Tujina

FOTO in VIDEO: Beograjski nemiri skozi objektiv našega fotografa

Beograd, 30. 05. 2011 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./T.Še./STA
Komentarji
68

V Beogradu so mitingu radikalne stranke sledili incidenti, v katerih je bilo poškodovanih več kot 40 ljudi, policija pa je prijela 180 ljudi, med njimi veliko mladoletnikov. <b>Dogodke je v objektiv ujel tudi naš fotograf Miro Majcen.</b>

Srbska radikalna stranka (SRS) je sinoči v središču Beograda organizirala protest proti prijetju generala Ratka Mladića. Stranka je pozivala k mirnemu protestu, a se skupina ekstremistov tega ni držala in je s kamni ter steklenicami zasula policiste. Policija je prijela 180 ljudi, od tega najmanj 37 mladoletnih.

Direktor policije Milorad Veljović je dejal, da bodo vse prijete zaslišali v prisotnosti tožilca in sodnika, poskušali pa bodo ugotoviti, ali so bili organizirani. Dodal je, da je v interesu policije, da se ugotovi, kaj se je zgodilo na mitingu stranke SRS, poskušali pa bodo ugotoviti tudi motiv izgrednikov. Notranji minister Ivica Dačić pa je dejal, da je bilo ranjenih 11 izgrednikov in 32 policistov, poškodovanih naj bi bilo šest objektov in pet policijskih vozil. Med prijetimi je bilo po njegovih besedah 17 pripadnikov esktremistične skupine 1389.

Okoli polnoči sta policija in žandarmerija v središču mesta vzpostavili red.

Spopad se je začel malo pred 21. uro, ko je skupina protestnikov napadla policiste, ki so protestnikom preprečili pot do tujih veleposlaništev. Na oder je takrat stopil funkcionar SRS Milorad Miričić, ki je udeležence shoda pozval, naj se vzdržijo nasilnih dejanj in naj do umiritve položaja vsi sedejo na tla. Prisotnih je bilo okoli 3.000 policistov, shod pa so varovali tudi številni strankini varnostniki.

Na shodu je bilo sicer mogoče slišati pozive za končanje sodelovanja s Haagom, oblasti pa so obtožili, da so preveč poslušne do Zahoda. Shoda se je udeležilo okoli 10.000 ljudi, med drugim jih je nagovoril tudi Dragan Todorović, namestnik predsednika Vojislava Šešlja. 13-letni Šešljev sin Vladimir je prebral očetovo pismo, v katerem je bilo zapisano, da se bo moral srbski predsednik Boris Tadić zagovarjati zaradi prijetja Mladića in napovedane izročitve haaškemu sodišču.

'Običajna politična folklora v Srbiji'

Srbski predsednik Boris Tadić je izjavil, da so bili neredi ob protestu v podporo Mladiću pričakovani, vendar pa je imela policija razmere pod nadzorom. Ocenil je, da so tovrstni izgredi del običajne politične folklore v Srbiji pa tudi v celotni Evropi, kjer je, kot je dejal, mogoče videti hujše in kompleksnejše nerede.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko pa se je danes odzval na proteste v podporo Mladiću, ki jih organizirajo v Republiki srbski.

"V moji domovini Avstriji smo imeli določeno število znanih vojnih zločincev – nacistov in ne bi bilo dobro sprejeto pri avstrijskem narodu, če bi nekdo organiziral proteste v podporo tem nacističnim vojnim zločincem," je dejal in dodal, da si kaj takega prav tako ne more zamisliti v Nemčiji 15 let po koncu druge svetovne vojne.

Hočejo imena organizatorjev neredov

Podpredsednik srbskih radikalcev Dragan Todorović pa je srbske oblasti pozval, naj čim prej sporočijo imena odgovornih za nemire. Če v nekaj dneh tega ne bodo storili, bo to pomenilo, da je oblast sama organizirala nemire.

Nasilni protesti v Beogradu - 5
Nasilni protesti v Beogradu - 5 FOTO: Miro Majcen

''Če so sposobni najti najbolj iskanega haaškega ubežnika, potem so sposobni najti tudi organizatorje neredov na včerajšnjem shodu,'' je dejal.

Protesti tudi v Zvorniku

V Zvorniku pa se je danes zbralo okoli 2000 Mladićevih privržencev, ki so izrazili nezadovoljstvo zaradi njegove aretacije. Član predsedstva borčevske organizacije Republike srbske Željko Lalić je ob tem dejal, da so borci vojske RS ponosni, da so bili pod poveljstvom Mladića in da so branili svoje domove, poročajo srbski mediji.

Predsednik borčevske organizacije Zvornik Dragan Milošević pa je od vlade Republike srbske zahteval, da odprejo poseben račun za sredstva za Mladićevo obrambo ter obrambo vseh drugih generalov. Ob tem je dejal, da srbski predsednik Boris Tadić zaradi ''sramotnega dejanja aretacije'' ni dobrodošel v Republiki srbski.

Tudi predsednik Republike srbske Milorad Dodik je danes sporočil, da podpira shode v podporo Mladiću. Po njegovem mnenju bi bilo primerneje, če bi v Sarajevu podali odgovor na vprašanja o številnih grozodejstvih nad Srbi, za katera ni nihče odgovarjal, kot pa da se veselijo Mladićeve aretacije.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
30. 05. 2011 20.44
"FOTO in VIDEO: Beograjski nemiri skozi objektiv našega fotografa" Fotografije so vam slabe. Nič pretresljivega se ni zgoilo. Še več razdejanja je bilo pred slo skupščino ob protestih študentov zaradi malega dela - pred nekaj meseci. Tko da ste zastonj šli v Beograd. Ha.Ha. Pa drugič - več sreče.
Transcentral
30. 05. 2011 17.44
Mladić zgleda ni slišal za našega Čeferina,Senico,Penko....Mislim da bi ga oni z lahkoto obdržali v Srbiji :-) Lohk tuki pišemo karkoli,sam če bi se kej takega zgodilo v SLO,ziher nikoli nebi nobeden odšel v Haag!!! Medtem ko v Srbiji zaplenijo vse premoženje obtožencem,se tukaj prosto gibajo in še celo napovejo povratno tožbo?? No,in kdo je sedaj bolj evropski???
upornik007
30. 05. 2011 17.22
upam ko bo sel naslednic v beograd da te horde vec ne bom vidu!
upornik007
30. 05. 2011 17.17
kr neki nc niso dosegl
Draža
30. 05. 2011 17.00
Bravo protestniki,z vami sem.
arhimed_33
30. 05. 2011 16.58
marjanka9 ZAKAJ NOČEŠ RAZUMETI,DA TI LJUDJE PROTESTIRAJO IN ZAGOVARJAJO NEKO SKRAJNOST,KI JI NI PROSTORA V 21. STOLETJU.NIČ NI NAROBE ,ČE SOČUSTVUJEŠ Z SRBSKIM NARODOM,VENDAR TU SE GRE ZA ZA ZLOČINCA IN NE ZA JUNAKA ALI HEROJA....
marjanka9
30. 05. 2011 15.40
Ne vem kaj naj rečem. Dober fotograf ali beda od fotografa. Dober, ker je fotografiral zanimive in nenavadne obraze ali beden, ker je izbral same skrajne, da se na osnovi njih posmehujete celemu narodu. Menda bi naziv bedni zaslužili tisti, ki so naredili izbor fotografij za objavo. Enega normalnega človeka niso fotografirali pa ne mislite, da jih večina ni čisto navadnih ljudi, takih, kot ste tudi vi sami. Pred leti sem bil na delavskih demonstracijah v Ljubljani. Dostojanstven, masoven, miren shod poštenih delavnih ljudi, ki večina pošteno dela za minimalen ali malo večji dohodek. Veste kaj je bilo na poročilih na komercialni televiziji? Pet skrajnežev (po videzu in obnašanju), ki so bili pijani in so nekateri celo ležali na tleh, so prepletali s posnetki mase stavkajočih delavcev. To so mediji. Ne nasedite od prve.Večina Srbov so normalni, urejeni in izobraženi ljudje, obstajajo pa tudi pri njih redki čudaki, tako, kot pri nas.
myspace
30. 05. 2011 14.33
....samo poglejte mladicevog sina kako joka...tisoce mater je tako mogoce se huje jokalo....use se vraca use se laca!!
_bonaparte_
30. 05. 2011 13.59
Kr lepo brišite moje komentarje - resnica boli ne ? ;)
arhimed_33
30. 05. 2011 13.48
1igma 30.05.2011, 13:42 2 EH NORCI PAČ... INTELIGENTNI IN IZOBRAŽENI SRBI ZIHER NE SODELUJEJO PRI TEM...TO JE SPET PEŠČICA PODNA Verjetno je tako,kdo ima vsaj malo zdrave pameti ne podpira vojne in ni zagovornik takšnih ljudi....
schrud
30. 05. 2011 13.23
Mladič je bil poveljnik srbskih sil, imel je moč in vsa pooblastila za izdajanje ukazov, eden od njih je bil tudi poboj več tisoč muslimanov v Srebrenici. Tudi muslimani so klali in pobijali nedolžne, ampak to ni opravičilo za takšen zločin, zato mora biti tudi primerno kaznovan kot vsi ostali sodelujoči posredno ali neposredno, ne glede na pripadnost. Verjamem, da večina Srbov to razume, razen peščica skrajnežev. Če je bil res heroj bi šel npr. branit svoj narod v Knin, ne pa pobijat bogo neoboroženo rajo.
groza.
30. 05. 2011 13.04
Joj ljudje nehajte že premlevati o preteklosti. kar je bilo je bilo, spremeniti se ne da nič. groze so se dogajale z vseh strani, nam so tudi pobili veliko sorodnikov pa nebomo zj celoten narod sovražili. Zanimivo je to, da so bili Mladić in podobni tako plitke pameti, da so pobijali svoj narod, namreč iz zgodovine (nazaj par sto let), so se vsi današnji bošnjaki oz. muslimani poturčili. Če bi katera družina šla raziskovat svoje družinsko drevo, bi kmalu naletela npr. Izet na npr. Slavoljub in podobno. Svet bi bil veliko lepši, če bi bili vsi ljudje neobremenjeni s svojo veroizpovedjo, saj smo navsezadnji vsi krvavi po kožo!
Vasojevich
30. 05. 2011 13.01
gazija7 30.05.2011, 12:15 1 treciar,dej še opiši kaj so srbi delali v prijedoru,kereterm,omarska,trnopolje Gazija, gazija, zar te nije Hodza naucio da nije fino kad se laže?
milicevic
30. 05. 2011 12.50
haha kira kobiola na drugi sliki :D
gazija7
30. 05. 2011 12.28
no pa opiši,kje in kdaj so bosanci škodovali srbom
terciar
30. 05. 2011 12.23
gazija7, tisto kar so muslimani Srbom.
dednidol
30. 05. 2011 12.21
srbi ne morejo brez mitingov, njim se pa res dogaja narod,cca enkrat na mesec tip na zadnji fotki-u okvir,pa po svetu
BS00
30. 05. 2011 12.21
auuu pa sto su ovi cetnici gadan narod hahaha jbt pa to je za nepovjerovati, svi krezavi, sjebani, cupavi , smrde, jade jadne, pa vi cetnici niste narod vi ste majmuni zaostao narod iz 13. vjeka hahaha
gazija7
30. 05. 2011 12.15
treciar,dej še opiši kaj so srbi delali v prijedoru,kereterm,omarska,trnopolje
HALAcR7
30. 05. 2011 12.10
to je full sramota,grem se stavit da je najmanj ljudi na protestih iz beograda,največ jih je iz banjaluke,užice,kraljevo,kragijevac....