Tujina

FOTO: Veste, kdo sta dobri papež in papež rekordov?

Vatikan, 27. 04. 2014 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dobri papež se je v zgodovino zapisal, ker je prenovil Cerkev, čeprav jo je vodil le slabih pet let. Svoj vzdevek si je prislužil zaradi prijaznosti. Papež rekordov pa še vedno živi v spominu javnosti, bil pa je eden največjih zagovornikov človekovih pravic na svetu.

Papeža, ki ju je trenutni papež Frančišek razglasil za svetnika, sta vsak na svoj način v zgodovini Cerkve pustila svoj pečat. Papež Janez XXIII. je javnosti manj znan, saj je od njegovega pontifikata minila že vrsta let. Njegovo posvetno ime je bilo Angelo Giuseppe Roncalli, duhovnik pa je postal, ko je bil star 22 let. Nato je napredoval po lestvici in leta 1958 je bil izvoljen za papeža. Ob izvolitvi je bil star 77 let, zato so mnogi mislili, da bo zaradi visoke starosti le prehoden papež. A Janez XXIII. je bil vse prej kot to. Manj kot 90 let po kontroverznem prvem vatikanskem koncilu je sklical nov ekumenski koncil ter tako pokazal, da razume nove izzive, pred katerimi se je takrat znašla Cerkev.

Drugi vatikanski koncil je korenito spremenil obraz katolištva. Med drugim je temeljito prenovil potek liturgije, uvedel bogoslužje v domačem jeziku in ukinil prevlado latinščine. Podal je tudi smernice za večjo in aktivnejšo vlogo laikov pri bogoslužju in pri upravljanju cerkvenih zadev. Zavzel se je za ekumensko zbliževanje različnih krščanskih cerkva in za dialog z drugimi verami.

Med pontifikatom je prvič imenoval kardinale iz oddaljenih dežel, kot so Tanzanija, Venezuela in Mehika. Prvič po 400 letih od izobčenja kraljice Elizabete I. se je srečal z duhovnim poglavarjem anglikanske cerkve. Številne protestantske organizacije ga označujejo za cerkvenega reformatorja.

Papež Janez XXIII. je pridobil naklonjenost sveta tudi s svojo toplino in prijaznostjo. Med drugim je obiskal zapornike in jim dejal: "Ker ne morete do mene, sem sam prišel do vas." Znan je bil po prijaznosti, njegov vzdevek pa je bil dobri papež. Umrl je 3. junija 1963.

Plakat papeža Frančiška in pokojnih papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII.
Plakat papeža Frančiška in pokojnih papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. FOTO: Reuters

Papež Janez Pavel II. pa še vedno dobro živi v spominu javnosti. Bil je 263. naslednik apostola Petra in prvi Slovan na tem položaju. Rodil se je kot Karol Jozef Wojtyla 18. maja 1920 v poljskih Wadowicah, za papeža pa je bil izvoljen 16. oktobra 1978. Tako je bil po 456 letih prvi papež, ki ni bil Italijan. Bil je tudi prvi papež, ki je prepotoval svet. Obiskal je 129 držav – Slovenijo je obiskal dvakrat.

Glavno pozornost v svoji teološko-filozofski usmeritvi je papež Janez Pavel II. namenjal etiki. Njegov pontifikat so tako zaznamovali predvsem spoštovanje hierarhičnosti na vseh področjih, spiritualizem ter tradicionalistična in stroga morala.

Njegova konservativna usmerjenost je poskrbela za številne napetosti v cerkvenih krogih, predvsem zaradi njegovega vztrajanja pri nedotakljivosti celibata in prepovedi razprave o možnosti, da bi ženske lahko postale duhovnice. Nepopustljiv je bil tudi do vernikov in vztrajal je pri prepovedi umetnih metod preprečevanja nosečnosti.

Po drugi strani pa je Janez Pavel II. v skoraj 27 letih na čelu Cerkve postal eden največjih zagovornikov človekovih pravic na svetu. Zaradi tega se je število držav, ki so vzpostavile diplomatske odnose s Svetim sedežem, občutno povečalo, njegova posredovanja v zvezi z mednarodnimi vprašanji so odmevala povsod. Pogosto so ga označevali kot največjo moralno avtoriteto na svetu.

V času svojega pontifikata je razglasil 1345 blaženih in 483 svetnikov, več kot vsi papeži pred njim skupaj. Med zadnjimi je leta 2003 za blaženo razglasil mater Terezo.

Nihče od njegovih predhodnikov se ni srečal s tolikšnim številom ljudi. Na več kot tisoč splošnih avdiencah je sodelovalo več kot 17 milijonov vernikov, številni pa so se udeležili posebnih avdienc in verskih slovesnosti. Z verniki se je srečeval tudi na potovanjih po vsem svetu.

Po poskusu atentata maja 1981 na Trgu svetega Petra v Rimu, ko je nanj streljal turški državljan Mehmet Ali Agca in je njegovo življenje nekaj časa viselo na nitki, se je med obiski vedno vozil v zavarovanem vozilu, t. i. papamobilu.

Janez Pavel II. je bil tudi prvi papež, ki se je udeležil rock koncerta in ki so ga fotografirali v bolniški postelji po kirurškem posegu, prvi, ki mu je planinec na sprehodu ponudil kozarec soka, prvi, ki se je "preoblekel" v duhovnika, da bi spovedal ljudi, prvi, ki je kot mlad fant delal v tovarni, in prvi, ki je recitiral v javnosti. Leta 1986 je postal tudi prvi papež, ki je obiskal sinagogo. Tako ni čudno, da se ga je prijel vzdevek papež rekordov.

Zaradi svojega navdušenja nad potovanji in smučanjem je veljal za najbolj športnega papeža vseh časov, a zadnja leta življenja je imel veliko težav z zdravjem in je bil pod neprestanim zdravniškim nadzorom. Od začetka 90. let mu je največ težav povzročala parkinsonova bolezen. Umrl je 2. aprila 2005. Njegovega pogreba, ki velja za največjega vseh časov, se je udeležilo več milijonov vernikov.

V Vatikanu so na voljo spominki, razglednice in majice s podobama papežev.
V Vatikanu so na voljo spominki, razglednice in majice s podobama papežev. FOTO: Reuters

Zakaj sta postala svetnika?

Papež Janez Pavel II. je Janeza XXIII. leta 2000 razglasil za blaženega, kar je zadnji korak pred razglasitvijo za svetnika. Pot do svetništva zahteva dva "potrjena" čudeža. Papež Janez XXIII. ima sicer priznan le en čudež – ozdravitev redovnice, ki je leta 1966 po priporočanju pokojnemu papežu na nerazložljiv način okrevala po hudi bolezni, a je papež Frančišek vseeno potrdil njegovo kanonizacijo.

Papež Benedikt XVI. je postopek beatifikacije Janeza Pavla II. začel že nekaj tednov po njegovi smrti, njegova razglasitev za blaženega pa je bila ena najhitrejših v zgodovini Cerkve. Papež Benedikt XVI. ga je za blaženega razglasil 1. maja 2011. Razlog za rekordno hitro beatifikacijo, ki je prvi korak na poti do svetništva, je bila čudežna ozdravitev francoske redovnice Marie Simon-Pierre. Ta je zbolela za parkinsonovo boleznijo, a je nenadoma ozdravela, potem ko je v mesecih po papeževi smrti v molitvah Janeza Pavla II. prosila za pomoč.

Papež Frančišek je razglasitev papeža Janeza Pavla II. za svetnika odobril julija lani, potem ko je uradno odobril njegov drugi čudež. Ta naj bi se zgodil, ko je bil Janez Pavel II. na trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela Floribeth Mora iz Kostarike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
28. 04. 2014 07.56
-1
V glavnem oba sta huda frajerja... pa če si vernik al ne.
Klavdij Mervi?
28. 04. 2014 01.55
-1
mah potem se zmisli se ti kako stvar d boš lepomživel......
kolbek460
27. 04. 2014 22.04
+2
Tud papisa je del njihove zgodovine ,ki so jo zatovlkli z otrokom vred,tud ona bi morola bit saj mučenica.
kolbek460
27. 04. 2014 21.59
-1
95% ZGODB ,KI JIH TI GOPODJE ZAGOVARJAJO ZA SAMOPROMOCIJO JE IZMIŠLJENIH DA LAHKO SAMI LEPO ŽIVIJO NA ČLOVEŠKI NEPOPOLNOSTI ,,,ČLOVEŠKA NEUMNNOST,VČASIH TUD NEVEDNOST..
Jezus Kristus
27. 04. 2014 19.29
+8
Danes je papež dva Janeza razglasil za svetnika. Pri nas bo pa jutri sodišče razglasilo Janeza za svetnika ...... mi smo pač nekaj posebnega, kaj češ ......
neuromouse
27. 04. 2014 19.03
+2
Tako kot materialni delci vplivajo drug na drugega (po fizikalnih zakonih), tudi energetski valovi (ne samo tisti, katerih ne moremo zaznati - tudi vsa energija, ki jo poznamo) vplivajo eden na drugega. Če so se torej iz same fizikalne interakcije med delci razvile najprej osnovne življenjske oblike, nato pa čedalje bolj kompleksne in na koncu intelekt (človek), zakaj torej verjamemo, da ne morejo iz interakcije med energijami nastati duhovna bitja in duhovni intelekt?
neuromouse
27. 04. 2014 18.59
+7
Banana, ali lahko ti dokažeš, da izven naših čutil ne deluje še en svet - ali lahko dokažeš neobstoj boga? Marsičesa še ne vemo, marsičesa nismo sposobni videti, kaj šele dojeti s svojim omejenim umom. Znanstveniki instituta Jožef Stefan so pred nedavnim odkrili skrito stabilno kvantno stanje, kar odpira neverjetno možnosti, od vzporednih vesolj naprej. Kako smo torej tako prepričani, da vse vemo in vse razumemo?
Klavdij Mervi?
27. 04. 2014 18.41
-2
sam da imaš ti pojem.......potem bo gvišno lepši svet
Bananaslo
27. 04. 2014 18.24
+1
nimas ti pojma kaj pises kaj sele v kaj verjames...pa naj te papez nauci vsaj pisat
Klavdij Mervi?
27. 04. 2014 18.15
-3
kva me bria v tvoje mišlenjenje če verjames sam v črvičke nism jst kriv...... vsak ben ne verjame v kar hoče ..... sam komentarje mal premisli pol ni čudno da smo tam kjer smo......
Bananaslo
27. 04. 2014 18.12
+3
kdo se verjame v te pravljice...ccc...uboge ovcice..ko riknes te crvicki popapajo in pika...tiste njihove nebuloze angelcki, pekel...se nobeden ni dokazal. Al pa? Prosim vernike za trdne in oprijemljive dokaze?!
Klavdij Mervi?
27. 04. 2014 17.24
-4
revčki se boste že cvrli v ognju......
Ramzess
27. 04. 2014 11.53
-4
"Zakaj sta postala svetnika?" Ker so ju določili, sami so gospodje tako rekli. Kaj pa drugega, sicer.
Ajmomali
27. 04. 2014 15.11
+7
Tvoje nepoznavanje zadeve se vidi iz tvojega komentarja.
blackdust
27. 04. 2014 17.44
-1
Ramzess
27. 04. 2014 11.35
-12
Veste, kdo je Črni papež, ... če ste morda zasledili na spletu sliko Obame z nekega sestanka, v ozadju pa nezemljan, v odpravi tajne službe, oz. del te ekipe, ki varuje Obamo. No med tem in črnim papežem obstaja povezava, namreč gre za isto vrsto, raso nezemljanov, in ti vodijo in nadzirajo naš svet, beli papež in glavni politiki pa so vsi njihove lutke. Torej v Vatikanu, ki baje niti ni glavni sedež Krščanske cerkve, ni samo Beli papež, temveč tudi Črni papež. In tako že tisočletja. Svet ni tak kot se zdi, spoznajte drugo plat.
420MJ420
27. 04. 2014 14.11
+5
devlon
27. 04. 2014 11.25
+3
Zupnik bi moral biti tisti, ki je porocen in ima druzino. Tko so pa naredili uradno pribezalisce za sprijence
jg57
27. 04. 2014 15.52
-1
blackdust
27. 04. 2014 17.45
+6
suzuki bandit1200
27. 04. 2014 10.21
-3
Če je lahko kateri od papežev svetnik, potem bi moral tudi Hitler dobiti Nobelovo nagrado za mir.
blackdust
27. 04. 2014 17.47
+4
bravo care!minuse ti pa talajo tisti neum.... verniki ki se kr verjamejo v pravljice!ko nekdo posili ga ocrnijo kot ne vem kaj,ko pa to stori kaksen verski voditelj pa vse utihne!ZAKAJ?
METKA102
27. 04. 2014 08.29
-2
Članek z zamudo. Velika noč je bila pred enim tednom.
HAWAIII69
27. 04. 2014 08.28
+27
Ta cerkev nima nič skupnega z svetim pismom ne z skromnostjo jezusa kot samim vsemogočnim bogom...Ta cerkev predstavlja prestiž,prevaro in izpirjenost....in v Vatikanu je veliko bogov zase, za svoj žep.
juwel
27. 04. 2014 08.26
+5
Kva ste vsi odtrgani glede tardecih in tabelih.....pustite to ze enmrat na miru !
Nina Nubia 1
27. 04. 2014 12.00
+1
mndi
27. 04. 2014 15.40
+2
Ja res seje ne da,samo jo je treba porasnici povedat
blackdust
27. 04. 2014 17.49
-2
MISLITE DA UPAJO POVEDAT RESNICO???jezus je bil zid in se obrezan povrh (s tem ni nic narobe),pa tudi umrl ni tak kot pravijo.vse vec dokazov kaze na nasprtno.sicer oni to tak vedo,sam povedata ne smejo,ker potem noben nebi vec verjel.
Maja Mozgan
27. 04. 2014 08.24
+1
Še dobro, da jim ni dolgcajt.