
11. 06. 2013 09.44
+19
ta spodnja slika s helikopterjem je res vrhunska. sicer pa grozno kaj morajo ljudje pretrpet. zanima me kak je plan naše politike za primere poplav. kolikor vem se vedno govori samo o sanaciji po polavi. o neki preventivi da do tega ne pride pa še nisem slišal nič. zgleda pri nas vsi gledajo samo kratkoročno (provizije) in ne dolgoročno da bi imeli zagotovljeno varnost in se lahko ukvarjali z razvojem. mi smo kontra filmu back to the future. mi gremo naprej v preteklost :)
KD_FT
11. 06. 2013 09.19
+38
:) kako je lepa prva slika z bazenom :) Drugače pa ... takšni nenormalni vodostaji so samo zato, ker hočejo obdržati vodo v strugi, ker delajo nasipe .... vsak vodotok potrebuje poplavne ravnice, da se razlije ob visokem vodostaju. Ob nenadzorovani gradnji in urbanizaciji pa "oblasti" pozabljajo na kruto dejstvo in upajo, da jih tisočletne vode ne zadanejo ...
piko112
11. 06. 2013 09.38
+7
To se dogaja nažalost tudi pri nas na bajerju
rockorama
11. 06. 2013 09.08
+15
v okolici Brandenburga... V Brandenburgu, saj je vendar dežela.