Tujina

VIDEO: V napadu na helikopter, ki je iskal pilota, ubit še en ruski vojak

Ankara, 24. 11. 2015 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Turčija je na meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo. Turčija trdi, da je letalo kršilo njihov zračni prostor, kar so potrdili tudi predstavniki Nata. Rusija to zanika. Letalo je padlo na območje, ki ga nadzorujejo sirski uporniki Turkmeni. Ti so sporočili, da so pilota, ki sta se izstrelila, ubili. Uporniki so nato streljali na ruski helikopter, ki je iskal pilota.

Več videovsebin
  • Sestrelitev ruskega vojaškega letala
    01:27
    Sestrelitev ruskega vojaškega letala
  • Iz SVETA: Putin vztraja, da rusko letalo ni letelo čez turško ozemlje
    01:51
    Iz SVETA: Putin vztraja, da rusko letalo ni letelo čez turško ozemlje

V bližini sirsko-turške meje so turška vojaška letala zjutraj sestrelila rusko vojaško letalo, ki je kršilo turški zračni prostor, je za Reuters potrdil predstavnik turške vojske. Oba pilota sta se še pred strmoglavljenjem letala izstrelila nad območjem, ki ga sicer nadzorujejo sirski uporniki Turkmeni. Ti so Reutersu poslali posnetek, na katerem se sliši glas enega od upornikov, ki kriči "ruski pilot", nato pa se sliši še druge, ki vzklikajo "Bog je velik!". Rusija je na območje poslala helikopterje, da bi rešili pilota. 

Sirski uporniki: oba smo ustrelili

Namestnik poveljnika turkmenske brigade v Siriji je dejal, da so njegovi vojaki ustrelili oba pilota sestreljenega letala. "Oba pilota sta mrtva. Naši vojaki so streljali nanju, ko sta bila v zraku," je s kosi njunih padal v rokah dejal Alpaslan Celik, namestnik poveljnika upornikov. Slednje naj bi dokazovali tudi posnetki, ki so jih objavili na spletu. Na teh je videti enega od pilotov, ki ne kaže znakov življenja. 

Sirski uporniki zadeli tudi ruski helikopter, en vojak umrl

Sirski uporniki so nato blizu kraja strmoglavljenja letala s protitankovsko raketo zadeli ruski vojaški helikopter, ki je iskal pilota letala. Rusi so potrdili napad, v katerem je umrl še en vojak. Helikopter je nato zasilno pristal na območju pod nadzorom vladnih sil, nakar so se vojaki umaknili v bližnjo vojaško bazo. Kot prikazuje posnetek, objavljen na spletu, so uporniki helikopter razstrelili.  

Rami Abdulrahman iz observatorija, ki spremlja konflikt v Siriji in prešteva žrtve vojne, je dejal, da je bilo na helikopterju vsaj deset ljudi, ko so ga zadeli v zraku. 

Putin besen: To je nož v hrbet, ki so nam ga zarili pomočniki teroristov

Rusko obrambno ministrstvo je dopoldan potrdilo, da je turška vojska res sestrelila njihovo letalo, a da to ni kršilo turškega zračnega prostora in je bilo ves čas leta nad ozemljem Sirije, kar lahko tudi dokažejo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je bilo letalo v času sestrelitve nad ozemljem Sirije, in sicer 4 kilometre stran od turško-sirske meje. Sestrelitev je označil kot "nož v hrbet" s strani "pomagačev teroristov" in ocenil, da bo imela "tragične posledice" za rusko-turške odnose.

Kot je na državni televiziji Rosija 24 ob srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. še poudaril Putin, ruska pilota in letalo niso predstavljali nobene grožnje Turčiji, ampak so sodelovali v operaciji proti teroristični Islamski državi v Siriji. Rusija po njegovih besedah takšnih napadov ne bo tolerirala.

Rusija napovedala ukrepe
Vsaka nadaljnja akcija bo podprta z vojaškimi lovci.
Zračna obramba bo okrepljena z bojno ladjo ob obali sirskega mesta Latakia. Z vodenimi izstrelki bodo uničili tarče na nebu, ki bodo njihovim letalom predstavljala grožnjo.
Prekinitev vsakršnega vojaškega sodelovanja in komunikacije s Turčijo.
Vladimir Putin ne skriva jeze, dejanje ocenjuje za podlo.
Vladimir Putin ne skriva jeze, dejanje ocenjuje za podlo. FOTO: Reuters

Turčija njihove trditve zanika

Turčija je objavila radarsko analizo poti, ki jo je rusko letalo naredilo na območju ob turško-sirski meji. Ta karta, po mnenju turških oblasti, dokazuje, da je rusko letalo res kršilo turški zračni prostor. Prav tako turški premier vztraja, da so imeli vso pravico, da sestrelijo letalo, ki je brez dovoljenja vstopilo v njihov zračni prostor. 

Turčija vztraja, da je rusko letalo vstopilo v zračni prostor Turčije.
Turčija vztraja, da je rusko letalo vstopilo v zračni prostor Turčije. FOTO: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je po poročanju BBC sporočil, da je bilo letalo sestreljeno na goratem, s Turkmeni poseljenem območju Džabal, kjer so pred tem potekali srditi spopadi med sirskimi vladnimi silami in uporniki. Po trditvah Ankare naj bi sicer ruska letala v minulih tednih tudi večkrat obstreljevala njihove vasi s civilisti. 

Erdogan pravi, da bi morali vsi spoštovati njihovo pravico do obrambe njihovega zračnega prostora. Dodaja, da so storili vse, da bi incident preprečili. Hkrati je ostro obsodil bombardiranje sirskih Turkmenov, kjer po njegovih besedah IS ni prisotna.

Turčija: posadka letala večkrat opozorjena

Turške oblasti so sporočile, da je bilo sestreljeno letalo SU-24 ruske izdelave. Turki so še potrdili, da je bilo letalo pred sestrelitvijo večkrat opozorjeno, in sicer 10-krat v 5 minutah, a se posadka ni odzvala na opozorila. Turške oblasti pojasnjujejo, da sta dve ruski letali kršili turški zračni prostor, eno od teh pa sta dva turška lovca F-16 po opozorilih sestrelila. Letalo, ki so ga zadeli, je zagorelo in se nato zrušilo na pobočje gore na sirski strani meje.

Tudi predstavnica ameriške vojske Colonel Steve Warren, ki vodi koalicijo držav v boju zoper IS, je potrdila, da so Turki večkrat opozorili ruska pilota, a se nista odzvala. 

Sirija: To je huda agresija na našo suverenost

Sirija je ostro obsodila turško sestrelitev ruskega vojaškega letala nad sirskim ozemljem in jo označila za hudo agresijo na sirsko suverenost in dokaz turške podpore teroristom, poročajo sirski državni mediji. Na državni televiziji so dejanje označili za terorizem. 

Sirski vojaški vir je po poročanju sirske tiskovne agencije Sana povedal, da je turška stran sestrelila prijateljsko rusko letalo, ki se je vračalo z bojne misije proti Islamski državi. Incident nedvomno kaže, da je turška vlada na strani terorizma in podpira teroristične skupine, ki so začele propadati pod udarci sirske vojske, pravi. 

"Ta obupna dejanja agresije bodo le okrepila našo odločenost za nadaljevanje vojne proti terorističnim organizacijam s podporo in pomočjo naših prijateljev, med katerimi je glavna Rusija," je dejal vir v sirski vojski.

Rusko letalo naj bi sestrelila dva turška lovca (na sliki), ki sta letalo večkrat opozorila, da krši turški zračni prostor.
Rusko letalo naj bi sestrelila dva turška lovca (na sliki), ki sta letalo večkrat opozorila, da krši turški zračni prostor. FOTO: Reuters

Je to konec združevanja moči zoper IS?

Rusi, ki vztrajajo, da je bilo letalo sestreljeno dober kilometer od turške meje, pravijo, da takih dejanj ne bodo tolerirali. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je odpovedal svoj obisk Turčije v sredo, hkrati pa je tudi vsem ostalim Rusom odsvetoval potovanja v Turčijo, češ da je verjetnost terorističnih napadov povsem enaka kot v Egiptu.

Na incident in hude besede na obeh straneh so nemudoma prispeli odzivi številnih držav. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v torek dejal, da upa, da incident ne bo ogrozil reševanja situacije v Siriji. K umiritvi stresti je oba naroda pozval tudi britanski premier David Cameron.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Washingtonu po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom dejal, da ruski zračni napadi le podpirajo Asadov režim, čigar brutalnost je glavni krivec za vzpon Islamske države. Meni, da ima Turčija pravico braniti svoj teritorij, a da je potrebno strasti umiriti.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je izrazil veliko mero zaskrbljenosti ob incidentu. Ob tem je izrazil upanje, da bodo vse države, ki sodelujejo v operacijah v Siriji, začele postopke, s katerimi se tovrstni dogodki v prihodnosti ne bodo več dogajali.

Zaradi sestrelitve izredno zasedanje Nata

Turčija je o dogodku obvestila tudi zvezo Nato. Veleposlaniki zveze Nato so se danes sešli na izrednem zasedanju v Bruslju. Turčiji so sicer izrazili podporo, a hkrati pozvali k umiritvi strasti. Predvsem se sprašujejo, čemu nista turška lovca ruskega letala pospremila iz zračnega prostora. Obstajajo drugi načini ukrepanja v takšnih primerih, pravijo.

Sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob tem potrdil, da je rusko letalo res preletelo turški zračni prostor.

Erjavec: Vojaške operacije niso dovolj usklajene

Zunanji minister Karl Erjavec je glede sestrelitve dejal, da obžaluje, da je prišlo do tega. Po njegovih besedah je cilj držav, ki sodelujejo v koaliciji boja proti IS, uničenje t.i. Islamske države, a je težava v tem, da vojaške operacije očitno niso dovolj usklajene, meni minister.

Rusija od konca septembra obstreljuje cilje v Siriji, po ugotovitvi, da je rusko potniško letalo nad Sinajem strmoglavilo zaradi bombe, ki jo je nastavila islamska država, je te napade minuli teden še okrepila. Turčija je v preteklosti Rusiji že večkrat očitala, da ne obstreljuje le teroristov v Siriji in da krši njen zračni prostor.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
25. 11. 2015 15.17
-10
Prebral sem precej komentarjev in zaznal da je Putin in umrli pilot heroja a sem nato pogledal kod celoto in če drži da so Ruska letala že v preteklosti kršila turški zračni prostor in sedaj naj bi turški pilot upozarjal Ruskega pilota in to kar nekajkrat in se ni niti ni oglasil in sedaj kaj naj izhod je bil učiten sestrelitev in dovolj kršitve zračnega prostora Turčije a sedaj kaj ali so imeli Turki prav ali ne enostavno bi povedal da je Turčija heroj ker so iz upozarjanja prišlo do dejanja sestrelitev Ruskega letala a Putin če bi bil sto procenten da njihova letala niso kršila Turški zračni prostor bi Putin Putin drugače reagiral kod je le besedno ampak bi takoj poslal bojne helikopterje na pomoč padalcoma v to sem siguren a do tega ni prišlo ker ni bil prepričan ali so res kršili Turški zračni prostor ker v preteklosti so že večkrat kršila Ruska letala Turški zračni prostor a Turkom je bilo dovolj vsega tega a sedaj kdo bi si mislil da bi si katera država upala kar tako sklatiti Rusko bojno letalo pa Putin bi znorel kod je pri nastavljeni eksploziji v potniškem letalu takoj je poslal bombnike nad IS in še okrepil celo tudi iz morja in postal zaveznik z Francosko letalonosilko a če bi bil Putin zares siguren da ni prišlo do kršitve zračnega prostora Turčije bi bila situacija precej bolj krvava kod je bilo a Putin bi nemudoma poslal vojsko v ta špic Turškega zračnega prostora da bi z vsakim obračunal za sestrelitev njihovega letala in vsaj enega mrtvega pilota a sedaj le mislim da Putin ni preveč siguren v svoj prav a po moje sta Turška lovca heroja da sta si upala sestreliti Rusko letalo in morala sta biti sigurna da je Rusko letalo prišlo v Turški zračni prostor a Putin je ostal le pri besedah in uvedel neke sanksije proti Turčiji a Putin more le biti bolj tiho in ostati pri sanksijah in besedah a v svojo sigurnost bi sigurno uporabil vojsko in pika........lp.
mulc113
25. 11. 2015 11.14
+6
NATO - Noth Atlantic Terorists Organization
Gregi82
25. 11. 2015 11.00
+14
Ruski obrambni minister oz. Vladimir Putin bo v kratkem napotil S-400, kar je tudi pravilno. Samo da starejši sin od Erdogana naroči sestrelitev ruskega vojaškega letala, more biti pa zelo neumen,.. ( sin kupuje nafto od ISIS-a po zelo smešni ceni, pred nekaj dnevi je rusko vojaško letalo uničilo ogromne količine nafte, ki so peljali proti Turčiji) tega mediji ne pišejo, še posebej naši. Lep pozdrav
sweetnes
25. 11. 2015 11.05
+10
tud tega ne piše, da je turčija v samo 1 mesecu, več kot 1000x kršila zračni prostor Grčije
mulc113
25. 11. 2015 11.49
+5
Evropa si zatiska oči in skozi prste gleda, ko ji Turčija pred nosom izvaja genocid nad Kurdi, finančno podpira ISIS in v EU za masten denar uvaža migrante. Trikrat plus za Turčijo in 3x minus za EU. Sedaj bomo pa s skupno vojaško mašinerijo (NATO) branili interese Turčije in nagajali tistemu, ki nam pred pragom čisti terorizem. Če se Turčije ne izključi iz NATA mora Slovenija izstopiti iz organizacije, ki jasno podpira terorizem in destabilizacijo Evrope. Lahko bi pa razmislili o vojaški pomoči Rusiji (saj vem, da naše pomoči ne rabijo, bi bilo pa smiselno za Slovenijo, da vsaj na simbolni ravni podpre stran, ki je dejansko nasprotnik terorizma).
prašek
25. 11. 2015 10.02
+5
Putin je rekel, da bodo vse nadaljnje operacije podprte z vojaškimi lovci . Pa da vidimo sedaj hrabre Turke ....
prašek
25. 11. 2015 10.03
+3
prašek
25. 11. 2015 10.03
+3
osamosvojitelj
25. 11. 2015 09.38
+5
Kako vam uspe iz tiskovnega predstavnika polkovnika Stewa Warren, narediti predstavnico Colonel Stewe Warren? Katastrofa!!!!!!!Kako je potem šele z ostalimi podatki?
mulc113
25. 11. 2015 11.26
+3
Tukaj se novice samo prebira in ne preverja. Portal je dober za zamegljevanje resnice.
srebrnibreg
25. 11. 2015 09.19
+6
Erdoganov sin je lastnik okrog 500 cistern s katerimi so prevažali poceni nafto v Turčijo in te cisterne je Putin uničil. Verjetno je jasno zakaj so Turki sestrelili letalo Rusov.
Vakcinar
25. 11. 2015 09.00
+1
Folk, jest tega raje sploh ne berem več, ker dela svinjarijo v glavi in si lahko vse skupaj napačno tolmačim in ne bi rad počel kakršnekoli neumnosti.
siupamoizvedetiresnico
25. 11. 2015 08.59
+8
Malo sem prebiral ameriške mainsream medije in komentarje ljudi na njih, dejansko lahko razbereš, da v jenkilandiji narod nima pojma kaj se dogaja po svetu, sanja se jim ne zakaj se stvari dogajajo na bližnjmem vzhodu in zaradi česa je njihova država vpletena (zakaj jih povzroča) v vse te konflikte ali vojne.Žalostno in zaskrbljujoče, ker dokler se vodilnim jenkijem ne bo postavil po robu njihov lasten narod tako dogo ne bodo prenehali počet svinjarije po svetu v imenu in za "vsemogočni" dolar.
needspeed
25. 11. 2015 08.45
+10
Obama je dejal, da ruski zračni napadi le podpirajo Asadov režim, čigar brutalnost je glavni krivec za vzpon Islamske države. Kaj oni res mislijo, da raja zunaj ZD in A ne zna uporabljat zdrave pameti?
romeno
25. 11. 2015 09.25
+5
muci007
25. 11. 2015 08.43
+8
Javna tajna je, da Turčija kupuje nafto od ISIS-a. Turčija podpira ISIS, da bi iztrebli Kurde. Ker je Rusija uničila veliko ciljev ISIS-a, se jim je Turčija maščevala.
Kolani
25. 11. 2015 08.38
+5
Baje danes nad Sirijo ne letijo nobena druga letala kot Ruska. Še Truki ne upajo s svojimi vojaškimi letali v zrak.
sannja5
25. 11. 2015 08.31
+23
na koncu je edini normalni politik Putin. Vsi ostali imajo umazane roke s hinavščino in lažmi. In kje smo mi, v NATU, za koga se bomo borili, če pride res do velike vojne?
tata_mata
25. 11. 2015 08.19
+8
Luštna igračka. Google pravi: BGM-71 TOW je ameriško protioklepno raketno orožje z vodljivim izstrelkom. Le kje so ga ameri izgubili, z navodili pa to...
zigasubic
25. 11. 2015 08.34
+7
Dali so ga "zmernim upornikom", od koder se preprodaja ISISu, Al Keidi in ostalim.
siupamoizvedetiresnico
25. 11. 2015 08.19
+19
ZDA so začele svoje umazane posle v Iraku, nadaljevale so jih v Tuniziji, Egiptu, Libiji, sedaj že nekaj časa, na srečo neuspešno, rušijo Sirijo in ostane še zadnji željeni cilj in to je Iran, zakaj Iran, ker je bojda nevaren... Dražava, ki ni začela nobene vojne že od leta cca. 1780 je nevarna, komu? Mislim, da je v nevarnosti še vedno petrodolar, lepo je te zadeve razložil Gadafi, pa so se mu vsi smejali, na srečo pa bolj kot se jenkiji trudijo prikazati drugačno sliko, bolj kot nas vse posiljujejo z njihovo navidezno demokracijo bolj so njihovi nameni očitni in vse manj ljudi jim verjame. Torej, naj mi nekdo da samo 1 pameten razlog zakaj bi nekdo verjel ZDA in njihovim podrepnim združenjem kot je NATO???
Bibijana3
25. 11. 2015 08.19
+34
Nisem v letalski stroki, niti ne v vojaški, sem pisarniški molj, za povrhu tega še blond... ampak po krajšem premisleku mi je jasno, kar bi bilo lahko vsakemu: - tako kratko pot tudi bombnik preleti prej kot v petih minutah, - v tem času ni možno dvigniti mige in jih poslati v učinkovito akcijo, - nobena ofenziva ni tako učinkovita, neverjetno je, da se je turkemnom posrečilo zajeti pilote in uničiti reševalni helikopter. TO SO DEJSTVA!!! NA KRATKO: NAPAD NA RUSKO LETALO JE BIL NAČRTOVAN S STRANI TURKOV IN S PODPORO NATA, VES LARI FARI OKLI TEGA JE LAŽ, LAŽ, LAŽ... Vse vpletene države, ki se bojujeo proti IS imajo svoje interese, nihče ne brani naših življenj in ti so tudi krivi, da je IS tako skrajna. Vse ostalo je Laž. Turki imajo pa še največ od tega, oni so tudi glavni krivci, da so Evropo preplavili begunci, ne samo da jih niso poskušali ustaviti, celo s prstom so jim pokazali kam in h komu naj gredo. Kje v Evropi pa je največ turkov? In sedaj, ko evropa poka po šivih, se bo Turčija angažirala, da bi ustavila (beri pobila) begunce, rešila Evropo in si s tem pridobila tako željeni vstop v EU! Pomaga pa Amerika, Francoz se dela francoza in brani svoje interese, Bruselj se pa spreneveda, navadni ljudje pa trpijo in so žrtve vsega tega, tako v Evropi, kot v Siriji, Uničuje se svetovni mir zaradi naftarskega denarja... Sram je lahko vsakega, ki ima kaj vpliva, pa se spreneveda. Sram je lahko Karla, sram je lahko vsakega novinarja, ki piše in obvešča z lažmi. Če si ne upaš pisati resnice, potem raje ne piši, če si pošten!
muci007
25. 11. 2015 08.47
+9
Naši pradedje so se pred več stoletji borili proti turškimi vpadi. Sedaj se obračajo v grobu.
Bibijana3
25. 11. 2015 08.54
+4
mhm in Prešeren je napisal Krst pri Savici, priporočam branje in razmislek... Vse je isto, sam drugač zapakirano....
son?ece5
25. 11. 2015 08.17
+16
A je kdo od politikov v Sloveniji obsodil dejanje Turčije, saj je nenazadnje letalo sodelovalo v boju zoper Isis? Očitno smo rojeni za hlapce in nam ni več pomoči. To je začetek našega konca in pomuslimanjenja. Preberite si, da muslimanke v Sloveniji mesečno prejemajo 50eur za nošenje rute in 500 za burko in, da Katar financira ljubljansko džamijo, pa vlada ne ukrepa. S tem bo Katar, ki je največji podpornik Isisa imel vse pravice pri nadzoru in delovanju v džamiji. NEDOPUSTNO!
galop
25. 11. 2015 08.09
-2
Mali avtokrat se gre svoj novi otomanski imperij, očitno si zelo želi biti zapisan v zgodovino...
KardinalFrancRodeVKristusu
24. 11. 2015 21.59
+254
PUTIN HEROJ!!! Boriti se za Putina, do smrti če bo treba! Puške v roke in se boriti za naše slovanske brate, za žlahtno slovansko kri.....
srebrnibreg
24. 11. 2015 21.59
+166
Pred 150 leti v Ameriki še kavboji niso v hrbet streljali in je bilo hudo kaznivo. Tu pa osman strelja v hrbet letalo katero se vrača v bazo.
vetlan
24. 11. 2015 21.55
+238
Kdor podpira Turčijo, podpira ISIS. To je bil napad NATO na rusko letalo/Rusijo, to naj bi bil začetek 3.svetovne. Lahko samo upamo, da bo Putin poskusil umiriti situacijo.
LovecNaKomuniste
24. 11. 2015 21.58
-163
Haha pa kaj če Putin umirjat situacijo... To je tako, kot da bi mi sosed začel na moji zemji zidat bajto, jaz bi ga z vso pravico napodil, potem pa bi on umirjal zadevo. No saj umirja jo lahko, samo je pa on kriv za razburjenje.
srebrnibreg
24. 11. 2015 21.59
+150
Putin je na svoji zemlji saj ga je Asad povabil v svojo državo.
osamosvojitelj
25. 11. 2015 09.46
+5
Nekomu iz Žalca ni jasno, kaj se sploh dogaja
Lublančan
25. 11. 2015 11.07
+2