Tujina

FOTO & VIDEO: S Feniksom na svobodo

Santiago de Chile, 13. 10. 2010 00.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./M.D.
Komentarji
6

Dviganje rudarjev na površje je le zadnje poglavje kar dva meseca trajajoče reševalne akcije. Skoraj nemogočo nalogo so Čilenci zmogli s pomočjo najsodobnejše tehnologije.

Pri načrtovanju reševanja je veliko vlogo odigrala tudi Nasa. Njeni strokovnjaki imajo namreč izkušnje z odzivanjem ljudi v ekstremnih razmerah, kar je prišlo tu še kako prav.

Še malo in ena največjih in tehnično najbolj zapletenih reševalnih akcij bo pri koncu. Da bi dosegli rudarje, ujete okoli 625 metrov globoko, so vrtali kar tri jaške. Šele ko so s prvim prišli do nekaj kvadratnih metrov velikega podzemnega zatočišča, kjer so rudarji zadnja dva meseca, so dela na ostalih dveh ustavili.

Jašek je širok vsega 60 centimetrov. Po njem bodo po rudarje poslali 420 kilogramov težko in slabe štiri metre visoko kapsulo, imenovano Feniks, ki ima premer le 53 centimetrov. V kapsuli je triurna zaloga kisika, rudarji imajo v njej kisikove maske, slušalke in mikrofon, prek katerih bodo v stalnem stiku s površjem. Na obod Feniksa so namestili tudi kolesa, ki bodo ublažila tresljaje.

Rudarji bodo morali v kapsuli, ki bo po rešilnem rovu potovala s hitrostjo en meter na sekundo, zdržati okoli pol ure, kolikor naj bi trajala njihova pot na svobodo.

Oblečeni bodo v posebno obleko, zasnovano za astronavte, s pomočjo katere bodo spremljali njihove življenjske funkcije. Merili bodo porabo kisika, dihanje, telesno temperaturo in srčni utrip.

Prvi se bodo na pot podali štirje rudarji, ki so najbolje pripravljeni in imajo največ izkušenj z delom v rovu. Po eni strani bodo tako opogumili ostale, po drugi pa bodo lahko reševalcem na vrhu sporočili, če bodo med dvigovanjem opazili razpoke v jašku. Za njimi bodo na površje potegnili najšibkejše, nato pa še vse ostale. V 48 urah bi morali biti vsi na varnem.

Reševalci so pripravili tri kapsule, vse pa imajo isto ime. Tako se bo reševanje lahko nadaljevalo tudi, če se katera od njih pokvari.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ndijak
14. 10. 2010 17.56
@mc_burek sej ni važn, važn je to da so vsi rešeni in preživeli.
mc_burek@email.si
14. 10. 2010 14.41
če potuješ 1m/s potem 625m prevoziš v 625s kar je enako nekje 10,5 minut
sloncek123
14. 10. 2010 11.27
plasti?no
13. 10. 2010 18.08
kapsula v barvah slovenske zastave :)
JAMAN
13. 10. 2010 05.06
VSO SREČO IN NAJ VSI PRIDEJO SREČNO IZ LUKNJE!
dusan72
13. 10. 2010 01.40
Počasi grem spat. Upam pa, da se ne bo ponoči (v stilu dramatičnega novinarstva - a sami kličete nesrečo?) kaj sfižilo. Držim pesti.