Tujina

FOTO: V mestu Charlotte so protestniki zaprli avtocesto. Sorodnikom ustreljenega prvič pokazali posnetek

Charlotte, 23. 09. 2016 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ameriškem mestu Charlotte so že tretji dan na ulicah protestniki. Zasedli so območje pred vladnim poslopjem, nekateri pa blokirali promet na avtocesti. Policija je sorodnikom ustreljenega temnopoltega 43-letnika pokazala posnetek, a na njem bojda ni razvidno, ali je imel v rokah pištolo ali kaj drugega.

V ameriškem mestu Charlotte na stotine ljudi že tretji dan protestira zaradi smrti 43-letnega temnopoltega Keitha Lamonta Scotta. Tega je v torek ubila policija, ko naj bi ta iz vozila izstopil s pištolo v roki. Kmalu za tem so izbruhnili nasilni protesti, v katerih je bilo ranjenih vsaj 16 policistov, naslednjo noč pa so med protesti odjeknili tudi streli. En protestnik je bil hudo ranjen in je kasneje tudi umrl, policija pa je nemudoma obvestila javnost, da ga niso ubili policisti. Med protesti so bili ranjeni še štirje policisti, nasilneže pa so pregnali s solzivcem. Tudi tretji dan so ulice mesta, kjer je guverner Severne Karoline razglasil izredne razmere in vpoklical narodno gardo, zavzele množice protestnikov. Od policije so z glasnimi vzkliki zahtevale, naj javnosti pokaže posnetek ustrelitve 43-letnega Scotta, a policija tega do zdaj še ni storila. So pa zato posnetek dogajanja pokazali svojcem umrlega.

Protesti v mestu Charlotte - 8
Protesti v mestu Charlotte - 8 FOTO: AP

Svojcem pokazali posnetek

“Po ogledu tega posnetka se nam porajajo le še nova vprašanja,” je po ogledu ameriškim medijem dejal odvetnik družine Justin Bamberg. Kot pravi, naj bi bilo nemogoče natančno presoditi, kaj ima Scott v rokah, ko izstopa iz avtomobila. “Ko so mu policisti ukazali, naj izstopi, je to storil zelo mirno in počasi. Ni dvigal rok ali se vedel agresivno,” pravi. Njegova družina sicer trdi, da je imel v rokah knjigo, medtem ko policija vztraja, da je šlo za orožje. Kot še pravi odvetnik, naj bi imel v trenutku, ko so ga ustrelili, 43-letnik roke ob telesu. Tudi družina zdaj vztraja, da naj javno objavijo posnetek, a vodstvo policije to zavrača.

Protestniki pred vladnim poslopjem, nekateri blokirali promet na avtocesti

Sorodniki umrlega sicer po izbruhih nasilja javno pozivajo ljudi, naj se vzdržijo nasilja. Zaenkrat tretji dan še ni poročil o hujših izgredih. Policija je sporočila, da sta dva policista potrebovala zdravniško pomoč, ker so ju protestniki poškropili s škodljivim sredstvom. Protestniki so sicer začasno blokirali območje pred vladnim poslopjem in ostali tam, čeprav v mestu od polnoči dalje velja policijska ura. Neka skupina se je podala na avtocesto in dalj časa blokirala promet. Policisti so jim nadaljnji pohod preprečili.

Streljanje v Tulsi - 3
Streljanje v Tulsi - 3 FOTO: AP

Policistko, ki je minuli petek ustrelila temnopoltega moškega v Tulsi, obtožili umora

Tožilstvo je v ameriškem mestu Tulsa v zvezni državi Oklahoma policistko Betty Shelby obtožilo umora. Ta je minuli petek v istem mestu ustrelila 40-letnega neoboroženega temnopoltega Terenca Crutcherja.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sicer že v ponedeljek tudi sporočilo, da bodo ob lokalni uvedli tudi svojo preiskavo.

Betty Shelby
Betty Shelby FOTO: Kanal A

Policisti so sicer objavili tudi posnetek dogajanja, ki je šokiral javnost, Šef policije Chuck Jordan je posnetek označil za "zelo pretresljiv" in dejal, da si ga je ogledal le s težavo. "Naredili bomo pravo stvar, ničesar ne bomo prikrili," je poudaril na tiskovni konferenci.

Kaj kaže posnetek?

Dva policista se približata vozilu, ki stoji na cesti. Voznikova vrata so odprta, zdi se, da motor dela. Moški dvigne roki nad glavo, policista mu sledita do vozila. V rokah imata orožje. Pridružijo se jima še drugi kolegi. Vsi v moškega usmerjajo orožje. Moški skuša vzeti nekaj iz vozila, nenadoma se sesede. Sliši se, kako ženski glas kriči: Streljanje! Iz posnetka ni jasno, kdo je streljal in zakaj je sploh streljal.

Moški leži ob vozilu. Krvavi. Preteče več kot minuta, policisti mu ne pomagajo. Nato se mu le približajo. Uradno poročilo sicer pravi, da je Crutcher umrl v bolnišnici, a odvetnik njegove družine pravi, da je izkrvavel že na cesti, medtem ko mu policisti niso pomagali. Moški pri sebi ni imel orožja. 

Obama: To nasilje se mora prenehati

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo po telefonu poklical župana mest Charlotte in Tulsa v zvezni državi Oklahoma, kjer je policija minuli petek ubila Crutcherja. Kot so sporočili iz Bele hiše, so se predsednik in oba župana strinjali, da morajo protesti potekati mirno in da morajo varnostne sile najti način za umiritev protestnikov. Obama je izrazil sožalje obema županoma ob tragičnih dogodkih in potrdil zavezanost njegove administracije, da jim bo v primeru potrebe pomagala.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v sredo tvitnila, da se morajo ti primeri končati. Republikanski kandidat Donald Trump pa je ocenil, da morajo biti ZDA znova varne.

V ZDA je v zadnjem času že potekalo več protestov proti policijskemu nasilju, predvsem nad temnopoltimi. Na protestih v Dallasu je pred časom strelec ubil pet policistov, več policistov in civilistov pa ranil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
23. 09. 2016 16.17
+5
V Ameriki ni demokracije, ker so vso izvozili.
entrezen
23. 09. 2016 14.55
+1
moški vzame-jemlje nekaj iz vozila.Naš bi čakal,da ga potencialni gangster ubije.
Ate_ist
23. 09. 2016 16.37
+0
no, strel v nogo bi bil zadosten da se ga onesposobi. za uboj pa bi morala policistka kazensko odgovarjati, še posebno, ko ne gre za samoobrambo ostali pa za ne nudenje prve pomoči. skratka poden od policije. šele ob takih zgodbah se zavemo da je naša policija OK
EnverHoxha
23. 09. 2016 14.41
+0
putin naj raje podpre samostojno črnsko državo naj jih finacira z orožjem da se bojo lahko osvobodile izpod rok faštične ameriške države,črnci hočejo met demokracijo in nevem zakaj jim rusi ali celo evropjeci ne pomagajo...propaganda bi moral že lufat kako jih zatirajo ,pa kazat slike bogih črnskih otrok kako jih maltretirajo beli policiji...
entrezen
23. 09. 2016 14.57
+1
nisi samo nepismen,so še druge omejitve ...
entrezen
23. 09. 2016 15.02
+3
V litiji,izoli so policaji delali:prav,narobe??
Brabus
23. 09. 2016 13.43
+4
Ne bo dolgo, ko bodo kavboji imeli novo državljansko vojno.
JoC13
23. 09. 2016 10.54
+1
Nek hud poštenjak predvidevam da ni bil, tak da ne razumem najbol tega cirkusa za vsako ko kerga črnca vstrelijo... Nism še zasledil protestov za vsako ko kakega belca vstrelijo
entrezen
23. 09. 2016 14.58
+2
Schnitzel
23. 09. 2016 10.01
+0
Amerika - dežela mojih sanj!
macro
23. 09. 2016 09.28
+2
Ja jaz tud ce me policija ustavi izstopim s knjigo..
kitaristdule
23. 09. 2016 09.40
+5
Če prav razumem je tip čakal otroka v avtu in medtem bral knjigo.
dannyer
23. 09. 2016 12.52
-1
Ne ni imel knjige to je laž saj so slike iz prizorišča na tleh je pištola nikjer pa knjige . knjigo so si izmislili tako kot pri brownu roke gor ane .
Ramzess
23. 09. 2016 13.05
+3
Na tleh je pištola, ... to ne pove nič, ... kako je prišla tja? To je važno, jo je dal sam, so mu jo podtaknili, ... tudi policaji znajo biti namazani z vsemi žavbami.
dannyer
23. 09. 2016 20.19
+0
mackon08
23. 09. 2016 09.12
+7
Ti ameriški policaji res niso normalni, kar se pa tiče tega dogodka res ne razumem zakaj se je ustreljeni sklonil v avtomobil, po takem policaj res lahko domneva da je segel po orožju. če je policija merila v njega je logično da niti ne migne. Na žalost je izgubil življenje po nepotrebnem.
Razumnež
23. 09. 2016 09.21
-2
Na srečo, pa je en preprodajalec mamil manj na svetu.
dannyer
23. 09. 2016 12.54
+3
Ta človek je imel kriminalno kartoteko zaradi nasilja in nasilja nad 12 letnim otrokom . bil je aretiran . tudi upiral se je na tleh pa je pištola .hmmm to je po novem knjiga. zanimivo da so taki protesti samo ko so žrtve kriminalci res čudno letos je pod streli policistov padlo več kot 250 belcev kar pomeni večina .
dannyer
23. 09. 2016 12.55
+3
JanzeLjj
23. 09. 2016 09.09
-1
Pa ja ne v murici, zibelki demokracije??? :)))
Razumnež
23. 09. 2016 09.21
+0
Ni problem demokracija, ampak liberalizem.