Tujina

FOTO in VIDEO: V spopadih za letališče v Donecku ubitih do sto ljudi

Doneck/Kijev, 27. 05. 2014 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
185

Na letališču v Donecku je še naprej napeto. Ukrajinska vojska je ob pomoči letal in helikopterjev prevzela nadzor nad deli letališča, v bojih pa naj bi umrlo do sto ljudi, med njimi celo do 50 civilistov. Ovse je izgubil stik s štirimi opazovalci pri Donecku.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes po telefonu čestital Petru Porošenku za zmago na predsedniških volitvah v Ukrajini in mu obljubil polno podporo ZDA. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa je ukrajinske oblasti pozval, naj položaj na vzhodu države rešujejo na miren način.

Proruski aktivisti z vzhoda Ukrajine so danes sporočili, da je bilo v spopadih z ukrajinsko vojsko za nadzor nad letališčem v Donecku ubitih 29 ali 30 aktivistov. Kasneje se je oglasil še predstavnik samooklicanih oblasti Denis Pušlin, ki je zatrdil, da bi lahko bilo celo sto žrtev spopadov. Po njegovih besedah naj bi bilo namreč med žrtvami tudi do 50 civilistov. Tudi župan Donecka Oleksander Lukjačenko je dejal, da so boji terjali žrtve med civilisti, zato je lokalnim prebivalcem svetoval, naj ostanejo doma. Po njegovih besedah so sicer spopadi terjali okoli 40 žrtev, ta podatek pa naj bi dobil od bolnišničnih virov.

Letališče so najprej namreč zasedli aktivisti, nato pa je dobro oborožena vojska kmalu za tem s pomočjo letal in helikopterjev napadla njihove položaje na letališču in prevzela nadzor nad deli letališča. Sledil je še protinapad separatistov, boji pa so obmolknili šele v ponedeljek zvečer, ko naj bi vojska imela nadzor nad večjim delom letališča.

Separatisti so letališče zavzeli v noči na ponedeljek, potem ko je bilo jasno, da je bil na nedeljskih volitvah za novega ukrajinskega predsednika izvoljen milijarder in bivši zunanji minister Petro Porošenko. Samooklicane oblasti v regiji Doneck so razglasile izredne razmere v regiji in sporočile, da je njihov cilj, da se "ozemlje Republike Doneck očisti ukrajinske vojske".

Mediji ugibajo, da so aktivisti letališče zavzeli, da bi s tem novoizvoljenemu predsedniku preprečili obisk Donecka, ki ga je napovedal ob izvolitvi. Takrat je dejal, da bo najprej odpotoval na nemiren vzhod države.

Vojska je v ponedeljek popoldne nato nad upornike na letališču poslala helikopterje in bojna letala. Slišati je bilo streljanje in videti dim, ki se je dvigal nad vzletno stezo in letališkim poslopjem. Danes je mirno. Po so ponoči prišle nove okrepitve na strani separatistov. Slednji tudi trdijo, da je ukrajinska vojska z raketometom zadela vozilo, v katerem so uporniki prevažali dva ranjena borca. Po njihovih trditvah je bilo vozilo jasno označeno, da se v njem prevažajo ranjenci. Pri tem je umrl voznik vozila, ostali potniki pa niso bili poškodovani.

Prehodne ukrajinske oblasti so na vzhodu države sprožile široko ofenzivo proti upornikom, ki so medtem izvedli referendum o odcepitvi, hkrati pa zagrozili s priključitvijo Rusiji. Ob tem je bilo ubitih večje število proruskih aktivistov in tudi ukrajinskih vojakov. Ukrajinski vojski, ki se bori na vzhodu države, se je priključila tudi narodna garda, ki jo sestavljajo prostovoljci.

Iz strahu, da bi se spopadi lahko razširili na mesto Doneck, so po poročanju lokalnih medijev evakuirali poslovne in trgovske centre. Župan je prebivalcem svetoval, naj ostanejo doma, ker so spopadi zahtevali civilne žrtve.

Prerešetan vojaški tovornjak v bližini letališča v Donecku.
Prerešetan vojaški tovornjak v bližini letališča v Donecku. FOTO: Reuters

Ovse izgubil stik z opazovalci

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa je sporočila, da je v ponedeljek zvečer izgubila stik z eno izmed opazovalnih skupin v bližini mesta Doneck, kjer potekajo boji med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki.

Ekipa misije Ovseja je bila na rutinski patrulji vzhodno od Donecka, ko so izgubili stik z njo. "Doslej nam ni uspelo ponovno vzpostaviti stika," so sporočili iz organizacije in dodali, da ekipo sestavljajo štirje opazovalci. Šlo naj bi za Danca, Estonca, Turka in Švicarja.

Po navedbah neimenovanega vira so ekipo 40 minut, preden so z njo izgubili stik, ustavili na nadzorni točki. Danski minister za trgovino in razvoj Mogens Jensen je nato sporočil, da so v rokah oboroženih proruskih separatistov. "Zadevo spremljamo prek našega zunanjega ministrstva in veleposlaništva v Kijevu. Smo v tesnem stiku s sorodniki," je v spletnem pismu danski tiskovni agenciji Ritzau zapisal minister.

Rusija zahteva končanje ukrajinske operacije proti separatistom

Prvič po nedeljskih volitvah v Ukrajini se je oglasil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Ta je pozval k takojšnji ustavitvi vojaških operacij proti ruskim separatistom na vzhodu države. Putin je v telefonskem pogovoru z italijanskim premierom Matteom Renzijem pozval tudi k začetku dialoga med Kijevom in predstavniki jugovzhodnih regij, so sporočili v Kremlju.

H takojšnjemu končanju nasilja je pred tem pozval tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po njegovih besedah je prva naloga oblasti v Kijevu takojšen konec uporabe vojske proti prebivalstvu, kar bo predstavljalo tudi prvi preizkus zanje po nedeljskih predsedniških volitvah. Poudaril je tudi, da morajo vse strani ustaviti vsakršno nasilje.

Lavrov je danes povedal še, da obisk Porošenka v Rusiji ni na dnevnem redu, o njem pa po njegovih besedah niti ne razpravljajo, ne po diplomatskih ne po kakih drugih kanalih. Bi pa Rusija bila zanj, če bi videla, da bi bil v interesu vseh Ukrajincev.

Kijev obsoja Moskvo, da v Ukrajino pošilja teroriste

Ukrajinska vlada je danes Rusijo obsodila, da prek meje pošilja "teroriste". "Obstajajo indici, na podlagi katerih je mogoče verjeti, da prek meje na ukrajinsko ozemlje pošiljajo ruske teroriste, ki jih neposredno organizirajo in financirajo v Kremlju in ruski posebnih enotah," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozicki
28. 05. 2014 23.24
+2
Kako, PSI VOJNE na 24 UR ne poročajo o 100tinah civilnih žrtev? O genocidu... PRAVI PES VOJNE je tole uredništvo!!!!
Ate_ist
28. 05. 2014 22.03
+0
Ob vsaki Kitajski zdravici na podpisan plinski dogovor, v svetu en Nobelov nagrajenec zajoka.
Ate_ist
28. 05. 2014 21.15
+1
EU ne more zaostriti sankcij proti Rusiji. Angleži so ugotovili, plinske rezerve so se v zadnjih 10 letih zmanjšale za 1/3. Energijska vojna z Rusijo pomeni za EU katastrofo, v katero jo pehajo ZDA, da bi EU močneje priklenile nase. 2x ceno energije bi pa plačevali mi. Napačna strategija ZDA neizbežno vodi h odcepitvi jugo vzhoda Ukrajine od Ukrajine. To ni več vprašanje. Vprašanje je, če se bo pri tem ustavilo. Se pravi na koliko delov bo še razpadla Ukrajina. Apetite ima recimo Madžarska, tudi Poljaki. Po podobnem scenariju velike Srbije, zna nastati država Kijev do kamor ti z Maidana pogled seže. Vprašanje, ki me najbolj skrbi pa je, kam se bodo zatekli vsi ti s krvjo napiti skrajneži.
zvit kot presta
28. 05. 2014 16.37
-11
Ja če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda. V vsakem primeru bodo Rusi morali enkrat dati mir! Ukrajinci imajo pa tudi vso pravico v državi narediti red.
Ate_ist
28. 05. 2014 18.39
+7
marjanka99
28. 05. 2014 13.59
+4
Le kaj se spet danes dogaja? Spet že od 10. ure preletajo avioni. A v Ukrajini vadijo?
zvit kot presta
28. 05. 2014 14.14
+0
Marjanka kje pa ti živiš, da te ves čas preletavajo letala? Sam živim le nekaj kilometrov od letališča pa ni nič posebnega, kar se letal tiče.
alenexxx
28. 05. 2014 12.26
-2
američani naj bi se pripravljali za izkrcanje v libiji
yohny_rep
28. 05. 2014 12.01
+6
Rothchild biznis
LovecNaKomuniste
28. 05. 2014 10.00
-6
Ni predaje. Združena Evropska desnica je z vami.
kopalisce
28. 05. 2014 08.16
+12
to me preveč spominja na jugoslavijo! na žalost...
mastablasta
28. 05. 2014 14.38
+1
palcaimadvakonca
28. 05. 2014 07.49
+6
Takole bo izgledalo na Brniku kmalu zdej k se prodaja se bodo tepli za nadzor .
Justiceiscoming81
28. 05. 2014 07.23
+18
raje objavite posnetek v avtih pobitih civilistov,ki so jih pobili right hand sector...
EricFlat
28. 05. 2014 09.09
-9
Prilepi link do teh slik, če obstajajo in dokaz, da so jih res pobili Ukrajinci, drugače pa bodi tiho.
torkov
28. 05. 2014 11.09
+3
na 24 ur se ne da dajat linka .. so pa in slike in posnetki povsod po netu .. na twitterju poišči hashtag savedonbasspeople pa boš videl
mastablasta
28. 05. 2014 14.40
-2
ja nedolžni civilisti so zasedli letališče. pol pa rusi pravijo ukrajincem da naj že enkrat prenehajo z vojaškimi operacijami. če pa so jih separatisti napadli potem ko so se jim malo dlje upirali so še okrepitve zraven poklicali. me zanima kaj bi rusi v tem primeru naredili?!?
opankar81
28. 05. 2014 04.21
+1
Garuda
28. 05. 2014 02.20
+14
Napiše Madeline Albrecht about killing 500 000 Iraqi children. Isto tako so nas porinili v vojne da se ubijamo oni pa da nas ropajo, zdaj je na vrsti Ukrajina, pripeljali so naciste na oblast z prevratom, vojska in policija so zavrnile napad na narod in so zato ustanovili politično vojsko kot je bila SS, mobilizirali so naciste, dali orižje in zdaj ubijajo te nesrečnike, ki se ne strinjajo z prevratom.
zvit kot presta
28. 05. 2014 09.58
-4
yohny_rep
28. 05. 2014 15.09
+1
Vzorci za vojne so skoz isti, vse se dela po agendah kazarskih vampirjev.
Handschar
28. 05. 2014 00.42
+2
Pravy sektor v akciji .
iGURT
27. 05. 2014 23.50
+19
Komu ni jasno da umirajo civilisti ki so izglasovali neodvisnost kot mi 91 ?
Garuda
28. 05. 2014 02.23
+12
Take stvari se nikoli ne bi smele reševati z vojno in še manj z ubijanjem civilistov. Če se lahko pregovarja/krega/meni 100 let je boljše kod 1 dan vojne. Take stvari se nikoli ne bi smele reševati z vojno in še manj z ubijanjem civilistov. Če se lahko pregovarja 100 let je boljše kod 1 dan vojne.
zvit kot presta
28. 05. 2014 10.08
-3
Gurt a mi lahko poveš kaj delajo množice "civilistov" na letališču, ki je očitno bojno polje? Po tvoji logiki so vsi oboroženi ruski banditi civilisti!
tutankamon86
28. 05. 2014 11.19
+5
Poglej na yt kje so mrtvi civilisti...izven letališča, na cesti, ob cesti....torej so streljali na letališču na upornike in tudi vse povprek
Ate_ist
27. 05. 2014 23.20
+13
Nacisti v drugi svetovni vojni so delali razne hude zločine proti človečnosti, toda nikoli, NIKOLI niso obstreljevali in bombardirali svojih mest.
gavranea1
27. 05. 2014 23.29
+4
To niso več njihova... drgač so pa vse porušili za sabo...
dannyer
28. 05. 2014 12.13
-1
vojna je bila grozna ker je šla iz pod nadzora seveda so tu imeli prste v mes kapitalisti .na ogenj so polili bencin in dobili kaos . zato je bila grozna . če pa že govoriš o nemčiji pa si pozabil na sovjete ti so v času vojne pospravili veliko lju 22 milijonov. angleže ,američane . .....
kolbek460
27. 05. 2014 22.18
+29
Cilj vsega tega je potegniti Rusijo v odprt oborožen spopad ,vselej ko so to načrtovali so Rusi pohodili vse vojske do sedaj ,francoze ,nemce,fince ,poljake ,švede,da o kavkazu ne govorim iz vsakega spopada imajo junaka ,tu so problematični Američani ki hujskajo in novačijo ,ceno bodo plačali pa ukrainci ki se bo razdelila na dve državi Vzhodni del ki bo pod protektoratom Rusije in zahodni del samo je vprašanje za žrtev bo ta zabloda potrebna ..
Ate_ist
27. 05. 2014 23.26
+18
Ukraina z vojaki, ki zaslužijo po 1200 griven (~100€) mesečno in s tehniko staro 40 let ob pomoči ZDA, ki so na tem koncu sveta številčno šibki, nima kaj praskat proti Rusiji. Je pa res, da si Putin ne želi mazati rok s krvjo bratskih Ukraincev.
kolbek460
27. 05. 2014 22.04
+14
Ko daš podporo nacionalistom dobiš to ,kar se sedaj dogaja ,kmalu bomo imeli take olimpiske igre pred pragom ko bo severna liga v italiji hotela za sebe ,v Španiji baski in katalonci,še bo napeto.
cirus
27. 05. 2014 21.35
+14
Najboj učinkovito "zdravilo" proti gospodarski krizi je svetovna vojna.
LovecNaKomuniste
27. 05. 2014 20.28
-37
Sicer pa ne vem, ali se samo meni zdi ali so sankcije učinkovale. Žalostno je edino, da se ni Zahod že zganil prej in bi bilo manj žrtev.
tutankamon86
27. 05. 2014 20.41
+34
Že se Zahod ne bi zganil že pred pol leta (ko so "zganili" revolucijo), do vsega tega verjetno sploh ne bi prišlo.
Ate_ist
27. 05. 2014 23.15
+9
metla85 kakšne sankcije? Bog ne daj, da Rusija uvede sankcije ZDA. ZDA ostanejo v temi. 20% elektrike pridelajo iz Ruskega urana
tutankamon86
27. 05. 2014 23.54
+9
Ukrajina pa ima največ urana v Evropi (takoj za Rusijo)....Kaj veš, mogoče Američane tudi ta interes žene. Vodenje Največje Ukrajinske plinsko/naftne družbe je pred nekaj dnevi že prevzel Američan.