Tujina

FOTO: Egipt zahteva izročitev ugrabitelja letala EgyptAir

Larnaka, 30. 03. 2016 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./J.S./STA
Komentarji
2

Ciprske oblasti pravijo, da je moški, ki je ugrabil egiptovsko letalo, psihično nestabilen in da njegova dejanja niso povezana s terorizmom. Sodišče je zanj odredilo osemdnevni pripor, Egipt pa zahteva njegovo izročitev.

Ugrabitelja egiptovskega letala, prevoznika EgyptAir, ki je bilo na poti iz Aleksandrije v Kairo, na zahtevo moškega pa pristalo na letališču Larnaka na Cipru, so danes privedli na zaslišanje na sodišču. Sodnik je po zaslišanju sprejel odločitev, da moški ostane osem dni v priporu.

Egipt je danes od Cipra zahteval izročitev ugrabitelja letala.

Egiptovsko državno tožilstvo se pri izročitvi Egipčana Seifa al Dina Mustafe sklicuje na dvostransko pogodbo o izročitvah iz leta 1996.

Tiskovni predstavnik ciprske policije Andreas Angelides je po zaslišanju dejal, da bosta ciprska pravna služba in policija o izročitvi odločali po preučitvi vseh dokazov.

Po njegovih besedah je za ocene o izročitvi Egiptu prezgodaj, saj osumljenca preiskujejo zaradi prekrškov, ki jih je storil na območju Cipra.

Mustafa se bo soočil z obtožbami ugrabitve letala in potnikov ter ogrožanja varnosti. Obtožijo ga lahko tudi zaradi kršitve protiterorističnega zakona, so sporočili s policije.

Moški sicer ni dajal izjav, je pa novinarjem po izhodu iz stavbe sodišča pokazal znak zmage.

Ciprske oblasti pravijo, da je moški psihično nestabilen in da njegova dejanja niso povezana s terorizmom.

Na letalu je bilo 56 potnikov in sedem članov posadke. Nemudoma po pristanku na Cipru so stekla pogajanja z ugrabiteljem, njegove izjave pa so bile nenavadne. Želel je govoriti z nekdanjo ženo, zahteval izpustitev političnih zapornikov v Egiptu, zahteval je politični azil na Cipru in podobno. Policistom je dejal, da nekdanje soproge in otrok ni videl že več kot 24 let.

Grozil je, da se bo razstrelil, a po koncu drame, ki je na pristajalni stezi potekala še šest ur, so ugotovili, da njegov pas z eksplozivom ni pravi.

Ugrabitelj je nato, ko je ostal brez talcev – nekaterim je sam dovolil oditi, drugi so mu zbežali – mirno prišel iz letala in se predal policiji.

Veliko je govora tudi o britanskem državljanu, ki se je fotografiral z ugrabiteljem. Ben Innes je eden izmed treh tujcev, ki so morali ostati na letalu. Dejal je, da si je želel od blizu ogledati pas z eksplozivom, saj se je želel prepričati, ali gre za resnično nevarnost. Dodal pa je tudi, da če bi bil pas z eksplozivom pravi, s fotografiranjem ne bi imel nič za zgubiti. Tvegal je in ocenil, da ne gre za pravi pas z eksplozivom.

 

 

Močan udarec za egiptovski turizem?

Egiptovski mediji so se razpisali o slabem vplivu na turizem, ki bi ga utegnil imeti ta incident.

Časnik al-Masry al-Youm je zapisal, da je šlo za "najlažjo in najbolj nespametno ugrabitev letala", ki se je odvila v kritičnem času, saj si Egipt še ni popolnoma opomogel od strmoglavljenja ruskega letala nad Sinajem oktobra lani, ki je na poti iz egiptovskega obmorskega letovišča Šarm el Šejk v ruski Sankt Peterburg strmoglavilo zaradi bombe na letalu. Islamska država, ki je prevzela odgovornost za napad, je trdila, da je njen pripadnik na letalo pretihotapil bombo na letališču v Šarm el Šejku. Egipt je nato najel britansko podjetje za pregled varnosti na egiptovskih letališčih.

Ker je v manj kot pol leta že drugič prišlo do varnostnega incidenta takšnih razsežnosti, si lahko mnogo turistov premisli in ne potuje v Egipt. Po pisanju tamkajšnjih medijev je incident zadal močan udarec egiptovskem turizmu.

"Šibka varnost na egiptovskih letališčih, tako na tleh kot na krovu, je oblatila sloves egiptovskim letalskim družbam in bo močno vplivala na turizem," so zapisali v časniku al-Wafd.

Egiptovske oblasti sicer trdijo, da so pred letom izvedli vse zahtevane varnostne ukrepe. Posnetek nadzornih kamer, ki ga je objavilo notranje ministrstvo, prikazuje, kako je ugrabitelj letala šel skozi dve varnostni kontroli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jajc in Hren
30. 03. 2016 12.43
+15
še en dokaz da lahko 'prizadet' človek nategne 1000 normalnih ljudi , in vse detektorje na letališču =) nikol ne bo mira =)
Jajc in Hren
30. 03. 2016 13.46
+3
aja , nism nazorno prebral , je tud mene zjebalo =) hehe