Tujina

FOTO: V Italiji kaos, ker so migranti preplavili mesta, Francija zanje zaprla meje

Rim, 14. 06. 2015 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razmere ne le ob meji, ampak tudi drugod po Italiji postajajo vse bolj kaotične, potem ko je Francija poostrila mejni nadzor, da bi migrantom preprečila pot naprej v Evropo.

Italijanska policija je v soboto posredovala proti kakim 200 migrantom, ki so protestirali na mejnem prehodu s Francijo, potem ko jih francoska policija ni spustila v državo. Razmere ne le ob meji, ampak tudi drugod po Italiji postajajo vse bolj kaotične, potem ko je Francija poostrila mejni nadzor, da bi migrantom preprečila pot naprej v Evropo.

Kakih 200 migrantov se je zato v soboto s plakati "Ne gremo nazaj, hočemo čez" protestno posedlo ob mejnem prehodu. Posredovali so italijanski policisti v opremi, sicer namenjeni boju z izgredniki, in jih pregnali nazaj v bližnjo Ventimiglio, ki je od meje oddaljena pet kilometrov. Skupina kakih 50 moških se nikakor ni želela umakniti in je policistom pobegnila ter se skrila.

Italijanske oblasti so med drugim tudi zaprle prostor za migrante pri glavni železniški postaji v Milanu, kjer že več noči spi na stotine prišlekov iz Somalije, Eritreje, Slonokoščene obale in Sudana. Tam čakajo na priložnost, da bi odšli proti bogatejšemu severu Evrope. Kot razlog za zaprtje so oblasti navedle neustrezne higienske razmere in zdravstveno tveganje.

Francija je zaprla meje za migrante.
Francija je zaprla meje za migrante. FOTO: Reuters

Potem ko je italijansko-francosko mejo dnevno prečkalo na stotine migrantov, ki so jih pred tem rešili z ladij v Sredozemskem morju, je Francija okrepila nadzor na meji in od četrtka je meja zanje zaprta. Mejni nadzor je prav tako okrepila Avstrija, ki te dni gosti konferenco vplivne skupine Bilderberg, piše nemški Deutsche Welle. Že pred tem je Nemčija konec maja pred vrhom skupine G7, ki je potekal minuli teden v bavarskem kraju Elmau, v skladu z zakonikom o schengenskih mejah začasno znova uvedla kontrole na svojih kopenskih, zračnih in morskih mejah.

Vse to je sprožilo pravi kaos v Italiji, ne le ob mejah, ampak tudi v Rimu in drugih mestih, kjer so migranti med drugim preplavili železniške in avtobusne postaje. Obenem se krepi pritisk na vlado premierja Mattea Renzija, ki ji opozicija očita, da se ni sposobna učinkovito spopasti z valom beguncev. Kritike prihajajo z vseh strani - s strani skrajne desnice, med drugim iz stranke Severna liga, iz populističnega opozicijskega gibanja Pet zvezd, pa tudi s strani vse več regionalnih in mestnih oblasti.

Meja med Italijo in Francijo: Begunci se v slabem vremenu ogrnejo z zaščitnimi folijami.
Meja med Italijo in Francijo: Begunci se v slabem vremenu ogrnejo z zaščitnimi folijami. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3