Tujina

FOTO in VIDEO: Novoletna voščila izrekli že na vsem svetu

New York/Moskva/London/Sydney, 01. 01. 2012 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večina sveta je že izrekla novoletna voščila in želje. V upanju na srečno, zdravo in gospodarsko uspešnejše leto 2012 so v novo leto vstopile vse države sveta, med zadnjimi pa so si silvestrski poljub poklonili prebivalci Havajev, na otočju Midway pa so v novo leto vstopili kot zadnji na svetu.

Najlepši ognjemet je bil tudi letos v Sydneyju.
Najlepši ognjemet je bil tudi letos v Sydneyju. FOTO: Reuters

Praznična rajanja in novoletne želje so doneli z ulic vseh svetovnih metropol, potem ko so preskočili petek, so v novo leto kot prvi vstopili prebivalci Samoe, ki je postala prva država na svetu, ki je v celoti vstopila v leto 2012. Tihomorskemu idiličnemu raju so sledile otoške državice Tokelau in vzhodna tretjina Kiribatov, ki so v novo leto prejšnja leta vstopile med zadnjimi na svetu .

V Indiji so silvestrovali le v večjih mestih, na podeželju pa je bil 1. januar povsem običajen delovni dan. Bolj slavnostno in z ognjemeti slavijo Indijci jesenski praznik luči divali.

Neučakanim Tihomorcem so kmalu sledile pacifiške države, s premikanjem proti zahodnim časovnim pasovom pa so tako ob slabem vremenu v novo leto vstopili prebivalci Nove Zelandije, pražnje pa je bilo kmalu tudi v najvzhodnejših delih Rusije in vzhodne Avstralije. Medtem ko so bili Novozelandci zaradi slabega vremena prikrajšani za ognjeni spektakel, je vsa pričakovanja prekosil dvajsetminutni ognjemet v Sydneyju, na ulicah avstralske metropole pa se je ob bogatem ognjemetu v novo leto zazibalo 1,5 milijona ljudi.

Zaradi jedrske katastrofe v Fukušimi so na Japonskem letošnja praznovanja minila mirneje kot sicer, prav tako pa tudi na Filipinih, kjer so poplave v preteklih dneh zahtevale več kot tisoč življenj. Kmalu zatem je v skrivnostno leto 2012 vstopila vzhodna Rusija – predeli Kamčatke in Magadana, ki ležijo osem časovnih pasov pred Moskvo.

Praznični ognjemeti in milijonske množice zabave željnih so okupirali ulice in trge večjih svetovnih metropol.
Praznični ognjemeti in milijonske množice zabave željnih so okupirali ulice in trge večjih svetovnih metropol. FOTO: Reuters

Z odštevanjem znamenitega Big Bena so novo leto pričakali prebivalci Londona, vzdušje pa je popestril desetminutni ognjemet, ki ga je zaradi varnosti z obrežja Temze občudovalo le četrt milijona ljudi. V Parizu kakšnih posebnih pouličnih zabav ali ognjemetov niso pripravili, kljub temu pa v mestu luči ni manjkalo številnih turistov. V Berlinu sta milijonsko množico pred Brandenburškimi vrati zabavala skupina Scorpions in Udo Jürgens, na Dunaju pa so v novo leto kot vedno stopili v taktih valčka ter ob donenju zvonov katedrale sv. Štefana.

Veliko Slovencev je novo leto pričakalo v Beogradu in na ulicah mest nekdanje skupne domovine. Osrednja proslava v srbski prestolnici je potekala pred stavbo skupščine, večdesettisočglavo množico pa je v leto novih pričakovanj in želja pospremila skupina Plavi orkestar. Proslavo z imenom Beograd – mesto odprtega srca so popestrili tudi zvoki skupin Galija in beograjskih legend Van Gog, z ognjemeti pa so prehod v leto 2012 proslavili tudi zabave željni na donavskih splavih. Opolnoči so z ognjemetom odprli tudi most čez Savo, ki ga je zasnoval slovenski arhitekt in konstruktor Peter Gabrijelčič.

Po evropskih metropolah so s tradicionalnim odštevanjem in spustom kristalne krogle na Times Sqaru novo leto pričakali milijoni tudi na ulicah New Yorka, še več pa jih je vstop v novo leto pospremilo ob domačih televizijskih sprejemnikih, kristalno kroglo pa je ob newyorškem županu Michaelu Bloombergu spustila glasbena diva Lady Gaga, ki je množici na koncertu odpela vse svoje hite.

Ob sambi in vročih ritmih spektakularne zabave se je na znameniti plaži Copacabana v Riu zazibala dvomilijonska množica, proslavo pa so posvetili ekologiji in trajnostnemu razvoju, tega pa je zaznamoval tudi 16-minutni ognjemet. Med zadnjimi so si voščila za novo leto izrekli prebivalci vzhoda ZDA in Havajev, nazadnje pa tudi prebivalci otočja Midway in Ameriške Samoe.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.