Tujina

FOTO: V Rusiji protesti več tisoč desničarskih skrajnežev

Moskva, 04. 11. 2011 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tisoče nacionalistov in desničarskih skrajnežev se je ob praznovanju Dneva narodne enotnosti zbralo na protestih v Moskvi in drugih ruskih mestih, poročajo tuje tiskovne agencije. S protesti udeleženci izražajo željo po vzpostavitvi močne, slovanske Rusije.

 

"Rusija za Ruse!" je pod strogim nadzorom varnostnikov skandiralo več tisoč protestnikov, ki so se, nekateri opremljeni s črnimi maskami, zbrali v središču Moskve. Po podatkih policije se je protesta udeležilo 7000 oseb, medtem ko organizatorji govorijo o celo 25.000 sodelujočih.

Mesec pred državnimi parlamentarnimi volitvami so nacionalisti, znani po tradicionalnem antagonizmu do oseb, ki niso slovanskega porekla, vladajočo stranko Enotna Rusija pozvali, naj neha "hraniti" z islamom zaznamovan severni Kavkaz.

Na protestih ni manjkalo niti neonacistov, ki so na plano potegnili kljukaste križe in odločno pozvali k takojšnjim ukrepom proti priseljevanju "Nerusov" iz srednje Azije in s Kavkaza v državo.

Shod ruske skrajne desnice ob dnevu narodne enotnosti - 3
Shod ruske skrajne desnice ob dnevu narodne enotnosti - 3 FOTO: Reuters

Center za zaščito človekovih pravic Sova je ob dogajanju ostro obsodil napade in grožnje s smrtjo, ki so jih v Rusiji pogosto deležni tujci. Po podatkih Sove je bilo namreč letos v rasističnih napadih ubitih 18 oseb, preko 100 pa jih je bilo poškodovanih.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa se je na drugi strani udeležil prazničnih slovesnosti v Nižnem Novgorodu. V slavnostnem govoru je povzdigoval idejo "narodnega bogastva", kakor je označil multietničnost prebivalstva Rusije, podelil pa je tudi posebna priznanja t. i. prijateljem Rusije.

Praznovanje Dneva narodne enotnosti je sicer leta 2004 vpeljal tedanji ruski predsednik in sedanji premier Vladimir Putin. Praznik obeležuje obletnico osvoboditve Moskve izpod jarma poljsko-litovske okupacije v 17. stoletjem, Kremelj pa ga je vpeljal zato, da bi nadomestil praznovanje obletnice oktobrske revolucije leta 1917, ki so ga v času Sovjetske zveze praznovali 7. novembra, po julijanskem koledarju.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prooseba
22. 11. 2011 16.32
+3
@carpathian Ti si se rodil na ozemlju Slovenije in na to nisi imel vpliva!!! To je res ampak vsaj jaz vem da se je moj oče boril za Slovenijo leta 1991, vem da je moj pra-dedek bil SLOVENSKI PARTIZAN in če bi njega tistega leta vprašali ZA KAJ se bori bi on odgovoril za SAMOSTOJNO SLOVENIJO in ne za svet ali pa za nekakšno Jugoslavijo... Vedel je kdo je in kaj je! BIL JE SLOVENEC IN NEKDO KI ŽIVI V JUGOSLAVIJI!!! Zato če sem lahko vsaj na nekaj ponosen sem na to da imam slovenske korenine, poznam slovensko kulturo jo spoštujem in nikoli jo ne bom pozabil... SLOVENIJA ZA SLOVENIJO!!!!
carpathian
05. 11. 2011 20.20
+0
meni recimo sploh ni jasno zakaj je svet razdeljen na "države" in nacionalnosti... rodil sem se na delu zemlje, ki je oklican kot slovenija. na to nisem imel vpliva, in tudi možnosti ni veliko da se to spremeni (jezik, ...). takoj z mojim rojstvom pa sem moral začeti plačevati davke, zabeležili so me v raznorazne državne arhive (vojska!), ne morem potovati po svetu brez da me državni aparat nadzoruje (že čez kolpo ne morem tako, kot bi mi moralo po naravnih pravicah to pripadati...). država mi lahko kadarkoli zapleni karkoli, živeti pa moram po zakonih in normativih ki mi jih le-ta daje. če se uprem me s svojimi aparati kaznujejo ali izbrišejo. če ne delujem ves čas v prid države, sem prav tako kaznovan. niti protestirati ne smem proti državi, brez da bi mi država to dovolila. država = zlo!!!
KosezVeliki
05. 11. 2011 20.20
Konflikti so bili, vendar kje ni bilo konfliktov, kjer so vladali bedaki in bud ale ? Tudi v Ameriki je bila drzavljanska vojna zaradi buda l in je bilo veliko zrtev. Bistveno je, da se ohrani mir in medkulturni dialog v teh regijah. *
KosezVeliki
05. 11. 2011 20.09
Dragi Jure a ti nisem ze povedal, da je Rusija drzava z VECINSKO rusko populacijo (80 odstotkov prebivalcev). Medtem ko v njej zivijo tudi drugi narodi, ki pa so manjsine. Ce pogledamo npr. ruske republike na Kavkazu tudi te niso etnicno ciste. Npr. v Karcevo-Cerkesiji najdemo tako Cerkese kot Ruse in Kozake in druge. V Osetiji - Osete, Ruse, Armence, V Kabardino Balkariji - Kabardince, Balkarce, Ruse, Ukrajince...V Dagestanu - Dagestance, Kozake, Avare...idt...itd... Kaj ti ni jasno ? Se nisi nikoli videl kako delujejo multikulturne regije v Rusiji ?
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 15.39
kosezVeliki plačujejo Rusi s tem, da nimajo homogene populacije...to je jasno! A res? Mar niso boljševiki govorili o nekemu interanacionalizmu, razredni solidarnosti in ostalih traparijah?
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 15.36
V čisto vsaki knjigi v kateremkoli jeziku boš našel ta izraz ko se govori o Bizancu. Grška kultura ni zgolj poganska, tu je izraz povsem utemljen saj je šlo za uveljavitev grškega jezika in grške (krščanske a še vedno grške) kulture. Seveda se je govorilo tudi armensko, arabsko, hebrejsko, latinsko, uradni jezik je bil grščina, ravno tako jezik kulture, cerkve, književnbosti in velikega dela prebivalstva. "anarholiberalen"...hahaha, daj se malo zberi! To nnima čist nič za opraviti s tem kar govrim. Zame je Rus še vedno predvsem etnična oznaka, tako da je Rus tisti, ki mu je ruski jezik materinščina, ki ima rusko poreklo, ali pa vsaj popolnoma asimiliranega prednika, ki je pravoslavne vere, vsaj "kulturno" pa četui ni vernik, tudi to da ima ruske običaje itn Ostali so pač ruski državljani, še vedno je razlika med državljanstvom in narodnostjo, in tako razmišlja večina ljudi, tudi če v ustavi piše drugače, ali nimajo nič proti tistim, ki so samo državljani in niso etnično Rusi. Tudi pripadniki manjšin ponosno izpostavijo, da so pripadniki te ali one entične skupine
KosezVeliki
05. 11. 2011 15.22
"Glede Rusije sem že rekel, da vse to ni vredno tega kar imajo, in da žal še vedno plačujejo za imperialsitično preteklost. Citiranje ruske ustave ne pomaga, s tem me ne boš prepričal, zlasti zato ker VEM kaj je definicja "Rusa", a to ne pomeni, da se s tem strinjam....pač njihov problem." Tudi boljševistična liberalna inteligenca v Rusiji je premlevala identično filozofijo o ruski naciji kot ti. Njeni rezultati so pa bili kaj hitro vidni - kaos, državljanska vojna, lakota in smrt.
KosezVeliki
05. 11. 2011 15.13
"Glede Rusije sem že rekel, da vse to ni vredno tega kar imajo, in da žal še vedno plačujejo za imperialsitično preteklost. Citiranje ruske ustave ne pomaga, s tem me ne boš prepričal, zlasti zato ker VEM kaj je definicja "Rusa", a to ne pomeni, da se s tem strinjam....pač njihov problem." Definiraj kdo zakaj nekomu plačuje. In kaj je definicija Rusa po tvojem anarholiberalnem evangeliju ?
KosezVeliki
05. 11. 2011 15.06
Termin "Helenizacija" zajema ne samo jezik, ampak kulturo in vero antičnih Grkov. V Krščanskem Rimu (Bizancu) pa ni bilo ne grške antične kulture in ne grške poganske religije. Ampak je bil Bizanc kontinuiteta Rimske etnologije in cesarstvo nove krščanske vere. Res pa je, da je kasneje grščina začela izpodrivati latinščino v Bizancu. Še zdaleč pa ni bila Grščina jezik večine prebivalstva v Bizancu !
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 15.04
Jimi1 04.11.2011, 19:05 Svoj glas ste že oddali 13 na protestih ni videti nobenega kljukastega križa, pač pa nacionalno Rusko kraljevsko zastavo. Ni govora o NEONADCISTIH, pač pa o NACIONALISTIH. Razlika med obema gibanjema je namreč ogromna. Predlagam osebi, ki je napisala nacionalistom sovražni članek, naj svoje znanje dopolni in preneha izenačevati zdrav nacionalizem z bolnim nadcizmom. PODPIS!!!..
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 14.57
KosezVeliki HELENIZACIJA!! Ne helenizem kot obdibje grške zgodovine! Spet ga lomiš! Pod Herkalijem postane grščina URADEN jezik uprave, dvora, listin itn, že pred tem pa je bila materinščina večine prebivalstva.
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 14.53
KosezVeliki ni utopično,jaz govorim o EVROPI, Evropa ni "dežela prislejncev", Američani pa bi morali vsem indijanski plemenom vrniti ozemlje, ki so ga vzeli s silo ali jih zanj ogoljufali, to še vedno ne bi bil konec ZDA, saj je S Amerika ni bila "država Indijancev", pač pa celina na kateri so prebivali povsem različni in dostikrat med sabo sklregani narodi, ki jim rečemo Indijanci. Ne moremo govoriti o celi ZDA, ker to ni država ki so jo ukradli, lahko govorimo samo o posameznih ozemljih. In meni niti ni dost mar za Ameriki, Avstralijo ali katerikoli del sveta, samo za Slovenijo in Evropo in Evropa je šele pred nedavnim začela z "multikulti", pred tem je bila evropska, krščanska in bela (to zanje niti najbolj pomebno, če so čnci taki kot v Britaniji, kjer so mnogi povsem asimilirani) Jaz anrhist...hahaha, a ti sploh veš ka je anarhist? Od kdaj je anarhistom tolk mar za narod, identiteo, kohezijo in kaj še? Oni so nori na te sprijene ideje kot je svetovna skuponost in talilni lonec! Ne vem kdo je zbrisal tvoj komenr na katerega sem že podal odgovor, a ponavljam- "luđak" Krakala sam dokazuje da nimaš pojma o rimski zgodovini. NMor je bil Kaligula in ne Karakala, in DA, šele Karakala je podelil državljanstvo vsem prebivalcem imperija, ti pa kar govori o navadah, pravu in še čem a omenjeni edikt je DEJSTVO in vsak, ki malo bolje pozna rimsko zgodovino ve, da je bil neka prelomnica v pravni zgodovini rimskega imperija.
KosezVeliki
05. 11. 2011 14.48
"Bizanc je začel propadati dosti pozneje, povsem heleniziran je bil nekaj stoletij pred tem!" Helenizem in poganstvo v konzervativnem post-konstantinskem rimu ? Če odštejemo premaknjenega Julijana Apostata ni bilo za njim nikogar, ki bi propagiral helenizem.
KosezVeliki
05. 11. 2011 14.41
Napaka, da sem se spustil v dialog z anarhistom. Torej po tvojem utopičnem liberalnem prepričanju bi morali tudi beli američani vrniti indijancem zemljo in izprazniti velika mesta, ki so jih zasedli po tem ko so iztrebili domorodce ? ha ha ha ha...že vidim s kom imam posla... :-)
KosezVeliki
05. 11. 2011 14.35
Nevem o kakšnih zarotah v šolskem sistemu in politični korektnosti govoriš Jure. Ti mi omenjaš nekega luđaka Karakalo, medtem ko ti jst opisujem življenje, zakone, pravo in delovanje, ki jo je dihala mnogonacionalna rimska država in družba. Rusija je po ustavi nedeljiva, neodvisna in suverena država v kateri živi 80% etničnih Rusov in preostale etnične manjšine. Rusija je mnogokonfesionalna država, kjer krščanstvo tvori večino. Enako pomembne in enakovredne religije pa so tudi Islam, Judaizem in Budizem. Ruski državljan lahko postaneš samo, če imaš rusko državljanstvo. Znotraj države imajo suverenost in avtonomijo tisti federalni subjekti, ki imajo status republik. To pa še ne pomeni, da so lahko ti subjekti po svoji volji neodvisni in da jim ni potrebno upoštevani ruskih zakonov in državne oblasti. Rusija je država z mnogimi resursi, znanjem in ljudmi, ki so sposobni voziti tako veliko državo. In jo vozijo že 1200 let od kdar je Rusija nastala kot država. Rusija je tudi lastnica največjega arzenala kemičnega, biološkega in atomskega orožja za množično uničevanje.
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 14.28
KosezVeliki še ena napaka- karkoli ljubitelji shizme na zahodni ali vzhodni strani porečejo, noben patriarh NI bil podrejen drugemu. Papež je bil pod zaščito bizantinskega cesarja, to je nekaj drugega kot podrejenost carigrajskemu patrarhatu! Patriarhi so bili načeloma enaki, še danes vzhodne cerkve (povsem upravično) zavračajo papeški primat, imajo ga le za "prvega med enakimi"
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 14.25
kOSEZvELIKI če vladavino Heraklija šteješ za "propadanje" imaš še hujšen težave z zgodovino kot sem sprva mislil. Bizanc je začel propadati dosti pozneje, povsem heleniziran je bil nekaj stoletij pred tem!
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 14.22
Kosezveliki "luđak" Karakala....kot prvo piši slovensko, drugo Karakala ni bil nor morda si mislil na Kaligulo?), in jaz se ne opiram na "luđaka" pač pa na dejstvo, da vsi prebivalci imperija NISO bili državljani. Ti pa pejt malo pobrskati po internetu, če nimaš pri roki kake bukve o rimskem cesarstvu (že učbenik za gimnazije je dovolj!) Glede Rusije sem že rekel, da vse to ni vredno tega kar imajo, in da žal še vedno plačujejo za imperialsitično preteklost. Citiranje ruske ustave ne pomaga, s tem me ne boš prepričal, zlasti zato ker VEM kaj je definicja "Rusa", a to ne pomeni, da se s tem strinjam....pač njihov problem.
KosezVeliki
05. 11. 2011 14.21
Biznanc je tui imel dominatno kulturo in jezik, sam je to ila grščina, pa četuudi so do konca vztrajali da so "rimski" imperij. Cesar Konstantin je prenesel prestolnico iz Rima v Konstantinopel. Vsa rimska elita se je preselila na vzhod. Grški jezik je začel izpodrivati latinščino šele v času nazadovanja Bizanca. V času cesarja Justinijana je bila pod kontrolo Bizanca vsa Italija, Dalmacija, sev. Afrika, in jug Španije. Kot sem že rekel, politične intrige in spletke v Italiji se začno ko se ustanovi papeška stranka, ki zahteva neodvisnost od vzhodne cerkve v Konstantinoplu.
JurijGrmMlajsi
05. 11. 2011 14.14
Matej Pinter dobro,e ni so pač kratke pameti...kaj pa milijoni nacionalistov, ki NISO nacisti? Kaj boš tam porekel? Rusi se niso biorili za morilca Rusov Stalina ali partijo, tak veličasten boj je bil zaradi DOMOLJUBJA! Tudi NOB je bil predvsem domoljubno gibanje, komunisti so ga sam uzurpirali. Moj dedek je bil v prtizanih SAMO zat,o ker je bil zaveden Slovenec, komunizma ni maral, antifašizem pa je bil povsem postranska zadeva. Glede izdajalstva pa ne pozabi, da so med Rusi tudi taki, ki bi radi rehabilitirali Stalina, a ti niso izdajalci ali vsaj neumni?