Tujina

FOTO: Venezuelske ulice so zavzele ženske: 'Nočemo več zatiranja in ranjenih'

Caracas, 07. 05. 2017 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ulice Venezuele so zavzele ženske, ki protestirajo proti predsedniku Maduru. Več tisoč v belo oblečenih žensk se je udeležilo mirnega pohoda skozi prestolnico Caracas ter zahtevalo, da se ustavi zatiranje prebivalcev. V množičnih protestih, na katerih Venezuelci zahtevajo odstop predsednika, je življenje izgubilo že najmanj 36 ljudi, več kot 500 jih je bilo ranjenih.

V Venezueli so se na protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru v soboto zbrale ženske. Več tisoč v belo oblečenih žensk, med katerimi je bilo več poslank, se je udeležilo mirnega pohoda skozi prestolnico Caracas. Novi protesti proti Maduru v Venezueli so bili napovedani tudi za danes.

Množica je nosila cvetje in transparente proti zatiranju. "Nočemo več zatiranja in ranjenih," je po poročanju venezuelskega časnika El Nacional dejala ena od vodij protesta Lilian Tintori, soproga zaprtega vodje venezuelske opozicije Leopolda Lopeza.

"Ne bomo šli z ulic, dokler ne osvobodimo Venezuele," pa je poudarila ena od vodij desno usmerjene opozicije Maria Corina Machado in pozvala venezuelsko vojsko, naj ne strelja na neoborožene ljudi.

Ženske so se odpravile proti notranjemu ministrstvu, a jih je na poti začasno ustavila policija. Kasneje so pohod lahko nadaljevale.

Na zborovanjih proti predsedniku Maduru je umrlo že najmanj 36 ljudi.
Na zborovanjih proti predsedniku Maduru je umrlo že najmanj 36 ljudi. FOTO: AP

Zborovanja proti predsedniku so v soboto potekala tudi v več drugih venezuelskih mestih, med drugim v San Cristobalu in Aragui, kjer je policija proti demonstrantom uporabila solzivec. Ponekod so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, a za zdaj ni znano, ali so zahtevali žrtve.

Novi protesti proti Maduru v Venezueli so bili napovedani tudi za danes. Med drugim se jih je udeležilo tudi več slavnih, na njih pa naj bi se poklonili smrtnim žrtvam protestov, ki potekajo od začetka aprila.

Zaskrbljenost nad razmerami v Venezueli je v odprtem pismu izrazil tudi papež Frančišek. "Velike težave Venezuele je mogoče rešiti, če bo volja za postavljanje mostov, resen dialog in uresničevanje dogovorov," je zapisal v pismu, ki ga je v soboto objavila venezuelska škofovska konferenca.

V množičnih protestih, na katerih Venezuelci zahtevajo odstop predsednika Madura, je življenje izgubilo že najmanj 36 ljudi, več kot 500 jih je bilo ranjenih. Protestniki predsedniku očitajo odgovornost za hudo gospodarsko krizo, v kateri je država že tri leta, ljudje pa trpijo vse večje pomanjkanje.

Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
07. 05. 2017 20.49
Luka Mesec Violeta in ostali iz neke zabluzene liste,dajte odgovor in lepo prosim zapustite parlament. Slovenija naj vam da doživljensko rento samo da se umaknete iz javnosti in politike ki nas pelje v pogubo z vami in vam mislečimi modeli ki bi radi živeli na plečih uspešnih podjetnikov.
Kollerik
07. 05. 2017 19.27
a je roseann med njimi.....
nikhrast
07. 05. 2017 18.29
+1
Isto na Kubi, 50 let socializma je uničil vse ambicije v folku, ne moreš verjeti, vse zanemarjeno, smetišče zgodovine..., saj sploh ne vedo kaj je internet.
SKRIPT
07. 05. 2017 17.28
+1
Voznik avtobusa spokaj
dzons
07. 05. 2017 15.50
Manduro trdi!? Manduro ve...poglejte dokumentarec Chavez in the coup, in vam bo jasno vse.... Tudi to kako duhovniki stopajo še vedno na stran nasilja in podpirajo nasilje nad lastnimi "podporniki" da lahko obtožijo njihove nasprotnike za morijo...
LLxx
07. 05. 2017 16.14
+2
SKRIPT
07. 05. 2017 17.27
A duhovniki,Jezus je bil komunist,ne pozabite desnicarji